Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 8:37 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł: Re: FS baja
PostNapisane: Cz lis 18, 2010 12:45 pm 

Tyle że z używkami jest zawsze ryzyko że są zajechane. Dla mnie osobiście nie warto kupować używanego modelu z nieznanego źrodła jeżeli nie jest wyceniona na 1/3 ceny nowego. Nigdy nie wiesz ile Ci przyjdzie w niego wpakować. Ja mam 2 petrole. Obydwa używane. Jeden z pewnego źródła tzn od modelarza z tego forum a drugi na allegro. Pierwszy od modelarza śmiga ekstra i wszystko jest w jak najlepszym stanie ale nie mogę powiedzieć tego o drugim. Jedyne co mnie skusiło to cena (1/4 ceny sklepowej) i pewnie wyjdzie mnie więcej żeby go doprowadzić do takiego stanu jak mój drugi model. Także używki jak najbardziej z pewnego źródła a jeżeli się gościa nie zna np kupując z allegro to po prostu cena powinna być taka żeby się go opłacało wyremontować biorąc pod uwagę najgorsze.

Poza tym kolega pisał że chcę 4WD a Baji póki co takiej nie ma. Himoto mimo że są chińskie to są do nich części bo to klon Redcata Rampage. Zresztą przez neta można wszystko kupić. Trzeba tylko wiedzieć gdzie szukać. Jedyne utrudnienie to to że paczka będzie dłużej szła.

Pozdr

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lis 20, 2010 1:55 am 

witam ,ale ja mam jeszcze jedno utrudnienie :(
mieszkam w Norwegii
a to już nie jest tak kolorowe
mały komunikat '' do ceny dolicz cło ''
i co dalej z tym?

B-44.1 tekin
RC 8.2E tekin
KO PROPO EX 1 KIY

PostNapisane: Pn lis 22, 2010 5:57 pm 

To masz problem z kupnem w norwegii ? Może tak Ebay.com

PostNapisane: N lis 28, 2010 3:09 am 

To moj pierwszy wpis na tym forum wiec witam serdecznie kolegow.
sebaluba1 Ja moze nie bede cie przekonywal ani do made in china ani do HPI
Poweiem tylko od siebie ze sam zachorowalem na petrola lecz na HPI nie bylo mnie stac wiec kupilem z USA clona Baji T5 Baje T1000 od King Motor
silnik 29cc naped standardowo na tyl i tez myslalem ze bedzie dziwnie ze bylo by super z 4x4 ale nic bardziej mylnego przy takiej mocy naprawde radzi sobie niesamowicie. Czesci pasuja w 99.9% od HPI za model zaplacilem £500 i przy odbiorze skarbowka krzyknela o kolejne £80 cla :( (mieszkam w UK)
Dla zainteresowanych tu jest co nieco o moim modelu i przerobkach jakich dokonuje http://www.centrumrc.pl/nasze-zdalnie-sterowane-f33/moje-pierwsze-rc-t355.html
kolega wiktor765 polecil fajny model niewidzialem jeszcze takiego.
Co do kosztow eksploatacji mozna by dlugo dyskutowac i pewnie wspolnego mianownika by nie bylo. Bo koszty to zasobnosc portfela kazdego z nas.
Dla mnie osobiscie T1000 jest tanszy w utrzymaniu od pierwszego modelu jaki posiadam (SSKV1)
1.Paliwo 1l £1 olej 1.5l £8 nitro 2l £16 suma? £33 daja mi 25l paliwa te same £33 daja nieco ponad 4l nitro
2.czesci do malych modeli 1:10 np amortyzator raczej zawsze kupujemy w calosci do T1000 sklada sie on z wielu elementow i mozna dostac je w tak zwanych
zestawach (set) oczywiscie cale amory to duzy koszt ale (set) to tyle samo co caly do 1:10
i tak mozna by kazdy element rozpatrywac.
Podany wyzej przyklad dotyczy tylko i wylacznie mojego wlasnego doswiadczenia.
Przed zakupem auta zciagnolem instrukcje baji i sprawdzalem ceny podzespolow i porownywalem je przy okazji do posiadanego juz modelu 1:10
Zapewne pojawi sie ktos kto powie ze zle robilem no trudno Ale ja wlasnie tak porownywalem oplacalnosc wydania sporej kasy na model tych rozmiarow i nie zaloje.
Zachecam do obejrzenia pod wyzej podanym linkiem.
Pozdrawiam

PostNapisane: N gru 12, 2010 12:47 pm 

Zacznę może od nagłówku tematu czyli - modele FS racing baja, monster.
Te modele tak jak wyżej wspomniał kolega Wojciech są to kopie MCD.
Natomiast jeżeli chodzi o jakość wykonania to trochę pozostawia do życzenia ,
dyferencjały lichej jakości - planetarny , lubiły się sypać tryby.
Zębatki przekładniowe plastikowe też długo nie pożyją
Elektronikę wiadomo o tym nie trzeba przypominać ponieważ jest to problem w każdym modelu china

Jeżeli chodzi o redcat rampage - himoto mx5t - mega p to opisywałem ten model na forum jeśli ktoś ma więcej pytań proszę pisać na pw
Póki co model ma ponad 13 litrów i śmigam dalej na zębatkach plastikowych , jedynie wymieniłem serwa i aparaturę - wiadomo o co chodzi.

Co do kolegi diesel-20
Masz rację że np kopię 5t warto chociażby zakupić ze względu na cenę oryginału (z kosmosu) natomiast z 5b to już bym się mocno zastanawiał
Natomiast plusem oryginału jest jakość elektroniki czego nie uświadczysz w kopii ( chociażby serwo skrętu) .Silnik pewnie też jakościowo jest lepszy.
Kto będzie chciał zakupić to sobie poczyta Rcuniverse i będzie wszystko wiedział

pozdrawiam

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 11:30 pm 

Bartek Koźbielak napisał(a):
Natomiast plusem oryginału jest jakość elektroniki czego nie uświadczysz w kopii ( chociażby serwo skrętu) .Silnik pewnie też jakościowo jest lepszy.

Bartek co do elektroniki to fak nie wyglada tak solidnie jak z HPI ale ja nie nazekam.
Moj T1000 wyposazony jest w aparature N4Q http://www.rcwroblik.pl/Aparatura+N4Q+3 ... 01,i2.html
odbiornik troche wyglada jak made in china nie posiada zewnetrznego pokretla fail safe jak HPI ale spelnia swoje zadanie bez zazutow, wszystkie ustawienia dokonuje sie w radiu. Niektorych opcji jeszcze nie przetestowalem np: ABS
Co do serw narazie bez zazutow
Silnik jak silnik czasem reklama powoduje ze myslimy ze jest leprze. Generalnie czesci mozna kupic w sklepie z kosiarkami wazne by byly od odpiowiedniego modelu
a tam maja dobry asortyment wkoncu pily pracuja latami wiec i zabawka sobie poradzi. To oczywiscie moje zdanie
Dopuki nie siadzie i nie bedzie trzeba go naprawiac niec bardziej obiektywnego nie powiem.

Pozdrawiam

PostNapisane: N lut 06, 2011 11:10 am 

witam wszystkich ,i stało się dokupiłem synkowi :wink: petrola
FG baja 4na4 z tarczówkami ,tylko że kupiłem u mnie w norwegi gdyż wiem z własnego doświadczenia że na Polskę idom jakieś odpady w których ciągle coś siada
jak na razie jestem po jazdach parkingowych ale powiem że zupełnie inna bajka
ps ''chyba petrole pójdą do lamusa '' :lol:

B-44.1 tekin
RC 8.2E tekin
KO PROPO EX 1 KIY

PostNapisane: N lut 06, 2011 7:06 pm 

Tak zwłaszcza "idom". Nie wiem skąd masz te info że do PL badziewie wysyłają. Modele są na bank takie same w Polsce jak i Norwegi. Sorry ale moim zdaniem ten przytyk był niepotrzebny.

PostNapisane: N lut 06, 2011 7:21 pm 

witam ,pisałem że wiem z własnego doświadczenia gdyż w wakacje kupiłem slasha ultimate
i po paru jazdach na zwykłym boisku poszło łożysko na dyferencjale z którego kuleczki powbijały się w koła i był trza wymieniłem wszystko założyłem nowe łożyska nowe koła i po chwili to samo i tak jeszcze pare razy aż wróciłem i kupiłem łożyska w norwegi ,a potem jeszcze wszystkie łożyska w kołach bo dostały takich luzów że koła latały jak chciały ,a i w silniku tak samo poleciało ułożyskowanie źe był trzeba kupić nowy silnik ,a i pół oski to samo
a gdy po wymieniałem wszystko na kupione u mnie skonczyły się problemy i nawet dziecko katuje go w wiele większym terenie i nawet jako łódz podwodna dawał rade i nadal nic nawet po zimie

więc sory ale sam widzisz

B-44.1 tekin
RC 8.2E tekin
KO PROPO EX 1 KIY

PostNapisane: N lut 06, 2011 8:00 pm 

Jak już napisał Wojtek, wszystkie modele czy to na Polskę, czy to na Norwegię zostały zrobione w tym samym namiocie w Chinach i gwarantuję ci że niczym się nie różnią :wink:

PostNapisane: N lut 06, 2011 8:05 pm 

więc co ja miałem pecha z moim modelem ,czy nikt nie pisze o wadach traxxasa

B-44.1 tekin
RC 8.2E tekin
KO PROPO EX 1 KIY

PostNapisane: Pn lut 07, 2011 12:06 pm 

A ja nie dał bym tyle pieniędzy z HPI Baja , bo mimo że jest to znana firma , i ma bardzo dobre zaplecze części w naszym kraju, to nie jest taka super bezawaryjna jak by się zdawało. Nie wiem jak z Baja , bo jej nie miałem, ale miałem HPI SAVAGE 4,6 SS I co chwilę coś się psuło . Silnik był bezawaryjny , ale dość upierdliwy , regulacje itd. Ale przeniesienie napędu nie dawało rady, Plastikowa zębatka odbierająca non stop się kosiła , po założeniu metalowej nie dawało rady sprzęgło cierne (chyba że dokręciłem sprężynę na max czego nie wolno robić) . Hamulce (2x tarcza stalowa) działały w trybie 0/1 Albo nie hamowały albo stawały dęba co utrudniało hamowanie przed zakrętem bo Monster robił fikołka do przodu. W dyfrach padały łożyska. Można by tak wiele wymieniać. Dlatego uważam że HPI wcale nie jest na tyle super żeby płacić za nią 1/3 ceny więcej. Teraz kupuję używkę FG Baja i jak go dostanę to zdam relację z jego użytkowania . A mieszkam obok toru do motocrossu więc lekko nie będzie :)

I nie to że oczerniam HPI tylko uświadamiam , że nie jest tak różowo jak by się wydawało.

PostNapisane: Cz lut 10, 2011 7:51 am 

Nie ma modelu idealnego. Savage to kiepskie porównaniae do Baji :P Każdy kupuje co mu się podoba albo to, w czym psuje się to co mu odpowiada :P
Czy FG czy Baja, czy co innego, i tak się popsuje 8)

PostNapisane: Cz lut 10, 2011 9:56 am 

Wiadomo , że wszystko się popsuje , ale sęk w tym , żeby można było cieszyć się jazdą modelu a nie tylko naprawami :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona