Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 11:34 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt gru 01, 2009 7:45 am 

Musimy to stworzyć Sami ,bo jak ktoś zrobi to za Nas to będzie chciał tę krowę potem doić....

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz gru 03, 2009 9:29 pm 
Administrator forum

A ja Wam powiem tak:

Nikt nic nie stworzy bo zawsze będą tacy którym się coś nie będzie podobać.
Za darmo pracować - każdemu się znudzi albo czasu zabraknie.
Kasy za szybko z tego i na to nie będzie.

Możemy sobie popierdzielić za uszami i jeździć zagranicę.

ps. Obudzimy się za rok jak LOK będzie miał wydzielony kawałek działki z napisem: Polski Związek Modelarstwa Kołowego. Ot co.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: So gru 05, 2009 1:58 pm 

Witam,

No nie wiem Marek, zapewne w części masz rację ale czekanie też nic nie da.

Zainteresowanym obradami Szanownego Gremium pn. CKM/LOK polecam lekturę:
SPRAWOZDANIE CKM 27.11.09

I pytanie do wszystkich, którym zależy na zorganizowaniu modelarstwa kołowego:

Czy po przeczytaniu tego materiału macie jakiekolwiek wątpliwości dokąd zmierza LOK ?
Czy są jeszcze jakiekolwiek argumenty za tym aby trzymać się kurczowo tej organizacji (bo pieniądze raczej się skończyły) ?

Mały cytacik ze sprawozdania na zakończenie:
"Szkoda, że do sportu kwalifikowanego nie można zaliczyć modelarstwa kartonowego, bo w klasach C jesteśmy światową potęgą."

... hasło miesiąca: Polska kartonem stoi !!!

KYOSHOblog

PostNapisane: N gru 06, 2009 1:24 am 

Adam Różycki napisał(a):
..... ale czekanie też nic nie da .............. Czy są jeszcze jakiekolwiek argumenty za tym aby trzymać się kurczowo tej organizacji (bo pieniądze raczej się skończyły) ?

Zgadzam się, nie należy już czekać. Adam, zakładaj Federację!!!!!!!!!!!

Żeby "założyć Federację z wszelkimi konsekwencjami, również finansowymi, wystarczą trzy zarejestrowane kluby, przygotowanie dokumentów rejestrowych, czyt. statutu i jest stowarzyszenie". Wszystko gotowe, statut już masz (ten sam, zanim go zepsułem), reprezentujesz trzy kluby więc nie ma na co czekać. Pójdę dalej, gorąco Cię do tego namawiam. Nie będziesz musiał brać udziału w żadnym "żenującym" spotkaniu, nie będziesz musiał miał kontaktu z "Białorusią", "Pułkownikami" itd.. Szkoda tracić czasu na dyskusje z takim .........(nie znalazłem trafnego określenia, ale chodziło mi o mnie).

Dalej, uważam, że jeżeli nie założysz takiej federacji teraz, to znaczy, że Twoje zaangażowanie ma zupełnie inny cel. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jaki ale Twoja wiarygodność nie będzie zbyt wysoka bez tego kroku. Ja od dłuższego czasu podejmuję działania, o których cały czas informuję tu lub w innym miejscu. Wcale nie uważam, że to co robię jest idealne. Na swojej drodze czasem osiągam sukcesy, często też przegrywam ale ciągle podejmuję kolejne działania aby w naszym modelarskim światku coś zmienić. Ponieważ praktycznie z Twojej strony spotyka mnie tylko krytyka, proszę, daj mi już spokój. Pozwól mi podążać moją ścieżką a Ty pójdź swoją. Tylko mniej mów o tym co takiego możesz zrobić a więcej rób.

Wbrew temu co pewnie sądzisz, życzę Ci powodzenia. Uważam, że przy Twojej energii, którą wykazałeś np. przy tworzeniu regulaminu stać Cię na stworzenie czegoś fajnego. Trzymam kciuki.

Piotr Niedźwiecki

PS
I jeszcze jedno. Chciałem Ci bardzo podziękować za lekcję którą mi udzieliłeś, zresztą nie tylko Ty. Człowiek uczy się przez całe życie a moja naiwność i ufność powodowała, że traciłem zbyt dużo czasu i energii na niektóre sprawy. Dziś już wiem, że do swojego zdania nie przekonam wszystkich, nawet jeżeli mam rację. Tak więc dziękuję bardzo.

PostNapisane: N gru 06, 2009 11:52 am 

Piotrek,

Nie wiem, w którym miejscu odczytałeś, że mój poprzedni post dotyczy Ciebie ?

Masz rację zajmij się sobą, albo czym tam chcesz i pozwól mi zrobić to samo. Oczywistością jest, że możemy sobie chadzać różnymi ścieżkami, ale zrządzeniem losu pochodzimy z tego samego kraju, a mi zależy, żeby ten kraj (przynajmniej jeżeli chodzi o modelarstwo kołowe) nie kojarzył się z mundurem.

Założenie Federacji było i jest moim, i nie tylko moim celem - od dawna i to mogłeś chyba już wielokrotnie wyczytać z moich postów. Pisany przeze mnie projekt Regulaminu to też mały krok w tym kierunku. Ale dopóki istnieją ludzie i organizacje, którym podobają się rozgrywki biznesowo-żołnierskie, którzy wykorzystują aktywność modelarzy do realizacji własnych celów i dopóki są oni w większości - bo mniejszość nie ma takiego zaplecza finansowego i organizacyjnego, dopóty zakładanie Federacji przez mniejszość nie będzie miało sensu - choć jest w istocie łatwe do przeprowadzenia.

A co do realizacji celów to mały cytat tekstu, którego byłeś autorem - przed ponad rokiem:

„…Podsumowując ten pewno przydługi tekst chciałbym zaproponować środowisku modelarskiemu nowe otwarcie. Wzywam Zarząd Komisji Modelarstwa Kołowego do podania się do dymisji, zwołanie Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia, wybranie nowych władz reprezentujących wszystkie środowiska modelarskie, rzeczową i otwartą dyskusję, wypracowanie długofalowych kierunków rozwoju polskiego modelarstwa i konsekwentne realizowanie podjętych działań.”

odsyłam też do tego co pisano rok temu: TAK PISANO ROK TEMU - dalej aktualne - sprawa przesunęła się o kolejny rok :(

W związku z powyższym, ja też życzę powodzenia – nadal, mimo upływu czasu.

KYOSHOblog

PostNapisane: N gru 06, 2009 2:05 pm 

Panie i Panowie
Podpisuję się pod wypowiedzią Marka
Jesteśmy nie zorganizowani skłuceni i zamiast dochodzić do wspólnych wniosków i próbować je wprowadzać, raz się uda, Potrafimy innym razem przegramy trudno tak bywa w życiu. Potrafimy mieć pretensje do siebie na wzajem i obżucać się fekaliami. Moim zdaniem żadna REWOLUCJA przy takim stosunku do siebie na wzajem nie ma szans powodzenia. Zostaje droga spokojnej ewolucji bez wzajemnych ataków i ciągłych pretęsji. Czego Nam Wszystkim Zyczę.
Pozdrawiam
Rysiek
IDĄ ŚWIĘTA

PostNapisane: N gru 06, 2009 2:36 pm 

Ryszard Pyrka napisał(a):
... Zostaje droga spokojnej ewolucji ...

Rysiu, ja tylko proszę (bez pretensji) o info w temacie rodzaju spokoju tej ewolucji, w którą się tak zaangażowaliście ?

Czy macie jakiś plan ile ta Wasza ewolucja zajmie czasu i czym się skończy ?, bo z tego co czytam od roku to OSM (poprzez osoby powiązane) składa albo górnolotne deklaracje, albo coś obiecuje ale nijak nie mogę się dopatrzyć efektów końcowych, czy spełnienia choćby jednej obietnicy, nie wspomnę już o dotrzymywaniu terminów :(

Czy 20 lat od upadku komuny to było za mało czasu na ewolucję ?, potrzebne jest jeszcze 20, czy może ok. 40, a może jeszcze więcej ? (Zaznaczam, pytania te są ważne, zastanawiam się nad emigracją, a wrócić chciałbym do normalnego kraju, którego obywatele potrafią zachować szacunek dla samych siebie i tego samego oczekują od tych, którzy stanowią prawo - i nie wiem kiedy to nastąpi ?)

KYOSHOblog

PostNapisane: N gru 06, 2009 4:05 pm 

Adam Różycki napisał(a):
Piotrek,
Założenie Federacji było i jest moim, i nie tylko moim celem - od dawna i to mogłeś chyba już wielokrotnie wyczytać z moich postów. Pisany przeze mnie projekt Regulaminu to też mały krok w tym kierunku. Ale dopóki istnieją ludzie i organizacje, którym podobają się rozgrywki biznesowo-żołnierskie, którzy wykorzystują aktywność modelarzy do realizacji własnych celów i dopóki są oni w większości - bo mniejszość nie ma takiego zaplecza finansowego i organizacyjnego, dopóty zakładanie Federacji przez mniejszość nie będzie miało sensu - choć jest w istocie łatwe do przeprowadzenia.

Po raz kolejny muszę Ci podziękować. :D
Teraz zaczynam rozumieć jak to działa. Będziesz ubierał się w rolę opozycji tak długo, aż naród (modelarski) Cię poprze i ogłosi zbawcą modelarskim. Oczywiście "puszenie się w piórka" obrońcy demokracji jest najłatwiejszą rolą do spełnienia. Czytanie, analizowanie i następnie cytowanie wyrwanych z kontekstu zdań jest najłatwiejszą formą uprawniania retoryki, zresztą bardzo dobrze o tym wiesz.

Zaczynam również rozumieć, że wbrew temu o czym piszesz nigdy nie chciałeś założyć Federacji, bo to było by przejście od słów do czynów. A Tobie tak naprawdę na tym nie zależy, nie stać Cię na podjęcie trudnych decyzji. Zresztą jak piszesz:

Cytuj:
.... zastanawiam się nad emigracją, a wrócić chciałbym do normalnego kraju

Jest to dowód, że Twoja aktywność w świecie modelarskim, jest tylko zabawą, a wszystkie zmiany chciałbyś wdrożyć obcymi rękami i samemu tylko zacząć żyć w "normalnym" kraju. Bez ryzyka, bez trudu, bez kompromisów.

Adam! Załóż Federacje, zacznij pozyskiwać do swojej działalności zwolenników. Wykaż się autentyczną aktywnością a wtedy zbudujesz siłę, która może stać się alternatywą dla istniejących struktur i jeżeli będziesz ciężko i uczciwie pracował to doprowadzisz do tego, że modelarstwo nie będzie się kojarzyło z mundurem.

I jeszcze jedno. Poprzez głosowanie nad zmianami technicznymi modelarze poczuli swoją siłę, poczuli, że mogą coś w swoim światku zmienić. Takie wyniki głosowania zachęcają do aktywności również na innym polu. Zarówno mój stan zdrowia jak również pewien opór w LOK doprowadził, że do dnia dzisiejszego nie mam opinii prawnej na temat głosowanego regulaminu. Tu przyznaję, że jest to jakaś porażka, tylko ja się nie poddałem. Bez względu na to, czy dostaniemy opinię prawną czy nie będę dalej proponował prace nad regulaminem i to nie za rok tylko teraz. Tylko tym razem postaram się dopilnować jakie są rzeczywiste cele osób pracujących nad regulaminem. Bo pisanie, że pracujesz nad regulaminem komisji/sekcji będącej w strukturach LOK/CKM i jednocześnie nie obchodzą Cię żadne inne regulaminy LOK/CKM jest dowodem, że nie zależy Ci na tym aby taki regulamin został uchwalony. Podejmij decyzję. Albo załóż niezależną Federację i wtedy LOK o nic nie musisz się pytać albo przestudiuj regulaminy LOK/CKM i popraw regulamin tak aby nikt ze strony LOK nie mógł się do tego przyczepić. Wtedy będziesz miał realne dowody, na to, czy LOK chce zmian czy nie. W mojej opinii, na tym etapie nie ma innej drogi.

Pozdrawiam.
Piotr Niedźwiecki

PS.
Tak mi teraz przyszła do głowy taka myśl. Historia zna wiele przykładów, kiedy to "tajni agenci" byli największymi "wrogami" swojej macierzystej organizacji. Ponieważ, pewien krąg osób, wręcz nastawiony jest na działania destrukcyjne, nie mogę się opędzić od myśli o "tajnych agentach". :wink:

PostNapisane: N gru 06, 2009 4:52 pm 

Piotrek,

Do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć, a Wam tego czasu jeszcze potrzeba. Tak samo jak z bateryjkami - zmiany można było przeprowadzić przed sezonem, kilka osób pisało o tym już we wrześniu - Wy dojrzeliście do tego teraz i czujecie SIŁĘ !!! - zapewniam Cię, że Ci którzy przegrali czują bezsilność w stosunku do takiego lobbingu jaki przeprowadziliście. Powód do dumy i nieskrywanej radości jednych jest porażką drugich - tak chyba należy rozumieć te kompromisy, które zawierasz na każdym kroku. :(

Proszę Cię o nie wkładanie w moje usta ani nie sugerowanie mi fałszywych intencji. Po pierwsze dlatego, że akurat moje motywacje są pozbawione obciążenia biznesowego (w odróżnieniu od Twoich), a po drugie dlatego, że różnimy się stylem działania - ja zawsze pisałem to co myślę i nie ukrywałem prawdziwych celów, a Ty już wielokrotnie załatwiałeś Wasze interesy za plecami tych, którym przedstawiałeś się jako przyjaciel.

Kwestia tworzonego Regulaminu Federacji też od początku była jasna, a ewentualność współpracy z LOK'iem wynikała właściwie z zakładanej inercji utworzenia struktur pozwalających Federację zarejestrować i związanej ze zmianą prawa dot. sportu w Polsce. Na opinię prawną stowarzyszenia LOK dot. Regulaminu raczej bym na Twoim miejscu nie czekał, a jak chcesz aby Pułkownik zatwierdził coś co napiszesz to dam Ci radę, za którą nie musisz dziękować - zapisz w preambule następujący tekst:

" Sekcja Modelarska zobowiązuje się do końca świata respektować swoją podległość w stosunku do LOK, a ostateczne zdanie będzie miał zawsze Prezes LOK"

, i masz problem z głowy :), bo żołnierzom nie chodzi o demokrację ani o zasady, a o rząd dusz i ministerialne pieniądze (czyli de facto również moje !) uświadom to sobie w końcu, przestań udawać naiwne dziecko i wydoroślej ! Zresztą zastanów się i przyznaj, jaką motywację mieliście podpisując z LOK'iem umowę na organizację HMP, bo jak mi teraz napiszesz, że chodziło o uzdrowienie modelarstwa to się uśmieję jak bóbr :) :) :)

I na zakończenie – uświadom sobie, że w systemach demokratycznych, których ja akurat jestem zwolennikiem rządzi większość. W chwili obecnej Wy tę większość macie i możecie robić, co Wam się tylko podoba – bo każde referendum czy głosowanie w Internecie jesteście w stanie przepchnąć na Waszą stronę. Niektórym daje to złudę uczestniczenia w Demokracji i poczucie siły, ale to chwilowa euforia. Niezależnie od Waszych motywacji wzięliście na siebie organizację tego świata, a takim jak ja (czyli mniejszości) pozostaje to komentować i możesz być pewny, że będziemy to robić. Jak przyjdzie na to czas i większość zrozumie, że nie ma innej drogi niż Federacja RC, to zawsze będziemy gotowi do dalszych kroków. Na chwilę obecną będziemy działać tam, gdzie ludzie to już zrozumieli.

… i a propos „przechodzenia od słów do czynów” – podałem Ci, Piotr dzisiaj przykład tematu sprzed roku – zacznij w końcu coś robić, zamiast ciągle coś deklarować i obiecywać albo przestań obiecywać, bo realizacja Ci wyraźnie słabo wychodzi. Jakbym ja napisał tyle niespełnionych obietnic to Emigracja byłaby dla mnie honorową koniecznością, a tak jest tylko niezrozumianą przez Ciebie „przenośnią”.

KYOSHOblog

PostNapisane: N gru 06, 2009 6:24 pm 

Dyskusja powoli ogranicza się tylko do nas, więc nie jestem pewien czy powinniśmy ją kontynuować, zwłaszcza, że unikasz odpowiedzi na konkretne pytania czy wnioski a w innych opierasz się na subiektywnych ocenach.

Adam Różycki napisał(a):
Do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć, a Wam tego czasu jeszcze potrzeba. Tak samo jak z bateryjkami - zmiany można było przeprowadzić przed sezonem, kilka osób pisało o tym już we wrześniu - Wy dojrzeliście do tego teraz i czujecie SIŁĘ !!! - zapewniam Cię, że Ci którzy przegrali czują bezsilność w stosunku do takiego lobbingu jaki przeprowadziliście.

Siłę czuję nie ja, tylko zawodnicy, bo ja w żadnym wypadku nie mam wpływu na tak liczną grupę osób, a nawet jeżeli tak myślisz to właśnie obraziłeś wiele osób sugerując, że są bezwolnymi wykonawcami poleceń z Warszawy. Rzeczywiście, temat ten pojawiał się już kilkakrotnie, ale odnosząc się do dojrzałości, nikt nie miał woli doprowadzić tej sprawy do końca. Bo nie o gadanie tu chodzi tylko o działanie. Mam wrażenie, że dla wielu osób piszących na tym forum liczy się tylko "złudne" wygranie w dyskusji.

Cytuj:
Powód do dumy i nieskrywanej radości jednych jest porażką drugich - tak chyba należy rozumieć te kompromisy, które zawierasz na każdym kroku. :(

Czegoś nie rozumiem, negatywnie oceniasz fakt głosowania i powstanie grupy "wygranych" oraz "przegranych" chociaż jest to kwintesencja demokracji, której jesteś zwolennikiem. Chyba, że jesteś także zwolennikiem Kalego i demokracja jest dobra wtedy i tylko wtedy, gdy to Ty jesteś po stronie wygranej.

Jeszcze raz. Nie wygrałem JA tylko wygrali ZAWODNICY którzy zaangażowali się w głosowanie.

Cytuj:
Proszę Cię o nie wkładanie w moje usta ani nie sugerowanie mi fałszywych intencji. Po pierwsze dlatego, że akurat moje motywacje są pozbawione obciążenia biznesowego (w odróżnieniu od Twoich), a po drugie dlatego, że różnimy się stylem działania - ja zawsze pisałem to co myślę i nie ukrywałem prawdziwych celów, a Ty już wielokrotnie załatwiałeś Wasze interesy za plecami tych, którym przedstawiałeś się jako przyjaciel

Ja nie sugeruję tylko stwierdzam fakty. Grubo przed zakończeniem prac nad regulaminem zwracałem uwagę, że regulamin Federacji nie ma nic do LOK i żadnej akceptacji z LOK nie wymaga. Natomiast jeżeli ma to być regulamin komisji/sekcji to musi być wkomponowany w istniejącą strukturę prawną. Nie chcę tu cytować Twoich wypowiedzi z tamtego forum ale Ty sam dokładnie zasugerowałeś, że na tym etapie wybierasz opcję współpracę z LOK jako opcji przejściowej. Zresztą ja też tak uważam, tylko że ja dzisiaj oceniam ludzi po ich konkretnych działaniach i dopuszczam taką sytuację, że po wybraniu w pełni demokratycznych władz będziemy dalej z LOK współpracowali. Biorę oczywiście również taką drogę, że jako silna struktura wewnętrzna LOK podejmiemy decyzję o wyjściu z LOK,ale razem.

Cytuj:
Kwestia tworzonego Regulaminu Federacji też od początku była jasna, a ewentualność współpracy z LOK'iem wynikała właściwie z zakładanej inercji utworzenia struktur pozwalających Federację zarejestrować i związanej ze zmianą prawa dot. sportu w Polsce. Na opinię prawną stowarzyszenia LOK dot. Regulaminu raczej bym na Twoim miejscu nie czekał, a jak chcesz aby Pułkownik zatwierdził coś co napiszesz to dam Ci radę, za którą nie musisz dziękować - zapisz w preambule następujący tekst:
" Sekcja Modelarska zobowiązuje się do końca świata respektować swoją podległość w stosunku do LOK, a ostateczne zdanie będzie miał zawsze Prezes LOK"

Oto cytat z opisu grupy: "Zamknięta grupa dyskusyjna, utworzona na czas przygotowania dokumentów organizacyjnych środowiska modelarskiego przed jesiennym posiedzeniem Centralnej Komisji Modelarskie LOK" .

Cytuj:
, i masz problem z głowy :), bo żołnierzom nie chodzi o demokrację ani o zasady, a o rząd dusz i ministerialne pieniądze (czyli de facto również moje !) uświadom to sobie w końcu, przestań udawać naiwne dziecko i wydoroślej ! Zresztą zastanów się i przyznaj, jaką motywację mieliście podpisując z LOK'iem umowę na organizację HMP, bo jak mi teraz napiszesz, że chodziło o uzdrowienie modelarstwa to się uśmieję jak bóbr :) :) :)

I tu jest chyba sedno naszej dyskusji. Ty nie jesteś w stanie uwierzyć, że ktoś może coś robić dla innych bezinteresownie, a ja ani nie chcę ani nie czuje się na siłach aby próbować to udowadniać. I znów do głowy przychodzi mi taka myśl, że skoro Ty jesteś dorosły i nie jesteś naiwny to znaczy, że Twoimi decyzjami kierują głównie pieniądze (o czym ciągle piszesz) i czy aby w Twoim pomyśle na Federację nie o to właśnie chodzi?

Cytuj:
I na zakończenie – uświadom sobie, że w systemach demokratycznych, których ja akurat jestem zwolennikiem rządzi większość. W chwili obecnej Wy tę większość macie i możecie robić, co Wam się tylko podoba – bo każde referendum czy głosowanie w Internecie jesteście w stanie przepchnąć na Waszą stronę.

Jaką większość posiadamy? O czym Ty piszesz? To, że podpisaliśmy umowę z LOK nie daję nam żadnego głosu. To, że poświęciłem wiele godzin (może zasugerujesz mi kto mi za to zapłaci) organizując głosowanie, nie daje mi żadnych głosów, co najwyżej kilku dodatkowych "wrogów". Poza tym po prostu obrażasz ludzi uważając ich za głupich i bezwolnych, słuchających mojego (lub kogoś innego) głosu i głosujących pod moje/nasze dyktando. Jak to się ma do Twojej wizji demokracji.

Mam nadzieję, że nie będzie Ci się już "chciało" odpisywać. A jeżeli jednak będzie Ci się chciało to odpisz mi konkretnie proszę także na mój inny list, bo nie wiem dlaczego raz chce Ci się odpisywać a w innym przypadku nie. :lol:

Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: N gru 06, 2009 10:05 pm 

Witaj Piotr, :)

Płonne Twoje nadzieję, jeżeli myślisz, że o tej porze mi się nie będzie chciało odpowiadać - jak najbardziej ! (Tu infomacja dla wszystkich czytających - Piotr pisząc, że kiedyś mi się nie chciało odwołuje się do mojej odpowiedzi udzielonej mu w naszej korespondencji na PM - tak mniej więcej ok. 23.00 - faktycznie już mi się nie chciało tłumaczyć pewnych, moim zdaniem oczywistości - zrobię to więc teraz) :)

W kwestii formalnej - to, że piszemy tylko my nie zmienia faktu, że temat cieszy się dużą popularnością :) :) :), ... i to jest dla mnie wystarczający powód żeby to kontynuwać. Ważnym powodem jest też to, że można napisać o sprawach zasadniczych ale o tym w dalszej części.

Chciałem też odejśc od krytykowanej przez Ciebie metody: cyt. "Czytanie, analizowanie i następnie cytowanie wyrwanych z kontekstu zdań jest najłatwiejszą formą uprawniania retoryki", ale ponieważ Ty właśnie to stosujesz to pozwolę sobie również Ciebie cytować :)

I tak:
Piotr Niedźwiecki napisał: napisał(a):
...zwłaszcza, że unikasz odpowiedzi na konkretne pytania czy wnioski a w innych opierasz się na subiektywnych ocenach.

Przeanalizowałem jesze raz Twoje posty i nie znalazłem w nich zdań zakończonych znakami zapytania. Uznaję więc, że głoszone przez Ciebie poglądy to raczej tzw. "tezy polemiczne", a nie pytania. Jakbyś jednak miał jakieś konkretne pytania to je zadaj - wprost, a ja na nie konkretnie odpowiem - choć dalej nie będzie to pozbawione subiektywizmu. :)

Czegoś nie rozumiem, negatywnie oceniasz fakt głosowania i powstanie grupy "wygranych" oraz "przegranych" chociaż jest to kwintesencja demokracji, której jesteś zwolennikiem. Chyba, że jesteś także zwolennikiem Kalego i demokracja jest dobra wtedy i tylko wtedy, gdy to Ty jesteś po stronie wygranej.

Zacytuję tu mojego Kolegę-Modelarza – cyt.” …a co to już innych książek oprócz „w Pustyni i w Puszczy” nie czytałeś”. A nawet jeżeli pozostaje nam omówienie tej lektury to czy Kali coś wspominał o demokracji ??? – jak sobie przypominam, tematem wiodącym były krowy i ich przynależność.

A tak na poważnie – nie wiem czy to kiedyś słyszałeś, ale jest takie hasło, powstałe zresztą w systemach demokratycznych:
„Miarą demokracji jest sposób traktowania mniejszości” – nie wiem czy to rozumiesz, ale spróbuję Ci wytłumaczyć – otóż oczywistością jest, że w systemie demokratycznym rządzi większość (sam to już w poprzednim poście napisałem). Ważne jest jednak, aby wszyscy uczestnicy tzw. „gry” znali jej reguły przed rozpoczęciem, i odnosząc się do przykładu referendum internetowego nt. bateryjek: generalnie wszyscy zgadzają się co do konieczności wprowadzenia ich szerokiego spektrum, oburzenie budzi jednak fakt wprowadzenia zmian w trakcie trwania sezonu – to zdanie wypowiada mniejszość, ale Wy macie to za nic (również ta, jakoby obrażona przez mnie większość)!!! – ale przecież „IDĄ ŚWIĘTA” – nie będziemy się tak obrażać :)

Oto cytat z opisu grupy: "Zamknięta grupa dyskusyjna, utworzona na czas przygotowania dokumentów organizacyjnych środowiska modelarskiego przed jesiennym posiedzeniem Centralnej Komisji Modelarskie LOK" .

I co to Piotruś chciałeś tym razem powiedzieć. Wg mnie fakty są następujące. Regulamin został uchwalony, jedna z wersji, ta Twoja z zapisami „prolokowskimi” przegłosowana i przedstawiona przez Ciebie na CKM – do głosowania. Dalsza część tej historii jest już mniej wesoła – dostałeś „pstryczka w nos” i czekasz na tzw. „opinię prawną”, mającą uzasadnić, dlaczego tego pstryczka dostałeś. Ja już Ci napisałem dlaczego, i nie mam nic do dodania.

I tu jest chyba sedno naszej dyskusji. Ty nie jesteś w stanie uwierzyć, że ktoś może coś robić dla innych bezinteresownie, a ja ani nie chcę ani nie czuje się na siłach aby próbować to udowadniać. I znów do głowy przychodzi mi taka myśl, że skoro Ty jesteś dorosły i nie jesteś naiwny to znaczy, że Twoimi decyzjami kierują głównie pieniądze (o czym ciągle piszesz) i czy aby w Twoim pomyśle na Federację nie o to właśnie chodzi?

Ja nie muszę wierzyć w bezinteresowność działań niektórych osób, w tym również moją – to są fakty. Na pewno nie mogę uwierzyć w bezinteresowność Prezesa OSM’u, a o Tobie Piotr nic nie mogę napisać, bo nie wiem z czego żyjesz (ale mogę mieć podejrzenia, że częściowo z modelarstwa – a to już kłóci się z bezinteresownością – niestety).

Co do pomysłu na Federację, to po pierwsze - nie jest to żaden pomysł, a kalka rozwiązań, które w zachodniej Europie znane są od lat. Po drugie – jest kwestią oczywistą, że Federacja będzie miała wpływy, chociażby ze składek członków (czyli opłat licencji zawodniczych). Różnica jednak między sytuacją obecną, którą chciałbyś utrzymywać, a funkcjonowanie Federacji jest następująca:

Wszelkie składki płacone dla Federacji będą służyły modelarzom kołowym dla ich własnych celów – składki płacone do LOK (licencje) – idą do … ja nie wiem gdzie, a Ty ? .. i to jest ta zasadnicza różnica – Ty chcesz dalej sytuacji, w której modelarze są sponsorami zielonych, a ja wolałbym żeby sponsorowali sami siebie ! :)

Na dziś tyle, ale jak będziesz gotowy kontynuować to jestem do dyspozycji – czuj duch !!!

KYOSHOblog

PostNapisane: Pn gru 07, 2009 12:51 am 

Adam Różycki napisał(a):
„Miarą demokracji jest sposób traktowania mniejszości”

W obecnej, żenującej sytuacji proponuję by OSM wymalował sobie na ścianach cytaty z wydawać by się mogło zamierzchłej przeszłości, choć jak widać czas nie jest tu wykładnią postępu bo cały czas w modelarstwie polskim jest tak jakby obrady okrągłego stołu nigdy się nie odbyły...

Propozycje:

1. Kontrola, najwyższą formą zaufania publicznego
2. Słuchał, słuchał bibisyna aż mu spuchła łepetyna (plakat potępiający słuchanie radia BBC- głoszącego idee demokratyczne|)
i wiele innych...

Albo zamiast OSM może nowa nazwa: GWR- Gwardia Ludowa Reaktywacja...

Przez chwilę wydawało się, że po spotkaniu w NS zaczyna iść lepsze, ale ostatnie wydarzenia pokazały dobitnie, że nadzieja na lepsze prysła szybciej niż mogło się wydawać- trochę jak "Szklane Domy".

I tym oto sposobem zostają tylko zawody w Czechach i Niemczech

Jako dygresja artykuł 256 Kodeksu Karnego:

"Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."

PostNapisane: Pn gru 07, 2009 10:04 am 

Rysiu ciągle karmi Nas słowami "Idą Święta" z drugiej strony Piotr Niedżwiecki uświadamia nam,że te Święta spędzimy w LOK-owsko OSM-owskim gułagu w którym i tak prawo dyktuję Komendant ,w Naszym przypadku nazywany Komandorem przy współudziale dozorców wykonujących nadgorliwie nadzór....nad bezprawiem.
Tu też napiszę,że głosowanie powinno dotyczyć kwestii zmian w trakcie sezonu.I na takie zapytanie powinny wypowiedzieć się osoby z innych klas.

PostNapisane: Wt gru 08, 2009 12:01 am 

Adam Różycki napisał(a):
Przeanalizowałem jesze raz Twoje posty i nie znalazłem w nich zdań zakończonych znakami zapytania.

Jak rozumiem musi być znak zapytania :D

1. Jak i w oparciu o co chcesz budować zaplecze finansowo-organizacyjne Twojej Federacji?
2. Jakie zamierzasz zastosować metody aby "ludzie i organizacje, którym podobają się rozgrywki biznesowo-żołnierskie, którzy wykorzystują aktywność modelarzy do realizacji własnych celów" znaleźli się w mniejszości?
3. Czy w Federacji będą zatrudnieni kiedykolwiek jacyś ludzie czy będzie się ona opierała wyłącznie o wolontariat?
4. Jeżeli Federacja zatrudni ludzi to z jakich funduszy będą oni opłacani?
5. A jeżeli tylko wolontariat, to czy uważasz, że organizacja oparta o wolontariusz będzie trwała i skuteczna?
2. Dlaczego nie chcesz pokazać w praktyce jak powinna funkcjonować Federacja modelarska i swoją postawą w codziennej pracy w tej organizacji przekonać innych aby przyłączyli się do tej niej - dotyczy to także rozliczania składek, organizowania zawodów itp.?
3. Jaki był cel przedkładania Statutu Federacji do zatwierdzenia CKM?

Tak na wszelki wypadek chciałbym Cię tylko poinformować, że te punkty powyżej to były pytania. :wink:

Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: Wt gru 08, 2009 7:58 am 

Panie Piotrze troszkę bym rozbudował te pytania o uzasadnienie dlaczego Pan je zadaje....

1. Jak i w oparciu o co chcesz budować zaplecze finansowo-organizacyjne Twojej Federacji?,skoro My się dogadaliśmy z LOK i razem doimy kasę z Ministerstwa
2. Jakie zamierzasz zastosować metody aby "ludzie i organizacje, którym podobają się rozgrywki biznesowo-żołnierskie, którzy wykorzystują aktywność modelarzy do realizacji własnych celów" znaleźli się w mniejszości?skoro i tak są w mniejszości,ale potrafią zastosować "zamordyzm"
3. Czy w Federacji będą zatrudnieni kiedykolwiek jacyś ludzie czy będzie się ona opierała wyłącznie o wolontariat?skoro w obecnej sytuacji dla mnie (Piotra Niedżwieckiego) jest to sposób na życie....
4.4. Jeżeli Federacja zatrudni ludzi to z jakich funduszy będą oni opłacani?skoro teraz żródło dochodów jest określone i wystarczy troszkę lojalności...wobec pewnej Firmy
5. A jeżeli tylko wolontariat, to czy uważasz, że organizacja oparta o wolontariusz będzie trwała i skuteczna?skoro teraz jedna Firma ma szansę na zyski tylko jeszcze pare zmian się dokona...i Ja (P.Niedżwiecki)będę trwał na stanowisku...
6. Dlaczego nie chcesz pokazać w praktyce jak powinna funkcjonować Federacja modelarska i swoją postawą w codziennej pracy w tej organizacji przekonać innych aby przyłączyli się do tej niej - dotyczy to także rozliczania składek, organizowania zawodów itp.?skoro Nam się dobrze układa z LOK,a jak LOK się zbiesi to przejmiemy (My z OSM)cały ten bałagan i będzie Nam dobrze wdwójnasób
7.3. Jaki był cel przedkładania Statutu Federacji do zatwierdzenia CKM?skoro tymi jakimiś demokratycznymi mrzonkami chciałeś Nam spieprzyć układ...
Adam tak może będzie Ci łatwiej odpowiedzieć na pytania Pana Piotra ...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona