Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 9:10 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 05, 2005 11:10 pm 

W sprawie modelu Dominika poproszę o wypowiedź sędziego, którego zdanie Pan Jan Pasiut przytacza. Przy okazji - jak juz Pan Matukin stwierdził, na forum dla zawodników wszystkich wymienia się z imienia i nazwiska - poproszę więc nie "młody zawodnik z Łodzi" a mój syn - DOMINIK OCHOCIŃSKI - bo on wygrał te zawody w klasyfikacji generalnej - po raz pierwszy w życiu - i nie jest to nazwisko Panu Pasiutowi nieznane.
Model Dominika PRZED zawodami oglądał Pan Matukin, został poinformowany o zmianach dokonanych w nim w porównaniu z zawodami w Kłodzku (zmiany te opisał już Grzegorz Rojna, podając jednocześnie imię i nazwisko zwycięzcy w klasie TOP STOCK w klasyfikacji generalnej i w kategorii młodzików - jak ktoś nie doczytał wcześniej - jest nim DOMINIK OCHOCIŃSKI z Łodzi - MÓJ SYN) i moją informację skomentował słowami - "dozwolony tuning". Oświadczam, że nigdy nie mieliśmy żadnego modelu firmy Tamiya z serii TB, a Dominik od początku tego roku jeździ modelem Tamiya TT-01, który JEST dopuszczony do tej klasy w przepisach technicznych.
To, że mój syn z drugiej dziesiątki w Nowym Sączu awansował do pierwszej trójki po zawodach w Tarnowie dowodzi jedynie jego postępów jako kierowcy i mojej wiedzy jako mechanika - wiedzy, którą zawdzięczam - w kolejności chronologicznej - SŁAWKOWI SIWECKIEMU, ARTUROWI DZIERZĘCKIEMU, GRZEGORZOWI ROJNA I ARKOWI GAJZLEROWI. To oni również stali z Dominikiem na podeście w trakcie treningów, nawet pożyczali - jak Arek Gajzler swojego T1FK05 z silnikiem OPEN własne - drogie modele do treningu. To ja spędzałem godziny na czyszczeniu łożysk i smarowaniu ich specjalnym olejem Runner Time, odpowiednim (po przestudiowaniu instrukcji Hudego) ustawieniu modelu na setupie. To ja czyściłem wysłużone silniki Sport Tuned w/g opisu podanego przez Pana Matukina na TYM forum.
Jeśli Pan Pasiut uważa, że źródłem ostatniego sukcesu było złamanie przepisów, to chyba marnował swój czas w Tarnowie, nie widząc finałów A Top Stocka - pierwszy finał Dominik wygrał o pół metra wyprzedzając Szymka Szymca na ostatnim wirażu, w trzecim finale, gdy Szymon go dogonił w ok. 4 minucie wytrzymał - w przeciwieństwie do goniącego go zdecydowanie szybszym modelem starszego kolegi psychicznie i nie dał się ponieść nerwom, dzięki czemu dowiózł zwycięstwo do końca.
Trzeba było oglądać, jak emocjonujące mogą być wyścigi tej klasy, a nie rzucać nie wiedząc walki - bezpodstawne oskarżenia, których po kim, ale po Panu - czytając Pana wcześniejsze wyważone wypowiedzi - bym się nie spodziewał.
A tak pozostaje mi czekać na opinię sędziego w tej sprawie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 05, 2005 11:21 pm 

W Tarnowie było wiecej kontroli i sprawdzano również modele indywidualnie, m. in. Dominika Ochocińskiego - jeśli uczestnik zawodów kwestionuje zachowania innego, ma prawo do złożenia protestu - w Tarnowie tego nikt nie uczynił, zatem stawianie zarzutu po zawodach, że zawodnik stosował nieprzepisowy model, jest bezprzedmiotowe.
W klasie TS wszyscy zawodnicy stosowali silniki RS 540, a z podwozi Tamiya nikt nie miał TB01. Mozliwe, że któryś z dyskutantów pomylił TB01 z TA03 lub TT01, dopuszczonych przepisami na rok 2005. Możliwe też, że osoba rozgłaszająca nieprawdziwe informacje, posługuje się innymi niż obowiązujące, przepisami. ZG LOK posiada aktualne przepisy, zatwierdzone na posiedzeniu CKM w grudniu 2004 r.
Zawody w randze GP mogą się odbywać wg reguł, ustanowionych przez organizatora, np. że w klasie XX dopuszcza się silniki typu AA, a w klasie YY dopuszcza sie podwozia BB lub opony producenta CCC - jeśli zawodnicy ich nie akceptują, to nie przyjeżdżają na jego zawody - vide Tarnów sprzed lat + informatory z archiwum.
W przedmiocie sprawy nie chodzi o włączenie podwozi sprint 2 do TS, tylko o ulokowanie ich na wybranych zawodach w startach razem z klasą TS jedynie po to, by zainteresowani zawodnicy mogli te modele przetestować przed nowym sezonem. Trudno bowiem organizatorowi tworzyć dodatkową grupę dla kilku zawodników, tym bardziej, że model sprint 2 pojawił się na rynku w trakcie obecnego sezonu - i nie chodzi tu o to by tamować drogę kolejnemu dealerowi, ale o to by stworzyć alternatywę dla poczatkujących modelarzy, zarówno młodzików jak i seniorów, którzy powinni mieć możliwość wyboru więcej niż jednego producenta.
Nie można więc twierdzić, że jedynie słuszny model dla początkującego modelarza to Tamiya.
Klasę TS pozostawi się w niezmienionym kształcie. Skoro stworzona jest ona dla posiadaczy modeli Tamiya, to będzie w niej dopuszczony jedynie silnik Tamiya RS 540 .
Dla zawodników nie mających możliwości nabycia modeli Tamiya i silnika Tamiya lub preferujących modele innych firm oraz rozpoczynających swoje starty w zawodach, planuje się utworzenie klasy DTM 540. Dopuszczone będzie w niej każde podwozie 4wd lub 2wd (jak w klasach DTMO, DTMS i TS), natomiast obowiązującym silnikiem będzie standardowy RS 540, którego typ lub nazwę producenta będzie określał aneks do przepisów na dany sezon.
W przepisach sportowych planuje się wprowadzić zmianę, polegającą na dopuszczeniu do startów zawodników poczatkujących wyłącznie do klas TS, Formula i DTM 540. Bedą mogli oni wystartować w klasach DTMO i DTMS po co najmniej rocznym "stażu" w swoich klasach i udziale w MP.
Sugestia taka jest konsekwencją wprowadzenia licencji - jako mająca w swojej nazwie "sportowa" winna odzwierciedlać przede wszystkim umiejętności zawodnika, a nie tylko to czy zawodnik jest ubezpieczony lub czy jest zrzeszony czy nie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 7:31 am 
Administrator forum

ROJNA napisał(a):
1. dlaczego chcesz ?? masz w tym jakis interes ?? bo my zawodnicy z klasy TS niechcemy

Chcę WYŁACZNIE z jednego powodu: żeby umożliwić start kilku ludziom tym modelem w tej klasie i pokazać wszystkim że o zwycięstwie nie decyduje model tylko umiejętności zawodnika zwłaszcza przy stosowaniu tego samego silnika.

ROJNA napisał(a):
2. skoro w innych klasach startujemy wg. przepisow to dlaczego nie w TS ??

OK. Tylko w zgłoszeniach będzie to klasa TOP-STOCK. Razem z informatorem opublikuję OSOBNE przepisy i nazwę dla klasy gdzie będa jeździły modele z TOP-STOCK i SPRINTY 2. A to mi juz jako organizatorowi wolno.

ROJNA napisał(a):
3. Wlasnie ze to ZAWODNICY startujacy w klasie TS na zawodach w TARNOWIE powiedzieli NIE dla sprinta w TS. dlaczego klamiesz na forum ??

Możliwe. Jeżeli skłamałem - PRZEPRASZAM.

ROJNA napisał(a):
4. czyli bedzie mozna stosowac 8 ogniw ??

Nie będzie można.

ROJNA napisał(a):
5. czyli w klodzku tez bedzie klasa DTM 540 ?? ale wniej sprint nie pojedzie ?? dlaczego ??

Nie pojedzie klasa DTM 540.

ROJNA napisał(a):
6. to w takim razie musimy ZAKAZAC w polsce jezdzeniem jakimkolwiek modelem we wszystkich klasach, ktory nie ma predstawiciela ze stanowiskiem na zawodach :lol: :lol: :lol:
Czyli bedzie mozna jezdzic tylko modelami HPI :lol: :lol: :lol:
A jaki TY masz w tym wszystkim interes ??

Nic nie będziemy zakazywać.

A mam jeden interes. A mianowicie taki: na każdych zawodach widzieć coraz więcej zawodników, młodych zawodników. Umożliwić przetestowanie modeli w warunkach zawodów. Skoro nie można tego robić na eliminacjach do MP to można w prosty sposób zrobic to na zawodach rangi GP.

I żeby rozwiać wszelkie watliwości: NIE CHODZI TU O PIENIĄDZE. NIE MAM Z TEGO NIC I NIE CHCĘ MIEĆ NIC POZA SATYSFAKCJĄ.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 8:55 am 

Wracając do mojej poprzedniej wypowiedzi, chciałbym przeprosić Pana Jacka Ochocińskiego i jeg syna za moją nie sprawdzoną wypowiedż, opartą na informacji od według mnie najbardziej kompetentnej osoby na zawodach modelarskich.
Życzę im osiągania coraz większych sukcesów w zawodach modeli samochodów.
Głownym moim zamiarem było wyjaśnienie startu modeli z podwoziem TB w klasie TS.
Pozdrawiam !

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 9:36 am 

Cytuj:
Chcę WYŁACZNIE z jednego powodu: żeby umożliwić start kilku ludziom tym modelem w tej klasie i pokazać wszystkim że o zwycięstwie nie decyduje model tylko umiejętności zawodnika zwłaszcza przy stosowaniu tego samego silnika.

Skoro ci zalezy na rozwoju do dlaczego tylko SPRINT2 ?? dlaczego nie TAMIYA TB01, TB02, FF, ACADEMY STR4, TRAXXAS 4-Tec, HPI RS4 Sport ???? Dopuszczajac wiecej typow podwozia bedzie wiecej startujacych :idea:
Tych wymienionych modeli troche jest w polsce, skoro to eksperyment przed nowym sezonem dla DTM 540, to dlaczego nie dopuscic tych modeli ktore beda startowac w DTM 540 ??
Tu sie zaslaniacie ze TS to monopol dla TAMIYA a sami robicie monopol dopuszczjac tylko HPI do klasy stworzonej i na przepisach TAMIYA.

Skoro tak bardzo ci zalezy na eksperymencie to zamiast TS na GP zrob DTM 540, wtedy wszyscy beda mogli wyprobowac nowej klasy zanim ona wejdzie, czy bedzie startowal TL01 czy AE TC4 FT to bez roznicy bo to w koncu tylko eksperyment.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 10:12 am 

Może jest to dobry pomysł.Otworzyć na GP klasę na inne modele z zastrzeżeniem silnika 540.,zbadać wszystkie modele przed zawodami,spisać nazwy i po zawodach przeprowadzić głębszą analizę jak się mają wyniki do modeli.Sprawa silników musi być tylko 100% pewna.
I w ten sposób Kłodzko będzie poligonem doświadczalnym,a otwarcie na inne modele wykluczy podejrzenia odnośnie Sprinta.
Jeszcze pytanie czy silnik na stronie HPI jest legalny w TS bo jest to 540?

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 10:19 am 

Filip Zaremba napisał(a):
Może jest to dobry pomysł.Otworzyć na GP klasę na inne modele z zastrzeżeniem silnika 540.,zbadać wszystkie modele przed zawodami,spisać nazwy i po zawodach przeprowadzić głębszą analizę jak się mają wyniki do modeli.Sprawa silników musi być tylko 100% pewna.
I w ten sposób Kłodzko będzie poligonem doświadczalnym,a otwarcie na inne modele wykluczy podejrzenia odnośnie Sprinta.
Jeszcze pytanie czy silnik na stronie HPI jest legalny w TS bo jest to 540?

właśnie czy ten silnik http://www.hpi.pl/sklep/product_info.ph ... cts_id/574
jest dopuszczony do TS to jest typ 540 chyba coś typu stinger ????

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 11:43 am 

Silnik Saturn, bo o nim mowa na ma sobie napis 20T. Jeżeli litera "T" odnosi się do ilości zwoi na wirniku, to motor ten jest nieklasowy.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 11:54 am 

ROJNA napisał(a):

A jaki TY masz w tym wszystkim interes ??

Pytanie w prawdzie nie do mnie ale tu Pan Rojna przesadził z jego bezprzedmiotowymi zarzutami.

Interes panie Rojna jest w tym dla wszystkich którzy myślą o:

1. Rozwoju tej klasy
2. Wprowadzenie do klasy modelu – współczesnego.
3. Szanowanie prawa równości i wyboru.
4. Pozyskanie nowych zawodników.
5. Pozyskaniu nowych sponsorów.
6. Pozyskaniu nowego zaangażowanego organizatora imprez.
7. Rozgrywania zawodów na przyzwoitym poziomie.
8. I wiele innych ale nie będę pisał książki

Jak na razie jedynie Pan wciąż ma jakiś ogromny problem z tego powodu.
Zawodnicy na zawodach w Tarnowie oglądali Sprinta z dużym uznaniem i poparciem dla pomysłu. Nie wiem na jakiej podstawie uważa Pan ze jest reprezentantem wszystkich zawodników i może Pan zabierać głos w ich imieniu.
Mam wrażenie że nie może się Pan pogodzić z tym że kiedyś był Pan przez chwilę dystrybutorem HPI ale coś nie wyszło.
Może dlatego, ze Pana wyobraźnia nie obejmuje rozwiązań jakie są przyjęte na całym świecie.

Poza tym jest wszystkim wiadomo że jakiś czas temu wszedł Pan w posiadanie dość dużej dostawy podróbek modeli Tamiya z dalekiego wschodu. Więc niech Pan nie zadaje pytań kto jaki ma w tym interes bo oponując nieustannie w tej sprawie to Pan broni swoich partykularnych interesów.

Co do modeli innych firm już wcześniej Panu odpowiadałem że na pojawiająca się propozycję zmian w klasie sam złożyłem wniosek o dopuszczenie Sprinta 2 do klasy Top Stock.
Nie mam najmniejszego zamiaru interesować się innymi modelami ani innymi firmami. Tu zostawiamy pole do popisu ich dystrybutorom.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 12:00 pm 

Jan Pasiut napisał(a):
...chciałbym przeprosić Pana Jacka Ochocińskiego i jego syna za moją nie sprawdzoną wypowiedż, opartą na informacji od według mnie najbardziej kompetentnej osoby na zawodach modelarskich...moim zamiarem było wyjaśnienie startu modeli z podwoziem TB w klasie TS.
Pozdrawiam !

Do Pana Pasiuta i Pana Ochocińskiego.
Rozmawiałem w Tarnowie z wieloma osobami i zapoznawałem się z aktualnym zapleczem serwisowym zawodników, posiadających modele Tamiya jak i stanem technicznym samych modeli. W jednym z boksów oglądałem model TB01 i zwróciłem zawodnikowi uwagę, że nie jest zgodny z przepisami. Oglądałem też model TT01 Pana Ochocińskiego oraz model TA03 zawodnika z Rudy.
Stąd może całe niepotrzebne zamieszanie - w ogniu dyskusji mogliśmy coś od osób trzecich niedosłyszeć lub przejęzyczyć się bądź pomylić nadawcę nieprawdziwej informacji - w każdym bądź razie w Tarnowie chodziło o podwozie TA03 - z paskiem i bez regulacji zawieszenia, zaś nikt z zawodników nie startował w klasie TS modelem TB01.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 12:39 pm 

pokazuje sie pan FESTIWAL na zawodach 3 raz, i juz jest najwiekszym znawcom w modelarstwie :lol: Jeszcze daleka droga przed panem, panie FESTIWIAL

1. Klasa TS sie rozwija, kazdy kto w niej startuje to wie.
2. Model TT01 jest wspolczenym modelem
3. Co roku pokazuja sie nowi zawodnicy w roznych klasach
4 - 8. Co to ma wspolnego z klasa TS

Cytuj:
Jak na razie jedynie Pan wciąż ma jakiś ogromny problem z tego powodu.
Zawodnicy na zawodach w Tarnowie oglądali Sprinta z dużym uznaniem i poparciem dla pomysłu. Nie wiem na jakiej podstawie uważa Pan ze jest reprezentantem wszystkich zawodników i może Pan zabierać głos w ich imieniu.

zawodnicy w tarnowie startujacy w klasie TS powiedzieli NIE dla SPRINTA w TS

Cytuj:
Mam wrażenie że nie może się Pan pogodzić z tym że kiedyś był Pan przez chwilę dystrybutorem HPI ale coś nie wyszło.
Może dlatego, ze Pana wyobraźnia nie obejmuje rozwiązań jakie są przyjęte na całym świecie.

Mam wrazenie ze nie moze sie PAN pogodzic z tym ze MY mamy lepsze ceny na produkty HPI :D
A co do rozwiazan na calym swiecie, to niech nam pan FESTIWAL pokaze gdzie na swiecie startuje SPRINT w klasie TOP STOCK :!:
Sprint na swiecie ma swoje miejsce w HPI CHALLANGE, i to jest pana FESTIWAL obowiazek jako dystrybutor HPI, zorganizowac HPI Challnge w Polsce, nie jest to obowiazek LOKu.

Cytuj:
Poza tym jest wszystkim wiadomo że jakiś czas temu wszedł Pan w posiadanie dość dużej dostawy podróbek modeli Tamiya z dalekiego wschodu. Więc niech Pan nie zadaje pytań kto jaki ma w tym interes bo oponując nieustannie w tej sprawie to Pan broni swoich partykularnych interesów.

