Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 5:53 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 22  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 3:02 pm 

"trener"? może chodzi o "trenera kadry"?
skoro mamy jednoosobową
'kadrę", która też jest na zasadzie "kto wie jak się zgłosić i się zgłosi to jest w kadrze", to może trener nie jest potrzebny?
zresztą wyniki "kadry" też nie za bardzo nam wychodzą, może dlatego, że kadra składa się ze "zgłoszonych na ochotnika", a nie z najlepszych.
TO TEŻ jest jeden z ważnych punktów, tak samo jak wspomniane wcześniej "zera" przy ilości reprezentantów Polski w tegorocznych wyścigach 1:8 offorad - klasy EFROWSKIEJ najliczniej reprezentowanej z klas spalinowych w zawodach krajowych.
Nie tylko zresztą to - tak, jak mamy a kalendarzu poważne międzynarodowe imprezy modeli latających, pływających - nie ma zupełnie żadnych imprez samochodowych - i kto - my, zawodnicy mamy je organizować? - od tego jest wiodąca organizacja też.
Czy chociaż grosz z funduszy, o których wspomniano wyżej będzie przeznaczony na modelarstwo samochodowe? - wątpię.
Bardzo mnie interesuje co mam rozumieć przez przeznaczenie środków z M.Ś. na "sport wyczynowy" - czy oznacza to pieniądze na imprezy związane z MP modeli samochodowych, czy udział zawodników z Polski w M.Ś czy podobnych zawodach zagranicą - jeśli tak - to DOKŁADNIE W KTÓRYCH, i KOGO?
Ja osobiście nie chciałbym, żeby "trener" sugerował się w przyszłorocznych tego typu imprezach
"wyczynami" byłego trenera Janasa, bo domyślam się, że rolą "trenera" będzie ustalanie kto pojedzie, a kto nie pojedzie na dotowane przez LOK międzynarodowe imprezy.

Ostatnio edytowano Cz sie 24, 2006 7:06 pm przez Jacek Ochociński, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 6:53 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Panie Zbyszku,na logikę za przeproszeniem osób zainteresowanych,Pan Jan nie jest naszym reprezentantem.Jest sędzią i to nie tylko jak się okazuje w Naszej sekcji(ME redukcji).
Tu chodzi o człowieka z krwi i kości aktywnego modelarza jakim jest np.Artur,lub wielu jego kolegów z innych klas.
To oni wiedzą czego oczekują.Oni wiedzą co żle funkcjonuje(czy żalić się mają np.na pracę sędziego do sędziego-jest to oczywiście czysta hipoteza).
Sędzia nie powinien być monopolistą w sekcji.
Jak najbardziej powinien wchodzić w skład,ale nie stanowić jej całkowitego ciała.
)

Tu chyba należy się kilka słów dla osób,które nie zrozumiały moich słów,bądż błędnie je zinterpretowały.
Nie podważam dorobku modelarskiego,ani pracy sędziowskiej,która ku naszej uciesze jest coraz to na wyższym poziomie.Chodziło mi głównie o to,że praca sędziowska w wielu dziedzinach modelarskich troszkę rozprasza(z tego właśnie powodu nie będzie na GP w Kłodzku polskich sędziów.).Po drugie sędzia ,aby utrzymać swoją niezawisłość nie powinien reprezentować niczyich interesów(ani dilerów,ani modelarzy z danej klasy),powinien stanowić ciało doradcze,dzieląc się własnym doświadczeniem.
Dlatego moim celem było zasugerowanie zozszerzenia składu sekcji o czynnych zawodników .Przykładem była sprawa łożysk w 17T.Niepotrzebnie na każdych zawodach,czy na forum nalatywano na pomysł panewek.Ta sprawa powinna być rozstrzygnięta ,ciszej i przez przedstawiciela na zasadzie konsultacji.Dobrze że została zakończona pomyślnie.
Wiekszy skład da szansę rozjaśnienia troszkę tej czarnej barwy(cyt.P.Zbyszka) z ,którą utożsamiana jest praca w obecnym składzie.Jeśli modelarstwo ma się rozwijać musi stanąć na mocniejszych filarach,tak aby cały ciężar rozłożył się na więcej osób.
Ale może się mylę...

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 6:57 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
...Pan Jan nie jest naszym reprezentantem.Jest sędzią i to nie tylko jak się okazuje w Naszej sekcji(ME redukcji).
...Nie podważam...pracy sędziowskiej,która ku naszej uciesze jest coraz to na wyższym poziomie.Chodziło mi głównie o to,że praca sędziowska w wielu dziedzinach modelarskich troszkę rozprasza(z tego właśnie powodu nie będzie na GP w Kłodzku polskich sędziów.)....
...moim celem było zasugerowanie zozszerzenia składu sekcji o czynnych zawodników...Ale może się mylę...

Jednak mylisz się.
Posiadam licencję sędziego I klasy w klasach modeli samochodowych i pływajacych. Posiadanie takiej licencji nakłada na mnie obowiązki, o których decyduje organizator a nie zawodnik. Na wiosennym posiedzeniu CKM ustalone zostały kalendarze imprez dla wszystkich sekcji. Poświęcone ono było m. in. organizacji ME Naviga, w których powierzono mi określone funkcje. Z komandorem sekcji podzieliliśmy również nasze obowiązki z obsługą sędziowską naszych zawodów eliminacyjnych i MP. Wtedy nie był znany termin GP Kłodzka.
Ponadto jest kilkunastu polskich licencjonowanych sędziów, potrafiących obsłużyć zawody i niestosownym jest wytykanie mojej nieobecności na GP Kłodzka - tym bardziej, że jak stwierdziłeś - nie jestem Waszym reprezentantem.
W tym roku dokończę moje zobowiązania jako sędziego na nadchodzących MP we wszystkich klasach i postaram się zniknąć z Waszego pola widzenia - nie ma ludzi niezastąpionych.
To tyle tytułem ostatecznego wyjaśnienia i dodatku do naszej wczorajszej rozmowy i proszę o nie nawiązywanie już do mojej osoby w tym temacie.
------------
Temat jest konkretny, więc na "odchodnym" dorzucę moją propozycję.
Póki co, to LOK jest centralnym organizatorem imprez modelarskich.
Jednak ostatnie decyzje polityczne obróciły w niwecz to, co na ten sezon zostało zaplanowane. Polityk, który publicznie zbłaźnił się niewiedzą kto napisał wiersz o lokomotywie, zadecydował o wycofaniu funduszy na organizację naszych imprez. Inny polityk podjął się "reformy" w LOK-u i nikt z nas nie wie co dalej.
Załóżmy więc, że LOK jeszcze istnieje i to, że jeszcze coś można zdziałać.
Sekcja samochodziarzy jest najliczniejsza licząc po aktualnych licencjach - 194 zarejestrowanych.
Dla porównania:
- klasy redukcyjne pływające - 119,
- klasy pływajacych modeli wyścigowych FSR - 35,
- klasy modeli żaglowych M - 31,
- klasy modeli żaglowych F5 - 16.
W zwiazku z powyższym samochodziarze powinni mieć najliczniejszą reprezentację we władzach CKM i adekwatne do w/w liczby władze sekcji.
Podstawowe z nich to:
- Zarząd Sekcji,
- Kolegium Sędziowskie,
- Sąd Koleżeński.
Skład Zarzadu Sekcji:
- Komandor Sekcji,
- Wicekomandor Sekcji,
- Sekretarz Zarządu,
- Przewodniczący Kolegium Sędziowskiego,
- Koordynator Zarządu d/s kontaktów z zagranicą,
- Koordynator Zarządu d/s kontaktów z mediami,
- Koordynator Zarządu d/s modeli terenowych IC-8T i IC-8MT,
- Koordynator Zarządu d/s modeli szosowych IC-8 Sport i IC-10 TC,
- Koordynator Zarządu d/s modeli terenowych i szosowych z napędem elektrycznym.
Skład Kolegium Sedziowskiego:
- Przewodniczący Kolegium,
- Zastępca Przewodniczącego,
- Sekretarz.
Skład Sądu Koleżeńskiego:
- Przewodniczący Sądu,
- dwóch członków.
---------------------
Członkiem Zarządu Sekcji, Przewodniczącym Kolegium Sędziowskiego oraz sędzią nie może być:
- osoba mająca ograniczoną zdolność do czynności prawnych, w tym osoba niepełnoletnia,
- osoba prowadząca działalność gospodarczą o profilu modelarskim,
- osoba będąca przedstawicielem podmiotu prowadzącego działalność o profilu modelarskim.
----------------------
Do władz sekcji może kandydować każdy zawodnik, osoba pełniąca funkcję sędziego, organizator i działacz, akceptujący statut LOK i regulamin sekcji.
----------------------
Zarząd sekcji w mojej i Tadka Bernadego osobach przygotował sprawy związane z wyborami i na najbliższych zawodach w bezpośrednim kontakcie z zawodnikami przedstawi dalsze sugestie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 7:08 am 
Witam Śmiem twierdzić że Pan Lesław się nie myli.Ale z Panem Jackiem naprawde trudno jest dyskutować , widać że jest młody i gniewny.
Starsi zawodnicy pamiętają Pana Wacława Chrzanowskiego który był zawodnikiem który miał czas na udzielanie porad młodszym zawodnikom i razem z zawodnikami umiał się porozumieć z LOK-iem.
Jeżeli Sekcja samochodowa nie zgłasza reprezentacji kraju to widocznie nie ma takiej potrzeby (inne Sekcje zgłaszają na CKM LOK swoje reprezentacje i nikt z LOK-u do tych spraw się nie wtrąca).O tym gdzie mają być zawody i kto je organizuje decyduje władza Sekcji ponieważ komandor prowadzi bezpośrednio rozmowy z organizatorami.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 7:59 am 

Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
Witam Śmiem twierdzić że Pan Lesław się nie myli.Ale z Panem Jackiem naprawde trudno jest dyskutować , widać że jest młody i gniewny.
Starsi zawodnicy pamiętają Pana Wacława Chrzanowskiego który był zawodnikiem który miał czas na udzielanie porad młodszym zawodnikom i razem z zawodnikami umiał się porozumieć z LOK-iem.
Jeżeli Sekcja samochodowa nie zgłasza reprezentacji kraju to widocznie nie ma takiej potrzeby (inne Sekcje zgłaszają na CKM LOK swoje reprezentacje i nikt z LOK-u do tych spraw się nie wtrąca).O tym gdzie mają być zawody i kto je organizuje decyduje władza Sekcji ponieważ komandor prowadzi bezpośrednio rozmowy z organizatorami.

Mam kolejne pytanie i liczę na odpowiedź
Pan Matukin napisał;
Jan Matukin napisał(a):
Członkiem Zarządu Sekcji, Przewodniczącym Kolegium Sędziowskiego oraz sędzią nie może być:
- osoba prowadząca działalność gospodarczą o profilu modelarskim,
- osoba będąca przedstawicielem podmiotu prowadzącego działalność o profilu modelarskim.
----------------------
Do władz sekcji może kandydować każdy zawodnik, osoba pełniąca funkcję sędziego, organizator i działacz, akceptujący statut LOK i regulamin sekcji.
----------------------

Czy może Pan potwierdzić i powołać się na dokumenty które tak stanowią o raz czy takie również jest stanowisko LOK.
Pańska odpowiedź pomoże mi w wielu istotnych decyzjach na rok 2007.

Poza tym nadal wielu zawodników nie wie;
gdzie kiedy i na jakich zasadach odbędę się wybory
oraz gdzie i jak należy składać kandydatury.
Dostaję takie pytania i z przykrością stwierdzam ze nie potrafię na nie precyzyjnie odpowiedzieć.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 9:23 am 

Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
...Jeżeli Sekcja samochodowa nie zgłasza reprezentacji kraju to widocznie nie ma takiej potrzeby (inne Sekcje zgłaszają na CKM LOK swoje reprezentacje i nikt z LOK-u do tych spraw się nie wtrąca)...

Zbyszku - małe sprostowanie.
Panu Melionowi przekazana została lista kadry 2006 w klasach spalinowych i elektrycznych na posiedzeniu CKM.
A dwa lata temu prosiliśmy czołowych zawodników z klasy IC-8 do udziału w zawodach EFRY - nikt nie podjął propozycji. Wtedy była opłacona składka w tej klasie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 10:01 am 
Administrator forum

Janku,

Przekazana została lista kadry. Proszę, napisz kto wchodził w jej skład i na jakiej podstawie ją powołano.

Zbyszku,

Nie ma potrzeby powołania kadry bo zawodnicy nie zgłaszją takiej chęci??
jeżeli LOK chce być organizacja wiodącą, to wg. mnie ON decyduje jak kadra ma wyglądac na podstawie wyników osiągniętych w danym sezonie. Kadra powinna byc ustalona, zawodnik powinien dostać propozycje wyjazdu na zawody - a co już potem zawodnik zdecyduje to juz jest jego sprawa.
Od wyznaczania kadry nie są zawodnicy.
Wyobraź sobie sytuacje że w każdej dyscyplinie sportowej (a modelarstwo kołowe jest taką) zawodnicy sami wg. własnego widzimisie ustalali by skład kadry.
Skład kadry powinien byc ustalony po sezonie i ogłoszony do publiczniej wiadomości w medium w tej chwili najwiekszym - internet.
No tak, tylko strona LOK-u ostatnio była aktualizowana w styczniu 2005r.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 10:47 am 

Jan Matukin napisał(a):
Jednak mylisz się.
Posiadam licencję sędziego I klasy w klasach modeli samochodowych i pływajacych. Posiadanie takiej licencji nakłada na mnie obowiązki, o których decyduje organizator a nie zawodnik... Na wiosennym posiedzeniu CKM ustalone zostały kalendarze imprez dla wszystkich sekcji. Poświęcone ono było m. in. organizacji ME Naviga, w których powierzono mi określone funkcje. Z komandorem sekcji podzieliliśmy również nasze obowiązki z obsługą sędziowską naszych zawodów eliminacyjnych i MP. Wtedy nie był znany termin GP Kłodzka.
Ponadto jest kilkunastu polskich licencjonowanych sędziów, potrafiących obsłużyć zawody i niestosownym jest wytykanie mojej nieobecności na GP Kłodzka - tym bardziej, że jak stwierdziłeś - nie jestem Waszym reprezentantem.
W tym roku dokończę moje zobowiązania jako sędziego na nadchodzących MP we wszystkich klasach i postaram się zniknąć z Waszego pola widzenia - nie ma ludzi niezastąpionych.
To tyle tytułem ostatecznego wyjaśnienia i dodatku do naszej wczorajszej rozmowy i proszę o nie nawiązywanie już do mojej osoby w tym temacie.
------------
Temat jest konkretny, więc na "odchodnym" dorzucę moją propozycję.
Póki co, to LOK jest centralnym organizatorem imprez modelarskich.
Jednak ostatnie decyzje polityczne obróciły w niwecz to, co na ten sezon zostało zaplanowane. Polityk, który publicznie zbłaźnił się niewiedzą kto napisał wiersz o lokomotywie, zadecydował o wycofaniu funduszy na organizację naszych imprez. Inny polityk podjął się "reformy" w LOK-u i nikt z nas nie wie co dalej.
Załóżmy więc, że LOK jeszcze istnieje i to, że jeszcze coś można zdziałać.
Sekcja samochodziarzy jest najliczniejsza licząc po aktualnych licencjach - 194 zarejestrowanych....
W zwiazku z powyższym samochodziarze powinni mieć najliczniejszą reprezentację we władzach CKM i adekwatne do w/w liczby władze sekcji.
Skład Zarzadu Sekcji:
- Komandor Sekcji,
- Wicekomandor Sekcji,
- Sekretarz Zarządu,
- Przewodniczący Kolegium Sędziowskiego,
- Koordynator Zarządu d/s kontaktów z zagranicą,
- Koordynator Zarządu d/s kontaktów z mediami,
- Koordynator Zarządu d/s modeli terenowych IC-8T i IC-8MT,
- Koordynator Zarządu d/s modeli szosowych IC-8 Sport i IC-10 TC,
- Koordynator Zarządu d/s modeli terenowych i szosowych z napędem elektrycznym.
Skład Kolegium Sedziowskiego:
- Przewodniczący Kolegium,
- Zastępca Przewodniczącego,
- Sekretarz.
Skład Sądu Koleżeńskiego:
- Przewodniczący Sądu,
- dwóch członków.
---------------------
----------------------
----------------------
Zarząd sekcji w mojej i Tadka Bernadego osobach przygotował sprawy związane z wyborami i na najbliższych zawodach w bezpośrednim kontakcie z zawodnikami przedstawi dalsze sugestie.

Jasiu mam rację i cieszę się ,że Ty swoim postem to potwierdzasz. :)
Przedstawiony skład sekcji przez Ciebie obejmuje miejsce i dla sędziego i dla ,jak to nazwałeś koordynatorów poszczególnych klas.I o to właśnie mi chodziło,ci koordynatorzy mają reprezentować modelarzy z poszczególnych klas.I to gremium wsparte Waszyą pomocą da szansę ośiągnięcia jakiejś normalności.
Nikt przez moment nie neguje Waszej pracy i zaangażowania,ale chodzi o usprawnienie.
Sprawa Kłodzka,chodziło mi o to żeby wyjaśnić tym ,którzy sugerowali jakieś bzdury odnośnie sędziowania przez Czechów.
To że jesteś na MP świadczy tylko o Twojej klasie,wysokiej zresztą sędziowskiej.My możemy jedynie ubolewać,że Ciebie nie będzie z nami i niebędzie tego specyficznego klimatu,do którego się przyzwyczailiśmy.
Nie stroj fochów i nigdzie nie "odchodż" :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 10:59 am 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Janku,
Przekazana została lista kadry. Proszę, napisz kto wchodził w jej skład i na jakiej podstawie ją powołano...

Kadrę ustalono na podstawie rankingu 2005 z uwzględnieniem stabilności wyników z sezonu 2004.
Klasa DTM - ogólnie:
Michał Mamczarz.
Paweł Żelazo,
Tomek Massalski,
Łukasz Kowalczyk,
Maciej Dźwigaj,
Norbert Omelańczuk.
Klasy IC-8:
Andrzej Trella,
Norbert Omelańczuk,
Norbert Rekawek.
Wymieniłem jedynie klasy efrowskie, co do których nie było wiadome, czy EFRA przyśle zgodę i w jakich klasach na udział polskich zawodników.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 11:06 am 
Administrator forum

Jasna, rzetelna odpowiedź :)
Dzieki bardzo

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 12:05 pm 

Witam,

Rozmawiacie TEORETYCZNIE. W praktyce pewne sprawy wyglądają zupełnie inaczej.

EFRA ma swój ranking i zawsze pierszeństwo mają zawodnicy z tej listy, a nie z listy Mistrzostw Polski.

Jan Matukin napisał:
Cytuj:
A dwa lata temu prosiliśmy czołowych zawodników z klasy IC-8 do udziału w zawodach EFRY - nikt nie podjął propozycji. Wtedy była opłacona składka w tej klasie.

Opłacenie składki to nie wszystko, zawsze na konice każdego roku kalendarzowego, spotykają się wszyscy członkowie EFRA (Polska też teoretycznie do nich należy) i ustalają m.in. jaka liczba zawodników danego kraju wystartuje w określonej klasie (przydział miejsc)
W ostatnich latach Polska w takich spotkaniach nie brała udziału i w konsekwencji tego – nie były jej przydzielane miejsca w zawodach EFRY.
Od 2005 roku, reguralnie uczestniczymy w zawodach EFRA rangi ME:

http://www.defenateam.pl/zawody/miedzynarodowe/05/ECB/meb.php

http://www.mytsn.com/news/publ.asp?pid=11842

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 2:48 pm 

Cytuj:
Kadrę ustalono na podstawie rankingu 2005 z uwzględnieniem stabilności wyników z sezonu 2004.
Klasa DTM - ogólnie:
...
Tomek Massalski,
...

Bardzo mi miło, że ktoś docenił moje umiejętności. Jest jednak mały z tym problem. Nikt nie wpadł na pomysł, żeby mnie o tym poinformować. Nie było szansy, żebym odniósł się do informacji o której nie miałem najmniejszego pojęcia. O propozycji co do kadry w roku 2005 dowiedziałem się 10 minut temu czytając post Pana Janka.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 5:04 pm 

Co roku są organizowane Mistrzostwa Europy 1/10 TC. Niby każdy (a przynajmniej większość) zawodnik ma tego świadomomśc, ale brak większego zaangażowania i zainteresowania tematem…Trzeba po prostu chcieć. W tym roku załatwiałem przez dwa miesiące wyjazd Norberta Omelańczuka na Mistrzostwa Europy 1/10 TC i do końca nie było wiadomo czy w nich wystartuje. A wszystko dlatego, że dla Polski nie było przydzielonego ani jednego miejsca, mimo opłaconej składki EFRA za tą klasę.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 7:46 pm 

Norbert Rękawek napisał:
Cytuj:
W tym roku załatwiałem przez dwa miesiące....

I to jest najlepszy przykład panujących stosunków wśród nas. Zainteresowani będą wiedzieli o co chodzi jeżeli przywołam rozmowy w Borzęcinie. Odrzucone zostały konkretne propozycje pomocy w wysłaniu reprezentacji Polski na ME. Bo ktoś załatwia sprawy "po swojemu i dla swoich". Szanuję Noreberta Omelańczuka jako zawodnika i jako człowieka. Nie dziwię się że próbuje sił na arenie międzynarodowej. Tylko czy to wszystko trzeba robić poza plecami innych.
I konkretne pytanie do p.Rękawka.
Co mamy zrobić z Pawłem aby w przyszłym roku i Paweł pojechał na ME ?
Tadeusz Żelazo
PS. Jak wspomni się rozmowy w Borzęcinie to śmieszne i żenujące jest stwierdzenie
Cytuj:
Co roku są organizowane Mistrzostwa Europy 1/10 TC. Niby każdy (a przynajmniej większość) zawodnik ma tego świadomomśc, ale brak większego zaangażowania i zainteresowania tematem…Trzeba po prostu chcieć

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 9:12 pm 

Norbert Rękawek napisał(a):
W tym roku załatwiałem przez dwa miesiące wyjazd Norberta Omelańczuka na Mistrzostwa Europy 1/10 TC i do końca nie było wiadomo czy w nich wystartuje.

I mimo to Norbert nie wystartowal :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 22  Następna strona