Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 04, 2026 9:51 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt lis 09, 2010 1:20 am 

Witam wszystkich, spedzilem troche czasu na forum czytajac rozne tematy, a ze chce zaczac zabawe z modelami RC wiec mam pare pytan.

Na poczatku chcialem kupic spalinowy model ale po zaznajomieniu sie z lektura, doszedlem do wniosku ze na sam poczatek chyba wyjdzie to troche drozej niz elektryczny model, wiec postanowilem znalesc dla siebie odpowiedni model napedzany elektrycznie.

Przeszukalem chyba wszystkie mozliwe strony, sklepy i znalazlem pare modeli i wlasnie tu potrzebuje pomocy :

Szukam samochodu, ktorym bede mogl jezdzic troche poskackac, szuter, asfalt, czy tez troche piachu i jakies gorki.

Szukam tez modelu ktory bedzie w miare tani jezeli chodzi o czesci zamienne, bo wiadomo ze tu cos sie zepsuje, tu cos odpadnie, a i tez pozniejsza modfikacja byla by mile widziana, wymiana na silnik bezszczotkowy czy inne tego typu zmiany.

Kasa jaka moge przeznaczyc, to mysle ze cos kolo 1000zl za calosc, wiadomo ze czsami warto dorzucic pare zl do czegos fajnego, ale skupiam sie na tej sumie.

W oczy wpadly mi nastepujace modele :

http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index.php?products=product&prod_id=14903

http://www.nitrotek.pl/modele/samochody-elektryczne/sword-elektryczny-monster-truggy-lepszy-niz-hbx-bonzer.html

http://www.rcwroblik.pl/Model+e-firestorm+10+T+DSX-2+truck+body,57616013,01,i2.html

Ktory byscie polecili tak na poczatek, zeby za duzo nie wydawac kasy, ale tez by bylo dostepnych troche czesci do niego, nie wiem w sumie na co jeszcze zwrocic mam uwage przy zakupie auta, wiadomo ze akumulatorki tez bedzie trzeba wymienic na przyszlosc a moze i od razu, to wszsytko zalezy od tego jak to bedzie wygladalo z kasa :)))

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 4:10 am 

Model ma być w skali 1/10 czy 1/18 też bierzesz pod uwagę?

E-Firestorm(800zł) jest dobrym modelem na początek weź pod uwagę jeszcze traxxas slash(850zł), traxxas bandit(650zł).
Musiałbys jeszcze dokupić ładowarkę i pakiet/y.

Raczej nie bierz tego autka co podałeś z nitroteku już lepiej tego bandita, na pewno bardziej spełni twoje oczekiwania 8)

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 8:15 am 

Z tych co podałes wziąłbym Firka, ale pamietaj że jest to model z napędem na tylną oś 2WD, do zabawy świetna sprawa, natomiast na zawody to tylko na HPI. Duży wybór części i duża dostępność zarówno oryginalnych jak i tuningowych ( podchodzi też kilka części z MT2 ).
Ale jak bym kupił przez sklep HPI.
Tak jak kolega powyżej wziąłbym również pod uwagę Slasha od Traxxasa.

Kupując model zwróć też uwagę że musisz sobie dokupić dobrą ładowarkę - najlepiej procesorową i pakiet Lipo lub Life.
Na poczatek polecam Life - wybacza dużo błędów przy ładowaniu ( ale nie wszystkie ).

XRAY XT8, SH 28 P8
E- Firestorm 10T [LiFe Power!]

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 9:12 am 

Dziekuje za szybka odpowiedz ;))

Zapomnialem wlasnie dopisac ze jezeli chodzi o skale, to interesuje mnie 1/10, bo to chyba najbardziej popularna skala :))

Co do wyboru modelu, to wlasnie FIRESTORM i ten KOBRA najbardziej mnie interesuja.
Wiadomo ze mogl bym dorzucic te 200zl, ale jak mam wlasnie dokupic akumulatorki, ladowarke itp to to juz bedzie ladna suma.

Zalozmy ze wybieram tego FIRESTORMA, co musial bym dokupic do niego by moc nim pojezdzic, rozumiem ze 8 akumulatorkow do nadajnika, do tego pakiet do samochodu, ale najlepiej jakiej pojemnosci jaki rodzaj i jakiej firmy by miec pewnosc no i jaka ladowarke :))

Jezeli chodzi o ten pakiet to np :

Jezeli kupie 3000mAh, to jaki czas jazdy na takim aku ?? do tego widze aku 7.2V na nawet 11V, rozumiem ze do mojego modelu jak i do wiekszosci stosuje sie ten pierwszy 7,2V.

Pytanie teraz np o wymiane silnika, jest mozliwosc wymiany silnika na jakis mocniejszy czy tez szybszy ?? mowie tutaj na razie o szczotkowych, bo na poczatek nie jest to jakas wieksza suma w porownaniu z bezszczotkowymi :)

Duzo pytan na poczatek ale jakos nie moglem na forum konkretnie znalesc :)))

aha jaka jest zywotnosc takiego przecietnego silniczka ??? szczotkowego, slyszalem ze bezszczotkowe sa naprawde nie do zajechania, a raczej duzo bardziej wytrzymale i bardziej wydajne ;]

Jeszcze tylko dopisze ze zastanawiamy sie z kolega by nie wybrac wersji spalinowych, kreci nas obydwoje to ze ze spalinowymi jest troche zabawy, jezdzisz 2 godziny a zalozmy 5 siedzisz czyscisz, konserwujesz itp.

Tylko slyszalem ze po przejechaniu 20 litrow paliwa podobno nawet wymienia sie cale silniki, ktore wiadomo do najtanszych nie naleza, mamy spory klopot by sie w koncu zdecydowac SPALINA czy ELEKTRYK :)

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 1:26 pm 

Często pierwsza myśl jest najlepsza – zostań przy elektryku.
Nie bój się, przy modelu elektrycznym tez się naczyścisz, a jeśli chodzi Ci o to żeby mieć wszystko uwalone z oleju, to uwierz mi, nie ma w tym niczego fajnego.
Przeglądnij sobie dział „problemy z silnikiem spalinowym” i zastanów się, czy naprawdę chcesz tam wylądować.
Nieprzewidywalność napędu nitro, jeśli chodzi o to, czy akurat dzisiaj będzie działał OK jest ogromna.
Do tego mając mały budżet, ryzykujesz, że będziesz po krótkim czasie liczył „ile polskich złotych dzisiaj wypaliłem?” Zaznaczam, wypaliłem, nie wyjeździłem. W nitro jest tak dużo elementów, które lubią naprzemiennie padać, że nawet już mi się nie chce po raz kolejny ich wymieniać.
Jeśli chodzi o model Kyosho, nad którym się zastanawiasz, to unikałbym odsłoniętych plastikowych wieżyczek amortyzatorów. Niestety w modelach buggy 1/10 często one występują.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 1:44 pm 

Caly czas sie zastanawialem nad spalinmowym modelu, martwilem sie wlasnie najbardziej o to jak to jest z ta zywotnoscia elementow, bo one troche kosztuja, w podstawowych samochodach elektrycznych za 800-1000zl widze ze sa tam silniczki ktore kosztuja od 50-100zl w razie awarii nie jest az tak zle.

Caly czas przekonuje sie mimo wszsytko do tego FIRESTORMA, bo z tego co widze faktycznie ma tez zasloniete te wiezyczki amortyzatorow, ktore sa mniej narazone na uderzenie.

Kolega jeden ktory chce razem ze mna kupic auto, razem chcemy sie bawic, mowi ze nie chce zadnych samochodow na baterie :) mowi ze to dla malych dzieci :) ale z tego co widze to nie sa takie zwykle baterie i zwykle silniczki ;]

Jaka jest zywotnosc takiego silniczka zwyklego za 50-100zl szczotkowego ??? czy naprawde mozna go upaluic jakos ?? np przy niechcacym zatrzymaniu KOL ? gdy bysmy kazali mu jechac ??? za pewne nie jest to az tak dokuczliwe, ja sie tutaj sugeruje autami z przed wielu lat :P mialem taki ale to chyba byla zabawka i raczej na pewno ;]

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 2:15 pm 

to niech kolega kupi sobie model na akumulator a nie na baterie i będzie zadowolony.

tak silnik można upalić trwa to jakieś 10 sekund.

jeżeli pieniądze nie są przeszkodą kupuj napęd w oparciu o silnik bezszczotkowy.

Robert

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 2:33 pm 

Jeżeli chodzi o ładowarkę to polecam Turnigy Accucel-6 - dobra, niezawodna i chyba najtańsza z tych dobrych.
Jeżeli chodzi o Pakiet to polecam ci od razu Lipo, albo Life ( wybacza więcej błędów )
Jeżeli chodzi o silniki szczotkowe to ten z Firka jest całkiem przyzwoity i co ważne jest tani, jeżeli chcesz coś lepszego ze szczotki to chyba ten będzie dobry - Silnik szczotkowy LRP HPI 17T Challenge Motor – przede wszystkim ma wymienialne szczotki.
Według mnie jest to jeden z najlepszych szczotkowych silników. Sam taki kupiłem do mojego Firka, ale potem udało mi się kupić okazyjnie zestaw MMM
W tym poście masz link do niego na stronie producenta: viewtopic.php?f=13&t=51621
Przy bateriach musisz pamiętać że twój ESC nie obsłuży więcej niż 7,4 V czyli 2S max.
Jeżeli masz więcej kasy to radzę uzbierać na Bezszczotkę, ale to już większy wydatek.

A może od razu dozbierać i kupić E- Firestorm FLUX ?

XRAY XT8, SH 28 P8

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 2:37 pm 

Jesli silnik jest na 7.2V to mozna go zasilic pakietem Lipo o napieciu 7.4V?

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 2:40 pm 

Za canę FLUX`a mozna wyrwac używanego revo w wersji szczotkowej.
Nie powinno się nic stac z reglem, to nie wielka różnica.

GG: 10157876

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 2:45 pm 

Mam do mojego Firka jeden pakiet Lipo i nic mu nie jest, natomiast na co dzień jeźdzę na Life - napiecie 6,6V

XRAY XT8, SH 28 P8

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 3:31 pm 

olinpus napisał(a):
Za canę FLUX`a mozna wyrwac używanego revo w wersji szczotkowej.

Jeżeli szybko nie wymieni się tych szczotek na bezszczotkę, to dużo bardziej wolał bym Firestorma Fluxa ;)

Mam dwa takie pakiety:
http://allegro.pl/turnigy-lipo-li-pol-5 ... 05479.html
I dobrze sprawowały się w E-Firestorma szczotkowym, jak i teraz w E-Revo :D

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 3:34 pm 

Do nauki z pewnością styknie mu titan 775. :D Jeżeli odrazu wstawił by bezszczotke to nauka byłaby bardzo kosztowna.

GG: 10157876

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 4:20 pm 

Nie zapominajcie, że koszty utrzymania 1/8 są dużo większe!

Rafał - wysłałem Ci PM.

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 4:24 pm 

Nie była by kosztowna, wystarczy że ograniczy prędkość jeżeli taka była by za duża.
A kosztowna z pewnością jest jazda na szczotkowym E-Revo - standardowe Titanu praktycznie od razu lądują w śmietniku, nowy Titan 775 = 160zł, to tego zębatki, chłodzenie itp. czyli wywalamy kasę w błoto, bo Titan 775 szybko się znudzi i będzie trzeba większych prędkości ;)

Zresztą, autor ma na wydanie 1000zł, więc nie ma co pisać o Revo do którego na dodatek wchodzą 2 pakiety.
W takiej kwocie proponuję E-Firestorma lub używanego E-Firestorma Flux, Accucella 6 i pakiet który już podałem wyżej.
Do tego jeszcze ***** takie jak buzzery, konektory itp.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona