Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 03, 2026 4:29 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 174 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 1:13 pm 

ARTUR napisałeś teraz tak :

Tylko Michale nie widzę związku, jest to ograniczanie rozwoju bo...... nie wiem dlaczego. Nikt nikogo nie zmusza do zakupu drogiego silnika , z tego co widzialem to większość stosuje silniki z zestawu. Nie możemy patrzeć w ten sposób na rozwój bo to dąży do jego zatrzymania .To nie silnik wygrywa!!!!!!

i nie rozumiem bo odczytuje ten tekst jak byś popierał opcjie zwiększenia pojemności silników ???!!!! ( cały czas mówie o klasie MT )

teraz pytanie do mnie dlaczego tak mi zalezy na zwiekszeniu pojemnosci silnikow ( ze niby bede miec jakies korzysci od dystrybutora ) - wbrew pozorom czuje sie niezaleznym zawodnikiem mimo przyjecia bandery (wiadomo jakiej )- ale w kazdej chwili moge wyjsc spod skrzydeł i startowac całkowicie niezaleznie i nie ma to znaczenia jakim modelem bede jezdzic - w dalszym ciagu bedzie to TNX i tylko dlatego ze mi sie podoba a nie ze przysłowiowy diler mi go na sile wciska ! A niestety fakt jest taki ze firma ( juz nie pisze jaka zeby nie bylo ze reklamuje ;-) strzeliła sobie "gola" na polskim rynku jezeli nie dopusci sie wiekszych silnikow - powiem trudno i zmienie silnik ( bo modelu napewno nie! :-)
jeszcze raz uwazam ze silnik nie generuje zwyciestwa - zyroskopy i tym podobne na pewno tak !!!! bylo to widac w tym sezonie ! a ze ktos sobie nie radzi z modelem ........ nawet zawodnik z malutkim siniczkiem potrafi nabalaganic na torze

w swoim modelu wygenerowalem odpowiednie przelozenie do silnika RB i tez ma potwornego kopa

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 1:34 pm 

Panie Darku, osobiście jestem przeciwnikiem tworzenia nowych klas a często klonów już istniejących. Każda nowa klasa powinna wnieść coś nowego i zwiększyć jej atrakcyjność ale z zachowaniem odpowiedniego poziomu sportowegoi tyczy się to wszystkich klas modelarstwa samochodowego. Nowa klasa to odebranie czasu innym klasom a co z tym idzie mniej jazd , zmniejszenie atrakcyjności zawodów dla samych zawodników.

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 1:41 pm 

[quote]Ic 8 T/MT Open - nazwa klasy zostanie zmieniona na Truggy, przepisy zostaną takie jakie są w tej chwili, z tego co czytam organizacja ROAR na której opierają się nasze przepisy nie zmienia nic. Wiec nasze przepisy pozostaną tez bez zmian. [/quote]

cytuje jeden z pierwszych postów Michała Karpińskiego ....... - wiec po co spotkanie i dyskusje i głosowania ????!!!! [/list]

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 1:45 pm 

Janusz Cieśliński napisał(a):
Cytuj:
Ic 8 T/MT Open - nazwa klasy zostanie zmieniona na Truggy, przepisy zostaną takie jakie są w tej chwili, z tego co czytam organizacja ROAR na której opierają się nasze przepisy nie zmienia nic. Wiec nasze przepisy pozostaną tez bez zmian.

cytuje jeden z pierwszych postów Michała Karpińskiego ....... - wiec po co spotkanie i dyskusje i głosowania ????!!!! [/list]

Oj Januszu, po to żebyś potem nie pisal na forum że jesteś za a nawet przeciw. Będziesz mial możliwość wypowiedzieć się.
A tak w ogóle to po ch.... ja tutaj się udzielam

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 1:48 pm 

kalsa open wnosi duzo - zroznicowanie modeli na torze - atrakcja nie tylko dla zawodnikow ale i dla publicznosci niewatpliwa

klasa 1/5 atrakcja chyba sama w sobie !!!

co do czasu .... hmm słyszalem ze na zachodzie startuje w zawodach nawet 200 zawodnikow i sie wyrabiaja jak .... małe samochodziki ale do tego ptrzeba zdecydowanych - kilku sedziów - i dyscypliny samych zawodnikow .... a z tym jest bardzo kiepsko

ale z tego powodu blokowac powstawanie innych klas !!! ( z MT tez były opory )

w Szprotawie jak P. Jankowi sie spieszylo na inne zawody to byly najsprawniejsze finały w 2006 roku ( z całym szacunkiem dla P. Janka :-) [/list]

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 5:54 pm 

witam
no wreszcie Artur ..... mimo ze piszesz :

........Popieram calkowicie dzialanie Michala, równiez nie widze potrzeby zwiększania pojemności silników i tak wielu nie potrafi opanować tego co maja..........

a dalej :

........Zebranie sekcji odbędzie sie 20 stycznia i tam będą dyskusje na temat przepisów i innych problemów. Nie miejcie pretensji do tych których wybraliście, wszelkie decyzje są podejmowane poprzez glosowanie wszystkich czlonków sekcji............

i to jest to na co czekalem od poczatku tego tematu
moze wyjasni mi ktos taka sprawe . Michał pisze ze juz nie podlega dyskusji zmiana pojemnosci silnika i przepisow a teraz sie okazuje ze bedzie zebranie 20 stycznia ( ja tez jestem ) i beda przepisy poddane pod dyskusje ( jaka dyskusje skoro juz ustalone ) chodzi mi tylko o ton w jakim pisane sa posty Michała - mam wrazenie ze my jestesmy tylko na przyczepke a w dodatku jest nas tylko 30 szt MT:-) ( stwierdzenie Michała o naszej ilości czyli mało znacząca grupa oszołomow która psuje atmosfere ??!! ) wiec uwazam ze mozna bylo napisac Michale ze uwazasz ze silniki o wyzszej pojemnosci to przesada a czy beda dopuszczone zalezy od glosowania podczas zebrania 20 stycznia a nie ze nie podlega to dyskusji , a co do torow to ustalmy raz na zawsze ze nie spelniaja norm i przepisow ( oczywiscie brawa dla tych co sie staraja je przygotowac ) trudno takie czasy : brak kasy i sprzetu - ale bez przesady : jak juz sie buduje mozna przewidziec troche wieksze miejsce dla serwisu i choc farbe do oznaczenia miejsc startowych do finalow - znamy wszyscy realia ale dlatego nie zawsze mona stosowac i przenosic calkowicie przepisy z zachodu gdzie kasy jak lodu - pozatym mozna by wczesniej ustalac z sekcja czy tor bedzie spelnial wymogi MP .
A jeszcze co do silnikow jedno ( marudzace ) zdanie mona oczywiscie wstawic silnik mniejszy zamiast 5,2 - ale lepszej firmy ktory bedzie wydajniejszy niz 5,2 tylko po co ( to jest moje zdanie i jesli przepadnie w głosowaniu to trudno) - w sezonie 2005 juz mozna bylo sprawdzic ze silnik 7,5 cm nie muszi byc wcale niszczacy dla silnika 3cm........ ale zgadzam sie jeszcze raz - przepisy beda poddane glosowaniu !!!!! i mozna bylo tak od razu powiedziec a nie ze nie podlega to juz dyskusji !!!!!!!!

Tutaj przesadziłeś, nie można w ten sposób się wypowiadać wciskając komuś słowa których nigdy nie wypowiedział. Porozmawiamy na ten temat jak się zobaczymy w Warszawie.

Następna spraw, temat silników wraca do ciebie jak bumerang, nie masz żadnego konkretnego argumentu dla czego mielibyśmy dać większe silniki. Jedyny konkretny argument to, to że firma dla której jeździsz i ją reprezentujesz wypuszcza na rynek nowy produkt z silnikiem 5,2 ccm. W moich oczach ale nie tylko w moich straciłeś obiektywność oceny, jesteś stronniczy a dodatkowo próbujesz narzucić to innym. Proszę przestań mydlić tutaj oczy innym że to chodzi o dobro modelarstwa. Proponuje abyś przedstawił taką propozycję na naszym spotkaniu, myślę że po Twoich bezstronniczych i bezinteresownych wypowiedziach na pewno będziesz miał szeroki grono zwolenników.
Twój kolega z Teamu Jacek Żurek który moim zdaniem jest od Ciebie 100 razy bardziej doświadczonym modelarzem poprosił mnie o wyjaśnienie, wspólnie porozmawialiśmy na ten temat, uznał tą propozycję za słuszną i popiera ją w 100%, chociaż jest znacznie bardziej związany z ta firmą niż ty, ale on rozumie idee tej propozycji przeciwnie do Ciebie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 6:09 pm 

kalsa open wnosi duzo - zroznicowanie modeli na torze - atrakcja nie tylko dla zawodnikow ale i dla publicznosci niewatpliwa

klasa 1/5 atrakcja chyba sama w sobie !!!

co do czasu .... hmm słyszalem ze na zachodzie startuje w zawodach nawet 200 zawodnikow i sie wyrabiaja jak .... małe samochodziki ale do tego ptrzeba zdecydowanych - kilku sedziów - i dyscypliny samych zawodnikow .... a z tym jest bardzo kiepsko

ale z tego powodu blokowac powstawanie innych klas !!! ( z MT tez były opory )

w Szprotawie jak P. Jankowi sie spieszylo na inne zawody to byly najsprawniejsze finały w 2006 roku ( z całym szacunkiem dla P. Janka :-) [/list]

1. Tak jak pisałem, skaczesz z tematu na temat byle pisać nie ważne co ale pisać.
2. Kasa Open zmienia swoją nazwę na klasę Truggy ponieważ 99% modeli w tej klasie to Truggy i tak chcieli zawodnicy.
3. O ilości sędziów na imprezie każdy wie jaka powinna być i tutaj Ameryki nie odkryłeś.
4. Nikt nie blokuje innych klas, nawet Pan Jan o którym piszesz w dalszej części postu wysunął propozycję jak można rozwiązać problem startowania modelami nawet z silnikami 10ccm , ale chyba przegapiłeś ten wątek w ferworze pisania postów i taką propozycje przedstawie na naszym zebraniu.

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 6:45 pm 

najpierw zarzucasz innym ze pisza malo konkretnie a teraz jak pisze konkretnie o silnikach to tez zle - wracam do tego tematu bo mnie interesuje - i od razu zaznaczylem ze jezeli to nie przejdzie to trudno .......... nic Ci nie wciskam .... nie napisalem nic czego nie powiedziales ( jezeli w watku ze nas jest 30-stu to w nawiasie dopisalem tylko to jak ja to odczulem i nic ponadto ........ ) jezeli piszesz ze we wczesniejszych watkach ze sprawa silnikow juz nie podlega dyskusji a potem ze bedziemy na temat przepisow rozmawiac to tez dla mnie nie jest konkret .......

Artur napisałes
......Oj Januszu, po to żebyś potem nie pisal na forum że jesteś za a nawet przeciw. Będziesz mial możliwość wypowiedzieć się.
A tak w ogóle to po ch.... ja tutaj się udzielam ........
mnie tez nerwy puszczaja :-)

Michał napisał
.......Wiec nasze przepisy pozostaną tez bez zmian.......

to teraz moja wina ze zrzedze ??!! i po takim obwieszczeniu ze przepisy pozostana bez zmian pytam sie o czym rozmawiac .... widac bardzo nierozumnie odbieram to co sie tu pisze a mi zarzuca sie ze skacze z tematu na temat

podsumowanie - uwazam ze na forum powinno przedstawic sie zarys przepisow i poddac pod dyskusje ( jesli ktos chce ) a nie pisac ze nie podlegaja juz zmianie

pozatym o wiekszych silnikach byly rozmowy od poczatku istnienia klasy MT w ktorych Ty Michale nie brałes udzialu a wytykanie mi wyzszosci Żurka nad Cieślińskim prowadza do nikat ( oczywiscie ze jestem nikim razy 100 przy takich gwiazdach jak Wy ) - tym bardziej ze jak widzisz z tego samego timu a jakze rozne zdania - co dobitnie oznacza ze nie jestesmy zmuszani do niczego przez naszego "dilera - sponsora" czy jak kto woli .... i chyba tez juz dam sobie spokuj bo to nie ma sensu ..........

to samo pytanie po h...enia ja sie tu udzielam jezeli sa sami najlepsi x100

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 7:19 pm 

Nie pisz że miałeś odczucie... tylko opieraj się na faktach. Ja dzisiaj miałem odczucie że pada śnieg a jednak nie padał, wiesz co mam na myśli?

Jeśli poczułeś się urażony to przepraszam, nie miałem takiego zamiaru i nie było to moim celem. Klasa MT to kolejna klasa w której jeżdżę, staram się aby młodzi zawodnicy mieli jak najlepiej, żeby przepisy były jasne, czytelne i aby wiedzieli z czego one wynikają.

Nie mam nic przeciwko wprowadzeniu modeli o wyższych pojemnościach tylko na rozsądnych zasadach, takich jak wspominał Pan Jan Matukin, ale ta propozycja zostanie przedstawiona na zebraniu.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 29, 2006 12:16 am 

No i po temacie, porozmawiajcie sobie w spokoju na spotkaniu i przedstawcie przepisy techniczne i sportowe, które będą obowiązywać w sezonie 2007.

Artur, ja na Michała nie głosowałem więc nie pouczaj mnie jakie mam mieć stanowisko, jak dobrze pamiętam nie było Ciebie przy wyborze naszych reprezentantów.

Panie Lesławie, nikt Panu wina pić nie zabrania a profesjonalizm jest tam gdzie jest kasa, a u nas kasy na organizacje brak więc cieżko mówić o sporcie. To jest FUN i tyle więc nie psujmy tego jakimiś głupimi i niepotrzebnymi zachowaniami.

Michał nie przesadzaj z tym "doświadczeniem" bo jeszcze troche i trzeba was będzie beatifikować.

Jak się coś robi to należy zrobić to porządnie bo bubla każdy potrafi sklecić. Dlatego panowie profesjonaliści z przeogromną dozą doświadczenia nawet 100x większą od innych, zbudujcie przepisy a potem je egzekwujcie. I przestańcie wkońcu zachowywać sie, przpraszam za wyrażenie, jak święte krowy na które nawet źle popatrzeć nie można.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 29, 2006 12:26 am 

.......
wykasowalem bo to nie ma sensu.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 29, 2006 7:45 am 

Maciej Bartoszek napisał(a):
Panie Lesławie, nikt Panu wina pić nie zabrania a profesjonalizm jest tam gdzie jest kasa, a u nas kasy na organizacje brak więc cieżko mówić o sporcie. To jest FUN i tyle więc nie psujmy tego jakimiś głupimi i niepotrzebnymi zachowaniami...

Ja wina pić nie muszę,bo wyszliśmy z założenia,że starty w modelarstwie stają się alternatywnym sportem dla Filipa.
Kasa jest potrzebna i to trzeba sobie uświadomić,nie można przepisami zmusić kogoś,żeby przystosował swój model do kogoś kto ma pozwiązywany sznurkiem.
Uważam ,że tak do końca z organizacją nie jest żle:Szprotawa x 2,Nowy Targ x2 i Murowana Goślina x 2.Były to zawody na ,których byliśmy i które uważam były na odpowiednim poziomie organizacyjnym.
Kwestia przepisów powinna być klarowna,tak aby nie można było skreślać np.cyt."i czasopisma".
A jeszcze uwaga ,sport tworzą zawodnicy w oparciu o przepisy,o czystą walkę,o kulturę zachowania no i o zdrową rywalizację...,a stare przysłowie mówi "kto nie ma miedzi ,ten ..... siedzi" i robi FAN pod trzepakiem.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 29, 2006 11:16 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
Maciej Bartoszek napisał(a):
A jeszcze uwaga ,sport tworzą zawodnicy w oparciu o przepisy,o czystą walkę,o kulturę zachowania no i o zdrową rywalizację...,a stare przysłowie mówi "kto nie ma miedzi ,ten ..... siedzi" i robi FAN pod trzepakiem.

No to stare przysłowie pasuje tutaj jak ulał, zwłaszcza kiedy widze wypowiedzi, że zawody/modelarstwo powinno być bardziej dostępne dla ludu. Nie ma to jak kupić sobie model za ponad 2 tyś, a potem jeszcze się dowiedzieć że trzeba wydać kolejny tyś jak nie lepiej żeby model został dopuszczony do zawodów. To stwierdzenie/pogląd, który Pan, Panie Lesławie przedstawił potwierdza tylko moją teorię, że sporo jest ludzi którzy mają troche więcej kasy i starają się leczyć swoje kompleksy poprzez modelarswo. No trudno, każdy musi umieć się w jakiś sposób dowartościować. Dla mnie to stwierdzenie, które Pan zaprezentował jest poprostu śmieszne i jednocześnie budzi politowanie.

Jeżeli o mnie chodzi, to możecie w przepisach umieścić cokolwiek, max silnik 2ccm lub, że np dopuszczone są tylko silniki RB, lub ORION lub cokolwiek innego. Kto inny jest od ich stworzenia, kto inny od budowania torów a kto inny od jeżdżenia. Jak ktoś chce się angażować we wszystko po trochu to jego sprawa. Mnie iteresują klarowne zasady i jazda w nic więcej na chwile obecną proszę mnie nie mieszać.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 29, 2006 12:38 pm 

Dostępność to tworzenie lokalnych zawodów z przepisami dostosowanymi do potrzeb,a sport na poziomie MP to niestety kasa.Trzeba tworzyć ośrodki regionalne,(ma Pan przykład Kłodzka,są tory :asfalt,hala i off-road,własne AMB).W takich miejscach skupiać i propagować,a przedewszystkim wychowywać młodzierz,czy tych starszych,którzy chcą zacząć.W trampkach gumowych,chińskich nikt nie gra,ani nie biega na zawodach MP ,ale uczyć się danej dyscypliny można.
Poziomu z zasady nigdy nie równa się w dół.
Na zagranicznych zawodach nikt nie dyskutuje o kwarcach,czy zdawaniu pchełek,są kontrole techniczne,rygorystyczne i to jest sport przez duże "S",kultura zawodnika o którą u nas jest czasami tak trudno.
No i umiejętności w naszych Off-rodach w wielu przypadkach są tragiczne,niejednemu zawodnikowi trzeba by uświadomić do czego służy gaz,hamulec i skręt i co to jest optymalny tor jazdy.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 29, 2006 1:16 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Dostępność to tworzenie lokalnych zawodów z przepisami dostosowanymi do potrzeb,a sport na poziomie MP to niestety kasa.Trzeba tworzyć ośrodki regionalne,(ma Pan przykład Kłodzka,są tory :asfalt,hala i off-road,własne AMB).W takich miejscach skupiać i propagować,a przedewszystkim wychowywać młodzierz,czy tych starszych,którzy chcą zacząć.W trampkach gumowych,chińskich nikt nie gra,ani nie biega na zawodach MP ,ale uczyć się danej dyscypliny można.
Poziomu z zasady nigdy nie równa się w dół.
Na zagranicznych zawodach nikt nie dyskutuje o kwarcach,czy zdawaniu pchełek,są kontrole techniczne,rygorystyczne i to jest sport przez duże "S",kultura zawodnika o którą u nas jest czasami tak trudno.
No i umiejętności w naszych Off-rodach w wielu przypadkach są tragiczne,niejednemu zawodnikowi trzeba by uświadomić do czego służy gaz,hamulec i skręt i co to jest optymalny tor jazdy.

Z tym co Pan napisał zgadzam się w 100%

Tylko na nasze nieszczęscie/szczęscie w Polsce na podobne realia będzie trzeba jeszcze poczekać. Na chwile obecną jest potrzebna przedewszystkim kasa, na budowe toru, organizacje itd ... A tą dysponują dystrybutorzy i to też nie każdy.

Dziękuje za bardzo rzeczową rozmowe Panie Lesławie, pozdrawiam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 174 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona