Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 27, 2026 1:34 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn kwi 27, 2009 10:53 pm 

Została rozegrana I eliminacja MP Off Road w Piasecznie. Zgodnie z zasadami należy ocenić rozegrane zawody.
Tor w Piasecznie jest bardzo fajny, wielki szacunek dla wszystkich którzy włożyli wysiłek w jego powstanie. Oczywiście są pewne sprawy nad którymi muszą popracować ale to tylko drobne szczegóły. Tor jest techniczny i bardzo wymagający. Nawierzchnia jest super, po trzech dniach jeżdżenia przez ponad sto modeli nie powstała ani jedna dziura. Oczywiście tor zaczął być w pewnych miejscach nierówny ale nie powodował loteryjności typu uda się przejechać lub nie. Jeszcze raz wielkie uznanie dla RC Monster.

Organizacja zawodów ? Zapowiadało się rewelacyjnie a skończyło się jak zawsze. Czasy rozgrywania biegów były zbyt długie i powodowało to, że czekało się po parę godzin na swoją kolejkę. Można było to skrócić przynajmniej o 1/3. Brak serwisu na torze, wszyscy mieli to gdzieś łącznie z sędziami ( totalny brak konsekwencji ). Zdarzyło się , że rozpoczął się bieg i nie było żadnej osoby na serwisie. Wydaje mi się, że nie tylko w swoim imieniu powiem, że o końcowych wynikach zawodów w wielu wypadkach zadecydowała obsługa toru.

Reasumując, zawody bardzo udane, fajny tor, fajna atmosfera dużo nowych doświadczeń.
Niech żałuje ten co nie był

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 12:34 am 

Wybrałem się tam własnie żeby spróbować swoich sił na czymś innym niż Malinka czy Nierada i było warto :D Dobrze że przyjechałem w piątek bo zanim opanowałem go żeby w miarę przejechać bez upadków minęło trochę czasu a paliwa też ubyło nieco :( Byłem w Piasecznie w 2007 roku i widzę że od tamtego czasu sporo się zmieniło na lepsze. Tak wyglądał ten tor w 2007 roku i moje modele na nim:
:lol: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 05107.html :lol: ale trawa :lol: :lol: :lol:
Dziś zupełnie zmienił kształt, duża hopka i muldy za nią sprawiały i mnie i innym sporo problemów z tego co widziałem. Reasumując przygotowanie organizatora do imprezy oceniam na dobre+, była dyscyplina jakiej nie znałem nigdy wcześniej :wink: , kary i ostrzeżenia za nieczystą jazdę a nawet za obraźliwe i wulgarne słowa. Sporo się tam nauczyłem i bardzo dziękuje sędziemu Panu Janowi Matukinowi za wszelkie porady i objaśnienia - było sporo pytań odnośnie tych startów puszczanych przez serwisantów. Zrozumiałem nowy system i chwalę takie postanowienia - modele same sobie włączały czas na pętli co rozwiązało problem tłoku na początku wyścigu !!! Szkoda tylko że nikt ze Śląska się nie wybrał bo miałem problem z serwisem, biegałem zawsze przed swoimi wyścigami w poszukiwaniu kogoś do pomocy - udało się jednak za co bardzo dziękuje Markowi Nowakowskiemu - od tej chwili nie bałem się już że braknie paliwka i stanę w środku finału. Jedyne czego można się było przyczepić na tej imprezie to niesamowity kurz, po powrocie do domu musiałem myć nawet skrzynkę z narzędziami w środku co nigdy wcześniej mi się nie zdarzyło - szkoda że ten tor nie był polewany częściej wodą choć szlauf leżał obok sam widziałem.
GENERALNIE OCENIAM ZAWODY NA 5+

FOTKI I FILM Z MOJEGO TRENINGU ZNAJDZIECIE NA MOJEJ STRONIE:
http://www.mojemodele.republika.pl/strona21.html
P.S Marku - kręciłem Twoj wyścig w grupie Truggy, pewnie zrobię film z tego, mam też petrole to wszystko...

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 6:45 am 

takiej obsady i poziomu jak w tym roku nie było chyba nigdy a jednak p.Książek dał rady za co należy się podziękowanie;
ale na duże GRATULACJE zasługuje obsada sędziego p.Jana Matukina styl, jakosć, szybkosć, konsekwencje w działaniu dały obraz najwyższego uznania dla tego sędziego w jego pracy oby tak do końca sezonu i następne lata ( i tutaj myslę że naraziłem się kilku osobom ale niestety panowie tak było w piasecznie)
o uchybieniach myslę że nie powinno sie pisać sami organizatoży wiedzą co było nie tak a i zawodnicy również

pozdrawiam
krzysztof skrzypiec

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 7:15 am 

osobiście mimo iż nie jestem "czołówką" zawodów i pewnie wielu ma odmienne zdanie uznałem zawody za bardzo udane, wszystko było w miare sprawnie. Niektorzy mieli zakłucenia spektrum ? Dziwne ja nie odczułem na swojej sanwie nic. Tor bardzo fajny, gdyby jeszcze serwis na torze był sprawny na przyszłość to byłoby idealnie. Oby więcej takich imprez.

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 7:26 am 

Rafał Iłendo napisał(a):
Niektorzy mieli zakłucenia spektrum ? Dziwne ja nie odczułem na swojej sanwie nic.

Tak owszem my też do czasu finału truggy nic nie odczuwalismy ( wyciagnieta antenka ) ale finał był totalna porazką totalne zakłucenia co za tym idzie niestety brak mozliwosci jazdy - 2 słownie dwa okrążenia i to chyba tylko dzieki mojemu przenoszeniu po kolizjach - masakra poprostu masakra zmarnowany czas , kasa, i zszargane nerwy . szkoda gadać . chyba zaczne go puszczac na "kablu".

Dla tego mam ogromna prośbe do finalistów Truggy prosze o napisanie na jakiej apce jechali finał :
Kuba jehchał na sanwie M8 czetotliwosc dsm spectrum
Trona wiem Futaba 4PK FASST 2,4GHz

cały czas ponawiam prosbe o "ujawnienie" aparatur w finale truggy .
MUSZE znaleśc jakis antidotum .
pozdrawiam Jacek Pietrzak

P.S wyprzedzam wypowiedzi: elektronika jest w stanie nienagannym połaczenia sa pewne i stabilne antenka wyciagnieta na całej długosci dodam iz po zawodach model bez żadnej ingerencji zachowuje sie wzorowo oraz że jak dotej pory nigdy ale to nigdy niemałem z tym problemów (2 pełne sezony mp off-road plus 2 pełne sezony hmp on-road)

Ostatnio edytowano Wt kwi 28, 2009 7:33 am przez Jacek Pietrzak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 7:30 am 

bylem pierwszy raz po kilku latach i powiem ze faktycznie ekipa RcMonster wykazala sie BARDZO DUZYM wkladem pracy jak i finansowym w stworzenie takiego toru. dla mnie tor techniczny sa odcinki szybkie i miejsca gdzie mozna sobie z lotu ptaka modelem tor obejrzec (czytaj fajna zielona hopa)
jesli chodzi o nawierzchnie to pierwszego dnia byla polewana w przerwie i to bylo dobre potem odpuszczono to sobie -- czemu?? przez to stalo sie to co kilka lat temu na poprzednim torze i to chyba pozostanie zmora piaseczna :twisted: mianowicie pseudo beton z kamymkami.
reszta organizacji hmm z perspektywy osoby ktora kiedys smigala i po kilku latach zaczynam niemal od poczatku to chyba nic sie nie zmienilo!! :|
na poczatku duzo gadania o przepisach i karach o sedziach technicznych itp itp o specjalnych miejscach dla obserwatorow- i co nic! osobiscie na wystawionych specjalnie krzeselkach ani przez moment nie widzialem zadnego z sedziow. dlatego uwazam ze sedziowie nie powinni byc zawodnikami - to poprostu zle zutuje na ich obowiazki sedziowskie.
naglosnienie bylo oki dobrze slyszalne nawet na strefie serwisowej.
tam sie zwyczajowo problem z pradem pokazal-eh to standart chyba- nalezy sie przyzwyczaic i tyle.
oczywiscie nie obylo sie bez wiekszych wpadek chocby z nr pchelek- dostaje pchelke nr 6 okazuje sie ze to nr 9 po zerwaniu znacznika przez sedziego. :shock: ale to nie odbilo sie naszczescie zbytnio na moim wyniku.
jedyne moje duze zastrzezenie to brak kontroli nad czystascia czestotliwosci czyli zbieraniem aparatur kwarcowych, to nie do pomyslenia aby organizator/sedziowie nie mieli nad tym kontroli :!: :!:
nie wszytkich stac na zmiane aparatuty w 2.4G -po za tym to nie jest obowiazek ustawowy :!:
"kiedys" zdawalo sie ake do sedziego i pobieralo ja dopiero z pobraniem pchelki :!:
ogulnie oceniam na 4+

p.s. dziekuje wszytkim ktorzy mi i mojej Zonie pomogli w serwisowaniu

FLOTA:
Hovawart Enormous Dolce Vita zwana Dolly
Napędzana na 4 kudłate Łapy
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 7:33 am 

Jacek Pietrzak napisał(a):
Rafał Iłendo napisał(a):
Niektorzy mieli zakłucenia spektrum ? Dziwne ja nie odczułem na swojej sanwie nic.

Tak owszem my też do czasu finału truggy nic nie odczuwalismy ( wyciagnieta antenka ) ale finał był totalna porazką 2 słownie dwa okrążenia i to chyba tylko dzieki mojemu przenoszeniu po kolizjach - masakra poprostu masakra zmarnowany czas , kasa, i zszargane nerwy . szkoda gadać . chyba zaczne go puszczac na "kablu". Dla tego mam ogromna prośbe do finalistów Truggy prosze o napisanie na jakiej apce jechali finał :
Kuba jehchał na sanwie M8 czetotliwosc dsm spectrum
Trona wiem Futaba 4PK FASST 2,4GHz
cały czas ponawiam prosbe o "ujawnienie" aparatur w finale truggy . MUSZE znaleśc jakis antidotum .
pozdrawiam Jacek Pietrzak

Jacku podobiniez WiFi bylo wlaczone w pawilonie, slyszalem opinnie ze to zaklucalo spektrumy niektore.

FLOTA:
Hovawart Enormous Dolce Vita zwana Dolly
Napędzana na 4 kudłate Łapy
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 7:42 am 

Tez tak słyszałem dlatego odrazu ( w trakcie biegu) pobiegłem do stanowiska sedziowskiego i uzyskałem odpowiedż że nic nie jest włączone . Ale powód trzeba ujawnic chociazby po to by takie rzeczy sie nie powtórzyły . osobiscie Kuba czuje sie wielkim przegranym gdyz po walce w eliminacjach ( było ok) , 1/2 finale (super) , 4 pozycja starowa w finale i co bezsilność .

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 8:09 am 

Również miałem problemy z zakłóceniami i również spektrum. W sobotę wszystko super, w niedzielę przez zakłócenia nie wyszedłem z 1/4. Jeśli taką sytuację miało więcej osób na spektrumach to w Piasecznie będzie trzeba jeździć na Fasst 2,4GHz Futaby.

Zawody poza tym uważam za bardzo udane, teraz czekam na eliminację w Dywitach :)

Jammin X1 CRT

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 8:12 am 

Jacek rozumiem ciebie w całosci ale naprawdę sprawdz wszystkie połaczenia kabli dokładnie a nawet zmień je na nowe powykładaj pudełko odbiornika gąbkami jasli masz M11 to powino pomóc niestety wielokrotnie miałem problem z tą aparaturą w 2008 roku bo się okazało że jest strasznie czuła na zmianę napięcia nawet minimalnie a w szczególnosci na spadki nawet 0,1 s a powodem może byc poprodtu skakanie na hopach gdzie zawsze przy większym odbiciu może cos ci latać w pudełu odbiornika

pozdrawiam
krzysztof

Ostatnio edytowano Wt kwi 28, 2009 8:18 am przez Krzysztof Skrzypiec, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 8:16 am 

Patryk ja miałem zakłócenia na prostej na każdym okrążeniu dokładnie w tym samym miejscu z dokładnością do 0,5m. Odbiornik wyłożony gąbkami pakiet naładowany.

Jammin X1 CRT

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 8:17 am 

Witam i pozdrawiam . Szczerze naprawde dbam o elektronike tak ja i o cały model i jestem pewien ( ta jak w moim porzednim poście ) ze jest wszystko klar . i cały czas niezmiennie uważam że niemam sobie pod wzgledem elektronicznym nic do zarzucenia za wyjatkiem moze tego że nie zamieniłem częstotliwości na 40 no cóz trzeba o tym chyba pomyśleć. reasumujac moje zdanie jest takie jak niemasz FASST to spektrum uzywaj tylko do zabawy .

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 8:24 am 

Do Dywit zabieram Fasst i Spektrum niema co ryzykować wpadki szczególnie w niedzielę

Jammin X1 CRT

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 8:35 am 

skrzypiec patryk napisał(a):
...
ale na duże GRATULACJE zasługuje obsada sędziego p.Jana Matukina styl, jakosć, szybkosć, konsekwencje w działaniu dały obraz najwyższego uznania dla tego sędziego w jego pracy oby tak do końca sezonu i następne lata ( i tutaj myslę że naraziłem się kilku osobom ale niestety panowie tak było w piasecznie)

pozdrawiam
krzysztof skrzypiec

Tekst chyba sponsorowany w charakterze przemówienia ku czci wiecznie żywego Włodzimierza Lenina.
Mam nadzieję,że nadchodzące zmiany spowodują to,że J.M.ograniczy Swoją pracę sędziowską do Piaseczna...no może jeszcze do Szczecina.

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 8:47 am 

NO cóż ja już kiedyś gdzieś pisałem że nowoczesne technologie spectrum wcale nie są takie rewelacyjne i nie dają 100% pewności zakłóceń jeśli nazbiera się takich aparatur kilkadziesiąt. Najgorsze pod tym względem są Sanwa MX3-FHSS i aparatura NQ4, mieszkam w dzielnicy gdzie każdy ma w domu WiFi a na budynkach są zbiorcze anteny sieci bezprzewodowych. Sklep mam obok więc potestowałem sobie obie aparatury i stwierdzam że to są do zabawy a nie na zawody. Już dwa razy widziałem na własne oczy jak na NQ4 po odjechaniu modelu dalej niż 300m drgają serwa i model świruje. Mam sporo osprzętu różnego typu na 75Mhz FM i nie pozbywam się go ponieważ za kilka lat może się okazać że pasmo 2,4Ghz nie nadaje się do jazdy i wszyscy zatęsknimy znowu za FM. :lol:

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona