Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 04, 2026 12:18 pm

Autor
PostNapisane: N sie 04, 2013 9:51 pm 

Witam. Jestem zielony w RC :D I to mój pierwszy post. Czytam od paru dni ale jednak mam parę pytań.
Dopiero co sie dowiedziałem jak sie odpala modele nitro tak że wiem że nic nie wiem.
Spełniając jedno z marzeń z dzieciństwa zakupiłem taki model.
Obrazek
Jestem bardzo zadowolony ale... muszę go jakoś uruchomić.
Nie ma do niego radia. Jest tylko odbiornik Sanwa 27mhz. I pierwsze pytanie. Czy dokupić tylko radio czy radio z odbiornikiem na 24mhz.?
Model jest prawdopodobnie stary. Około trzydziestu lat :shock:
Wiem już że potrzebuje grzałkę ale czy do tego modelu nadadzą sie te obecnie sprzedawane? Jakim nitro go zalać?
Widzę też brak filtra ale to mały problem. Serwa działaja raczej bo po podłączeniu baterii ruszaja lekko same.
Niestety radio 27mhz z syna zabawki nie działa na nie. Nie wiem czemu?
Tłok sie porusza bo po pokreceniu kołem czuć pulsujący opór. Nie wiem jak z kompresją będzie i jak to sprawdzić?
I czy metoda odpalania przez pokręcenie kołem jest właściwa? Taki filmik widziałem na YT.
Troszkę sie rozpisałem ale naprawdę bardzo chciał bym ten model obudzić a nie wiele o nim jest więc prosze o pomoc doświadczonych kolegów.
Jedyna instrukcja jaka znalazłem jest po japońsku. A o silniku veco 21 to juz naprawde nie wiele jest. Wiecej o veco 19 ale nie wiem na ile sa zbliżone?
Z góry dziękuje za wszelkie info.
Adrian.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sie 08, 2013 12:08 am 

Witam
Na początku chciałbym zaznaczyć, że taki model widzę pierwszy raz i nie do końca wiem, czy takowy silniczek można odpalić współczesną techinką. Metoda odpalenia przez pokręcenie koła zamachowego, jest jak najbardziej wskazana, lecz nie sądzę, abyś chciał wydawać pieniądze na starter boxa, więc proponuję wiertarkę i na to jakieś gumowe koło, które pozwoli rozruszać tłok. Z tego co widać na zdjęciu świeca jest standardowa, więc zwykła grzałka powinna ją rozgrzać. Jedyne co mi nie leży, że silnik wygląda trochę jak od łódki, czy samolotu, ale mogę się mylić.
Co do odbiornika, musiałbyś podać dokładną nazwę i wtedy może by się dobrało jakiś nadajnik, ale wątpię, gdyż Sanwa już tego na pewno nie produkuję i może być ciężko. Wynikiem tego jest podwyższenie kosztów uruchomienia (aparatura+ odbiornik=min. 80-100zł). A zwykłe "radio" Twojego syna nie działa, bo jest prawdobodobnie na innych falach. W odbiorniku powinieneś mieć kwarce, które zmieniają częstotliwość np. 27.475mhz itd. Jeśli nie dlatego, to nie wiem.
Paliwo. Zwykle do spaliniaków używa się paliwa z domieszką 20-25% nitro, ale z racji tego, że nie wiem jaka to pojemność (prawdopodobnie 3.5cm3), silnik jest stary, użyłbym 16%. Żeby nie pchać się w duże koszta najtańsze na rynku jest paliwo Big Bang, jednak ostrzegam, że nie jest to pierwsza jakość ;) Jeśli chciałbyś coś lepszego to Jests, Tornado, Merlin i mniej znane Rapicon, które sam od niedawna testuje.
Instrukcje odpalania możesz znaleźć na forum. W skrócie: przepompować paliwo do gaźnika np. dmuchając w wydech; włożyć grzałkę; rozkręcić koło zamachowe. Tak to się robi, ale mówię- nie wiem, czy do Twojego modelu to się zda.

Tak podsumowując. Pewnie bardzo się nastawiłeś się na to autko, ale obawiam się, że koszty uruchomienia tego zabytku i renowacji miną się z celem. Dlatego na Twoim miejscu rozważył bym kupno używanego, "współczesnego" modelu nitro (Za 500zł można znaleźć jakiś zestaw gotowy do jazdy. Może jakiegoś wypasu nie ma, ale na początek starczy.). Bo nawet jeśli uda Ci się to odpalić, jeden wypadek i po zabawie- brak części, pomocy itd. Ale to moje zdanie i tak czy inaczej życzę powodzenia w uruchamianiu.
W razie pytań pisz, jeśli będę w stanie sensownie pomóc to dam znać, a jak nie to czekaj na bardziej wytrawnych modelarzy ;)
Pozdrawiam

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: N sie 18, 2013 11:18 am 

Dziekuję za odpowiedz. Trochę mi rozjaśniła temat. Tak , postawiłem na uruchomienie tego egzemplarza i to bez względu na koszt.
W hobby bardziej chodzi mi właśnie o całość zabawy , nie tylko jazdę. I tu miałem pierwszy czas do skrajnych odczuć :)
Silniczek okazał się jakby zatarty.......ale. Tylko dlatego że nie był nigdy odpalany a ma około 35 lat :) Jest po prostu nowy.
Pierwsze obroty tłoka były bardzo trudne jednak rozruszałem go do momentu aż chodzi lekko pod palcami :) Jestem teraz bardzo zadowolony.
Obrazek
Obrazek
A to sprzęgło. Nie wiem czy w nowych modelach napęd też jest tak przekazywany.
Obrazek
Do dziś tylko tyle mogłem poświęcić czasu. Czytam forum i coraz bardziej mnie wciąga.
Już wyprzedaje część sprzętu strzelającego żeby dokupić co mi tam jeszcze będzie potrzebne.
Narazie radio i grzałka. Paliwa akurat nie było tak że nie mogę jeszcze uruchomić silnika.
Obrazek
Teraz też pytanie , czy jesli jest nowy to mogę zastosować paliwo z więcej nitro?Czy lepiej jeśli będę jeżdził koło domu to oszczędzić staruszka i 16% jednak.
W transporcie zniszczono mi troszke karoserię :(
Obrazek
Trudno. Podkleiłem juz tam pręty na haki i jakos dorobie brakujacy plastyk.
Czy te liczby mówią o falach czy to tylko reklama?
Obrazek

A to odbiornik i serwa. Jeśli silnik jest nowy to może i serwa tylko wyglądają na stare?Jeśli nie zadziałają to zakupie jakieś mocne.
Obrazek
Obrazek
Swieca działa. Jak tylko kupie paliwo i uda się uruchomić to napisze. Wiem że czeka mnie pewnie regulacja gaznika ale już czytam o tym.
Tak więc z kompletnie zielonego zaczynam powoli nabierać kolorów :D
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedz i serdecznie pozdrawiem.

PostNapisane: N sie 18, 2013 7:05 pm 

Witam

Po pierwsze chciałbym powiedzieć, że moim zdaniem, niepotrzebnie "tarłeś" na sucho silnik. Trzeba było poczekać na paliwo, albo kupić olej (After Run Oil) trochę wlać i próbować, ale nie ważne. Jak mówisz, że chodzi i nie trze to ok. Dalej, na zdjęciu głowicy (2) widać jakąś kreskę, czy belkę? Nie wiem co to jest i do czego służy, normalnie w silnikach masz gładki tłok.
Ze zdjęcia sprzęgła widać, że jest to sprzęgło odśrokowe- przynajmniej tak mi się wydaje. Raczej działa na takie zasadzie jak nowoczesne, z tym, że ono ma "kołki" które się "rozsuwają", a nowoczesne mają klocki (zobacz sobie jakieś zdjęcia w sieci).
Jeśli chodzi o te cyferki na karoserii, to prawdopodobnie jest to pasmo, które było ówcześnie używane w modelu, ale na zdjęciu odbiornika widać, że nie ma on wsadzonego kwarca. A jeśli chodzi co to za odbiornik i aparatura jaka do niego (mimo, że już masz nową) to znalazłem takie coś. Wygląd odbiornika jest bardzo zbliżony do Twojego.
Co do nitro, to jednak użyłbym 16% z dużą zawartością oleju.
Serwa wyglądają na "sanwowskie", ale to już musisz podpiąć i zobaczyć, czy działają.

Pozdrawiam ;)

PostNapisane: N sie 18, 2013 8:27 pm 

Hej :D
Nie nie. Nie tarem go na sucho. Ja kręciłem a synek kapał ze strzykawki ropę. Zmył sie stary smar i wszystko pieknie chodzi.
Paliwko dostępne mam takie. http://www.skanehobby.se/rapicon-bil-4- ... ukt/3851-0
Oleju jest 9% czy to aby nie za mało? Mogę dokupić i wmieszac jakiś jest jest takie zalecenie. Mam u siebie mniejszy wybór niż w Polskich sklepach , i ceny wyższe :(
A ten tłok tez mnie zdziwił. Co prawda mam tylko doświadczenie z autami w skali 1 do 1 :D i wydało mi sie to dziwne. Nie mam pojęcia po co ta ścianka? W głowicy jest na nia miejsce. Może aby tłok nie uderzył w głowice ale tam nie ma zaworów tak że wątpliwe. Moze kiedyś się dowiem to napisze.
Obrazek
W serwach niestety muszę przerobić wtyczki :( Koszyczek na baterie kupie nowy ale serwa to juz spory wydatek i jak te się sprawdza to bym je zostawił. Jednak wtyczki sa za duże.Ta czarna nowego typu a ta jasna stara.

Obrazek
Nie wiem czy takie drobiazgi mogę dokupić. Jak nie to podetnę :D
Tak serwa są Sanwy. Na skręt IC? SM 391 a na silnik 392. Czy serwa które mam są analogowe ? Bo widze że są cyfrowe i analogowe. Teraz jak mam inne radio to może nie ruszą? Tego nie wiem. Wbrew pozorom na te najbardziej oczywiste pytania nie jest łatwo wygooglać odpowiedzi :) Jak w strzelectwie.
Przygoda trwa :D :D
Dzieki wielkie.Pozd

PostNapisane: N sie 18, 2013 8:58 pm 

Paliwo sam używam i chyba jest ok :)
Tak jak mówisz możesz podszlifować wtyczki, a jak nie to kupisz spokojnie.
Jeśli będą działać i wszystko dobrze podepniesz to muszą ruszyć ;)
A i są to pewnie serwa analogowe.

Pozdrawiam

PostNapisane: Pn sie 26, 2013 7:51 pm 

Serwa chodza :D
Jednak silnik ma problem. Paliwo dochodzi, swieca sie swieci,krece ostro wiertarka. Regolowalem dawke paliwa, dawke powietrza, szybkosc krecenia i ....nawet nie zagadal ani razu :( Wiele prob i kombinacji. Ju nawet paliwo podpalalem zeby sprawdzic czy nie zwietrzale. I nic .....
Co teraz pozostaje????
Ratunku....
Moze on jednak nie jest na nitro???

PostNapisane: Cz sie 29, 2013 11:51 am 

Otwórz przepustnicę.
Koło zamachowe się nie ślizga?
I nie mam pojęcia, dlaczego głowica ma taki frez przy świecy...

PostNapisane: N wrz 01, 2013 6:04 pm 

Naprawde juz zmienialem ustawienia dawki paliwa do powietrza. Ta przegroda jest, bo jest ,nie wiem do czego. Na ten moment nie ma to znaczenia dla mnie.
Swiece nowe mam. Aku naladowane na max. Rozruch z wiertarki , czyli i na wolnych i na szybkich obrotach probowalem.
NIC. Czasem lekko zagada ale tak bardziej parsknie niz zapali i zgasnie.
Juz mysle ze moze paliwo do niego powinno byc inne_.
Gdzie mozna znalesc info o silniku Veco 21.????
Pozostaje kolejny krok czyli kupno gaznika ale ja chcial bym zachowac jak najwiecej oryginalnych podzespolow.....
Brak mi na dzien dzisiejszy nowych idei na start. Bede czytal i moze cos....
Pozdr.

PostNapisane: Wt wrz 03, 2013 9:44 pm 

nic nowego do tematu nie wniosę ale wydaje mi się, że ten kształt tłoka ma umożliwić lepszą wymianę ładunku czyli łatwiejsze opróznianie cylindra ze spalin i nie uciekanie mieszanki do wydechu w suwie sprężania. Część komory spalania o wiekszej objętości powinna się znajdować od strony okna wydechowego.

PostNapisane: So wrz 07, 2013 2:50 pm 

Niestety nie udało sie odpalić i pojawił sie opór na tłoku. Rozebrałem i tłok uderza w wał. To już koniec tego silnika :( Pewnie materiał tłoka jest juz słaby i się wyrobiły otwory mocowania. Sprzęgło też się rozpadło więc...
Pozostaje czytać forum i kupić jakiś dobry nowy.