keczalop napisał(a):
Problem "segregacji" też mnie dotyczy, więc obserwuję dyskusję na ten temat z zainteresowaniem i jedno co mi się nasuwa, to to, że wszyscy mają rację i chyba nie ma "złotego środka".
zgadzam się, że trudno jest wszystkich zadowolić - wydaje mi się, że obecny system zadowala większość i dobrze robi naszemu forum
keczalop napisał(a):
"Zwykły" modelarz, bez chęci (bądź możliwości) współzawodnictwa często ma wielkie doświadczenie, wynikające z codziennych kontaktów z "zawodnikami", chociaż chyba nigdy nie dojdzie do ich poziomu, bo największą szkołą są zawody. Tam naprawdę można zobaczyć co się dzieje "w środowisku". Jednak moim zdaniem często może z nimi dyskutować jak równy z równym.
I odwrotnie: "zawodnik", czyli ktoś, kto dopiero co kupił model, zaliczył 2 imprezy (skutek nieistotny), może być zielony jak szczypiorek na wiosnę w porównaniu z "normalnym" forumowiczem.
również zgadzam się co do doświadczenia modelarskiego, ale:
1. ktoś kto jest starym weteranem modelarstwa, ale nigdy nie był na zawodach i nie poznał ich atmosfery nie może wypowiadać się na sprawy zawodnicze - dla niego najlepszą grupą są Forumowicze,
2. Zawodnicy nie są lepsi od Forumowiczów, to, że tylko Zawodnicy mają dostęp do niektórych for wynika z punktu 1,
3. To forum mimo, że z pełnym szacunkiem podchodzi do wszystkich form modelarstwa samochodowego RC, promuje jednak ideę śgigania się i uczestnictwa w zawodach, dlatego właśnie spośród różnych grup to właśnie Zawodnicy otrzymali osobny kącik
keczalop napisał(a):
Wniosek: taka ilość zaliczonych zawodów o niczym nie świadczy.
Myślę, że o przynależności do jakiejś grupy (jeśli już muszą być podziały) powinna świadczyć jakość wypowiedzi
tak też staramy się aby było - każdy użytkownik piszący z sensem zostaje Forumowiczem, o przydziale do Zawodników (dokładnie tak: o przydziale, a nie o dożywotnim pobycie w tej grupie) decyduje dwukrotny start w zawodach, ale jeszcze raz chciałbym podkreślić, że Zawodnicy nie są wyżej niż Forumowicze, można powiedzieć, że są nieco obok, są to tacy Forumowicze, którzy posiadają jedną wspólną, wyróżniającą ich cechę, na podstawie której zostały dla nich stworzone osobne fora: otóż startują oni na zawodach...