Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 1:04 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt gru 17, 2010 8:02 pm 

Witam. posiadam od nieawna vrx1(pierwszy moj model). po dotarciu zawiozlem do serwisu na regulacje. gdy go odbieralem powiedzieli ze jest zrobiony i nawet fajnie smiga, nie sprawdzalem przy nich. w domu ładnie mi odpalil za pierwszym szarpnieciem ale nie równo chodzi, gasnie nawet po minucie i nawet jak juz sie zagrzeje, nie dotykajac hamulca ani gazu . na obroty tez nie chce wchodzic tylko sie dusi. jak zalalem zbiornik do pelna to po 2 minutach na wolnych obrotach doscyc duzo palia spalil a wsumie to wyplul przez tlumik. swieca jest nowa. jak ja wykrecam to jest mokra. jak myslicie za duza jest dawka paliwa?? gdyby ktos mogł mi cos poradzic podaje gg.8193749

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N gru 19, 2010 1:13 am 

zalewa silnik, za bogata mieszanka, tam mi się wydaje.

PostNapisane: N gru 19, 2010 1:13 am 

zalewa silnik, za bogata mieszanka, tam mi się wydaje.
Sorry ale coś mnie zacięło. i 2 razy to samo wysłało.

PostNapisane: N gru 19, 2010 5:00 pm 

zalewa silnik, za bogata mieszanka, tam mi się wydaje. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 2:49 pm 

Taka mała rada. Jeśli będziesz oddawał model do serwisu na regulację to nigdy się tego nie nauczysz. Jeszcze pół biedy, jeśli oddajesz auto w ręce serwisanta i jesteś przy nim w trakcie regulacji. Widzisz wtedy dokładnie, co, kiedy i o ile przekręcić.
Kiedy go miałeś w serwisie? Jeśli w czasie, kiedy mamy zimę „pełną gębą” to zapomnij o tym, że serwis wyregulował Ci silnik podczas jazdy. HSN powinno się regulować tylko i wyłącznie podczas jazd, kiedy silnik zaczyna osiągać optymalne temperatury pracy. Wyjątkowo, możemy ruszać HSN w domu, jeśli nie mamy pewności jak jest ustawiona, wtedy oczywiste jest, że bezpieczniej będzie, jeśli wykręcimy ją do bogatych ustawień.
Pewnie Ci go ustawili, w pobliżu ustawień fabrycznych, tak, żebyś go nie przegrzał i przyszedł do nich na ponowną regulację, jak już się zrobi ciepło.
Poza tym, to nie tak, że serwis Ci wyreguluje silnik i masz regulacje z głowy na cały sezon.
Zobacz sobie ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=frRLvzgRAtY
Jest ładnie pokazane, jak silnik zachowuje, przy konkretnych ustawieniach.
Jak zrobi się cieplej proponuję parę razy wyregulować silnik od ustawień fabrycznych. Spisz sobie choćby na kartce to, co widać na tym filmiku. Nigdy nie kręć w ciemno.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 6:10 pm 

dzisiaj bylem drugi raz, ale patrzylem jak robi( wsumie to tylko wkrecil troszke srubke od paliwa) model chodzi ale czuje ze ma dalej za bogata mieszanke. bede musial samemu sie troche pobawic. mam pytanie czy srubka wolnych obrotów tez ma znaczenie jaka dawke dostaje samochod czy tylko obroty sie nia reguluje? i jeszcze jedno na ile powinien starczyc zbiorniczek paliwa przy w miare spokojnej jezdzie??? (mowimy tu o modelu vrx1)

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 6:23 pm 

Sruba wolnych obrotów (idle speed) odpowiada nam tylko za ilość dostarczanego powietrza do gaźnika na wolnych obrotach (jak mocno domyka się nam przepustnica).
W serwisie nie mogą Ci bardziej zubożyc mieszanki,żebyś nie ugotował silnika, jak zaczniesz jeździć. Zacznij regulować HSN jak już będzisz jeździł, a nie na cegle. Standardowy silnik GO z VRX chodził min 10min, w porywach do 15. LRP spalał bak w 6 min.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 6:28 pm 

a ja zalalem do pelna. odpalilem, rozgrzalem go chwile i moze 4 min pojezdzilem tak w miare spokojnie i paliwa braklo... moze mi napiszesz ile powinna mnie wiecej byc wkrecona srubka od paliwa? zawsze to mi ułatwi regulacje. juz troche poczytalem to pomalu kumam jak to robic