Tak byla probna dostawa modeli z chin w 2004 roku, no i ?? nie byla to tajemnica, jaki ma to zwiazek z klasa TS ?? 99% z tych modeli nigdy nie zobaczymy na zawodach, JA tez moge napisac ze jest wszystkim wiadomo że jakiś czas temu wszedł Pan w posiadanie dość dużej dostawy modeli SPRINT i probuje pan zrobic interes.

Wiec skoro nie dopuszczono srpinta do klasy TS w kolejnym sezonie tylko bedzie stworzona klasa DTM 540, gdzie sprint bedzie mial pole do popisu, ponawiam pytanie do Marka, dlaczego na GP beda lamane przepisy ??

Cytuj:
Co do modeli innych firm już wcześniej Panu odpowiadałem że na pojawiająca się propozycję zmian w klasie sam złożyłem wniosek o dopuszczenie Sprinta 2 do klasy Top Stock.
Nie mam najmniejszego zamiaru interesować się innymi modelami ani innymi firmami. Tu zostawiamy pole do popisu ich dystrybutorom.

Czyli jak sam pan FESTIWAL pisze, pan FESTIWAL broni tylko swoich interesow.

Ja natomiast nie jestem dystybutorem TAMIYA, i nie bronie wlasnych interesow, bronie przepisow jakie obowiazuja w danej klasie.

Sedziowie juz zadecydowali ze klasa TS zostaje przy aktualnych przepisach, a Sprint bedzie mogl pokazac czego jest wart w klasie DTM 540.

A jezeli panu Festiwalowi zalezy na klasie wylacznej dla Sprinta to nic innego nie pozostaje jak zorganizowanie HPI Challange, tak jak to caly swiat robi. Ale to jest pana Festiwal obowiazek jako dystrybutor HPI. A jezeli taka klase podczas HPI Challange sie przyjmie to napewno LOK podciagnie klase Sprint pod swoje skrzydla.

Cytuj:
Pan Rojna przesadził z jego bezprzedmiotowymi zarzutami.

To pan Festiwal przesadza juz z probami na sile wcisniecia modelu Sprint do klasy TS.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 12:57 pm 
Raflee

Jak chodzi o sprinta w TS to ja slyszlaem zupelnie cos innego... i to od sily wyzszej ;) Rozmawialem z kilkoma osobam ina zaowdach i wieksza czesc z nich nie miala nic przeciwko sprintowi w TS (nie wszyscy jezdza w TS, ale swoje zdanie maja) wiec niebardzo rozumiem, dlaczego Pan Rojna, caly czas sie upiera przy tym, ze sprint sie nie nadaje do TS. :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 1:06 pm 

Tak RAFLEE

Juz kiedys miales problemy ze sluchem.

Tak samo slyszales ze wszscy zawodnicy startujacy w TS chca Sprinta jak Jan Pasiut slyszal ze ktos powiedzial ze Dominik jezdzil na podwoziu TB :lol:

W tym dziale piszemy konkret, z nazwiska a nie "sila wysza" :lol:

Przeczytaj sobie co Jan Matukin napisal wyzej, temat Sprinta w TS jest zamkniety.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 1:19 pm 

Cytuj:
Klasę TS pozostawi się w niezmienionym kształcie. Skoro stworzona jest ona dla posiadaczy modeli Tamiya, to będzie w niej dopuszczony jedynie silnik Tamiya RS 540

Panie Janku, ktory to silnik bedzie dopuszczony ??
TAMIYA ma w sumie 3 rodzaje
- 53068 Sport tuned $22,50 USD
- 58148 pod tym numerem jest problem bo raz przychodzi MABUSCHI a raz JOHNSON $17,50 USD

Duzo latwiej bedzie dokonywac kontroli technicznej silnika 53068, przedewszystkim ma czarny kolor :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 1:23 pm 
Raflee

ze wzrokiem a nie sluchalem ;)

przeciezn ie napsailem ze chca, tylko porpstu nei mieli nic przeciwko... Pan Jan Matukin zreszta tez :) I jka stalismy kolo stanowiska HPI (tzn. ja, Maciek Barabasz, Pawel Zelazo i chyba Arek Gazjler tez ;) ) ulyszelismy slowa, z ktorcyh wszyscy zrozumielismy, ze sprint bedzie jezdzil w TS ;) I niech mi nikt nie wmawia, ze mam problemy ze sluchem :> :P

PS. Jak jest zamkeniety, to dlaczego dalej piszemy :P?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona