Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 11:39 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz paź 16, 2008 9:17 am 

maly problemik kupilem w/w ladowareke i nie balansuje 2s lipo
co mozna dokupic zrobic zeby naladowalo 2s lipo

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 16, 2008 10:25 am 

Zapytaj sprzedawcę, proste :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 16, 2008 10:40 am 

Jak to nie balansuje czy po prostu wywnioskowałeś to z tego że nie ma łącza dla 2s - otóż jest one w złączu 3s gdzie omijamy jeden kabel.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 16, 2008 8:36 pm 

dzieki za odpowiedz

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 30, 2008 8:07 am 

Witam,
Ja również posiadam od niedawna tę ładowarkę. Niestety, w czasie testów okazało się, że ładuje prądem 10 razy większym niż ustawiony na ekranie. Podłączam pakiet ustawiam parametry i prąd ładowania na 1 A, a ona zaczyna ładować prądem 10 A. No i pakiet się sfajczył zanim zoreintowałem się co się dzieje. Ustawiłem 0,1 A ładowarka daje 1 A. na szczęście to był pakiet NiMh i może będzie żył ale co z LiPo? Napięcie ładowania jest ok, prąd rozładowania też OK. Na innej ładowarce sprawdziłem amperomierz i jest dobry. Przy ładowaniu ustawionym na 2 A zmierzył 2,3 A. Czy to można w jakiś sposób ustawić, skorygować? Czy muszę ją reklamować u sprzedawcy? Tu pytania do Przemka Morawskiego, słyszałem, że zna się dobrze na ładowarkach. Proszę o rady.
Pozdrawiam
Zbyszek >ZAUR<

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 30, 2008 11:43 am 

Ustawić/skorygować się nic nie da, reklamować u sprzedawcy. Wygląda jakby któryś z rezystorów miał 10 razy mniejszą lub większa niż potrzeba rezystancję. Trafiła Ci się po prostu wadliwa sztuka.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 30, 2008 9:09 pm 

A tam od razu wadliwa. Jeśli sama się nie fajczy, to jest to wymarzona ładowarka do A123 ;)

Stawiam na rezystor pomiarowy. Gdyby błędną wartość miał inny rezystor - w pomiarowym wydzielałaby się 100-krotnie zawyżona moc, co zapewne byłoby widać, słychać i czuć ;).

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 30, 2008 10:21 pm 

Łukasz, możesz mi to wytłumaczyć. Właśnie, dlaczego się nie fajczy. Podpinałem pakiet NiMh 7,4 V; 3800 mAh. Pakiet pewnie już nie żyje, ale coz ładowarką. Nic jej nie jest. Nie wiem jak sprawdzić ile może dać na maxa. Podłączyłem na jej zasilaniu zasilacz do aku samochodowych z funkcją rozruchu - jakieś 150 amper, może więcej. Napięcie 12,5 volt. Ustawiłem ładowarkę na 4 ampery ładowania (pakiet 3,8 Ah) co w rzeczywistości powinno dać 40 amper. I zgadnijcie co się stało. Wystrzelił bezpiecznik na zasilaniu zasilacza. Gdy podłączyłem akumulator samochodowy i ustawiłem prąd ładowania na 7 amper (chciałem sprawdzić szybkie ładowanie aku) to akumulator zdechł. Spadek napięcia i ładowarka krzyczy za małe napięcie na zasilaniu <10 volt. Oczywiście nie wiedziałem o tej wadzie ładowarki i testy robiłem nieświadomie. Cały czas nie mogłem znaleźć wydajnego źródła zasilania. Ciągle było mało. I booster do aku samochodowych i aku samochodowe. Mało. Zastanowiło mnie ile to żre prądu, pożyczyłem dobry amperomierz cęgowy i wtedy się okazało. 10 razy więcej prądu niż ustawiam. Z drugiej strony, ładowarka jest niezła bo przeżyła te wszystkie eksperymenty. I tu jest pytanie, skoro mam prąd ładowania 10 razy większy to gdzie jest granica ładowarki.
Koniec opisu wracam do tematu: jeżeli byłby wadliwy rezystor pomiarowy to ja to rozumiem tak: ustawiam 1 amper, włączam ładowanie, ładowarka zaczyna podnosić napięcie i rośnie prąd, rezystor jest dziabnięty i pokazuje 10 razy mniej, procesor czeka aż rezystor powie "dość" a że jest dziabnięty to mówi "dość" przy za dużym prądzie.
Ale to jest zawiłe.
Czy łatwo wymienić taki rezystor? Bo koszty wysyłki do chin w dwie strony pewnie będą większe niż ona warta.
Pozdrawiam cierpliwych, którzy przeczytali ten post.
Zbyszek >ZAUR<

Kyosho HOR BL

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 30, 2008 10:30 pm 

Teoretyczną granicą ładowarki jest 150W czyli ~20A@7,5V a gdzie ta granica jest na prawdę? Who knows.. :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 31, 2008 9:45 am 

zaur napisał(a):
Łukasz, możesz mi to wytłumaczyć. Właśnie, dlaczego się nie fajczy.(...)Nie wiem jak sprawdzić ile może dać na maxa.
Widocznie jak na razie prądy płynące przez kable, ścieżki i elementy nie przekroczyły ich wytrzymałości. Nowoczesne mosfety wytrzymują kilkaset A w impulsie. Sprawdzenie maksymalnego prądu wiąże się z koniecznością zbudowania układu sztucznego obciążenia zdolnego do wytracenia mocy kilkuset W, a do tego udającego akumulator, czyli przy zerowym prądzie ładowania będącym źródłem napięcia ok. 7V niewiele zwiększającego się przy ładowaniu. Jak nic przychodzi mi do głowy bateria legendarnych tranzystorów 2N3055 w kąpieli olejowej ;)
Cytuj:
Podłączyłem na jej zasilaniu zasilacz do aku samochodowych z funkcją rozruchu - jakieś 150 amper, może więcej. Napięcie 12,5 volt.
Nie czyń tego więcej. Nie sądzę, żeby taki zasilacz miał filtrowane napięcie wyjściowe, a zasilanie przetwornicy w ładowarce napięciem, które ze 100 razy na sekundę waha sie pomiędzy zerem a kilkunastoma woltami może być dla niej mocno niezdrowe. Zapewne w chwilach, gdy napięcie wejściowe było małe przetwornica pobierała ogromny prąd, który szczęśliwie wywalił tylko bezpiecznik
Cytuj:
I tu jest pytanie, skoro mam prąd ładowania 10 razy większy to gdzie jest granica ładowarki.
Teoretyczną przekroczyłeś dawno ;), praktyczną można byłoby ocenić mając kilka takich ładowarek i gaśnicę pod ręką ;).
Cytuj:
Koniec opisu wracam do tematu: jeżeli byłby wadliwy rezystor pomiarowy to ja to rozumiem tak: (...)
Ale to jest zawiłe.
Tak właśnie działa tzw. sprzężenie zwrotne.
Cytuj:
Czy łatwo wymienić taki rezystor? Bo koszty wysyłki do chin w dwie strony pewnie będą większe niż ona warta.
Zawodowiec żyjący z napraw może wziąć więcej, niż warta jest ładowarka. Znajomy elektronik zrobi to za czekoladę/czteropak/spinki da karoserii. Naprawa "na oko" powinna być prosta.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 31, 2008 10:10 am 

Łukasz, naprawisz koledze tą ładowarkę za czekoladę? Jeśli tak to uczyń to a jeśli sam tego nie zrobisz to nie pisz że inni to zrobią, wiesz który to rezystor i czy w ogóle to tylko rezystor? Pisać sobie można, trudniej zrobić coś co naprawdę koledze może pomóc.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 31, 2008 10:17 am 

Dzięki Łukasz,
Wysłałem maila do HobbyCity i czekam na odpowiedź. Same koszty wysyłki ładowarki do Chin i z powrotem już chyba przekroczą jej wartość. Chyba, że HC weźmie to na swoje barki. Jeżeli nie, to może wezmę się za wymianę tego rezystorka. Niestety nie mam żadnego znajomego elektronika. Poczekam na odpowiedź z HC i zobaczymy. Potem będę szukał pomocy. Za spinki do karoserii :)

Co do zasilacza samochodowego masz rację, ale to była już desperacja. Skoro akumulator samochodowy nie dał rady to chciałem sprawdzić z zasilaniem 14,5 V o dużym prądzie. To był ostatni test, i tez nie udany.
W sumie łąduję teraz pakiety NiCd i NiMh tą ładowarką, zasilaną zasilaczem komputerowym 200W, prąd ustawiam na 0,1 A (czyt. 1A) i pakiety 1500 mAh, 1700mAh i 3800 mAh ładuje ładnie. Muszę tylko przeliczać wskazania. Prąd ładowania i ilość wpompowanych amperów. Zamiast pokazywanych 150 mA wpompowano 1500 mA. Na cyklowaniu śmiesznie pokazuje, ilość wpompowanego prądu 150 mA, ilość wypompowanego 1500 mA (tak w przybliżeniu). Normalnie perpetuum mobile i cud się stał. :) I tym optymistycznym akcentem zakończę mój wywód.

Pozdrawiam
Zbyszek >ZAUR<

Kyosho HOR BL

Tytuł:
PostNapisane: So lis 01, 2008 11:16 pm 

zaur napisał(a):
(...) Poczekam na odpowiedź z HC i zobaczymy. Potem będę szukał pomocy. Za spinki do karoserii :)

Jeśli u mnie, to poproszę za czekoladę. Oddam ją Przemkowi, bo coś zgorzkniały się zrobił, może mu przejdzie ;).

Tytuł:
PostNapisane: N lis 02, 2008 12:15 am 

Łukasz Spychalski napisał(a):
Oddam ją Przemkowi, bo coś zgorzkniały się zrobił, może mu przejdzie ;).

Byleby nie była to gorzka czekolada bo jeszcze bardziej zgorzknieję :D

Tytuł:
PostNapisane: N lis 02, 2008 9:08 am 

Ok, Panowie. Jeżeli da się to zrobić za czekoladę, to oddam nawet moją najbardziej ulubioną. :wink: Pozdrawiam i dziękuję

Kyosho HOR BL

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona