VlodY napisał(a):
Apropo tego przelicznika co kolega Marcin podał przypomniałem sobie dlaczego w niego nie uwierzyłem. Wpisz sobie przykłądowo:
convert cps to wt:
przelicz 500cps, to pokaże ci 41WT
przelicz 250cps, to pokaże ci 23WT
Właśnie, dlatego napisałem wcześniej i podałem przykład z tabelą z ASSO z rc4max dla przykładu, że przelicznik WT na CPS nie jest stały. Im bardziej w górę, tym bardziej sie on zmienia. Stały jest przelicznik CPS-CST
W setup'ach zawodnicy najczęściej podają wartości w CPS, dlatego jeśli chcesz np podobny olej u siebie, a masz tylko oleje w sklepie oznaczone, jako WT, to musisz korzystać z takich przeliczników, jak np podał Marcin. Do tego dochodzi jeszcze to, o czym napisałem wcześniej, że niestety nawet wartości CPS różnią sie między firmami i olej jednej firmy oznaczony, jako 2000cps, będzie miał w rzeczywistości 2300, a inny przy tym samym opisie na opakowaniu będzie miał 2600, albo 2000.
Generalnie, żeby uporządkować temat. Tak, jak napisał Marcin (bo wiele razy ktoś pyta na tym forum, co to jest te k). k, to tylko skrót, a nie oznaczenie jednostki.
Do dyfrów używamy gęstości od 1000 do 500000 (1k do 500k)
Do amortyzatorów, wszystko, co jest poniżej 1000, w praktyce zakres od 300 do 700. Musimy jeszcze pamiętać, że olej np. o wartości 50WT zachowa się zupełnie inaczej w 16 Big Borze z 6 otworami w tłoczkach, a zupełnie inaczej w 13mm z dwoma otworami, gdzie przepływ przez tłoczek jest dużo mniejszy, więc amortyzator chodzi cięzej. W sklepach oleje często są oznaczane, jako WT do amortyzatorów, a CPS/cst do dyfrów. Sam nie wiem, dlaczego zrobił sie taki podział. Jak zwykle, winne jest USA.
Mi na przykład do myślenia dał setup z Mugena na oficjalnej ich stronie. Tam niby setup się zgadza, czyli 7000-10000-3000, ale jednostka to WT. Co jeśli wrzucimy do przelicznika WT/CST da nam wartości, przy których dyfry, powinny być zblokowane prawie, jak w crawlerze