Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 7:17 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 22  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 8:56 am 

Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
Głównym ciałem doradczym i opinijującym w sprawach modelarskich jest Centralna Komisja Modelarstwa składająca się z przedstawicieli poszczególnych Sekcji -które działają według swoich regulaminów zatwierdzonych przez CKM LOK.....Ciągle za mało infomacji dociera bezpośrednio do zawodników.Liga Obrony Kraju występuje jako Stowarzyszenie do władz Ministerstwa Sportu i Ministerstwa Edukacji o fundusze na działalność modelarską a to co jest uzyskane dzielone jest przez CKM LOK.Mamy nadzieje że ustawa Sejmowa o sportach modelarskich którymi zajmuje się LOK pozwoli na zwiększenie środków przyznawanych przez Ministerstwo Sportu.Wybory bezpośrednie które odbędą się na Mistrzostwach Polski są zgodne ze statutem LOK i tylko taka forma jest do przyjęcia...Możliwości działania są olbrzymie a efekty zależą od osób które podejmą ten trud ja zachęcam do działania w nowych władzach Sekcji.Będe starał się być na M.P. i tam wyjaśnie to co nie zawsze jest możliwe do napisania na forum.

Przede wszystkim witamy :D
Panie Zbyszku kilka słów odnośnie Pańskiego postu:
1.Myślę,że obecność Pańska na MP powinna być obowiązkowa-z racji pełnionej funkcji i szacunku do modelarzy,
2.Pisze Pan o CKM,każda szanująca się komisja powinna tworzyć jakiś raport i przedstawić go zainteresowanym.Powinien on zawierać informacje o kwotach,ich podziale na sekcje.W naszym przypadku powinniśmy się dowiedzieć też kto i jakimi kęsami ten nasz kawałek tortu (chodzi mi o samochodziarzy)odgryzał.Tym bardziej,że kilka imprez w ramach MP odbyło się bez partycypowania przez LOK w kosztach
3.Informacja o przewidywanym budżecie na nowy sezon
Kończy się sezon i taki raport ( rzeczywiście nie da się przekazać na forum) być może pomógł by , potencjalnym działaczom podjąć decyzję.
A tak to z Pańskich słów wynika ,że jest to tylko czarna robota.Nie brzmi to zachęcająco...

Ostatnio edytowano Cz sie 24, 2006 9:45 am przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 8:57 am 

Witam kolegów po przerwie wakacyjnej

Jakie wakacje? - pełnia sezonu, co weekend zawody - tu już widać podejście etatowych pracowników organizacji!!
w maju odbył się Zjazd delegatów wybrano nowe władze(wśród delegatów było 6 modelarzy wybranych na zebraniach wojewódzkich

ktoś z Kolegów modelarzy samochodowych głosował, był zaproszony na lokalne głosowanie??
Głównym ciałem doradczym i opinijującym w sprawach modelarskich jest Centralna Komisja Modelarstwa składająca się z przedstawicieli poszczególnych Sekcji -które działają według swoich regulaminów zatwierdzonych przez CKM LOK.

gdzie te dpkumenty?? Jak można się z nimi zapoznać - rozumiem, że w Łodzi w Oddziale Okręgowym jest 1 egzemplarz?
Ciągle za mało infomacji dociera bezpośrednio do zawodników.Liga Obrony Kraju występuje jako Stowarzyszenie do władz Ministerstwa Sportu i Ministerstwa Edukacji o fundusze na działalność modelarską a to co jest uzyskane dzielone jest przez CKM LOK.

przecież Szanowny Pan twierdził w swoich poprzednich wypowiedziach, że kasy nie ma - nie ma na modelarstwo kołowe rozumiem.
Po raz kolejny - tym razem już nie uderz, a porządnie walnij - w stół, żeby nożyce raczyły sie odezwać.
Oczywiście, że mało informacji do zawodników dociera - przecież taki sposób przekazywania informacji, jaki jest do tej pory powoduje właśnie domysły i podejrzenia. Czesi mają jawny - publikowany w internecie budżet z każdego roku, gdzie uwidocznione są wszystkie przychody i wydatki ich stowarzyszenia rządzącego sportem modelarskim. I od tego może CKM - jako część stowarzyszenia, które MA USTAWOWY OBOWIĄZEK oficjalnego publikowania takich dany zacznie. Mnie wystarczy rok 2004 i 2005.

Te parę ogólników, które przeczytałem wyżej tak naprawdę tylko sprawia wrażenie rzeczowej wypowiedzi, WSZYSTKO można wyjaśnić właśnie pisząc odpowiedzi na zadane wyżej przez nas konkretne pytania.
Trzeba tylko chcieć to zrobić.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 9:35 am 
Panie Jacku w sprawie kasy sumy jakie uzyskaliśmy z M.S. i M.E są znane członkom CKM LOK (Jan Matukin,Tadeusz Bernady) na sport wyczynowy dostaliśmy 30% w odniesieniu do 2005r i to zostało wspólnie podzielone,na wyjazdy na MŚ ( 3szt.) organizacja M.E. w Głownie ,organizacja M.P. na eliminacje nie starczyło.
W kwestii formalnej Stowarzyszenie LOK nie jest organizacją użytku publicznego inie ma podstaw do publikowania sprawozdania finansowego.
P.S Aktualnie jest sytem że poszczególne Sekcje składają plany imprez( na posiedzeniu jesiennym)Następnie LOK występuje do Ministerstw po dofinansowanie i w kwietniu wiadomo co nam przydzielono.Tak więc z góry nigdy nie wiadomo ile będzie kasy. Rok 2006 był nie dofinansowany mam nadzieje że może w 2007 będzie lepiej.Regulaminy Sekcji to sprawa władz poszczególnych Sekcji.Udział w Zjeżdzie wynika z działania poszczególnych osób w strukturach wojewódzkich LOK.Centralna Komisja Modelarstwa nie ma możliwości odelegowania swoich przedstawicieli.

Ostatnio edytowano Cz sie 24, 2006 9:56 am przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 9:44 am 

Tu nie chodzi o sprawozdanie finansowe ,tylko pokazanie.
Skoro LOK bierze kasę na nasze konto niby dla nas to niech pokaże jak wydał.
Co nas interesuje impreza w Głownie trwająca przez tydzień,skoro nie starczyło pieniędzy na inne potrzeby to wynika że nie było na nią stać...
Czy podział pieniędzy zależy od upodobań dzielących?
Interesuje mnie np.ilu jest licencjonowanych zawodników w redukcjach i ile poszło na nich kasy,a jak my wyglądamy w tym porównaniu.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 9:56 am 

W kwestii formalnej Stowarzyszenie LOK nie jest organizacją użytku publicznego inie ma podstaw do publikowania sprawozdania finansowego,

czyli nadal miga się Pan od prostych odpowiedzi na proste pytania, jednocześnie przedstawiając ogółowi tezy, które mijają się - jak większość Pana wypowiedzi - z prawdą.
KAŻDE STOWARZYSZENIE MA OBOWIĄZEK ZŁOŻENIA ROCZNEGO SPRAWOZDANIA FINANSOWEGO - jest to informacja jawna, dostępna w KRS.
Mnie chodzi o jawną publkację tego sprawozdania, ale jak widać, bez wyjazdu do Warszawy teog nie zobaczę.
Udzielając odpowiedzi o przydziale środków - nadal nie wiemy - i z tej buńczucznej wypowiedzi, którą przeczytełem wyżej - nie dowiemy się publicznie, ILE tych środków było i w jaki sposób zostały rozdysponowane.

Brakuje mi odpowiedzi na pozostałe, zadane wcześniej pytania - kto wybierał naszych przedstawicieli do walnego LOKu, dlaczego nas - członków tego stowarzyszenia nie poinformowano o miejscu i dacie takich wyborów itd.
I proszę nie zasłaniać się nieistniejącymi przepisami, że takiego obowiązku nie macie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 9:56 am 

Czy pieniądze otrzymane z M.S i M.E przez LOK są podzielone na modelarstwo wyczynowe i masowe , czy dzieli je LOK ?

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 10:26 am 
Panie Jacku był Pan zapraszany na posiedzenia CKMLOK.
Na posiedzeniu wiosennym gdzie były dzielone środki finnsowe byli zaproszeni Pan Dariusz Flisiak, Pan Robert Rękawek,Pan Niko z Firmy Ata oraz z władz Sekcji Pan Jan Matukin oraz 25 członków.
Liga Obrony Kraju nie ukrywa funduszów konsultuje oraz uzgadnia je właśnie z przedstawicielami modelarstwa na CKM LOK.
Na spotkaniu w Nowym Targu wezmę dokumenty ze sobą.Jeżeli chodzi o M.E.to działacze z Głowna pozyskali 4 razy tyle ile zostało przydzielone przez CKM LOK.Jeszcze raz proszę o spokojną dyskusję
P.S. Odpowiedż dla Pana Lecha pieniądze z M.S są na sporty wyczynowy a M.E na sport masowy całkowity rozdział jest przy udziale CKM LOK.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 10:35 am 

Witam kolegów po przerwie wakacyjnej od kilku dni obserwuje dyskusje i mam kilka spraw które można na spokojnie wyjaśnić.Potrzeba odnowienia składu władz Sekcji podyktowana jest wymogiem organizacyjnym , w maju odbył się Zjazd delegatów wybrano nowe władze(wśród delegatów było 6 modelarzy wybranych na zebraniach wojewódzkich ,trzech kolegów zabierało głos i mówiło o problemach organizacyjnych i finansowych w modelarstwie oraz o osiągniętych sukcesach na Mistrzostwach Świata i Europy).Głównym ciałem doradczym i opinijującym w sprawach modelarskich jest Centralna Komisja Modelarstwa składająca się z przedstawicieli poszczególnych Sekcji -które działają według swoich regulaminów zatwierdzonych przez CKM LOK.Jeżeli koledzy byście przypomnieli sobie dyskusję sprzed roku o zielonym światle w tunelu to nawiąże do wypwiedzi kolegi Tadeusza Żelazo że trzeba o problemach związanych ze sportem modelarskim dyskutować ale Moja uwaga jest jedna że trzeba szukać dróg i starać się założony cel osiągnąć.Ciągle za mało infomacji dociera bezpośrednio do zawodników.Liga Obrony Kraju występuje jako Stowarzyszenie do władz Ministerstwa Sportu i Ministerstwa Edukacji o fundusze na działalność modelarską a to co jest uzyskane dzielone jest przez CKM LOK.Mamy nadzieje że ustawa Sejmowa o sportach modelarskich którymi zajmuje się LOK pozwoli na zwiększenie środków przyznawanych przez Ministerstwo Sportu.Wybory bezpośrednie które odbędą się na Mistrzostwach Polski są zgodne ze statutem LOK i tylko taka forma jest do przyjęcia.Największy problem to wyłonienie osób które by chciały społecznie zajmować się działalnością organizacyjną w Sekcji .W tej chwili tą czarną robote wykonuje dwóch kolegów Tadeusz Bernady - komandor Sekcji oraz Jan Matukin jest okazja żeby im pomóc.Możliwości działania są olbrzymie a efekty zależą od osób które podejmą ten trud ja zachęcam do działania w nowych władzach Sekcji.Będe starał się być na M.P. i tam wyjaśnie to co nie zawsze jest możliwe do napisania na forum.

Panie Zbyszku mam pytanie.
W jaki sposób należy zgłaszać kandydatury ?

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 11:21 am 

Panie Jacku był Pan zapraszany na posiedzenia CKMLOK.
Na posiedzeniu wiosennym gdzie były dzielone środki finnsowe byli zaproszeni Pan Dariusz Flisiak, Pan Robert Rękawek,Pan Niko z Firmy Ata oraz z władz Sekcji Pan Jan Matukin oraz 25 członków.

A kto z zawodników-samochodziarzy, bezinteresownie zainteresowanych był w tej 25-tce,t.j.czy był członek z naszego ramienia :)
Proszę o nazwisko bo się nie podzielił spostrzeżeniami...

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 11:35 am 

Nareszcie rzeczowa dyskusja.
Modelarzy samochodowych jest najwięcej w kraju, mówię oczywiście o sekcjach w LOK-u i ilości wydanych licencji. Rozumiem aspiracje organizacji MŚ i ME , nas samochodziarzy nie spotka jeszcze dlugo taki zaszczyt w kraju, ale mamy ,,możliwości,, wyjazdu na takie imprezy co zdecydowanie jest tańsze od organizowania u siebie. Zapewne o tych sprawach będziemy rozmawiali z nowymi wladzami sekcji.

Tym samym żeby zacząć skladam oficjalnie swoją kandydaturę jako ,,cialo doradcze,, w klasach spalinowych on-road. Chetnie pomogę przy tworzeniu przepisów , modernizacji ich i kontroli technicznej.
Od przyszlego sezonu nie będę w tych klasach związany z żadnym dystrybutorem i tak jak napisalem jestem gotów pomóc w temacie na którym się znam.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 11:36 am 

Ponieważ jest około pięć sekcji wiodących , to powinno być pięciu naszych przedstawicieli . :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 11:50 am 
Panie Lechu CKM LOK składa się tylko z przedstawicieli modelarzy (czytaj Sekcji) tylko ja oraz dyrektor Włodzimierz Melion są etatowymi pracownikami LOK.Odpowiedż dla Pana Lesława tak jak napisałem na tym posiedzeniu był Pan Jan Matukin ,Tadeusz Bernady nie dojechał.
Sekcja ma w tej chwili dwa miejsca w CKM LOK ale to można zwiększyć jeżeli tylko będą osoby chętne do działania.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 12:42 pm 

Odpowiedż dla Pana Lesława tak jak napisałem na tym posiedzeniu był Pan Jan Matukin ,Tadeusz Bernady nie dojechał.
Sekcja ma w tej chwili dwa miejsca w CKM LOK ale to można zwiększyć jeżeli tylko będą osoby chętne do działania.

Panie Zbyszku,na logikę za przeproszeniem osób zainteresowanych,Pan Jan nie jest naszym reprezentantem.Jest sędzią i to nie tylko jak się okazuje w Naszej sekcji(ME redukcji).
Tu chodzi o człowieka z krwi i kości aktywnego modelarza jakim jest np.Artur,lub wielu jego kolegów z innych klas.
To oni wiedzą czego oczekują.Oni wiedzą co żle funkcjonuje(czy żalić się mają np.na pracę sędziego do sędziego-jest to oczywiście czysta hipoteza).
Sędzia nie powinien być monopolistą w sekcji.
Jak najbardziej powinien wchodzić w skład,ale nie stanowić jej całkowitego ciała.
Dam przykład:zaczyna się w pażdzierniku sezon halowy z nowymi przepisami.Zmiany wiążą się z pewnymi przygotowaniami.Do dnia dzisiejszego nie znamy tych przepisów,nie mówiąc o jakiejś weryfikacji.
Tak aby nie powstał jakiś bubel.Nawet wersji roboczej nie znamy.Dobrze ,że istnieje coś takiego jak poczta pantoflowa.
Wniosek jeden skład sekcji powinien być rozszerzony(no i może nieparzysty w razie jakiś głosowań :) )

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 2:21 pm 
Witam .Panie Lesławie moje kilku dniowe zastanawianie się wynikało z chęci poprowadzenia dyskusji żeby nikogo nie skrzywdzić a zarazem żeby zawodncy uwierzyli że można coś zmienić dla dobra wszystkich zainteresowanych.Dużą role odgrywa komandor Sekcji jego zastępca oraz trener .

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 2:47 pm 

Dużą role odgrywa komandor Sekcji jego zastępca oraz trener .

Komandora p.o. znam,zastępcy się domyślam ale trener?Pierwsze słyszę,myślę,że wielu z zawodników skożystało by z pomocy "sekcyjnego" trenera. :shock:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 22  Następna strona