Wojtaszekkk napisał(a):
Osobiście używam tego paliwka 16%
http://picasaweb.google.pl/wpabis/Paliw ... 0336448914 niedawno zmieniłem na to właśnie paliwo i silnik dziwnie się zachowuje , a z regulacją to cienko ze mną (Moje pierwsze nitro). A sam za bardzo nie wiem jak ustawić , był bym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc z tym temacie. Czy silnik mocno się zepsuje , gdy nie będzie dobrze wyregulowany

?
Po pierwsze zmień paliwo na jakieś markowe.
Po drugie. Wróć do ustawień fabrycznych silnika, najprościej wykręć iglice wolnych i niskich obrotów na równo z kołnierzem.
Silnik powinien pracować wydalając duże ilości dymu a nawet kropelki niedopalonego paliwa.
Regulację zacznij od wkręcania iglicy wysokich obrotów o 1/8 obrotu na raz,
po każdorazowym wkręceniu iglicy daj chwilkę żeby silnik zaczął pracować na n owych ustawieniach i trochę się przejedź.
Kontynuuj tą procedurę dopóki zauważasz wzrost mocy silnika, model przyspiesza lepiej i osiąga coraz większą prędkość.
Zawsze z rury wydechowej powinien wydobywać błękitny dym, oznacza to że silnik ma smarowanie. Jak przesadzisz z wkręcaniem iglicy wysokich obrotów i z rury wydechowej nie będzie leciał dym wykręć ją o 1/8 obrotu aż pojawi się błękitny dym.
Brak dymu = brak smarowania = zatarcie silnika.Jak już opanujesz regulację iglicy wysokich obrotów możesz spróbować wyregulować iglicę niskich obrotów.
Wkręcając ją uzyskujesz lepsze przyspieszenie, wkręcaj o 1/8 obrotu na raz i sprawdzaj za po każdej regulacji zachowanie modelu,
jeżeli model podczas przyspieszanie gaśnie lub dźwięk pracy silnika wydaje ci się podejrzany to znaczy że za bardzo wkręciłeś iglicę niskich obrotów
(za bardzo zubożyłeś mieszankę) wykręć ją o 1/8 obrotu.
Iglicę średnich obrotów (jeżeli taką masz) zostaw ustawioną fabrycznie (śruba równo z kołnierzem), tylko doświadczony modelarz czasem rusza tą iglicę.
Obejrzyj sobie filmy instruktażowe z tej strony.