tomasz_rd napisał(a):
Żeby wyczyścić silnik to sie te dekle odkręca ???
Ralf2107 napisał(a):
Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
Odkręcasz przedni i tylny dekiel, zdejmujesz, wysypujesz piasek, wyjmujesz rotor, przedmuchujesz wnętrze i skladasz do kupy
Dokładnie tak!
Ty czytasz co drugi post w swoim wątku ?
na tym etapie robisz sobie z nas jaja, czy czekasz aż Cie ktos obrazi
zostaw to modelarstwo, wróć do szkoły, naucz się mysleć
olinpus napisał(a):
przedmuchujesz, moczysz w benzynie
jaki element silnika moczysz w benzynie, jesli Ty też sobie robisz jaja, to bądź ostrozny z takimi osobnikami jak tomasz_rd.
Michaellus napisał(a):
Mam pytanie: z jaką częstotliwością trzeba wymieniać łożyska w silniku? Da się to wykryć za w czasu, czy po prostu np. po zawodach przy czyszczeniu sprawdzać łożyska.
I co do czyszczenia: Przed każdymi zawodami czyścic silnik czy także w trakcie?
ja wymieniam średnio 2-3 razy na sezon, w zasadzie profilaktycznie, bo wszystkie wyjmowane łozyska miały się całkiem dobrze, poza oryginalnymi, które dość szybko złapało luz
Ja rozkładam silnik po każdych zawodach, wtedy widac tez w jakiej kondycji są łożyska. Na czystaych torach, takich jak w ModelCars za duzo syfu się w silniku nie zbiera, a jesli już , to jest to mało szkodliwy, drobny kurz.
Inaczej sprawa sie ma na torach z bardziej luźną, brudną nawierzchnią. Czasami po godzinnym trennigu wysypywałem z silnika mała kupke piachu. Słychac to jesli będziemy chcieli ręką przekręcić rotor. Czasami drobinku piachu stawiają minimalny opór przy próbie obrotu.