Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 4:06 pm

Autor
PostNapisane: Wt maja 11, 2010 11:41 pm 

W temacie napisałem już chyba wszystko :)

Zauważyłem dziś, że model podczas jazdy "na luzie" lekko terkota - coś jak listek w szprychach roweru. Sprawdziłem cały tor przeniesienia napędu, ale terkotanie było nadal słyszalne i doszedłem do samego silnika.

Pomyślałem - raz kozie śmierć i go rozebrałem. W środku nie zastałem niczego specjalnego - wyczyściłem i wydmuchałem jakieś drobinki, dałem po kropelce oleju maszynowego w łożyska i zamknąłem w nadziei że problem ustąpi.

Niestety :( Turkotanie nadal występuje, a przysłuchując się (może to sobie wmawiam) dobiega ono jakby bardziej z tylnego łożyska (czyli tego co jest na korpusie, a nie na tej klapce, którą ściągnąłem z przodu żeby dostać się do środka.

No i dochodzimy do sedna. Czy ktoś wie jakie to łożysko i czy jest wymienialne przez użytkownika?

Pytam, bo nie chciałbym przez swoją niewiedzę rozwalić silnika, który jeszcze całkiem sprawnie działa. Próbowałem bowiem
wypchnąć łożysko ze swojego miejsca bez użycia specjalnej siły i mi się nie udało, a na siłę na razie nie chcę nic robić.

pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr maja 12, 2010 7:12 am 

dzwiek o ktory Ci chodzi to na 99% zebatki.Silnik ma tak mocne magnesy ze nie pozwala sie obracac tak latwo wirnikowi i gdy jadac rozpedzonym modelem bez gazu zebatka odbiorcza naciska na atakujaca a ona wlasnie stawia opor a potem nagle przeskakuje i wg mnie stad ten owy dzwiek sie bierze.

PostNapisane: Śr maja 12, 2010 7:52 am 

też tak myślałem... ale wydaje mi się jeżeli silnik jest wyciągnięty z modelu to już to nie mogą być zębatki - prawda?

dubiku, z całym szacunkiem dla twojej ilości postów - nie róbmy ze mnie głupka. Napisałem że przejrzałem cały układ napędowy. Odpiąłem kolejno przedniego dogbona, tylnego, a w końcu wymontowałem silnik z modelu. Jasne, że spory hałas powstaje na zębatkach, ale mi chodzi o nowy hałas, nową harmoniczną której nie było wcześniej, a która mówi - coś się dzieje złego.

Sednem mojego pytania jest rozbieralność silnika przez użytkownika i rodzaj zastosowanych w nim łożysk.

To, że łożyska można wymienić samemu - już wiem, bo udało mi się zdemontować stare. Siedziały bardzo mocno, ale wystarczyło nieco postukać. Faktycznie tylne ma leciutkie luzy - no ale jak coś się kręci x-tysięcy obrotów na minutę, to pewnie ma to znaczenie.

Teraz pytaniem jest czy wystarczą zwykłe wysokoobrotowe łożyska 5x16x5 np. takie. http://sklep.rcracing.pl/product_info.php?products_id=6523 czy też są tam zamontowane jakieś ceramiczne? Czy łożysko ceramiczne
różni się z zewnątrz od zwykłego? Jak je poznam oglądając oryginalne zdemontowane z silnika".

PostNapisane: Śr maja 12, 2010 8:24 am 

ilosc postow o niczym nie swiadczy,

w cale nie mialem na mysli robienia z Ciebie glupka,zazwyczaj osoby majace mniejsza ilosc postow sa mniej doswiadczone,wiedz podchodze do osoby jakby miala mala wiedze bo skad mam niby wiedziec co ta osoba wie,nie prawda?

Jesli wyjeles silnik i owego dzwieku nie ma to najprawdapodobniej jest to silnik.

Z tego co ja sie oreintuje te lozyska nie beda dobre ze wzgledu na swoja wytrzymalosc,potrzeba czegos leopszego.

Lozysko ceramiczne od zwyklego rozni sie wytrzymaloscia na wysokie obroty.

PostNapisane: Śr maja 12, 2010 8:43 am 

nie ma sprawy - miałeś prawo tak domniemywać :) Może ja niezbyt precyzyjnie się wyraziłem co do etapu na którym skończyłem testy.

No ale jedźmy dalej.

Zobaczcie na fotkę: http://rybnet.pl/~falcon/photos/net/flux/Lozysko_silnika.jpg (swoją drogą, czemu nie mogę tej fotki wkleić do postu?) jest tam oznaczenie 625ZZ a następnie R-1650HH

nie znam systematyki oznaczania łożysk, ale dokładnie takie samo oznaczenie jest tego łożyka w proximie:
Łożysko wysokoobrotowe 5x16x5 625ZZ - 1 szt.

Teraz pytanie, gdzie i jak w oznaczeniu łożyska zaznaczana jest jego podwyższona trwałość czy też obroty?
(bo w międzyczasie się podszkoliłem i już wiem, że gdyby to było łożysko ceramiczne to by pisało "ZZC", albo "RSC"). Więc na 100% nie jest to łożysko ceramiczne.

PostNapisane: Wt maja 18, 2010 7:32 am 

Z tego co się orientuje to na łożyskach niema szczegółowych oznaczeń ponieważ po zakończeniu produkcji są dopiero sprawdzane i określane do jakiej kategorii należą i tylko sprzedawca wie jakie one są naprawdę. Jeżeli już chcesz kupić porządne łożysko to musi ono kosztować. Przy bardzo drogich i ważnych podzespołach niema co oszczędzać na łożyskach bo to się potem mści na tobie. Cena jest adekwatna do jakości. Jak chińczyk kosztuje 4,00PLN a porządne 20,00PLN to wiadomo ze wytrzyma 4 razy mniej (przetestowałem to na moim modelu).
Jeżeli już to poszukaj łożysk NSK lub EZO są drogie ale warte tej ceny.
Ja na twoim miejscu zamontował bym wersje hermetyczne RS

Co do wyjmowania to niestety poszukać kogoś kto ma prasę lub pręt większy niż ośka i powolne wybijanie młoteczkiem. najlepiej od drugiej strony podeprzeć obudowę tulejką większą niż wybijane łożysko. Ja do tego stosuje nasadki od kluczy samochodowych.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.