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 6:39 pm 

Nie ma takiego czegoś jak "ile powinna byc śrubka wkręcona?"
Przy HSN nawet 1/8 obrotu ma znaczenie, a tego nie zobaczysz "na oko"
NIkt Ci nie powie na odległość, wkręć o tyle i będzie ustawiony.
Przestudiuj filmik, termometr do łapy, rozgrzej silnik, pojeździj pare minut kontrolując temperature (chociaż jak jest ustawiony bogato, to raczej nie powinien za szybko nabierać temperatury)
Masz ustawioną HSN na fabrycznych (powiedzmy), więc od tego zacznij. Reguluj do tego, jak zachowuje się silnik.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 6:57 pm 

Teraz, to czego byś nie robił, nie wyregulujesz poprawnie silnika, szczególnie, że nie wiesz jak to się robi. Jak go tak pałujesz na przelaniu i w dodatku na mrozie - uważaj na korbę.
Poczekaj do wiosny, zima nie jest okresem na jeżdżenie modelem spalinowym.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 8:18 pm 

i tak chyba zrobie,poczekam do wiosny. a moze ktos mi napisze skale czy w jednym obrocie srubki mam regulowac czy powiedzmy do 3 obrotów od ustawien fabrycznych( mam nadzieje ze zrozumieliscie mnie :) mysle ze mi to pomoze i gdzie mozna kupic w miare tani termometr? czy lepiej zainwestowac w drozszy

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 8:38 pm 

bedo9 napisał(a):
mam nadzieje ze zrozumieliscie mnie

No my Ciebie tak, ale Ty chyba nie chcesz zrozumiec nas.
Gdyby to było takie proste, to ten dział nie miałby miliona takich samych wątków.
Na to, ile musisz wkręcić lub wykręcic HSN (i nie tylko, bo masz jeszcze dwie inne śruby) ma wpływ sporo czynników zewnętrznych. Temperatura, wilgotność, rodzaj użutego paliwa itd.
To, że silnik wyregulujesz w jeden weekend, nie oznacze, że nie bedziesz go musiał podregulować w następny. W zasadzie to nawet jest pewne, że będziesz musiał. Każdy gram oleju zawartego w paliwie ma wpływ na to, czy HSN wkręcissz o 1 i 1/2 obrotu, czy o 1 i 7/8 obrotu.Bardzo możliwe, że jak odpalisz w ciepły dzień model to i tak najpierw będziesz musiał się zająć LSN, bo nawet nie ruszysz.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 8:50 pm 

dobra to jeszcze napiszcie po kolei ktora srubka jaki ma skrót zebym sie nie pogubil. i ktorą srubka najczescie trzeba regulowac. zrozumcie nowego :D

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 9:00 pm 

a masz instrukcję z VRX-a :?:
oglądnąłeś filmik, który umieściłem w poście :?:
HSN (high speed)masz na górze
LSN (low speed) masz na przepustnicy, ustawioną poziomo
ISN (Idle speed) masz pod pod HSN, przewaznie pod kątem

ISN sprawia najmniej problemów.
HSN ma największy wpływ na temperaturę silnika, natomiast i HSN, i LSN mają tak samo duzy wpływ na osiagi silnika, i nie ma zmiłuj - musimy umieć poprawnie je wyregulować :)

Co do termometru. Ja polecam Ci ten http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... d_id=10445
Dokładność pomiarów jest porównywalna z tymi, jakie możemy uzyskać w układach telemetrii.
Na allegro możesz kupić Turnigy za ok 60 zł. Są identyczne (przynajmniej z wyglądu i funkcji) jak z Duratraxa za ok 100zL
NIe wiem jak jest z dokładnością pomiarów w Turnigy, musiałbym mieć oba, żeby móc to porównać (mam duratraxa, wcześniej miałem Losi przy nitro)

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 8:39 am 

instrukcje mam ale nie po polsku. filmik widzialem ale duzo z niego sie nie nauczylem bo tez nie jest po polsku. a ktora szybciej srubke trzeba regulowac HSN czy LSN? i o co chodzi jak pokazane jest na filmiku ze zalamuje wezyk od paliwa, cos sie tak sprawdza?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona