Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 8:30 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn sie 06, 2012 7:24 pm 

morelo napisał(a):
To widocznie krecić nie umiesz, układ klucza L tego typu to standard w mechanice oczywiście
To powiedz mi jeszcze, że do wszystkich miejsc zawsze da się dojść tak aby kręcić dłuższym ramieniem... Mam podobny zestaw, do którego link podałeś, teraz spójrz na wymiary imbusa 1,5mm, krótsze ramie ma ledwo 15mm, 2,0mm jest tylko 2mm dłuższe, można użyć kombinerek ale gdzie tu wygoda? Zresztą dłuższym ramieniem kręci się również niezbyt wygodnie jeśli nawet minimalnie musisz dopychać aby klucz się nie wyśliznął. Krótko mówiąc tych kluczy się fajnie używa tylko jeśli masz solidne śruby, z których po prostu nie wypadną. Więc dziękuję ale do modeli średnio się nadaje taki zestaw.

morelo napisał(a):
że kuliste to chyba nie musze tłumaczyć?
Dziękuję za oświecenie. W życiu bym nie wpadł. Jeszcze jakieś sarkazmy na zapleczu trzymasz? :?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn sie 06, 2012 10:26 pm 

Też podepnę się pod temat tyle że ja szukam kluczy calowych, żeby zrobić wreszcie serwis B44, i początkowo nastawiam się na te klucze:
http://www.rc-team.pl/zestaw-srubokreto ... -9701.html

Zastanawiam się tylko czy tymi kluczami wykonam pełny serwis czyli rozkręcę całe podwozie i skręcę czy będę potrzebował jeszcze jakiś nasadowych:
http://www.rc-team.pl/zestaw-srubokreto ... -9712.html

Planuję też zakup śrub dla B44:
http://www.ebay.pl/itm/Team-Associated- ... 627wt_1397

Wiem że to nie post o b44 i robię offtop, ale pomyślałem że zapytam.

Tamiya DB01 / FLUX MOTIV / CC 4600kv Motor / Turnigy 5000mAh 2S/20C
TA B44 - czeka na remont.

https://picasaweb.google.com/1045638164 ... 6420718514

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 7:41 am 

Viruz
za 200 zł poszukaj po allegro czy sklepach internetowych kluczy calowych i nie wiem jak masz dłonie jak sebas86 :lol: to może zestaw bitów
ja na pewno bym 200zł nie dał za te co podałeś bo bo za tą kase możesz kupić więcej i lepiej.
sebas86
kwestja wprawy przyzwyczajenia masz paluszki jak dziewczyna delikatne
ja mam tylko takie klucze i nie marudze i ze wszystkim daje rade.

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 9:57 am 

Jako autor tematu czuję się trochę wywołany do tablicy, bo nie napisałem jakie klucze kupiłem i jak się sprawują.
Po długim namyśle wybrałem klucze Titan, na początek kupiłem tylko 2mm klucz, po kilkukrotnym złożeniu i rozłożeniu modelu brak jakichkolwiek oznak zużycia, teraz mam dwa klucze Titana 2mm i 1.5mm bo jak na razie przy modelu 1:10 on-road nie potrzebuje więcej.
Dodam, że jeżdżę na zawody i tam klucze zawsze przechodzą prawdziwy sprawdzian, a Titan zdał go wyśmienicie.

Sanwa M11x

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 10:29 am 

Jakub
http://sklep.rcracing.pl/index.php?manufacturers_id=79
to tego typu sprzęt?

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 10:38 am 

Witam.
Ja mogę śmiało polecić klucze LRP (taki jak na tej fotce). Mam taki klucz 2mm i naprawde daje rade, kupiłem go od kolegi używany (po chyba 2 sezonach) i używam go już 4 sezony a jest prawie jak nowy. Nie spodziewałem się po nim takiej wytrzymałości, zwłaszcza, że odkrecił dość dużo obrobionych śrub.
Drugą firmą, której klucze warto polecić to associated-również bardzo wytrzymałe choć nie tak jak LRP-po 2 sezonach (klucz 1/16") widać wyraźnie, że nie jest jak nowy :D .
Pozdrawiam :wink:

SKM "FELGA" Nowy Sącz

Ostatnio edytowano Wt sie 07, 2012 11:06 am przez Filip Szczurek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 10:39 am 

Tak.

Sanwa M11x

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 8:08 pm 

morelo napisał(a):
[kwestja wprawy przyzwyczajenia masz paluszki jak dziewczyna delikatne
Zgadłeś, niestety nie jestem typowym "robolem", który lata codziennie z taczką cegieł tudzież bierze silnik w warsztacie na klatę. ;) Więc nie mamy się co porównywać. Zresztą widziałem na twoich filmikach, że masz już wyrobioną dłoń więc nie mamy również o czym dyskutować, no i w sumie masz chyba też wykształcenie jakieś w tym kierunku, a przynajmniej twierdzisz, że potrafisz coś zdziałać z maszynami do obróbki, więc lekko licząc te kilka lat na warsztacie zrobiło swoje.

Bity kupiłem ale badziew straszny (właśnie wspomniany topex) i niestety nic w lokalnym sklepie lepszego nie było. A jak mam już kupować na sieci to wolę wziąć kilka droższych ale uniwersalnych narzędzi (bitu wraz z trzonem nie wepchniesz wszędzie) i w miarę wygodnych. No i w sumie potrzeba raptem 2-3 klucze więc tragedii z kosztami też aż takiej nie ma jeśli ma to służyć naprawdę lata.

No i ludzie chyba też mają odrobinę oleju w głowie. Nikt chyba nie lubi przepłacać tylko dlatego, że coś dizajnersko wygląda, no chyba, że się mylę i np. taki klucz hudego, a najlepiej cały komplet za prawie tysiaka jest najlepszym sposobem na pokazanie się na zawodach. No ale dajmy się wypowiedzieć innym.

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 10:24 pm 

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, powiem tak ja do serwisowania db-01 używałem kluczy Wiha kupionych w sklepie "Barbara" jest to typowy sklep narzędziowy, zaopatruję się tam też w śruby i nakrętki i takie tam, jest też dystrybutorem narzędzi "YATO" i jak kupowałem swoje imbusy dla db01 to gościu w sklepie powiedział mi że "może pan mieć nie wiadomo jaki mocny klucz ale jak śruba będzie do bani to sobie możesz pan kręcić do woli" . I używałem tych kluczy wiha i były ok ale cały myk polega na tym że b44 ma śruby calowe, więc tak jak mówiłem muszę zamówić śruby a potem dobre klucze żeby wykręcić te stare, a potem złożyć model już na nowych śrubach. Tak że na razie mam do wydania na klucze do 200pln max ale też nie chcę podejmować pochopnych decyzji i jeszcze się rozejrzę.A co do śrub dla b44 to poszukam info na forum albo zapytam w nowym temacie.

Pozdrawiam.

Tamiya DB01 / FLUX MOTIV / CC 4600kv Motor / Turnigy 5000mAh 2S/20C
TA B44 - czeka na remont.

https://picasaweb.google.com/1045638164 ... 6420718514

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 10:41 pm 

Viruz napisał(a):
"może pan mieć nie wiadomo jaki mocny klucz ale jak śruba będzie do bani to sobie możesz pan kręcić do woli"

prawda jest to
ostatnio miałem przyjemność z takimi śrubami przy rowerze, gniazdo zrobiło sie okrągłe, zanim jeszcze tam wsadziłem klucz.

Jednak jesli śruby mamy w miarę dobre, to dziadowskimi kluczami je szybko wykończymy. W moim pierwszym podwoziu VRX-1 nie udało mi się nawet jednej śruby zaokrąglić, a te podwozie to nie Kyosho...

PostNapisane: Cz mar 07, 2013 1:24 pm 

Może i "troszkę" odkopuję temat,ale chciałem się dowiedzieć czy słyszał ktoś o kluczach fastrax?
Jestem ciekaw ich wytrzymałości.
Chciałem się również dowiedzieć czy klucze Titan i Hudy są naprawdę takie dobre - czy to tylko "efekt placebo"?
Miałem już okazję używać w pracy kluczy (imbusów) "światowych" marek jak Beta, Atorn, Stanley czy Neo Tools i mogę powiedzieć jedno - klucze tych marek "nadają" się do odkręcania śrub, ale tylko powyżej rozmiaru 3. Co przy zastosowaniu w modelarstwie mija się z celem.
Jedyne "sensowne" klucze (imbusowe) które miałem okazję używać i śmiało mogę polecić to Wera - naprawdę nie do zajechania. U mnie w pracy (pracuję w przemyśle motoryzacyjnym) "służby" techniczne używają kluczy tej marki do odkręcania śrub np. przy kleszczach zgrzewalniczych - często są "zabrudzone" odpryskami i zapieczone, ale jeszcze nie spotkałem się z tym, żeby klucz "nie dał rady" - przeważnie śruby (10.9) się ukręcają - oczywiście przy zastosowaniu "przedłużki" na klucz w postaci 1,5m rury ;)
Mam taki zestaw w domu (dokładnie Wrea Hex Plus) i wszystko byłoby pięknie ładnie, ale niestety te klucze są "grube" (http://www.powertoolsdirect.com/media/c ... -piece.jpg) i nie wszędzie mogę się dostać rozmiarem 1,5 i 2. dodatkowo niewygodnie się kręci zapieczoną śrubę kluczem "L" - używając jako "ramię" krótszego końca.
Dlatego chciałem się dowiedzieć w jakie klucze modelarskie inwestować? Dodam,że wolę raz wydać "trochę" więcej i mieć spokój i pewność,że klucz mnie nie zawiedzie.

PostNapisane: Cz mar 07, 2013 2:03 pm 

Ja mam 1,5 i 2 HUDY - dobre, ale drogie.
Na forum Titan cieszy się dobrą opinią, ale też do tanich nie należą...
Czytałem również, że turnigy są kiepskie :)
O fastrax nie słyszałem.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz mar 07, 2013 8:15 pm 

używam titanów z proximy, jedna z lepszych inwestycji modelarskich, nie robią wrażenia jakiejś super jakości ogólnie, ale końcówki są naprawde niezniszczalne.
Mam też taki 1.5mm http://www.sklep.rcracing.pl/product_info.php?products_id=6944, i mimo że kosztuje 18zł, też niczego mu nie brakuje, oksyda z końcówki się starła, ale zużycia zero więc polecam, wygodniejszy niż titany.

PostNapisane: N gru 14, 2014 11:08 am 

Co sądzicie o kluczach Turnigy Hex ?

Reely Carbon Fighter BL 1:10
inne: Ansmann Carson Jamara Kyosho Reely TeamC Traxxas Tamiya

PostNapisane: N gru 14, 2014 3:15 pm 

Mam zestaw Turnigy Socket Driver (śrubokręt nasadowy) i przyszły pordzewiałe… Jeśli imbusy są wykonane z tego samego materiału to zbyt dobrze im nie wróżę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona