Hamulec mechaniczny ma tyle samo zalet co wad
Zaletą możliwość ustawienia balansu siły hamowania między dwiema osiami.
Mechaniczny hamulec z jednej strony odciąża nam cały układ, ale z drugiej strony drugie serwo obciąza nam BEC w reglu. Poza tym nie wszystkie BECi uciągną dwa dobrej klasy serwa. Xerun mimo tylko 3A uciągnie, Szymon Madziara startował na takim setupie w Łodzi. Tekin na pewno uciągnie, bo ma bardzo mocny BEC. Nie wiem jak z MMM. Zawsze można użyć zewnętrznego BECa i problemu nie ma.
Zębatki są mniej obciążane, bo nie hamują.
Dużym minusem są koszty w postaci drugiego serwa, no i dochodzi nam serwisowanie układu hamulcowego. Klocki i tarcze się ścierają.
No i podwozie przybiera na wadze.
koper470 napisał(a):
Marku rozumiem że ten sklep który podałeś (
http://www.philshobbyshop.com) to sprawdzone miejsce, można zamawiać bez obaw. Pytam się, ponieważ pewnie trzeba zrobić przedpłatę.
Tak sklep jest sprawdzony, zrobiłem tam już trochę zakupów.
koper470 napisał(a):
PS Chodzi mi jeszcze po głowie CYCLONE D4 WORLD CHAMPIONSHIP EDITION KIT ale jakoś napaliłem się na skalę 1/8 i Cyclone jak dla mnie ma jeden mały minus, dzielony pakiet, a ja chcę wykorzystywać lipo z mojego drugiego modelu.
W 1/10 masz sadle pack, czyli 2S.
W 1/8 potrzebujesz przy standardowym kv silnika pakiet 4S pojedynczy, lub 2x2S. Najlepiej jeśli łączymy szeregowo tylko pakiety o takim samym przebiegu i parametrach.