Zaremba Lesław napisał(a):
...Pan Jan nie jest naszym reprezentantem.Jest sędzią i to nie tylko jak się okazuje w Naszej sekcji(ME redukcji).
...Nie podważam...pracy sędziowskiej,która ku naszej uciesze jest coraz to na wyższym poziomie.Chodziło mi głównie o to,że praca sędziowska w wielu dziedzinach modelarskich troszkę rozprasza(z tego właśnie powodu nie będzie na GP w Kłodzku polskich sędziów.)....
...moim celem było zasugerowanie zozszerzenia składu sekcji o czynnych zawodników...Ale może się mylę...
Jednak mylisz się.
Posiadam licencję sędziego I klasy w klasach modeli samochodowych i pływajacych. Posiadanie takiej licencji nakłada na mnie obowiązki, o których decyduje organizator a nie zawodnik. Na wiosennym posiedzeniu CKM ustalone zostały kalendarze imprez dla wszystkich sekcji. Poświęcone ono było m. in. organizacji ME Naviga, w których powierzono mi określone funkcje. Z komandorem sekcji podzieliliśmy również nasze obowiązki z obsługą sędziowską naszych zawodów eliminacyjnych i MP. Wtedy nie był znany termin GP Kłodzka.
Ponadto jest kilkunastu polskich licencjonowanych sędziów, potrafiących obsłużyć zawody i niestosownym jest wytykanie mojej nieobecności na GP Kłodzka - tym bardziej, że jak stwierdziłeś - nie jestem Waszym reprezentantem.
W tym roku dokończę moje zobowiązania jako sędziego na nadchodzących MP we wszystkich klasach i postaram się zniknąć z Waszego pola widzenia - nie ma ludzi niezastąpionych.
To tyle tytułem ostatecznego wyjaśnienia i dodatku do naszej wczorajszej rozmowy i proszę o nie nawiązywanie już do mojej osoby w tym temacie.
------------
Temat jest konkretny, więc na "odchodnym" dorzucę moją propozycję.
Póki co, to LOK jest centralnym organizatorem imprez modelarskich.
Jednak ostatnie decyzje polityczne obróciły w niwecz to, co na ten sezon zostało zaplanowane. Polityk, który publicznie zbłaźnił się niewiedzą kto napisał wiersz o lokomotywie, zadecydował o wycofaniu funduszy na organizację naszych imprez. Inny polityk podjął się "reformy" w LOK-u i nikt z nas nie wie co dalej.
Załóżmy więc, że LOK jeszcze istnieje i to, że jeszcze coś można zdziałać.
Sekcja samochodziarzy jest najliczniejsza licząc po aktualnych licencjach - 194 zarejestrowanych.
Dla porównania:
- klasy redukcyjne pływające - 119,
- klasy pływajacych modeli wyścigowych FSR - 35,
- klasy modeli żaglowych M - 31,
- klasy modeli żaglowych F5 - 16.
W zwiazku z powyższym samochodziarze powinni mieć najliczniejszą reprezentację we władzach CKM i adekwatne do w/w liczby władze sekcji.
Podstawowe z nich to:
- Zarząd Sekcji,
- Kolegium Sędziowskie,
- Sąd Koleżeński.
Skład Zarzadu Sekcji:
- Komandor Sekcji,
- Wicekomandor Sekcji,
- Sekretarz Zarządu,
- Przewodniczący Kolegium Sędziowskiego,
- Koordynator Zarządu d/s kontaktów z zagranicą,
- Koordynator Zarządu d/s kontaktów z mediami,
- Koordynator Zarządu d/s modeli terenowych IC-8T i IC-8MT,
- Koordynator Zarządu d/s modeli szosowych IC-8 Sport i IC-10 TC,
- Koordynator Zarządu d/s modeli terenowych i szosowych z napędem elektrycznym.
Skład Kolegium Sedziowskiego:
- Przewodniczący Kolegium,
- Zastępca Przewodniczącego,
- Sekretarz.
Skład Sądu Koleżeńskiego:
- Przewodniczący Sądu,
- dwóch członków.
---------------------
Członkiem Zarządu Sekcji, Przewodniczącym Kolegium Sędziowskiego oraz sędzią nie może być:
- osoba mająca ograniczoną zdolność do czynności prawnych, w tym osoba niepełnoletnia,
- osoba prowadząca działalność gospodarczą o profilu modelarskim,
- osoba będąca przedstawicielem podmiotu prowadzącego działalność o profilu modelarskim.
----------------------
Do władz sekcji może kandydować każdy zawodnik, osoba pełniąca funkcję sędziego, organizator i działacz, akceptujący statut LOK i regulamin sekcji.
----------------------
Zarząd sekcji w mojej i Tadka Bernadego osobach przygotował sprawy związane z wyborami i na najbliższych zawodach w bezpośrednim kontakcie z zawodnikami przedstawi dalsze sugestie.