Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 23, 2026 7:21 pm

Autor
PostNapisane: Cz wrz 10, 2009 8:20 am 

Witam,
Wczoraj zabrałem się za czyszczenie amorów i wymianę oleju na nowy. Po wylaniu starego brudnego oleju i wyczyszczeniu wszystkich części amora zalałem nowy olej do pełna i zakręciłem całość i co się okazało? - amortyzator nawet bez sprężyny pracuje jakby miał ją w środku. Czy tak być powinno? Nawet przy przytrzymaniu tłoka w górnej lub dolnej pozycji nie niweluje tej sprężystości (myślałem, że olej/powietrze nie nadąża przepływać przez dziurki talerzyka).
Aby tego uniknąć musiałem odlać część oleju aby jego ilość w kubku nie była maksymalna. Przy zakręcaniu kubka tłok/talerzyk musiałem ustawić w okolicach połowy kubka aby zminimalizować powyżej opisane zjawisko.
Wcześniej jak dolewałem przy ubytkach brudnego oleju było podobnie ale myślałem, że to przez brudny olej itp. ale jest inaczej.
Proszę o porady jak wymieniać olej w amortyzatorach a dokładnie ile go wlewać? Zaznaczę, że przy wlewaniu czystego oleju ruszałem delikatnie tłoczkiem aby olej wpłynął także pod niego.
Dla mnie jest to bardzo dziwne zjawisko ponieważ wydawałoby się, że im więcej oleju tym mniejsza sprężystość całego zestawu (bez sprężyny). Objętość przy poruszaniu tłokiem się nie zmienia, tylko olej przepływa z nad tłoka pod niego i z powrotem.

Na koniec możecie się ze mnie pośmiać ponieważ pierwszy czyszczony amorek zalałem nie takim olejem. Żona do mnie mówi: "ja znam ten olej - After Run Oil" - wtedy do mnie dotarło co za głupotę zrobiłem. Dla ciekawskich - aro to bardzo rzadki olej :lol: amor pracuje jak na wodzie - choć tego nie sprawdzałem.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz wrz 10, 2009 9:49 am 

nalewa się do pełna, nie zakręca do końca, przesuwa tłok w pozycję górną i wtedy nadmiar wycieka, w takiej pozycji zakręca się do końca. Pozostaje delikatne obicie tłoka i tak ma być

Jak odlejesz zostanie powietrze będzie się mieszać z olejem i to nie jest dobre. Mniej krytyczne w większych modelach ale nie jest dobre.

Robert

PostNapisane: Cz wrz 10, 2009 11:10 am 

Dziękuję za podpowiedź. Wieczorem dokończę to co zacząłem wczoraj.

Teraz jednak doszedłem do wniosku, że objętość zawartości kubka (olej, tłok) amortyzatora zmienia się przy pracy amortyzatora o objętość shaftu/golenia czy jak to się nazywa.. ale to już chyba filozofia bo przy fizyce to takie objętości można pominąć, przynajmniej tak mi się wydaje z turystycznego/bashowego punktu widzenia - nie jestem zawodowcem.
Dobra, wystarczy tego pisania bo będziecie mnie mieli za dziwaka, co siedzi z dlugopisem w ręku nad zeszytem w kratkę i wyprowadza skomplikowane wzory i szuka dziury w całym :D

PostNapisane: Cz wrz 10, 2009 11:25 am 

tak dokładnie się zmienia o tą objętość i nie można tego pominąć bo olej nie zmienia swojej objętości w zakresie ciśnień w którym pracuje amortyzator.
Jak ściskasz pracują na ścisk oringi, bumer- taki gumowy kapturek jak masz na szczycie amortyzatora i powietrze które zostało w cylindrze.

Robert

PostNapisane: Cz wrz 10, 2009 5:32 pm 

Polecam ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=rixBJu93Qyw
Olej jak wymieniasz nalewasz najpierw nie do konca i ruszasz amoryaztorem zeby olej sie dobrze rozprowadzil potem dolewasz do konca i zostawiasz amortyzator na okolo 15min zeby powietrze uszlo i zakrecasz amortyzator nadmiar ma wyjsc przez dziurke z boku ( pamietaj zeby ja wyczyscic przed wymiana oleju np igla), najlepiej z wymiana leju wymienic Oring bo moze byc pekniety ( ten gumowy kapturek )

PostNapisane: Cz wrz 10, 2009 7:50 pm 

I jeszcze fajnie jest, jeśli amorki odbijają (jak dociśniesz tłok bez sprężyny) z tą samą prędkością i na taką samą odległość :)

http://rc411.com/pages/howto.php?howto=53&page=1 poczytaj tu, dobry materiał.