Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 11, 2026 1:32 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz maja 10, 2012 6:40 pm 

tomasz_rd napisał(a):
To jak to mam wyczyścic.

Jesteś pewien, że nie chcesz wrócić do motocrossu?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz maja 10, 2012 6:41 pm 

Czy może ktoś odpowiedzieć na moje pytanie co do gwarancji

PostNapisane: Cz maja 10, 2012 7:05 pm 

Czym się różnią uzwojenia w silnikach?

PostNapisane: Cz maja 10, 2012 7:23 pm 

tomasz_rd napisał(a):
Czym się różnią uzwojenia w silnikach?

niczym.
To silniki róznią ich liczbą.

Nie zawracaj sobie głowy zwojami, w 1/8 głównie stosuje gradacje silników w oparciu o ich kv

PostNapisane: Cz maja 10, 2012 7:59 pm 

Witam.
Czytam ten temat od dłuższego czasu i aż się boję co zrobisz z xt8 którego ode mnie kupiłeś. :oops:

Nie zawracaj sobie głowy takimi combo jak tekin, jeśli jest to Twoje pierwsze to nawet nie odczujesz różnicy, znaczy odczujesz, w wadze portfela. Kupuj xeruna który jest naprawdę "przyjemnym" zestawem. Czyszczenie jest bardzo proste. Rozbierasz silnik na części, czyścisz wszystko dokładnie, jeśli trzeba wymieniasz łożyska i skręcasz. WSZYSTKO RÓB Z GŁOWĄ!

Regiel ustawiasz w zależności od potrzeb, na jednym torze możesz mieć inne ustawienia, a na drugim zupełnie inne, ustawiasz tak żeby Ci się wygodnie śmigało, ja ustawiałem swoją mambe raz i śmigam tak już drugi sezon.

Silniki elektryczne w skali 1/8 dzieli się w oparciu o ich kv.

Widzę że mało wiesz o elektrykach, więc od razu powiem Ci, że niezbędna jest aparatura 2.4 GHz z którą nie będziesz miał zakłóceń oraz pakiety lipo o wydajności min. 25C(w przypadku pakietu minimum 4500mah).

Niektóre serwa cyfrowe również mogą powodować zakłócenia, są na to dwa "lekarstwa", pierwsze to zrobienie zewnętrznego bec`a, drugie to podpięcie do jednego z kanałów odbiornika kondensatorka.
Pozdrawiam Maciej. :)

GG: 10157876

PostNapisane: Cz maja 10, 2012 8:26 pm 

Od ok 5 miesięcu jestem uzytkownikiem zestawu tekin rx8 z silnikiem t8 1900kv
Jest to bardzo wymagajacy zestaw, wymaga bardzo dobrej znaomosci zasad dzialania regulatora i silnika bezszczotkowego.
Wymaga znajomosci pojec takich jak Timing, Voltage Cutoff, Drag Brake, Brake Strength, Push Control, Brake Minimum, Throttle Profile, Neutral Width, Current Limit, Reverse Speed i Throttle . Odpowiedzi co co oznacza w jezyku polskim w instrukcji nie uzyskasz. Musisz wiec znac dobrze angielski zeby pojac troche wiedzy na zachodnich forach, gdzie rozni uzytkownicy pisza o roznych ustawieniach regulatora. Wnioski z tego musisz zawsze wyciagnac sam, kazdy jezdzi inaczej i ma inne potrzeby. Moze dlatego o Tekinie niektorzy tu pisza ze jest dobry, wlasnie dlatego ze jest "dla wszystkich i do wszystkiego" mozna go nawet wsadzic do crawlera ustawiajac throttle na minimum i wrecz pelzac modelem.
Mnie to troche jednak przeroslo, moja wiedza w teorii okazala sie zbyt mala zeby od pierwszego dnia wiedziec co z czym i dlaczego. W dalszym ciagu sie tego ucze, a ciezko sie uczyc jak sie nie ma gdzie zbytnio jezdzic. Do jazdy pod blokiem to wystarczy zwykly szczotkowy zestaw, bez zbednych szalenstw.
Nie jest to zestaw bezawaryjny jak wczesniej napisal Marek, wiele osob wysyla go do serwisu.
Ja na szczescie nie musze, udalo mi sie rozwiazac moj problem bez wiekszych nakladow finansowych, zewnetrzny bec i kondensator zalatwil sprawe na "zawsze".
Niestety polaczenie tekina z odbiornikiem spektrum i servem savoxa powoduje zaklocenia w dzialaniu odbiornika, nie jest to jakis standard, jedni maja z tym problem inni nie. To taka troche loteria.
Jezeli chodzi o moj urwany kabel to takie sytuacje sie zdazaja i uwazam ze nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Marcin uwazam ze porownywanie mnie do tomasza_rd jest nie na miejscu, wiem ze Ty to robisz lepiej. Duzo mi pomogles i za to jestem Ci bardzo wdzieczny, ale ja Cie nie porownuje z nikim, dlatego ze to po prostu nie ladnie. Lutowalem zestaw tak jak to robia w instrukcji. Moj blad ze wczesniej tego nie sprawdzilem i przyjechalem zupelnie nieprzygotowany.

PostNapisane: Cz maja 10, 2012 9:35 pm 

Paweł, juz tak nie strasz "tomasza" tymi ustawieniami, bo w Xerunie i w całej reszcie też jest to wszystko do ustawienia :D chłopak się przerazi i znowu wróci do nitro.
Na razie musi uspokoic mysli i przemysleć, czy poradzi sobie z odkręceniem 4 śrub w silniku, a Ty mu na noc Timing fundujesz.

PostNapisane: Pt maja 11, 2012 6:46 am 

olinpus napisał(a):

Niektóre serwa cyfrowe również mogą powodować zakłócenia, są na to dwa "lekarstwa", pierwsze to zrobienie zewnętrznego bec`a, drugie to podpięcie do jednego z kanałów odbiornika kondensatorka.

Serwa powodujące zakłócenia??
Może czepiam się szczegółu ale,
ztego co piszesz to raczej wynika że , serwo ma duży pobór prądu pod obciążeniem i bec w reglu nie daje rady, przez co odbiornik może się wylogować, zapobiega się temu właśnie podpinając kondka do odbiornika lub zewnętrzny bec.

Bullet ST, Sidewinder Sv2 + Neu-Castle 4600kv Motor

PostNapisane: Pt maja 11, 2012 12:15 pm 

qugar_ napisał(a):
olinpus napisał(a):

Serwa powodujące zakłócenia??
Może czepiam się szczegółu ale,
ztego co piszesz to raczej wynika że , serwo ma duży pobór prądu pod obciążeniem i bec w reglu nie daje rady, przez co odbiornik może się wylogować, zapobiega się temu właśnie podpinając kondka do odbiornika lub zewnętrzny bec.

Tak, to nie samo serwo powoduje zakłócenia, co jego duży pobór prądu. Napisałem po prostu w dużym skrócie.

PostNapisane: Pt maja 11, 2012 2:35 pm 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
Paweł, juz tak nie strasz "tomasza" tymi ustawieniami, bo w Xerunie i w całej reszcie też jest to wszystko do ustawienia :D chłopak się przerazi i znowu wróci do nitro.
Na razie musi uspokoic mysli i przemysleć, czy poradzi sobie z odkręceniem 4 śrub w silniku, a Ty mu na noc Timing fundujesz.

Żeby wyczyścić silnik to sie te dekle odkręca ???

PostNapisane: Pt maja 11, 2012 2:37 pm 

A co myślicie o tym modelu -
http://allegro.pl/losi-8ight-t-e-2-0-be ... 77356.html

Opłaca sie za tą kasę?I czy ten silnik jest w miare dobry?

PostNapisane: Pt maja 11, 2012 2:41 pm 

Nie, najpierw wkładasz silnik pod bieżącą wodę, przecierasz go szmateczką z cif`em, a potem nadajesz połysk za pomocą pronto...

Oczywiście że odkręcasz dekielek, wyjmujesz wirnik, łożyska i wszystko czyścisz(przedmuchujesz, moczysz w benzynie).

Co do losi to całkiem fajne z z tym że regiel dziadowski. Można się troszkę potargować, sprzedać ESC i kupić jakiś lepszy.

PostNapisane: Pt maja 11, 2012 2:46 pm 

OT: Współczucia za tomasz_rd.

Mam pytanie: z jaką częstotliwością trzeba wymieniać łożyska w silniku? Da się to wykryć za w czasu, czy po prostu np. po zawodach przy czyszczeniu sprawdzać łożyska.
I co do czyszczenia: Przed każdymi zawodami czyścic silnik czy także w trakcie?

PostNapisane: Pt maja 11, 2012 3:09 pm 

Jeżeli wiesz jakie masz średnie tempnatury silnika to bez problemu na zawodach to zauwazysz. Ale jeżeli kontroluje je na bieżąco to taka sytuacja nie powinna mieć miejsca.

PostNapisane: Pt maja 11, 2012 3:36 pm 

tomasz_rd napisał(a):
Żeby wyczyścić silnik to sie te dekle odkręca ???

Ralf2107 napisał(a):
Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
Odkręcasz przedni i tylny dekiel, zdejmujesz, wysypujesz piasek, wyjmujesz rotor, przedmuchujesz wnętrze i skladasz do kupy

Dokładnie tak!
Ty czytasz co drugi post w swoim wątku ?

na tym etapie robisz sobie z nas jaja, czy czekasz aż Cie ktos obrazi :?:
zostaw to modelarstwo, wróć do szkoły, naucz się mysleć
olinpus napisał(a):
przedmuchujesz, moczysz w benzynie

jaki element silnika moczysz w benzynie, jesli Ty też sobie robisz jaja, to bądź ostrozny z takimi osobnikami jak tomasz_rd.
Michaellus napisał(a):
Mam pytanie: z jaką częstotliwością trzeba wymieniać łożyska w silniku? Da się to wykryć za w czasu, czy po prostu np. po zawodach przy czyszczeniu sprawdzać łożyska.
I co do czyszczenia: Przed każdymi zawodami czyścic silnik czy także w trakcie?

ja wymieniam średnio 2-3 razy na sezon, w zasadzie profilaktycznie, bo wszystkie wyjmowane łozyska miały się całkiem dobrze, poza oryginalnymi, które dość szybko złapało luz
Ja rozkładam silnik po każdych zawodach, wtedy widac tez w jakiej kondycji są łożyska. Na czystaych torach, takich jak w ModelCars za duzo syfu się w silniku nie zbiera, a jesli już , to jest to mało szkodliwy, drobny kurz.
Inaczej sprawa sie ma na torach z bardziej luźną, brudną nawierzchnią. Czasami po godzinnym trennigu wysypywałem z silnika mała kupke piachu. Słychac to jesli będziemy chcieli ręką przekręcić rotor. Czasami drobinku piachu stawiają minimalny opór przy próbie obrotu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Następna strona