Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 8:16 am

Autor
PostNapisane: So lut 12, 2011 3:32 am 

To mój pierwszy post, więc chciałbym się ze wszystkimi przywitać. Cześć!
Poczytałem przez ostatnie 3 dni to forum. Wybór padł i jestem zdecydowany co chcę, lecz jeśli będzie to możliwe to chciałbym się upewnić popytać Was, ekspertów.
Moje kryteria: On road Tamiya TT-01, elektryczny, 4WD,Accucell 6, Nosram 5000 NiMH, model najlepiej złożony, pomalowany, gotowy do jazdy.
Mam na oku takie:
http://www.rcwroblik.pl/Model+TT-01+Sub ... 21,i2.html
bądź coś takiego
http://sklep.modelarnia.pl/index.php?p3 ... 778-tamiya

Teraz kilka pytań, ale przed tym u zasadnie Wam mój wybór i tok myślenia, aby wszystko uprościć.
Modelarstwo RC pociągało mnie od zawsze, lecz jak byłem w Polsce to nie było mnie stać, aby się w to sensownie pobawić. Teraz jak mieszkam za granicą to mam tę możliwość, więc postanowiłem spróbować. Chcę, aby model był nowy, nie lubię rzeczy używanych. Od zawsze podobały mi się on road elektryczne, więc wybór był prosty. Tamiya TT-01 to model dość popularny, który ma sporo części tuningowych, nie jest mega drogi i może startować w zawodach. Głównie zależy mi na jeździe po torze, ale zabawa w drift może być również niesamowita i teoretycznie wydaje mi się, że tym modelem również można się tak pobawić. Akumulatorki NiMh, a nie LiPo, ponieważ NiMh są dobre dla początkujących, nie grzeją się tak bardzo i tylko na takich można wystartować w Top-Stock'u Tamiyii. Chcę model złożony i pomalowany, gotowy do jazdy, ponieważ, wiem, że trzeba docierać silnik, a może mi coś nie wyjść, uważam również, że w fabryce model złożą lepiej niż ja początkujący w domu, nie chcę się bawić w dobory radia, serwa i odbiornika, oraz nie mam talentu plastycznego i pomalował bym pewnie koszmarnie karoserię :). Ogólnie chcę zobaczyć jak bardzo mnie to wciągnie, więc na początku nie chcę się rzucać na zbyt głęboką wodę, a nawet jeśli mój zapał opadnie to wiem, że i tak do modelu zawsze będę wracał, aby postrzelać parę bączków po osiedlu. Jeśli stanie się tak, że pochłonie mnie to hobby to zapewne w szybkim czasie rozpocznę tuningowanie, wymianę akumulatorów itp.
Do rzeczy. Czytałem również o podwoziach TL-01, że ponoć są lepsze od TT-01, ale nigdzie nie mogę znaleźć dokładnych porównań, więc od tego właśnie zacznę:
1. Czym się różni TL-01 od TT-01 i które byście proponowali?
2. Co oznaczają literki końcowe typu e bądź d. Przykład - podwozie TT-01E, TT-01ES, TT-01D ?
3. Czy to co sobie wybrałem, wg mojego toku myślenia będzie ok, oraz który z w/w modeli byście mi polecili? A może całkiem co innego?

Sprawa budżetu to myślę, że tak w granicach 1000-1200zł na całość.
Ogólnie jest późno i prawdopodobnie wszystkiego nie pamiętam o co chciałem zapytać, ale jeśli na to wpadnę to z czasem zapytam. Dziękuję za przeczytanie posta i jeśli to nie problem to proszę o odpowiedzi i jakieś porady. pozdrawiam, Oskar.

-FS GT3B
-Li-Pol Turnigy 5200mAh & 5000mAh

http://www.youtube.com/watch?v=caxzNxg8qvE

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lut 12, 2011 2:00 pm 

tamiya tt-01 to słabej klasy model. za te 1200zł możesz mieć dużo lepszy model a mianowicie tc4 od team associated. cena jego wynosi ok 950zł gdzie jest wszystko prócz pakietu i ładowarki ok 150zł za pakiet i tylu samo za ładowarkę

Team Associated TC4
Kyosho TF-5
NANDA NRX-18
Mad fighter Tamiya

PostNapisane: N lut 13, 2011 2:28 am 

Coś słabo szukałeś, skoro po 3 dniach lektury TT-01 jest wg Ciebie najlepszym wyborem. Ostatni raz się rozpiszę, czemu najlepiej od razu zapomnieć o tym podwoziu, jednocześnie uprzedzając argumenty polecających to podwozie.

1. TT-01 można sobie kupić, żeby "liznąć" modelarstwo, ale nie nowe ze sklepu, gdzie za 600-700 zł dostajesz amortyzatory cierne i panewki. Wszechobecne i niemożliwe do końca do wyeliminowania luzy to gratis od firmy.

2. "Bo Tamiya to model markowy" - owszem, marka brzmi ładnie, ale przyzwoite modele Tamiya rozpoczynają się od serii TA-xx czy TRF, jeśli chodzi o on-road. TT i TL to najniższa półka, za którą każą sobie w dodatku słono płacić.

3. "Do TT-01 jest dużo części tuningowych" - zaiste, ale w 90% są to części, które tylko ładnie wyglądają, a po zsumowaniu kosztów takiego tuningu wychodzi na to, że wydaliśmy tyle co na sam model, a coś model nie chce jeździć jak 2x droższy. Kac finansowy gwarantowany.

4. "Miałem TT-01 i nie mogłem narzekać, fajny model na początek" - to zdanie powtarza się jak mantrę. Zsumuj sobie powyższe argumenty i zauważysz, że w tym zdaniu przemawia tylko sentyment. Tak jak większość Polaków nie da złego słowa powiedzieć o Fiacie 126p.

Co do NiMH, to nie jest to również najrozsądniejszy wybór, ale podałeś argument zawodów - nie znam regulaminów imprez, w których chcesz startować, więc niech będzie. Natomiast:
Oskar Z. napisał(a):
jeśli mój zapał opadnie to wiem, że i tak do modelu zawsze będę wracał, aby postrzelać parę bączków po osiedlu
to możesz się mocno zdziwić, gdy po dłuższym leżakowaniu NiMH po prostu odmówi posłuszeństwa i najzwyczajniej w świecie umrze śmiercią naturalną ;) Musiałbyś oczywiście dbać o pakiet, Accucell to umożliwia, ale wg mnie jest to duży krok wstecz.

Nie wychodząc poza sklep, który podałeś, można znaleźć dużo lepsze podwozia w Twoim budżecie:

http://www.rcwroblik.pl/Model+elektrycz ... 01,i2.html
http://www.rcwroblik.pl/Model+Elektrycz ... 01,i2.html

Odnośnie drugiego podwozia - jest to to samo co Strada TC czy Flying Fish i inne takie same podwozia pod różnymi nazwami, więc o części nie musisz się martwić, a sama jakość na pewno nie jest gorsza niż w TT-01 i dostajesz w zestawie lepsze wyposażenie (regulacja, olejowe amortyzatory, łożyska), więc nie przepłacasz za podstawowy model. Tylko rozeznaj się, pod którą nazwą to podwozie jest wyposażone w łożyska, bo tu nie jestem pewien.

No i jak kolega wyżej podsunął - Team Associated TC4, kwestia znalezienia najtańszej oferty.

Ponadto sprawdź podwozie Team Losi XXX-S, nie pamiętam, czy jest sprzedawane jako RTR.

Sprint 2 i TC4 - półka wyżej niż TT-01, a dostępne w podobnej cenie (TC4 nieco droższe).
Strada/Nascada - ta sama półka co TT-01, ale lepiej wyposażone i z mniejszymi luzami oraz dużo tańsze.

Wybór należy do Ciebie.

PostNapisane: N lut 13, 2011 2:23 pm 

Dziękuję Panowie za wszelkie odpowiedzi, o to mi właśnie chodziło i rozwiało to moje wątpliwości oraz zapomniałem już o TT-01 itp.
Gzza - zanim przeczytałem Twojego posta, miałem już na oku TC4 i szukałem/szukam wciąż jakiegoś Losi XXX-S, aby porównać sobie ceny i koszty sprowadzenia. Czytam sobie również zarówno o jednym jak i drugim z w/w modeli a tym forum, bo oba są przekonujące, ale ciężko wybrać.
Co do akumulatorków to LiPo mnie odpychały z racji tego, że tak grzeją i "zarzynają" silnik z tego co wyczytałem to i same lubią nabierać temperatury. Jedak Twoje argumenty są solidne i zakupię LiPo, muszę jedynie obadać jakiej firmy i jak duży pakiet do w/w modeli.\
Jeszcze raz wielkie dziękuję! Pozdrawiam, Oskar.

-FS GT3B

PostNapisane: N lut 13, 2011 2:54 pm 

Nie będę Ci mydlił oczu, że LiPo to sam miód. Mogą być niebezpieczne, ale tylko wtedy, gdy się z nimi niewłaściwie obchodzi i lekceważy pierwsze oznaki zagrożenia - no i dochodzą wady fabryczne, ale to dotyczy każdego sprzętu. Poczytaj o zasadach dotyczących LiPo, napisano o tym już sporo - jeśli podejdziesz do tematu z głową, to będziesz czerpać tylko korzyści z wybranego sprzętu.

Jeszcze słowo o wykańczaniu silników przez LiPo - jest to prawda, ktoś kiedyś na forum podał techniczne uzasadnienie tego zjawiska, ale spójrz na to od tej strony: jeśli skończy się silnik, to będzie idealna motywacja do podjęcia decyzji - odpuszczasz czy zostajesz przy tym hobby. Jeśli zostajesz, to kupisz zestaw bezszczotkowy i jedziesz dalej ;)

PostNapisane: N lut 13, 2011 3:04 pm 

Heh, podobnie sobie pomyślałem w końcu to hobby na tym polega, na ciągłym polepszaniu i wymianach na lepsze. Czytałem też o silniczkach bez szczotkowych, że są wytrwalsze i mają lepsze osiągi oraz wyższą cenę. A jak to wygląda z zawodami? Też są kategorie dla takich silników?

-FS GT3B

PostNapisane: N lut 13, 2011 3:16 pm 

Na pewno są, ale tu Ci nie pomogę, ponieważ nie biorę udziału w zawodach. Zależy, w jakich imprezach będziesz chciał brać udział - musisz sprawdzić regulaminy dla poszczególnych klas w tych zawodach. Zajrzyj do działu o zawodach, na pewno wyczytasz więcej na ten temat.

PostNapisane: N lut 13, 2011 3:20 pm 

No to wiem już wszystko, teraz pozostaje wybrać Łośka, albo TC4 i stawiać pierwsze kroki. Dziękuję i pozdrawiam.

-FS GT3B

PostNapisane: Pn lut 21, 2011 12:39 pm 

A może takie coś ?? http://allegro.pl/traxxas-rally-vxl-1-1 ... 03221.html
bardzo dobre osiągi i dostępne części , co do ceny możemy się dogadać :wink:

PostNapisane: Pn lut 21, 2011 1:02 pm 

janusz S napisał(a):
A może takie coś ?? http://allegro.pl/traxxas-rally-vxl-1-1 ... 03221.html
bardzo dobre osiągi i dostępne części , co do ceny możemy się dogadać :wink:

Co do oferty handlowej, to bez komentarza... Albo może krótki komentarz:

1. Istnieje coś takiego jak PW.
2. Wiarygodność kogoś, kto poleca coś i od razu wciska swoją ofertę w wątek, spada niemal do zera. To akurat ogólna rada dla początkujących szukających pomocy na forum, bo często się to tutaj zdarza.

Poza tym ten model chyba zupełnie wymija się z założeniami i wymaganiami autora tematu.