Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 2:55 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn lis 19, 2012 9:24 am 

Już tak bez żartów.

Nie ma co się oszukiwać drobne wpadki zdarzają się nawet najlepszym. Nie można robić z tego afery i mówiąc prosto "przyjąć wszystko na klatę". Nie zapominajmy również, że mamy wolność słowa każdy zawodnik może powiedzieć jakie było jego odczucie. Jednym mogło się podobać innym nie. Nie można naskakiwać na tego co powiedział, że mu nie pasowało.

Został też ruszony temat, że zawody są robione społecznie żebyśmy mieli gdzie jeździć. Te słowa są chyba troszkę nie na miejscu. Dla mnie brzmi to jak by ktoś mi wypominał jak się poświęca abym mógł pojeździć (dodam też, że strasznie nie lubię jak ktoś mi coś wypomina ) . Tylko proszę mi powiedzieć które zawody nie są robione społecznie. Chyba tylko te organizowane przez sklepy modelarskie. Poza tym organizatorzy cyklu w Ścinawce mają ten plus, że przynajmniej wpisowe zostaje dla nich. Gdyby organizowali zawody dla LOK-CKM wtedy byłyby to zawody społeczne. Bo nie dość, że praca do późna w nocy przy torze to wpisowe można tylko zobaczyć jak ląduje w kasie "słusznej organizacji". A no i baty za złą organizację też nie ląduje na barkach CKM-u.
Jeszcze raz powtarzam każdy ma wzloty i upadki. Każdy ma z nas lepszy i gorszy dzień. Z pewnych rzeczy trzeba wyciągnąć wnioski i starać się aby było lepiej.
Poza tym nie ma co się wzajemnie obrażać, jesteśmy dorośli, a to są tylko małe autka , a nie wyścigi F1 gdzie w grę wchodzą miliony Euro.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 10:24 am 

Tomasz Kilian napisał(a):
Już tak bez żartów.

... Poza tym organizatorzy cyklu w Ścinawce mają ten plus, że przynajmniej wpisowe zostaje dla niech...

Pozdrawiam

Tomek to,że płaci się wpisowe to jedno,a praca społeczna to drugie.
Pieniądze z wpisowego wracają do zawodników. Wykładzinę się kupuje,grzybki może wyprodukowane za darmo ale materiał kosztował.Dotyczy to również elementów wyposażenia toru.Transpondery są zakupione nie dla organizatorów ,a dla zawodników.Jest ich 30 szt. Policz.Tombola.Opłata za salę. Wydruk broszurek,kubków ,koszulek.Nawet prozaiczny papier i toner do drukarki.A drukuje się około 150 stron podczas zawodów. Końcowe trofea i nagrody.
Mogę cie zapewnić,że nikt nie ma z tego powodu żadnych korzyści materialnych. Czas wszystkich zaangażowanych w organizację zawodów to właśnie zaangażowanie społeczne.
Być może masz pomysł na zawody po których bez inwestowania całe wpisowe zostanie jako łup.A te "łupy" napełnią kieszenie organizatorów. Już się nie mogę doczekać takich zawodów w Opolu.
Tu nie ma etatowych osób i na tym polega społeczny charakter.
A tak w ogóle to kwestia "społecznego " działania i jej poruszenie dotyczyła uzasadnienia pewnego ,luźniejszego podejścia do pewnych kwestii.

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 10:28 am 

Mój Mistrzu ( jak to kiedyś zostało przez kogoś powiedziane ) wiem dobrze o tym.
Właśnie o to mi chodziło ; że te pieniądze są właśnie na jak to się mówi elementy eksploatacyjne. A nie tak jak w przypadku organizowania zawodów dla CKM wpisowe nie zwraca nawet poniesionych kosztów.

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 10:36 am 

Krzysztof Wicher napisał(a):
....

1. Brak sędziowania – stał się regułą a nie wyjątkiem co przyczyniło się do istnej rzeźni na torze.

..... Panowie zrobiliście rzeźnię na torze bez pomysłu jak to wszystko ogarnąć. Po co wielkie słowa pana Marka przed zawodami które miały być zasadą a stały się utopią. Równia niestety idzie w dół i albo coś z tym zrobicie albo Ścinawka stanie się marginesem w kalendarzu.

Rozumiem, że te słowa dotyczą się sędziów, sędziowania czyli w głownej mierze mojej osoby, jako sędziego torowego? Czy taka jest ocena i innych zawodników startujących na tych zawodach? Byłbym wdzięczny za taką informację.

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 11:17 am 

panie Grzegorzu, co do Stock'a nie mam zastrzezen. Przy 10 modelach i tak malym torze i tak jest co robic, wiec jedno utkniecie za dublerwm sie nie liczy..., wiekszych problemow, w okolicach mojego modelu, nie widzialem.

Pozdrawiam

Dumny, były i przyszły modelarz RCCLUBPOZNAN

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 12:46 pm 

Tomasz Kilian napisał(a):
Został też ruszony temat, że zawody są robione społecznie żebyśmy mieli gdzie jeździć. Te słowa są chyba troszkę nie na miejscu. Dla mnie brzmi to jak by ktoś mi wypominał jak się poświęca abym mógł pojeździć (dodam też, że strasznie nie lubię jak ktoś mi coś wypomina )

Tomku, słowa są jak najbardziej na miejscu zwłaszcza w kontekście, w którym je użyłem, ale masz prawo się z tym nie zgadzać - wolny kraj.
Druga kwestia to niczego nie wypominam nikomu i tu troszkę Cię poniosło.
Nie będzie organizatorów i zawodników nie będzie zawodów przecież to jest chyba jasne dla wszystkich.
Szanujmy się wzajemnie a będziemy mieli się gdzie i z kim bawić.
Do zobaczenia na torze.

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 1:18 pm 

Eh, szkoda, że nie mogłem.

Zdjęcie toru:
http://www.rcauto.pl/modules.php?name=G ... =61&id=281

trzeba się nauczyć jeździć, moim zdaniem tor 'zajefajny' i ubolewam, że nie mogłem przyjechać.

Co do serwisowania i rozmawiania przez telefon itp.
To że czegoś nei ma w przepisach, nie znaczy, że można stać na serwisie i robić wszystko.
Sam kiedyś stałem, rozmawiałem przez telefon i dostałem opier po biegu. I facet miał całkowitą rację. A mi było wstyd.

Więc jak już ktoś napisał, serwis jest po to, żeby serwisować, a nie stać i plotkować/telefonować.
Dotyczy to zawodnika czy osoby zastępującej zawodnika.

Tyle mojego studzenia ;)

m.a.

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 1:56 pm 

http://www.youtube.com/watch?v=hdi25NMyXKQ&feature=plcp
Oto filmik z feralnego wyścigu.Panie Krzysztofie proszę na zimno ocenić sytuację i pokazać winę sędziego w zdarzeniu na prostej. Co miała oznaczać Pańska rezygnacja i machnięcie ręką przed zdarzeniem.

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 3:01 pm 

A który model jest Przemka.Czy ten z czerwonym tyłem?

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 6:20 pm 

Ponieważ nie padła odpowiedż na moje pytanie,postanowiłem przeanalizować film dokładnie pod względem straty wg jednych żródeł 680 zł,wg innych 1000 zł.
...
Jestem w plecy o 680 zł dla zasady że nie ma żadnych zasad...

Przemysław Wicher napisał(a):
Co do karania to faktycznie (i tu uwaga bo będzie ironia) karanie jest złem na zawodach tej rangi, w ostatnim biegu podczas uderzenia na prostej wartość mojego modelu spadła o niemal tysiąc złotych ale ja wychwalać będę organizatorów i brak sędziego bo przecież nie stało się to na „zawodach totalitarnych” i wszyscy są szczęśliwi, no prawda czy nie...

Wróćmy jednak do filmu na którym widać Pana Krzysztofa stojącego w towarzystwie Pawła Michalskiego w połowie prostej. Widać w zachowaniu obu Panów ogromne emocje ( Pan Krzysztof kuca).
Udało mi się ustalić,że Przemka model to jasna "buda" z widocznym czerwonym spojlerem.
W około 3,45 minucie wyścigu Pan Wicher wstaje i z charakterystycznym gestem dłoni wyrażającym zniechęcenie udaje się w lewo...Niemalże w tej samej chwili pod jego nogi podjeżdża Przemek w celu zatrzymania się. Rozpędzony ,jadący za nim model,pozbawiony jakiejkolwiek możliwości ominięcia uderza w tył.
Polecam obejrzenie filmu pod względem wchodzenia na prostą.Miejsce w ,którym zatrzymał się Przemek było miejscem w które wiele modeli z powodu szykany było naprowadzanych.
Przemek Wicher napisał(a):
... ale wydaje mi się i tak mnie uczono, ...

Pochwalił się Przemek ,że pobierał nauki. Niestety były to albo tajne komplety,albo po prostu wagary z lekcji dotyczącej tego problemu.
Tak jak śpiewał kiedyś Andrzej Zaorski cyt."stół to nie jest miejsce do miłości..." tak prosta nie jest miejscem do zatrzymywania się,zwłaszcza w połowie. Na wejściu na prostą były szykany i tam w samym rogu było martwe miejsce na zatrzymanie. Być może Przemek nie chciał narażać Taty na dodatkowe metry do przejścia,ale jak się okazało kurtuazja ta była dość droga.
Model ,który uderzył w Przemka nie miał najmniejszych szans ominąć go. Dodam jeszcze ,że nie był to model Adama Osiewały o czym świadczy charakterystyczny czerwony tył .
Była też wina sędziego ,że nie ukarał Przemka za takie "parkowanie",ale sytuacja była tak dynamiczna ,że nie zdążył. Przemek uznał,że kara finansowa będzie lepsza...
Ferwor walki uniemożliwia obiektywną ocenę sytuacji.Filmik wyjaśnia jeszcze kilka innych sytuacji ,inaczej interpretowanych przez zawodników.
...
Panowie zrobiliście rzeźnię na torze bez pomysłu jak to wszystko ogarnąć. Po co wielkie słowa pana Marka przed zawodami które miały być zasadą a stały się utopią. Równia niestety idzie w dół i albo coś z tym zrobicie albo Ścinawka stanie się marginesem w kalendarzu...

Panie Krzysztofie zdaję sobie sprawę,że po nieudanych zawodach, zakończonych kraksą ogarniają człowieka frustracje i pragnie jakoś odreagować. Najprostszym sposobem jest rzucenie kalumnii na organizatora i sędziów.
Jeśli porównał Pan zawody do rzeźni to pragnę przypomnieć ,że to zawodnicy posiadają przysłowiowe topory w dłoniach,a Pański syn położył rękę na pieńku pod topór na własne życzenie. Nawet najlepszy BHP-owiec nic by nie zaradził na taką sytuację.
Może nie będę się domagał przeprosin w imieniu sędziego,ale polecam kilka kropli zimnej wody na skronie...

Ps.Panie Krzysztofie jeśli uzna Pan zawody w Ścinawce za margines społeczny nikt nie będzie miał do Pana pretensji. Demokracja daje wybór.
Nawet mogę coś zasugerować może drift...

Ps.2 Szczególne podziękowania dla Maćka , przede wszystkim dla jego filmowca :D za filmik...

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 8:31 pm 

A nie ma za co, material szkoleniowy jest, a nie wiedziałem, że film uzyska taką popularność.
Mam nadzieję, że filmowiec się nie zniechęci przez ferwor analizy pod względem win.

Wracając do sytuacji, to sędziowie trzymają aparatury, czy zawodnicy?
Mój kolega powiada, żeby nie wtykać rąk między pracujące tryby, bo może je u... skrócić.
Prosta nie jest idealnym miejscem, na wzięcie modelu z toru, uszkodzonego, czy po zakończeniu biegu - gdy inni zawodnicy jeszcze jadą - na to też trzeba zwrócić uwagę. "11 skończył" i model zatrzumuje się tuż przede mną, gdy jeszcze jedno dobre kółko jest do uratowania, tak nie można...

Wracając:
Prosta rządzi się swoimi prawami, każdy na tej prostej ma prawo do własnego toru jazdy, byle nie zmieniać go dwukrotnie, jeśli ktoś nas goni. Więc czy winny jest kierowca, który jechał swoje po prostej? Czy ten, który się na niej zatrzymał? Nawet tuż przy bandzie... Jeśli nawet sekundę przed modelem jadącym, ktoś się zatrzymał, nie ma dużych szans na jego ominięcie. Pokonywana droga przez ten czas to kilkanaście metrów, a prosta, jak na filmie widać, to ledwie 2-3 sekundy jazdy.

P.S. BHP-owiec twierdzi okiem obserwatora: Model uszkodzony, zdolny do jazdy, powinien dojechać do 'martwego pola' na torze.

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 11:54 pm 

http://www.youtube.com/user/mmarcinek8?feature=guide

Trochę samoreklamy - Hobby junior również.

Do zobaczenia na torze Panowie.

PostNapisane: Wt lis 20, 2012 7:33 am 

Myślałem że po ostatnich zawodach i uwagach ktoś przynajmniej zastanowi się nad słowami które padły a potem będzie konstruktywna rozmowa co można i należy zrobić żeby naprawić to co zaczyna być złe.

Czy to co przytaczam poniżej jest konstruktywne?

[/quote]
....

1. Brak sędziowania – stał się regułą a nie wyjątkiem co przyczyniło się do istnej rzeźni na torze.

..... Panowie zrobiliście rzeźnię na torze bez pomysłu jak to wszystko ogarnąć. Po co wielkie słowa pana Marka przed zawodami które miały być zasadą a stały się utopią. Równia niestety idzie w dół i albo coś z tym zrobicie albo Ścinawka stanie się marginesem w kalendarzu.

[/quote]

Pytam raz jeszcze zawodników, którzy startowali w Ścinawce. Czy tak oceniają sędziowanie? Maciek dzięki za komentarz (nt. sędziowania) oraz filmik. Tak sobie myśle co by było gdyby go nie było ....

W dalszym ciągu oczekuje na komentarze dotyczące sędziowania. Krytyka wskazana, krytykanctwo nie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona