Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 02, 2026 4:28 am

Autor
PostNapisane: N lut 14, 2010 9:49 pm 

Witam, temat dość nietypowy, postaram się krótko i zwięźle przedstawić o co chodzi.
Mam za zadanie zbudowanie "robota", który wjedzie na pochylnię wyłożoną żwirem z ładunkiem 2kg na "plecach".
Jako że moja (a właściwie nasza - to projekt 4-osobowy) wiedza z zakresu RC jest znikoma postanowiłem zasięgnąć porady na forum.
Robot musi być zdalnie sterowany, mieć max wymiary 20x20x17,5 cm, budżet projektu to 100 funtów (studiuję w Anglii i jest to projekt semestralny, który muszę do kwietnia wykonać).
Uczelnia zapewnia pilota i odbiornik Futaba FP-R122JE, całą resztę kompletujemy i projektujemy sami.
Robot musi byc szybki, weryfikacją jego sprawności będzie głównie próba czasowa (start - robot podjeżdża na początek pochylni, zatrzymuje się, kładziemy na jego dach cylinder o wadze 2 kg, po czym wjeżdża na górę pochylni - meta).
Z moim wspomnianym już wcześniej bladym pojęciem wymyśliłem robota na dwóch gumowych gąsiennicach, każdą napędzaną osobnym układem ESC, silnik, pakiet baterii.
Takie rozwiazanie zapewni dobrą przyczepność, umożliwi skręt poprzez spowolnienie jednej ze stron i zapewni dobry rozkład masy - jeden silnik z przodu, drugi z tyłu.
Pytanie czy da się z takim rozwiązaniem zmieścić we wspomnianych 100 funtach?
Druga sprawa to sterowanie - w manualu odbiornika widnieje opcja a) z dwoma serwami i b) jednym serwo + ESC, da się podłączyć pod niego dwa ESC?
Jeżeli tak to, czy będzie to na zasadzie kontroli jednego silnika przelacznikiem przod-tyl i drugiego przelacznikiem lewo-prawo?
No i właśnie - silnik, da sie w ogóle wybrać taki, który poradzi sobie bez zębatek zmieniających przełożenie, napędzając bezpośrednio gąsiennicę i ograniczając mu maksymalne obroty np. przez ESC?
Jeżeli macie jakiś inny pomysł na rozwiązanie tematu to również będę wdzięczny za sugestie, obiecuję zamieścić foto/film po ukończeniu modelu.
Mam nadzieję, że umieściłem temat w odpowiednim dziale (regulamin przeczytany), jeżeli nie to uprzejmie proszę moda/admina o przeniesienie do właściwego.

Ostatnio edytowano N lut 14, 2010 11:30 pm przez adriannn87, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lut 14, 2010 10:09 pm 

tak możesz miec prawo/lewo przód/tył , w 100 funtach będzie sie cieżko zmieścić,
ale tak, mocne kombo Mamba Max 2200 kV używana w modelach +/- 5kg
naogół modele napedzane gosienicami nie są najszybsze, silnik może bardzo mdel rozpędzić ale jak byś poszedł w stronę trialu to czyt. niżej używa się inne bardzo mocne silniki.
Generalnie modele do extreme to są modele Trialowe, z 4 kołami ale prędkości do 20km/h.
Ale ja bym jednak w stronę kół poszedł, modele które przeczą prawom graiwtacji nazywają się Crawlere, do rozwiązań technicznych, i pomysłów na auto przeprawowe może zainsirpuje Ciebie forum www.rc-trial.pl

PostNapisane: N lut 14, 2010 10:29 pm 

A czy wasz projekt może zawierać elementy kupione? np. gąsienice itp. czy wy myście wszystko od podstaw budować ??
ja bym szedł na waszym miejscu w koła tak samo jak poprzednik wyżej . I bym raczej montował 1 silnik napęd 2wd ( na dwa koła )
2 serwa jakiś regulator i po sprawie. I wykonanie takiego projektu będzie dużo prostsze i mniej kosztowne. Chyba że jakieś rozwiązania skomplikowane będą lepiej oceniane.

http://picasaweb.google.pl/Marcin37225323423423423

Kontakt GG 119865

PostNapisane: N lut 14, 2010 11:16 pm 

Dzieki za szybką odpowiedź, zaraz obadam ten temat trialu. :)
Co do elementow kupowanych to jak najbardziej - teoretycznie możemy kupić nawet gotowy model o ile zmieści się w specyfikacji i spełni swoją funkcję.
Skomplikowanie rozwiązania nie wpływa znacząco na ocenę, ważny jest czas przejazdu, ale boję się że w przypadku kół model 4WD (a napewno 2WD) nie zapewni odpowiedniej przyczepności, nawet przy oponach z głębokim bieżnikiem - trasa jest bardzo krotka (w zeszłym roku czas zwycięzców niecałe 5 sek.), więc start ma duży wpływ na czas przejazdu.
Patrząc po zwycięzcach z poprzednich lat wszystkie modele miały gąsiennice, więc wysnułem z tego powodu wniosek, że to najlepsze rozwiązanie.

PostNapisane: N lut 14, 2010 11:29 pm 

zależy ile stopni ma podjazd, rozwiązaniez gonienicami spowolni model i znacznie skomplikuje konstrukcję masa zębatek.

PostNapisane: N lut 14, 2010 11:41 pm 

nachylenie wynosi 25%, więc niemało, gdyby nie te dodatkowe 2 kg nie mialbym obaw co do 4WD, ale boję się, że z dodatkową masą kółka będą się zakopywać w żwirze zamiast wystrzeliwać dziada do przodu :) i stąd moja preferencja co do gąsiennic, wiem że to trudniejsze rozwiązanie niestety.

PostNapisane: Pn lut 15, 2010 12:04 am 

No to zostaje raczej 4wd (nie zrozumiałem na początku o co będzie chodziło z tą konkurencją ale teraz już rozumiem) wiec 2wd to się raczej będzie się kopało tak jak mówisz ale jak dasz 4wd , mocny silnik , i opony z łopatami (opony to raczej będziesz musiał sobie samemu zrobić )
chodzi mi o takie oponki jak np. się jeździ motorem,quadem po pustyni .
To jest moje zdanie

Kontakt GG 119865

PostNapisane: Pn lut 15, 2010 3:18 pm 

oponki sa do kupiena tylko cena :(
http://www.prolineracing.com/products/P ... 18-80.html

masz moze jakis filmik lub fotki z poprzednich zmagań pojazdow gasienicowych ?

Uważaj na swoje nawyki stają się charakterem
Uważaj na swój charakter staje się twoim losem

PostNapisane: Pn lut 15, 2010 4:19 pm 

Możesz zrobić sam opony .Ja kupilem felgi na licytacji za 10 zł.Wyciełem lopatki z pleksij wziolem lutownice wszystko jakoś polączyłem potem do dalem kleju i wlalem silikonu twardego :D Wlystko ladnie śmiga :wink:

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html

PostNapisane: Pn lut 15, 2010 10:46 pm 

No właśnie o takie oponki mi chodziło. Ale ja bym nie kupował opon tylko samemu zrobił bo nie opłaca się kupować na 10min jazdy opon
ja bym zrobił inaczej kupił jakieś koła ściągną oponę ponacinał w oponie paski zagiąć kawałek blachy wsadzić w ten pasek w oponie od wewnątrz oponki przymocować na nitami lub śrubkami i nie ma mowy że się rozpadnie. (nie wiem czy mnie ktoś zrozumie ale może akurat :d)
myślę ze na takiej oponie od terenówki to 6 takich blaszek starczy

Kontakt GG 119865

PostNapisane: Wt lut 16, 2010 6:06 pm 

Można je podgrzać włożyć a po skończonej robocie wcisnąć tyle silikonu ile wlwzie :wink:

PostNapisane: Śr lut 17, 2010 8:12 am 

gąsienice to dobry pomysł
silniki raczej szczotkowe podobnie jak regulatory szukaj silników wolnoobrotowych powyżej 30T (zwoi) wtedy jest szansa, że się obejdzie bez przekładni.

Do sterowania napędem gąsielnicowym potrzebujesz mikser DELTA (V-tail) (jest on albo jako osobny komponent za 30-40zł) albo jeśli aparatura jest lotnicza to masz to wbudowane w aparaturę. Wtedy skręt spowalnia jeden silnik i przyspiesza drugi, zaś gaz przyspiesza oba silniki.
http://www.allegro.pl/item914996273_v_mikser.html

Robert

PostNapisane: Śr lut 17, 2010 4:53 pm 

http://www.rcwroblik.pl/Silnik+elektryc ... 01,i2.html
Tu masz fajnu ale myśle że lepszy będzie napąd kolowy :D

PostNapisane: Pn mar 01, 2010 10:40 pm 

Dzieki za podpowiedzi, padło ostatecznie na gąsiennice z paska klinowego napedzane przez 2 kolka podpiete do dwoch silnikow, kazdy sterowany przez osobny speed controller.
Najprawdopodobniej podepniemy obydwa esc pod jeden kanal odbiornika - bez mozliwosci skretu, a jezeli okaze sie ze jest problem z kierunkiem jazdy to wykorzystamy kanal lewo-prawo do kontroli drugiego silnika.
A skoro juz jestesmy przy temacie silnikow to mamy problem z ostatecznym wyborem tychze - wachamy sie miedzy wymienionym tutaj HPI 55T, a duzo mocniejszym silnikiem z tej strony:
http://www.precisionmicrodrives.com/pro ... cts_id=104 (symbol 136-402)
Problem polega na tym, ze mozemy zastosowac max napiecie 12V, a najchetniej wykorzystalibysmy aku 9.6v natomiast silnik ten pracuje standardowo na 14.4V, pytanie na ile spadnie moc takiego silnika i czy bedzie on w ogole działał na o tyle obnizonym napieciu, jak myslicie?
pozdr.
edit:
ok, chyba sam sobie odpowiedz znalazlem ;)
http://www.motorsanddrives.com/cowern/motorterms12.html
wyglada na to, ze jezeli motor nie bedzie zbyt mocno wysilony (a nie bedzie, bo 238 WATT dla modelu o wadze max 5kg to tyle co nic) to na 12V mozemy dziada katowac, zgodnie ze wzorem moc spadnie do 70% co w tym wypadku powinno byc nawet pozytywne, kwestia znalezienia akumulatorow 12V w sensownej cenie ...