Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 03, 2026 8:05 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt mar 15, 2011 8:14 pm 

vic_firth napisał(a):
odkręć jakieś 0,5cm srubę, posmaruj silikonem, dokręć i tak z każdą śrubą.

no w sumie nie pomyślałem xD

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt mar 15, 2011 9:11 pm 

Zrobi Ci się taki ładny kołnierzyk wokół śruby.
Nie ma szans, żeby cos wyciekło.

PostNapisane: Pt mar 18, 2011 3:18 pm 

aha i jeszcze zapomniałem zapytać, czyli mam ten olej do dyfra wlać 7k to jest taki jak do amorków??

PostNapisane: Pt mar 18, 2011 6:58 pm 

Damianbmw12345 napisał(a):
aha i jeszcze zapomniałem zapytać, czyli mam ten olej do dyfra wlać 7k to jest taki jak do amorków??

Jak ty masz 7k w amorkach to ja się poddaje:P Poczytaj troche forum zanim się zapytasz o coś co jest omawiane raz na tydzień na tym forum.

Skoro już tutaj pisze to wytłumacze odrazu:

7K- oznacza 7000cps

Gestość oleju do dyfrow masz w tysiącach naprzykład od 1000cps do 100.000cps, przykład 10.000cps = 10k
Gęstość oleju do amortyzatorów występuje w CPS lub WT, gdzie 1 WT- 10cps. Do amorków możesz wlać olej od 10WT-100WT (100cps-1000cps)
Przykład 50Wt = 500cps

PostNapisane: Pt mar 18, 2011 7:21 pm 

lol, kiedy gościa ze sklepu modelarskiego zapytałem czy ma olej do dyfra o gęstości 7000 cps to on mi powiedział że do dyfra się takiego oleju nie leje (za rzadki) że jak coś to prędzej do amorków, i proponuje mi abym centralny dyfer zalał olejem o gęstości 30k czyli 30.000, to ja już teraz zgłupiałem pf :(

PostNapisane: Pt mar 18, 2011 8:05 pm 

Co wy za pi....ły wypisujecie. 7k = 7000 ponieważ ta tajemnicza literka "k" to Kilo – przedrostek wielokrotności jednostki miary o symbolu k oznaczający mnożnik 1000(tysiąc) i uczą tego w szkole podstawowej na matematyce !!! 7k najczęściej się odnosi do miary w jednostkach gęstości W a nie CPS bo to dwie różne miary, a jak ktoś nie wie ile CPS to W tu macie prosty przelicznik spece http://www.offroad-cult.org/Special/cps ... onvert.php :lol: Pomimo że ten temat już był wałkowany kilka razy na tym forum to musiałem napisać żeby wam się główki nie zagotowały od nadmiernego myślenia :twisted: .

PostNapisane: Pt mar 18, 2011 8:14 pm 

to w końcu o jakiej gęstości kupić ten olej (w jakich jednostkach)?
bo już teraz nie rozumiem.

PostNapisane: Pt mar 18, 2011 8:26 pm 

Oleje do dyfrów najczęściej są podawane w tysiącach - 10.000, 7.000, 5.000, lub 10k, 7k, 5k.
Oleje do amortyzatorów to najczęściej dwucyfrowa liczba - 40WT, 55WT, 20WT, 80WT.
Takie oznaczenia stosuje Ultimate. Raczej oleje do dyfrów są za gęste do stosowania w amortyzatorach. Nawet 1000 czy 500 jest gęstsza od 20-30WT.

Przelicznik na inne jednostki masz w linku kilka postów wyżej.

PostNapisane: Pt mar 18, 2011 9:04 pm 

czyli np. taki (http://www.karambol.pl/oej-silikonowy-d ... 0-cps.html) był by dobry??

PostNapisane: Pt mar 18, 2011 10:02 pm 

Tak.

PostNapisane: Pt mar 18, 2011 10:25 pm 

Marcin Jasiński napisał(a):
Co wy za pi....ły wypisujecie. 7k = 7000 ponieważ ta tajemnicza literka "k" to Kilo – przedrostek wielokrotności jednostki miary o symbolu k oznaczający mnożnik 1000(tysiąc) i uczą tego w szkole podstawowej na matematyce !!! 7k najczęściej się odnosi do miary w jednostkach gęstości W a nie CPS bo to dwie różne miary, a jak ktoś nie wie ile CPS to W tu macie prosty przelicznik spece http://www.offroad-cult.org/Special/cps ... onvert.php :lol: Pomimo że ten temat już był wałkowany kilka razy na tym forum to musiałem napisać żeby wam się główki nie zagotowały od nadmiernego myślenia :twisted: .

Czyli twierdzisz że jak masz w amorkach 50 Wt do amorków to poszedłeś do sklepu i sprzedawca ci sprzedał tubke ojelu ultimate o gęstości 637 cps.?? Czy dostałeś 500cps? Bo już w kilku sklepach w PL miałem przyjemność kupować olej różnej gęstości i jakoś nikt mi nie powiedział " słuchaj bo tu w "Ameryce na stronie" jest taki przelicznik i tam twierdzą ze 50WT to 637cps jest i tak sobie musisz namieszać żeby było dobrze. W główkach się nikomu nie przewraca od liczenia, tylko po ki h.... ty twierdzisz tak a w sklepach twierdzą inaczej. Albo oni się nie znają albo ta twoja stronka to script napisany przez 15latka w usa albo w DE który może i dobrze przelicza ale i tak nikt do tego się nie stosuje.

A że 7k = 7000cps to co że niby to *****? bo co na Wt se mam to przeliczyć? I że pojde do sklepu i powiem: poprosze olej do dyfra o gęstości 378 Wt? Chyba se kurde kpisz z tymi wypowiedziami. Nie zawracaj gitary chłopakowi z tymi miarami bo on sie w tym połapać nie może.

PostNapisane: So mar 19, 2011 8:36 am 

VlodY napisał(a):
Czyli twierdzisz że jak masz w amorkach 50 Wt do amorków to poszedłeś do sklepu i sprzedawca ci sprzedał tubke ojelu ultimate o gęstości 637 cps.?? Czy dostałeś 500cps? Bo już w kilku sklepach w PL miałem przyjemność kupować olej różnej gęstości i jakoś nikt mi nie powiedział " słuchaj bo tu w "Ameryce na stronie" jest taki przelicznik i tam twierdzą ze 50WT to 637cps jest i tak sobie musisz namieszać żeby było dobrze. W główkach się nikomu nie przewraca od liczenia, tylko po ki h.... ty twierdzisz tak a w sklepach twierdzą inaczej. Albo oni się nie znają albo ta twoja stronka to script napisany przez 15latka w usa albo w DE który może i dobrze przelicza ale i tak nikt do tego się nie stosuje.

przelicznik stały 1/10 jest najbardziej chyba błędny. jednostaka WT nie jest stała i jej prze;icznik zależy głównie od producenta, a nie od sklepu.
Poszukaj sobie, że nawet w jednostkach cps-cst wystepuja rozbieżności między róznymi producentami
VlodY napisał(a):
Albo oni się nie znają albo ta twoja stronka to script napisany przez 15latka w usa albo w DE który może i dobrze przelicza ale i tak nikt do tego się nie stosuje.

Bardzo często, to akurat w sklepie sie nie znają, ale skoro uważasz, że w sklepach pracuja same alfy i omegi, to już Twój biznes. Pewnie, to taki sam mądrala, który sprzedał olej 7000 koledze do amorków. Powodzenia w zakupach. Robiłeś jakieś badania, na temat tego, kto sie stosuje, do przeliczników, a kto nie??

Tu masz przykład:
http://www.rc4max.com/index.php?page=sh ... t&Itemid=1

Poczytaj trochę
http://www.twf8.ws/php/index.php?option ... Itemid=175

PostNapisane: So mar 19, 2011 11:34 am 

No ja rozumiem o czym mówisz tylko wytłumacz mi jak ja mam pójść do sklepu i kupić sobie olej 40Wt kiedy naprzykład tam mają tylko w jednostkach cps? Przecież muszę kupić wiecej albo mniej no nie? Kupowałem na dniach tutaj olej Powiedziałem że chce olej 40 i 50. Facet daje mi 400-500. Jak dobrze pamiętam to tak to sobie przeliczyłem kiedyś że to mniej więcej 35wt to mniej wiecej 350cps. I tak mniej wiecej zawsze sobie to przeliczałem.

Apropo tego przelicznika co kolega Marcin podał przypomniałem sobie dlaczego w niego nie uwierzyłem. Wpisz sobie przykłądowo:

convert cps to wt:

przelicz 500cps, to pokaże ci 41WT
przelicz 250cps, to pokaże ci 23WT

Sory, ja nie twierdze że jestem wielkim matematykiem bo akurat w moim przypadkiem matematyka w szkoleposzła w inną strone niż ja. Ale Chyba 10 latek obliczy że 23+23=46, przelicznik twierdzi że 41. Z tego powodu olałem ten przelicznik bo raz że i tak nie mam zamiaru mieszać oleju ktory sprzedają czesto gęsto w cps a ja kupuje raczej w miescie takie rzeczy i nie sprowadzam z rcmax płacąc 2gie tyle za przesyłke bo tak akurat przelicznik umiescili w ktorym z kolei podana wartość w cst:/ Poprostu uważam że łatwiej przeliczyć olej do amorkow ktory w wiekszosci przypadkow stosujemy mysle że od 30-60WT to jak wleje sobie 500cps a otrzymam tak naprawde około 45wt to mysle że nie ma az takiej duzej roznicy żeby robić o to krzyk. 5 w te 5 wewte a i tak kazdy leje po swojemu.

Dzięki ci vic_firth za twoją wypowiedź, przekonałeś mnie jeszcze bardziej do tych miar;) Mam nadzieje że Damian też wyciągnie coś z tej pisaniny:)

vic_firth napisał(a):
- to też bardzo przydatna stronka ja mysle.

PostNapisane: So mar 19, 2011 12:11 pm 

VlodY napisał(a):
Apropo tego przelicznika co kolega Marcin podał przypomniałem sobie dlaczego w niego nie uwierzyłem. Wpisz sobie przykłądowo:

convert cps to wt:

przelicz 500cps, to pokaże ci 41WT
przelicz 250cps, to pokaże ci 23WT

Właśnie, dlatego napisałem wcześniej i podałem przykład z tabelą z ASSO z rc4max dla przykładu, że przelicznik WT na CPS nie jest stały. Im bardziej w górę, tym bardziej sie on zmienia. Stały jest przelicznik CPS-CST
W setup'ach zawodnicy najczęściej podają wartości w CPS, dlatego jeśli chcesz np podobny olej u siebie, a masz tylko oleje w sklepie oznaczone, jako WT, to musisz korzystać z takich przeliczników, jak np podał Marcin. Do tego dochodzi jeszcze to, o czym napisałem wcześniej, że niestety nawet wartości CPS różnią sie między firmami i olej jednej firmy oznaczony, jako 2000cps, będzie miał w rzeczywistości 2300, a inny przy tym samym opisie na opakowaniu będzie miał 2600, albo 2000.

Generalnie, żeby uporządkować temat. Tak, jak napisał Marcin (bo wiele razy ktoś pyta na tym forum, co to jest te k). k, to tylko skrót, a nie oznaczenie jednostki.
Do dyfrów używamy gęstości od 1000 do 500000 (1k do 500k)
Do amortyzatorów, wszystko, co jest poniżej 1000, w praktyce zakres od 300 do 700. Musimy jeszcze pamiętać, że olej np. o wartości 50WT zachowa się zupełnie inaczej w 16 Big Borze z 6 otworami w tłoczkach, a zupełnie inaczej w 13mm z dwoma otworami, gdzie przepływ przez tłoczek jest dużo mniejszy, więc amortyzator chodzi cięzej. W sklepach oleje często są oznaczane, jako WT do amortyzatorów, a CPS/cst do dyfrów. Sam nie wiem, dlaczego zrobił sie taki podział. Jak zwykle, winne jest USA. :D
Mi na przykład do myślenia dał setup z Mugena na oficjalnej ich stronie. Tam niby setup się zgadza, czyli 7000-10000-3000, ale jednostka to WT. Co jeśli wrzucimy do przelicznika WT/CST da nam wartości, przy których dyfry, powinny być zblokowane prawie, jak w crawlerze :)

PostNapisane: So mar 19, 2011 12:28 pm 

Jeszcze jedna sprawa, o której wspomniałem, ale nie dokończyłem. Na pewnym etapie nikt nie bawi się w przeliczniki, bo używa produktów tylko jednego producenta, wtedy jakiekolwiek zmiany setupów maja sens. Zawodnik przeleciał 15 różnych gęstości jednego producenta, to wie, jak dyfry i zawieszenie się na nich zachowują.
Najgorsze, co można zrobić, to zalać np. jeden dyfer olejem innej firmy, niż mamy w dwóch pozostałych, bo wtedy, tak jak napisałem wcześniej, może się okazać, że dyfer 9k chodzi nam prawie tak samo jak 5k.
Oczywiście, wszystkie te sprawy, nie mają znaczenia, dopóki nie zaczynamy walczyć z czasem na torze, do czego każdego namawiam :D
Pozdrawiam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona