Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 20, 2026 4:27 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn lut 27, 2012 2:10 pm 

Witam, jestem nowy na forum ;)

Chciałbym zacząć swoją przygodę z modelami i ostatnio zacząłem się rozglądać za autem które byłoby dobre na początek. Jako że będzie to dopiero pierwszy model, chciałbym żeby był tani, gdyż nie wiadomo czy wciągnę się aż tak by wydawać na modelarstwo duże pieniądze. Możliwe, jednak chcę zacząć od czegoś prostego. Cena do około 400 zł. Interesują mnie najbardziej modele typu "buggy", ponieważ są dość uniwersalne jeśli chodzi o nawierzchnię po której jeździmy.

Zanim (mam nadzieję) podacie mi własnie propozycje, napiszcie co sądzicie o podanej przeze mnie ;)

http://www.strefahobby.pl/product-pol-17491-1-16-HSP-Troian-Buggy-4WD-2-4-GHZ-RTR-Zolty.html - Wydaje się dość solidny i otwarty na ewentualny tuning w przyszłości, napiszcie czy jest dobry.

Mam jeszcze kilka pytań:
1. Czy do tego typu modelu (Troian Buggy) można w przyszłości zastosować dla poprawy osiągów silnik bezszczotkowy, czy wiąże się to także ze zmianą regulatora?
2. Czy do takiego modelu jaki podałem można zmienić dołączony pakiet NiMh na pakiet LiPo z wyższym napięciem? (NiMh - 7,2V LiPo - 7,4V)
3. Czy w przypadku silników elektrycznych, szczotkowych lub bezszczotkowych, można kierować jakimiś ustawieniami dotyczącymi np. działania silnika?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam ;)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lut 27, 2012 3:58 pm 

1 Tak,Tak
2 Tak ale nie na tym regulatorze
3 Nie rozumiem o co Ci chodzi ;)

W tej cenie nie kupisz nic dobrego więc ciężko powiedzieć

PostNapisane: Pn lut 27, 2012 4:21 pm 

w pytaniu 3. chodzi mi o to, czy w modelach elektrycznych można kierować jakimiś ustawieniami silnika jak w przypadku silników spalinowych.
i kolejne pytanie: Co oznaczają oznaczenia przy silnikach do kupienia np. 9,5T 10,5T 15,5T? Czym różnią się od siebie?

ale czy podany przeze mnie model jest dobry na początek przygody z RC? Co ewentualnie lepszego w niewiele wyższej cenie mógłbym wybrać?

PostNapisane: Pn lut 27, 2012 5:20 pm 

ad 2: można podłączyć lipo 7,4, bo to ten sam reg co w 1:10 HSP tylko też trzeba buzzer

W tej cenie nic lepszego nie kupisz, bo to jest już absolutne minimum za RTR. Czasami można trafić w tej cenie używanego HSP 1:10.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Ostatnio edytowano Pn lut 27, 2012 5:45 pm przez Ralf2107, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn lut 27, 2012 5:28 pm 

Ralf2107 napisał(a):
ad 2: można podłączyć lipo 7,4, bo to ten sam reg co w 1:10 HSP tylko też trzeba buzzer

Co też trzeba? ;P

PostNapisane: Pn lut 27, 2012 5:46 pm 

Miernik napięcia, bo ten regulator nie ma odcięcia do lipo, a lipo nie można rozładować poniżej 3v/cele.
Wszystkie informacje znajdziesz tutaj na forum, wystarczy tylko poszukać.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn lut 27, 2012 5:53 pm 

ok, mniej więcej rozumiem :)

Czekam jeszcze na jakieś sugestie, może jakiś inny model w tej cenie?

I czy podany przeze mnie Troian Buggy da radę z jakimś bezszczotkowym silnikiem, dużo mocniejszym od tego który jest na wyposażeniu? Jak będzie się z takim sprawował?

PostNapisane: Pn lut 27, 2012 7:49 pm 

W tej cenie to nawet o używkę 1:10 trudno, pozostaje tylko 1:16.
A co do troiana to miałem kiedyś huntera (to to samo tylko, że truggy) po zamontowaniu bezszczotki dość szybko padały zębatki atak/odbiór, bo nie mają osłonki i plastikowe dyfry też.
Poszukaj tematu "model do 500zł" tam masz kilka stron wypowiedzi różnych użytkowników.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn lut 27, 2012 7:59 pm 

Za tą cenę możesz kupić coś na podwoziu tl-01b, lub spróbować znaleźć coś 2wd, ale w tej cenie raczej Ci nic nie wytrzyma bezszczotek. Ja mam tl-01b i prubuje do niego wsadzić bezszczotkę, zobaczymy co mi z tego wyjdzie :P Literka "T" po tych numerkach to ilość uzwojenia, jak już wiesz, że nazywa się to uzwojenie to bardzo łatwo znajdziesz w googlach lub tutaj na forum co to znaczy :)
Jeszcze tylko musisz wiedzieć, że silnik silnikowi nie równy i takie co mają taką samą ilość T mogą mieć inne obroty(kv) i moc(W).

PostNapisane: Pn lut 27, 2012 8:14 pm 

ok, dzięki za wytłumaczenie ;)
Ale skoro nie wytrzyma, to znaczy że 'Troian Buggy PRO' jest awaryjny przez to że do tej samej konstrukcji która jest przy zwykłej wersji auta zamontowano fabrycznie bezszczotkę?
I czy do modeli w większej skali 1/10 (np. HSP XSTR Buggy) łatwiej będzie z montażem tego typu silnika i taki samochód lepiej będzie sobie "radził" z tą bezszczotką?

PostNapisane: Pn lut 27, 2012 8:16 pm 

Te modele rtr sa tak wyliczone ze jak zaczniesz do nich wkladac mocniejszy naped to model zacznie sie sypac i nadmiernie zuzywac. Wtedy albo:
Bedziesz kupowal czesci czyli zostaniesz dobrym klientem

Wybierzesz madrzejszy wariant i kupisz lepszy model, a ten zmeczony sprzedasz za grosze. Tez dobrze bo rynek wtorny modeliw dobrym stanie to niezdrowa konkurencja ;)

Moja rada nie rozpatruj modelu rtr w kategori co kiedys w nim ulepsze. Chcesz wiecej lepiej, dozbieraj kup cos lepszego, nie dosc ze faktycznie frajda bedzie wieksza to i sumarycznie wydasz mniej.

Robert

PostNapisane: Pn lut 27, 2012 8:25 pm 

Powiedzmy, że mógłbym wydać więcej. Jaki model byłby w takiej sytuacji dobry na początek przygody z modelarstwem, tuningiem i innymi bajerami? Mówię o aucie elektrycznym i nie za 324984 złotych.
Proszę o konkretne linki do modeli.

z góry dziękuję ;)

PostNapisane: Pn lut 27, 2012 10:25 pm 

Sttigg napisał(a):
Za tą cenę możesz kupić coś na podwoziu tl-01b, lub spróbować znaleźć coś 2wd, ale w tej cenie raczej Ci nic nie wytrzyma bezszczotek. Ja mam tl-01b i prubuje do niego wsadzić bezszczotkę, zobaczymy co mi z tego wyjdzie :P Literka "T" po tych numerkach to ilość uzwojenia, jak już wiesz, że nazywa się to uzwojenie to bardzo łatwo znajdziesz w googlach lub tutaj na forum co to znaczy :)
Jeszcze tylko musisz wiedzieć, że silnik silnikowi nie równy i takie co mają taką samą ilość T mogą mieć inne obroty(kv) i moc(W).

Nie polecam ci do tego modelu zakładać bezszczotki, przy mocniejszym dodaniu gazu zębatka odbiorcza się sypie, zmienisz na aluminiową to zębatki trapezowe od przeniesienia napędu się sypią. Sam mam ten model i również chciałem tam bezszczotke założyć i jak opisałem czekały mnie wydatki.

PostNapisane: Pn lut 27, 2012 10:45 pm 

Jaka skala?
Na zawody czy pod dom?
Co oczekujesz od modelu?
Jezdzisz sam czyw grupie?

Robert

PostNapisane: Wt lut 28, 2012 5:22 pm 

Skala 1/16 lub ewentualnie 1/10, choć wolałbym tą mniejszą ;)
Raczej póki co "pod dom".
Czego oczekuje... Model Buggy, ma radzić sobie z lekkim terenem i jakimiś szutrowymi ścieżkami, miłoby było gdyby w przyszłości był w stanie znieść zmianę silnika na bezszczotkowy, dostępne części zamienne.
Sam czy w grupie - zastanawiam się na razie nad tematem i możliwe że zdecydowałbym się na kupno modelu z jakimś kolegą.

Proszę o propozycje, linki. ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona