Witaj Piotr,

Płonne Twoje nadzieję, jeżeli myślisz, że o tej porze mi się nie będzie chciało odpowiadać - jak najbardziej ! (Tu infomacja dla wszystkich czytających - Piotr pisząc, że kiedyś mi się nie chciało odwołuje się do mojej odpowiedzi udzielonej mu w naszej korespondencji na PM - tak mniej więcej ok. 23.00 - faktycznie już mi się nie chciało tłumaczyć pewnych, moim zdaniem oczywistości - zrobię to więc teraz)

W kwestii formalnej - to, że piszemy tylko my nie zmienia faktu, że temat cieszy się dużą popularnością

, ... i to jest dla mnie wystarczający powód żeby to kontynuwać. Ważnym powodem jest też to, że można napisać o sprawach zasadniczych ale o tym w dalszej części.
Chciałem też odejśc od krytykowanej przez Ciebie metody: cyt. "Czytanie, analizowanie i następnie cytowanie wyrwanych z kontekstu zdań jest najłatwiejszą formą uprawniania retoryki", ale ponieważ Ty właśnie to stosujesz to pozwolę sobie również Ciebie cytować

I tak:
Piotr Niedźwiecki napisał: napisał(a):
...zwłaszcza, że unikasz odpowiedzi na konkretne pytania czy wnioski a w innych opierasz się na subiektywnych ocenach.
Przeanalizowałem jesze raz Twoje posty i nie znalazłem w nich zdań zakończonych znakami zapytania. Uznaję więc, że głoszone przez Ciebie poglądy to raczej tzw. "tezy polemiczne", a nie pytania. Jakbyś jednak miał jakieś konkretne pytania to je zadaj - wprost, a ja na nie konkretnie odpowiem - choć dalej nie będzie to pozbawione subiektywizmu.

Czegoś nie rozumiem, negatywnie oceniasz fakt głosowania i powstanie grupy "wygranych" oraz "przegranych" chociaż jest to kwintesencja demokracji, której jesteś zwolennikiem. Chyba, że jesteś także zwolennikiem Kalego i demokracja jest dobra wtedy i tylko wtedy, gdy to Ty jesteś po stronie wygranej.
Zacytuję tu mojego Kolegę-Modelarza – cyt.” …a co to już innych książek oprócz „w Pustyni i w Puszczy” nie czytałeś”. A nawet jeżeli pozostaje nam omówienie tej lektury to czy Kali coś wspominał o demokracji ??? – jak sobie przypominam, tematem wiodącym były krowy i ich przynależność.
A tak na poważnie – nie wiem czy to kiedyś słyszałeś, ale jest takie hasło, powstałe zresztą w systemach demokratycznych:
„Miarą demokracji jest sposób traktowania mniejszości” – nie wiem czy to rozumiesz, ale spróbuję Ci wytłumaczyć – otóż oczywistością jest, że w systemie demokratycznym rządzi większość (sam to już w poprzednim poście napisałem). Ważne jest jednak, aby wszyscy uczestnicy tzw. „gry” znali jej reguły przed rozpoczęciem, i odnosząc się do przykładu referendum internetowego nt. bateryjek: generalnie wszyscy zgadzają się co do konieczności wprowadzenia ich szerokiego spektrum, oburzenie budzi jednak fakt wprowadzenia zmian w trakcie trwania sezonu – to zdanie wypowiada mniejszość, ale Wy macie to za nic (również ta, jakoby obrażona przez mnie większość)!!! – ale przecież „IDĄ ŚWIĘTA” – nie będziemy się tak obrażać

Oto cytat z opisu grupy: "Zamknięta grupa dyskusyjna, utworzona na czas przygotowania dokumentów organizacyjnych środowiska modelarskiego przed jesiennym posiedzeniem Centralnej Komisji Modelarskie LOK" .
I co to Piotruś chciałeś tym razem powiedzieć. Wg mnie fakty są następujące. Regulamin został uchwalony, jedna z wersji, ta Twoja z zapisami „prolokowskimi” przegłosowana i przedstawiona przez Ciebie na CKM – do głosowania. Dalsza część tej historii jest już mniej wesoła – dostałeś „pstryczka w nos” i czekasz na tzw. „opinię prawną”, mającą uzasadnić, dlaczego tego pstryczka dostałeś. Ja już Ci napisałem dlaczego, i nie mam nic do dodania.
I tu jest chyba sedno naszej dyskusji. Ty nie jesteś w stanie uwierzyć, że ktoś może coś robić dla innych bezinteresownie, a ja ani nie chcę ani nie czuje się na siłach aby próbować to udowadniać. I znów do głowy przychodzi mi taka myśl, że skoro Ty jesteś dorosły i nie jesteś naiwny to znaczy, że Twoimi decyzjami kierują głównie pieniądze (o czym ciągle piszesz) i czy aby w Twoim pomyśle na Federację nie o to właśnie chodzi?
Ja nie muszę wierzyć w bezinteresowność działań niektórych osób, w tym również moją – to są fakty. Na pewno nie mogę uwierzyć w bezinteresowność Prezesa OSM’u, a o Tobie Piotr nic nie mogę napisać, bo nie wiem z czego żyjesz (ale mogę mieć podejrzenia, że częściowo z modelarstwa – a to już kłóci się z bezinteresownością – niestety).
Co do pomysłu na Federację, to po pierwsze - nie jest to żaden pomysł, a kalka rozwiązań, które w zachodniej Europie znane są od lat. Po drugie – jest kwestią oczywistą, że Federacja będzie miała wpływy, chociażby ze składek członków (czyli opłat licencji zawodniczych). Różnica jednak między sytuacją obecną, którą chciałbyś utrzymywać, a funkcjonowanie Federacji jest następująca:
Wszelkie składki płacone dla Federacji będą służyły modelarzom kołowym dla ich własnych celów – składki płacone do LOK (licencje) – idą do … ja nie wiem gdzie, a Ty ? .. i to jest ta zasadnicza różnica – Ty chcesz dalej sytuacji, w której modelarze są sponsorami zielonych, a ja wolałbym żeby sponsorowali sami siebie !

Na dziś tyle, ale jak będziesz gotowy kontynuować to jestem do dyspozycji – czuj duch !!!