Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 6:19 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 9:20 pm 

Witam
Potrzebuje rady, zamierzam kupić model jak w tytule. Bardzo mocno zastanawiam się nad Trophy Buggy Flux , czy ten model wart jest swojej ceny(na hpi.pl niecałe 1900). Drugie pytanie: jaka jest różnica w budowie podwozia między Hpi Trophy Buggy, Vorzą a Ve8. Na zdjęciach te podwozia wyglądają identycznie.
W wyborze modelu głównie kieruję się dostępnością części w PL.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 9:27 pm 

koper470 napisał(a):
Witam
Potrzebuje rady, zamierzam kupić model jak w tytule. Bardzo mocno zastanawiam się nad Trophy Buggy Flux , czy ten model wart jest swojej ceny(na hpi.pl niecałe 1900). Drugie pytanie: jaka jest różnica w budowie podwozia między Hpi Trophy Buggy, Vorzą a Ve8. Na zdjęciach te podwozia wyglądają identycznie.
W wyborze modelu głównie kieruję się dostępnością części w PL.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

HPI Trophy Buggy oparte jest na HB Lightning (nie Stadium, bo to truggy), a Vorza na HB D8, czyli to nie to samo.

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 9:36 pm 

Vorza vs Trophy: duzo lepsze amortyzatory, lepsze wieżyczki amortyzatorów, lepszy napęd, nowocześniejsza konstrukcja.
VE8 to w pełni zawodniczy model. Lżejszy, lepiej wywazony. Płyta kompozytowa, nie aluminiowa.

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 10:06 pm 

No to będę musiał jeszcze się zastanowić czy warto dołożyć, tylko z Vorzą i Ve8 nie jest najlepiej z dostęnością. Vorze jeszcze gdzieś tam widziałem za ok 2500 a Ve8 nie wiem nawet po ile chodzi.

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 10:12 pm 

Tu masz nową Vorze
viewtopic.php?f=13&t=60046

KIT VE8 z tego co pamietam kosztował ok 1300zł

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 10:17 pm 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
Tu masz nową Vorze
viewtopic.php?f=13&t=60046

KIT VE8 z tego co pamietam kosztował ok 1300zł

To właśnie tą aukcje widziałem. Ten kit VE8 za taką kasę biorę już dziś :roll: , myślałem że będzie droższe to podwozie. W sumie kit bardziej mi pasuję ponieważ apki z zestawu RTR i tak bym nie używał. Tylko gdzie znaleść to podwozie.

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 10:46 pm 

http://www.philshobbyshop.com/catalog/v ... hb_ve8_kit
przesyłka do PL to ok 50/60$

albo tu
http://www.amainhobbies.com/product_inf ... -Buggy-Kit

http://www.ebay.com/itm/NEW-Hot-Bodies- ... 43ade6f30d

http://www.ebay.de/itm/Hotbodies-VE8-El ... 3a72a2ed37

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 9:35 am 

koper470 napisał(a):
No to będę musiał jeszcze się zastanowić czy warto dołożyć, tylko z Vorzą i Ve8 nie jest najlepiej z dostęnością. Vorze jeszcze gdzieś tam widziałem za ok 2500 a Ve8 nie wiem nawet po ile chodzi.

Koper470 - mam ten sam dylemat co Ty, Pomiędzy Trophy a Vorza jest duża różnica jak napisał MArek - najlepiej jak zobaczysz dwa obok siebie.
Vorza ma być dostępna na dniach w HPI.
Co do KIT-a VE8 tez się zastanawiam nad tym podwoziem - jest dużo lżejsze od Vorzy a poza tym ma większość podobnych elementów
Pytanie do kolegów bardziej doświadczonych - co bym potrzebował do tego podwozia aby było OK i jakie to będą koszty całkowite.

Koper470 może zdecydujemy się wspólnie na to podwozie to przesyłka wyjdzie taniej - nie mam żadnego doświadczenia kupowania poz granicami kraju.

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 10:55 am 

Wątpię, czy przesyłka ze stanów dwóch modeli wychodzi taniej niż jednego. Koszta przesyłek zagranicznych mocno idą w górę wraz z wagą paczki. Chyba, ze wybierzecie dość droga opcję takiej przesyłki, czyli kuriera, wtedy możecie się zmieścić z we dwójkę, powiedzmy w paczce 10kg.
Do tego trzeba tez liczyć się z tym, że paczka może trafić na celników, wtedy na pewno dowalą VAT.

Do VE8 potrzebujesz:
Apartaurę - od 150 nowa z HK. Za markowe aparatury od 400zł wzwyż, chyba, że jakąś dobrą używkę za ok 300zl. Można kupić tanio Spektrum DX3E, ale nie polecam jej do modeli elektrycznych. Mechaniczne trymery potrafią przysporzyć sporo problemów przy tak czułych układach, jak regulator.

Combo – markowe od 650/900 Xerun (zależy gdzie kupiony), ok 900/1000 za Mambe i ok 1200zł Tekin

Servo – b.dobre serwo Savox to ok 220/250zł

Pakiety – 4S Turnigy od ok 55/60$ za sztuke

Zębatka atakująca – ok 30zł

Do VE8 potrzebujesz też opony, bo z podwoziem dostajesz tylko felgi – to ok 100/150zl

Oczywiście dobre klucze – 3sztuki najczęściej używanych rozmiarów to ok 90zł

Farba do leksanu - 20zł

Obowiązkowym tunningiem tego podwozia są aluminiowe skid plate. Potrzeba dwie sztuki, koszt jednej to ok 25$

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 2:39 pm 

Marek ma rację co do wysyłki. Jak zamawiałem pakiety z RcMarket lepiej wychodziło zamówić cztery małe paczki niż jedną dużą, była całkiem spora różnica w cenie. Po świętach zainteresuje się sprowadzeniem tego podwozia. Marku rozumiem że ten sklep który podałeś (http://www.philshobbyshop.com) to sprawdzone miejsce, można zamawiać bez obaw. Pytam się, ponieważ pewnie trzeba zrobić przedpłatę.
Mam jeszcze jedno pytanie (tylko się nie śmiać), na jednym ze zdjęć zauważyłem zainstalowane drugie servo http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... AA&dur=235 , po co?

PS Chodzi mi jeszcze po głowie CYCLONE D4 WORLD CHAMPIONSHIP EDITION KIT ale jakoś napaliłem się na skalę 1/8 i Cyclone jak dla mnie ma jeden mały minus, dzielony pakiet, a ja chcę wykorzystywać lipo z mojego drugiego modelu.

Ostatnio edytowano Śr kwi 04, 2012 2:49 pm przez koper470, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 2:42 pm 

Drugie serwo jest od hamulca mechanicznego, takiego jak w spalinie. Zwykle używa się normalnego hamowania silnikiem w elektrykach, ale jeśli ktoś lubi mieć taki to może sobie zamontować.

GG: 10157876

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 3:32 pm 

Hamulec mechaniczny ma tyle samo zalet co wad
Zaletą możliwość ustawienia balansu siły hamowania między dwiema osiami.
Mechaniczny hamulec z jednej strony odciąża nam cały układ, ale z drugiej strony drugie serwo obciąza nam BEC w reglu. Poza tym nie wszystkie BECi uciągną dwa dobrej klasy serwa. Xerun mimo tylko 3A uciągnie, Szymon Madziara startował na takim setupie w Łodzi. Tekin na pewno uciągnie, bo ma bardzo mocny BEC. Nie wiem jak z MMM. Zawsze można użyć zewnętrznego BECa i problemu nie ma.
Zębatki są mniej obciążane, bo nie hamują.
Dużym minusem są koszty w postaci drugiego serwa, no i dochodzi nam serwisowanie układu hamulcowego. Klocki i tarcze się ścierają.
No i podwozie przybiera na wadze.
koper470 napisał(a):
Marku rozumiem że ten sklep który podałeś (http://www.philshobbyshop.com) to sprawdzone miejsce, można zamawiać bez obaw. Pytam się, ponieważ pewnie trzeba zrobić przedpłatę.

Tak sklep jest sprawdzony, zrobiłem tam już trochę zakupów.
koper470 napisał(a):
PS Chodzi mi jeszcze po głowie CYCLONE D4 WORLD CHAMPIONSHIP EDITION KIT ale jakoś napaliłem się na skalę 1/8 i Cyclone jak dla mnie ma jeden mały minus, dzielony pakiet, a ja chcę wykorzystywać lipo z mojego drugiego modelu.

W 1/10 masz sadle pack, czyli 2S.
W 1/8 potrzebujesz przy standardowym kv silnika pakiet 4S pojedynczy, lub 2x2S. Najlepiej jeśli łączymy szeregowo tylko pakiety o takim samym przebiegu i parametrach.

PostNapisane: N kwi 08, 2012 9:59 pm 

Zastanawiam się między Vorzą a Ve8. Trophy Buggy Flux odpadł w przed biegach. Marek mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie. Pisałeś, że Ve8 jest lepiej wyważony. Patrząc na zdjęcia ciężko mi to zrozumieć. W Ve8 wszystkie najcięższe element są po jednej stronie, silnik i pakiet 4s, w Vorzie wygląda to lepiej, pewnie się mylę ale wolę się zapytać. Nie mogę się zdecydować, z tego co piszecie Ve8 jest najlepszym modelem z tych trzech i będzie mnie kosztować nie dużo drożej niż Vorza (z tym co chcę wsadzić do środka). Plusem dla Vorzy jest tylko to że mogę ją kupić w PL. Łeb już mi paruje od myślenia :oops:

PS.: Chyba, że ktoś wyjmie królika z kapelusza i da jakąś lepszą propozycję. Przypominam kryteria: buggy, 1/8, łatwa dostępność części w PL!, konstrukcja porównywalna z zawodniczymi modelami.

PostNapisane: N kwi 08, 2012 11:33 pm 

Wiesz co, z tym wyważeniem to chyba mi utkwiły w głowie słowa projektanta VE8, bo z tego co pamiętam, to sam rozmawiałem o tym z chłopakami z Łodzi, bo też sie dziwiłem, że pakiet i silnik są po jednej stronie. Nie zanotowałem, żeby ktos się skarzył, to juz tak zostało :)
Może te wyważenie sie poprawia, w momencie zastosowanie obu serw. Nie wiem, prawdą jest to, że VE8 to zawodnicze podwozie, Vorza juz nie. Aczkolwiek nie raz na zawodach była widziana. Mnie osobiście konstrukcja VE8 nigdy nie porywała.

Jesli chodzi o tego królika, to oczywiście jest cos takiego. Jest to Losi 8ight do kupienia na forumowej giełdzie od Daniela Tadeusiaka za ok 1500zł. Do Losi częsci w PL masz np na scorpio.pl.

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 5:47 am 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
Jesli chodzi o tego królika, to oczywiście jest cos takiego. Jest to Losi 8ight do kupienia na forumowej giełdzie od Daniela Tadeusiaka za ok 1500zł. Do Losi częsci w PL masz np na scorpio.pl.

zapomniałem dodać najważniejszą sprawę, interesuje mnie tylko i wylacznie napęd elektryczny. Dzięki Marek za zainteresowanie tematem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona