Trochę nie rozumie, czy to ja jestem oskarżany, hm?
Pieniądze wpłaciłem od razu po dogadaniu szczegółów z oski84 (allegro oski777) wysłał silnik ... listem ekonomicznym. Czekałem 1.5 tygodnia, zdarza się. (mój błąd nie spytałem). Gdy silnik wreszcie dotarł (wtorek, 29marzec) następnego dnia (środa) zabrałem się do 'podłączenia'. I tu niestety silnik nie zadziałał (na innym regulatorze to samo). Gdy opisałem sytuacje i poprosiłem o zwrot nagle zaczęło się, że oski777 ma w stronie "O mnie": "* W wyniku nowych przepisów prawa Unii Europejskiej(01.08.03) " O zakupie
towaru od osób prywatnych INFORMUJE :
'Przedmioty wystawione na mojej aukcji nie podlegają : gwarancji, rękojmi ani
zwrotowi po dokonaniu transakcji'. Jeżeli bierzesz udział w aukcji, oznacza to że się z tym zgadzasz"
Niestety takiej ustawy nie ma (Jeżeli jednak uważasz dalej, że jest taki paragraf to bardzo proszę o podanie dziennika ustaw albo dziennika ustaw UE) - zresztą pisałem to już na maila, za to są takie:
Art. 558. § 1. (210) Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jednakże w umowach z udziałem konsumentów ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w wypadkach określonych w przepisach szczególnych.
§ 2. Wyłączenie lub ograniczenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest bezskuteczne, jeżeli sprzedawca zataił podstępnie wadę przed kupującym.
oraz
Art. 560. § 1. (211) Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
§ 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.
§ 3. (212) Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.
§ 4. (213) Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący.
Sprzedający również napisał mi maila: "W którym miejscu na aukcji było napisane że jest on w 100% sprawny? ..."
-"Jeśli sprzedawca nic nie mówi to znaczy ze sprzęt jest w pełni sprawny „pozbawiony wad”."
Dzwoniłem do człowieka (niestety nie udało mi się dodzwonić) w celu załatwienia sprawy, maile i PW nie pomaga. Uparcie twierdzi, że silnik był sprawny i to ja go zepsułem.
Aha i zamieszczę jeszcze link do aukcji (na wszelki wypadek):
http://allegro.pl/show_item.php?item=1517748585Pozdrawiam, Mateusz