Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 10:02 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 20, 2007 7:48 pm 

prawo, to prawo - powinno być równe dla wszystkich - niestety oznacza to, że zmuszony byłem przedwczoraj i dzisiaj zabanować z powodu nieprzestrzegania regulaminu forum "Sprzedam" (zbyt częste odświeżanie ogłoszeń) dwóch ludzi, zawodników i starych użytkowników forum, których skąd inąd bardzo szanuję i lubię: Rafała Pajora i p. Mariana Kalę.

Jako starzy użytkownicy forum powinni lepiej niż nowicjusze znać ten regulamin, tym bardziej, że nie pojawił się on tam wczoraj...

Możliwość odblokowania kont - tak jak w przypadku innych użytkowników zablokowanych z tego powodu - za miesiąc od daty zabanowania.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 20, 2007 10:25 pm 

Rafale. Mimo, że jestem orędownikiem tego sposobu dyscyplinowania ludzi, to jednak może by wprowadzić "gradację banów" :-). Może te, za złamanie regulaminu działu Sprzedam, mogłyby być krótsze (np. 2 tygodnie)? Bo jest to "przestępstwo" wyłącznie przeciw "wizualnemu porządkowi" na forum, a nie przejaw chamstwa, czy czegoś jeszcze gorszego ;-). A wystawiając coś na sprzedaż i dostając miesięcznego bana, to właściwie często można zapomnieć o sensowności tej transakcji (może komuś kasa jest potrzeban teraz a nie za miesiąc?). Dwa tygodnie moim zdaniem jakoś można przeżyć, natomiast miesiąc, to już szmat czasu :-).
Dodając głos w dyskusji pozdrawiam
Jacek

Jacek

RC SMOKI KRAKÓW

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 12:54 pm 

no - gradacja jest - ban na amen, i ban na miesiąc :wink:
na krócej to szkoda zachodu - wszystkie czynności związane z za- i odbanowaniem trwają mniej więcej tyle czasu...

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 1:12 pm 

Skoro tak twierdzisz, to na pewno tak jest :-D
Aż mi teraz żal chłopaków, że za "drobne pomyłki" w dziale SPRZEDAM, przez miesiąc nic sobie nie napiszą :-(.
No ale cóż... Jak sam napisałeś: PRAWO JEST PRAWO.
Pozdrawiam
Jacek

Jacek

RC SMOKI KRAKÓW

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 1:13 pm 

Ale za rozmowe z innym uzytkownikiem nie daje sie bana:?:
Co jezeli ktos sie zmowi z kims i ten bedzie pytal co 3 dni czy aktualne? :lol:

Smak zwyciestwa smakuje lepiej po walce FAIR-PLAY

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 3:03 pm 

Jeżeli nikt nie odpowie na ogłoszenie, można wiadomość usunąć i napisać ją po raz kolejny. Znów jesteś na "wierzchu"!
I jak takiemu doć bana?
W regulaminie nie jest to określone do końca (pewne niedomówienie i domyślne odwołanie się do poprzednich punktów), różnie można to interpretować.
Automatyczne usuwanie po 30 dniach (przykładowo) jest godne rozważenia.

Generalnie, dla tych, co odnawiają,
Czy korzystam z forum raz na dwa dni czy raz na dwa tygodnie to zawsze będę miał okazję przeczytać każde ogłoszenie. Jeżeli na coś się nie decyduję w danym momencie a potrzeba czegoś wyjdzie po pewnym czasie to będę pamiętał przez parę dni "było takie ogłoszenie na forum".
Chwyciliście, o co mi chodzi?
Niekulturalnie jest się narzucać.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 3:28 pm 

Jacek Polaczek napisał(a):
Skoro tak twierdzisz, to na pewno tak jest :-D
Aż mi teraz żal chłopaków, że za "drobne pomyłki" w dziale SPRZEDAM, przez miesiąc nic sobie nie napiszą :-(.
No ale cóż... Jak sam napisałeś: PRAWO JEST PRAWO.
Pozdrawiam
Jacek

Widzisz Jacku - i to jest polskie myślenie - wprowadzamy prawo - jest ono nieskuteczne - wprwadzamy surowsze - a potem go i tak nie egzekwujemy, no bo "przewinienie było niewspółmiernie małe do kary"... trzeba się zdecydować - albo robimy wolną amerykankę i zero kar, albo robimy kary i egzekwujemy je. bez przesady - od miesiąca niepisania na forum nikt jeszcze nie umarł...

Jakub Franek napisał(a):
Ale za rozmowe z innym uzytkownikiem nie daje sie bana:?:
Co jezeli ktos sie zmowi z kims i ten bedzie pytal co 3 dni czy aktualne?

rozumiem, że jako aktywny użytkownik forum "Sprzedam" ale i zawodnik "ceniący smak zwycięstwa FAIR PLAY" rozważasz jedynie taką możliwość czysto teoretycznie?
Odpowiem również teoretycznie: po pierwsze - to wymaga zaangażowania dwóch osób - więc jest to już jakies utrudnienie, po drugie - obaj tacy osobnicy dostaną ostrzeżenie - jeśli to nie poskutkuje - zgadnij co ich czeka? "Ban na amen" - bo to już nie jest niedopatrzenie, tylko celowe działanie...

Bonawentura napisał(a):
Jeżeli nikt nie odpowie na ogłoszenie, można wiadomość usunąć i napisać ją po raz kolejny. Znów jesteś na "wierzchu"!
I jak takiemu doć bana?
Automatyczne usuwanie po 30 dniach (przykładowo) jest godne rozważenia.

Rozwiązanie, które może temu zapobiec to uniemiżliwienie użytkownikom tego forum edytowania własnych postów - a więc również ich usuwania. Nie jest to wcale takie nie na miejscu - w końcu są to oferty handlowe, więc dobrze byłoby, aby po złożeniu ich nie było możliwości ich zmiany/wycofywania się z nich. Modyfikacje oferty itp. dopisywałoby się w kolejnych postach (oczywiście, z zachowaniem 7-dniowego odstępu).

Oprócz teto można też rozważyć - nie wiem czy jest do zrealizowania taka funkcjonalność - aby na forum "Sprzedam" (a może i na pozostałych forach - to zapobiegłoby floodingowi) zablokowć możliwość dopisania użytkownikowi posta w danym wątku w okresie krótszym niż 7 dni od ostatniego postu tego użytkownika w danym temacie, o ile jest to ostatni post w danym wątku - czyli jeśli nikt inny nie wypowiedział się po nim w danym wątku (nie wiem czy napisałem to dość jasno? :wink: ) - dzięki temu uniknęlibyśmy banowania ludzi, których lubimy lub przynajmniej - nic do nich nie mamy (no i - tu odrobina prywaty - zaoszczędziłoby pracy adminom i moderatorom...)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 3:47 pm 

W moim ostatnim poście nie próbowałem kwestionować kar, a jedynie "użaliłem" się troche nad kolegami :-).
Rafał. Całkowicie się z Tobą zgadzam, co zresztą jeszcze raz podkreślę: PRAWO JEST PRAWO, a to że czasami można na jego temat dyskutować, to jeszcze nie znaczy, że na pewno trzeba je zmieniać :-).
Robisz dobrą robotę i tak trzymaj !!! Pomysł z brakiem możliwości edycji postów w tym dziale - zdecydowanie OK.
Pozdrawiam
Jacek

Jacek

RC SMOKI KRAKÓW

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 4:51 pm 

Jacek Polaczek napisał(a):
W moim ostatnim poście nie próbowałem kwestionować kar, a jedynie "użaliłem" się troche nad kolegami :-).
Rafał. Całkowicie się z Tobą zgadzam, co zresztą jeszcze raz podkreślę: PRAWO JEST PRAWO, a to że czasami można na jego temat dyskutować, to jeszcze nie znaczy, że na pewno trzeba je zmieniać :-).
Robisz dobrą robotę i tak trzymaj !!! Pomysł z brakiem możliwości edycji postów w tym dziale - zdecydowanie OK.
Pozdrawiam
Jacek

Tak też odebrałem Twojego posta. Ty jesteś w lepszej pozycji - bo możesz być i "za" prawem i "użalać się" nad kolegami... ja niestety nie - nie da się zjeść ciastka i mieć ciastko... I tak to admin dostaje albo za to, że jest anarchia, albo, że jest "obóz koncentracyjny"

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 4:52 pm 

Rafał Piesio @ work napisał(a):

Rozwiązanie, które może temu zapobiec to uniemiżliwienie użytkownikom tego forum edytowania własnych postów - a więc również ich usuwania. Nie jest to wcale takie nie na miejscu - w końcu są to oferty handlowe, więc dobrze byłoby, aby po złożeniu ich nie było możliwości ich zmiany/wycofywania się z nich. Modyfikacje oferty itp. dopisywałoby się w kolejnych postach (oczywiście, z zachowaniem 7-dniowego odstępu).

Dla mnie to troche cos nie tak, zawsze powinienem miec prawo edytowania, edytowanie nie przesuwa posta w góre, zostaje w tym samym miejscu, a co bedzie jak zle napisze adres czy ktos sie machnie w podaniu nr tel i zrobi tzw. czeski błąd...Edytowanie powino zostac bez zmian, miejmy nadzieje ze uzytkownicy po banach naucza sie poprawnie dawac ogloszenie.
Taka refleksja, jak wystawie ogloszenie i bedzie nieaktualne z roznego powodu (towar sprzedany czy np. zniszczony) to i tak bede musiał przeedytowac swoja wiadomosc :) a nie pisac do nie nowa wiadomosc - nieaktualne.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 4:57 pm 

obawiam się, że nie da się inaczej zablokowac możliwości kasowania poprzedniego posta i zastępowania go nowym jak tylko przez zablokowanie możliwości edycji.

w przypadkach "szczególnych" - można poprosić o wyedytowanie posta Moderatora - takie prawo zostałoby przyznane tylko jemu.

O ile się orientuję to na Allegro też nie możesz wyedytować sobie ogłoszenia po tym jak już je zatwierdziłeś - trzeba się zastanowić/przeczytać co się napisało zanim się kliknie "wyślij" - myślę, że to nie zaszkodzi niektórym...

Ostatnio edytowano Śr lut 21, 2007 4:58 pm przez Rafał Piesio @ work, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 4:58 pm 

Rafał Piesio @ work napisał(a):
I tak to admin dostaje albo za to, że jest anarchia, albo, że jest "obóz koncentracyjny"

Nikt nie mówił, że będzie lekko :lol:

Jacek

Jacek

RC SMOKI KRAKÓW

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 22, 2007 1:04 am 

Mam pytanie trochę z innej beczki...

Część ogłoszeń w dziale "sprzedam" to aukcje.
Powiedzmy, że wystawiam coś na aukcję o godz. 20:00 danego dnia, a aukcja ma trwać 7 dni. Zaraz po wystawieniu aukcji na Allegro ogłaszam się w dziale "sprzedam" na forum.

Pytanie: czy godzinę przed zakończeniem aukcji mogę w swoim ogłoszeniu na forum umieścić informację, że aukcja dobiega końca ? To mogłoby pomóc mi w sprzedaży danego przedmiotu i/lub w osiągnięciu korzystniejszej ceny. Jednak zgodnie z regulaminem jest to nielegalne ponieważ nie minęło 168 godzin od zamieszczenia ogłoszenia na forum a jedynie 167 godzin...

Pozdrawiam
Maciek

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 22, 2007 10:13 am 

AndyCandy napisał(a):
(...)
Powiedzmy, że wystawiam coś na aukcję o godz. 20:00 danego dnia, a aukcja ma trwać 7 dni. Zaraz po wystawieniu aukcji na Allegro ogłaszam się w dziale "sprzedam" na forum.

Pytanie: czy godzinę przed zakończeniem aukcji mogę w swoim ogłoszeniu na forum umieścić informację, że aukcja dobiega końca ? To mogłoby pomóc mi w sprzedaży danego przedmiotu i/lub w osiągnięciu korzystniejszej ceny. Jednak zgodnie z regulaminem jest to nielegalne ponieważ nie minęło 168 godzin od zamieszczenia ogłoszenia na forum a jedynie 167 godzin...

opcja 1 - forum "Sprzedam" działa tak jak dziś:
a) na godzinę, dwie, dziesięć lub pięćdziesiąt przed zamieszczeniem ogłoszenia na Allegro zamieszczasz ogłoszenie na RCAUTO;
b) po zamieszczeniu aukcji na Allegro edytujesz posta na RCAUTO i wklejasz w nim link do aukcji;
c) po upłynięciu 7 dni, a przed końcem aukcji odświeżasz ogłoszenie,

opcja 2 - forum "Sprzedam" z zablokowaną możliwością edycji ogłoszeń (którą prawdopodobnie niebawem wprowadzimy):

wariant A:
a) jak wyżej,
b) po upłynięciu 7 dni, a przed końcem aukcji odświeżasz ogłoszenie - w poście odświeżającym podajesz link do aukcji,

wariant B:
a) w dowolnym czasie PO zamieszczeniu aukcji na Allegro zamieszczasz ogłoszenie na RCAUTO - do Ciebie należy decyzja czy zrobić to w minutę po zamieszczeniu Aukcji na Allegro, czy na godzinę przed jej końcem.
b) nie odświeżasz ogłoszenia.

zakładam, że ludzie poszukujący rzeczy do kupienia na forum "Sprzedam" nie ograniczają się do przejrzenia najświeższych ogłoszeń, tylko korzystają też z opcji "szukaj"

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 22, 2007 7:26 pm 

W dniu dzisiejszym na forum "Sprzedam" została zablokowana możliwość edytowania i usuwania postów - zanim wciśniecie przycisk "Wyślij" - radzę wcisnąć przycisk "Podgląd" i uważnie przeczytać to, co macie zamiar opublikować, bo nie będzie możliwości zmiany, ani usunięcia postu.
Zmianę oferty można będzie dokonać jedynie za pomocą kolejnego posta - oczywiście nie wcześniej niż za 7 dni.

Takie posunięcie ma na celu:

1. wyeliminowanie nadużyć w korzystaniu z forum w postaci kasowania ostatniego swojego posta i zastępowania go nowym, co powoduje odświeżenie tematu na forum i jest stosunkowo trudne do kontrolowania,

2. uczynienie składania ofert bądź to sprzedaży, bądź kupna bardziej poważnymi (to tak przy okazji...)

Możliwość edytowania i usuwania postów mają nadal moderatorzy forum "Sprzedam" i administratorzy - nie będą jednak tego robić z błachych powodów...

Na razie to rozwiązanie zostaje wprowadzone eksperymentalnie - gdyby okazało się, że się totalnie nie sprawdza, wówczas pewnie się z niego wycofamy i pomyślimy o czymś innym...

Kolejnym etapem usprawniania forum "Sprzedam", a może i reszty forum będzie automatyczne zablokowanie możliwości zamieszczania dwóch postów pod rząd przez tego samego użytkownika w okresie krótszym niż 7 dni - dzięki temu nie będzie potrzeby nadzorowania i banowania za zbyt częste odświeżanie - samo forum na to nie pozwoli - to rozwiązanie chyba nikomu nie będzie przeszkadzało?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona