Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 03, 2026 12:06 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: Zmiany w 1/10
PostNapisane: Cz cze 01, 2006 7:42 pm 

Koledzy, nadszedl już czas aby podjąć decyzję na zmiany na następny sezon. Dynamiczny rozwój klasy nagle się zatrzymal i warto zastanowić się co dalej. Mam parę pomyslów i prosilbym żeby wypowiadaly sie wylącznie osoby zainteresowane tym tematem.
1 Wprowadzenie nowej klasy dla nowych zawodników, mlodzików i juniorów. Jedynymi ograniczeniami sprzętowymi bylaby skala modelu, pojemność silnika , ograniczenie glośności. Klasa dla początkujących z zastrzeżeniem że senior zaczynający zabawe zawodniczą móglby startować tylko pierwszy sezon.
Taka klasa zasili nam szeregi w przyszlych latach , starsi zawodnicy mogliby użyczyc swojej wiedzy i pomocy mlodszym kolegom żeby bylo to dla nich jak najmniej trudne. Zastanawiam sie nad zakazem sponsoringu w tej klasie, nie mylcie tego z pomocą . Oferte takich modeli maja wszyscy krajowi dystrybutorzy którzy z pewnością wspomogliby tą klasę.

2 Nastepną sprawą jest nasza 1/10. Proponuje zniesienie pewnych zaostrzeń , dokladnie posiadania homologacji EFRA na silnik, wydech , dopuścic wszystkie nadwozia wlącznie z Lolą i GTP. Oczywiście może ktos powiedzieć że to nie zgodne z europą i nie będzie mógl startować na ich zawodach. Tylko kto jeżdzi na ich ich zawody a nawet jak będzie chcial to ze starym silnikiem niech się nawet nie wybiera.Zmiana nadwozia to koszt jednego kpl opon. Co nam to da : może wplynie to na dostępność naszej klasy dla chętnych do startów ale których odstraszają dziwne dla nich homologacje EFRA które i tak nie są sprawdzane. Poprawi to zdecydowanie wlasności trakcyjne naszych modeli, prędkości, ulatwi dostęp serwisowy do modelu. Umożliwi dodatkowe żródlo dostępu do silników i wydechów ( pewnie tym tekstem narazilem sie dystrybutorom) .

Takie są moje propozycje, czekam na wasze pomysly.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 01, 2006 9:29 pm 

Napiszę parę słów jako początkujący zawodnik (37 lat :) ), któy od niedawana ma spalinowy model z prawdiwego zdarzenia i zastanawia się nad startami w przyszłym sezonie w IC10TC ale:
1. tak jak Artur napisał, sprawa homologacji. Mam kilka silników 2,11 (Nova Mega, Novarossi, OS) ale czy spełniają one wymogi EFRA to nie mam pojęcia , to samo tyczy się wydechu. Jeśli jedynym warunkiem dopuszczenia silnika byłaby pojemność to nie ma problemu.
2. opony, rozmawiam z zawodnikami i jak słyszę, że komplet pianek za 80zł starcza na jeden finał to mi się wąż w kieszeni odzywa :-) na codzień jeżdżę na gumach i jakoś sobie radzę, może dla początkujących wprowadzić ograniczenie na opony ? Będzie taniej i wolniej.
3. półgodzinny bieg finałowy, jak dla początkującego to stanowczo za długo, myślę że biegi eliminacyjne po 5-8 minut a finałowe 10-15 minut.
No i to chyba wszystko co hamuje mnie startami w IC10TC. Aha, no i te obostrzenia w stosunku do seniorów to chyba niezbyt dobry pomysł. Wiek i umiejętności czasem nie idą w parze :-)

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 01, 2006 9:39 pm 

Dziekuję za zainteresowanie tym tematem. Ktos wprowadzil Cię w bląd w sprawie opon. Kpl kosztuje w granicach 65 zl, gdybyś zalożyl nowy kpl opon na final to zostaną Ci jeszcze na eliminacje ( za wyjątkiem Rudy Śl - aletam nic nie daje rady) . Zużycie opon pneumatycznych nie jest dużo mniejsze a trakcja znacznie mniejsza. Final w modelach spalinowych uczy rozlożenia sily na caly czas wyścigu , nie zawsze sprinterzy wygrywają dlugie dystanse- i to jest tym smaczkiem tych modeli.
Gwarantuję Ci że wystarczy Ci rok startu w tej klasie przy pomocy doświadczonych zawodników żeby posiąść wystarczającą wiedzę do przejścia do grupy bardziej zaawansowanej.
W sprawie homologacji- między innymi dlatego jestem za zdjęciem obowiązku posiadania takiego sprzętu, wystarczy mieć silnik o dozwolonej pojemności.

W sprawie nadwozi do IC-10 rozmawialem z Rafalem Z i niema nic przeciwko. Może inni zawodnicy z tej klasy wypowiedzą się.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 01, 2006 11:43 pm 

Ja już w tym roku byłem za dowolnymi nadwoziami.
co do ograniczeń nic nie stoi na przeszkodzie. Na sezon i tak trzeba nowy silnik, a na starty za granica jeszcze jeden silnik. Ja jestem otwarty na zmiany.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 02, 2006 9:54 am 

ja również jestem za tym co napisał Artur, na Lolach powinnismy juz jezdzic dawno a jesli chodzi o motory 5-portowe i wydechy outlaw to dla mnie moze być, modele beda szybsze i klasa IC-10 bedzie bardziej dynamiczna a napewno odbiegająca od standardu, jak sami wszyscy zauważylismy tory w polsce nie pozwalaja odkryć do konca mocy i predkosci w IC-8.
Mając na pokładzie Lole i silnik 2.11 o najwyzszych osiągach mozna mieć niezłe wrażenia z jazdy modelem spalinowym i wyraźnie odczuć róznice jaka dzieli wtedy klase elektryczną E-10DTM Open od IC-10, wtedy również bedzie to IC-10 Open lub Outlaw .... dobrze mówie ?

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 02, 2006 10:07 am 

No nareszcie może coś drgnie w tym temacie. Sam kiedyś poruszyłem podobny na forum http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=8733 , wtedy miałem jeszcze RS4 Evo3 (fakt silnik 15 ale daleko mu osiągami do 12). Obecnie mam serpenta impulsa i zerowe doświadczenie w zawodach a wiek (29) nie zabardzo juniorski :) Doświadczenia nie zdobedę jeżdżąc po parkingu lub samemu po torze; start w zawodach z doświadczonymi zawodnikami też nie zabardzo wchodzi w grę bo byłbym tylko przeszkodą na torze. Gdyby można było wystartować z początkującymi zawodnikami z mniej więcej podobnym doświadczeniem to co innego. Myślę, że tak jak napisał Artur jeden sezon wystarczy aby nabrać doświadczenia aby zacząć jeździć z doświadczonymi zawodnikami i nie być zawalidrogą na torze. JESTEM ZA !

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 02, 2006 1:22 pm 

Cieszy mnie ze sami zawodnicy zauważyli ten problem.
Faktem jest, że nasz model3 Evo cieszy się dużym zainteresowaniem, pomimo że obecnie nie ma klasy dla tych samochodów. Zarówno w ubiegłym jak i w tym roku sporo klientów zakupiło te modele i pytają, co dalej. Dziś jeżdżą pod marketami.
Nie czekając na dalszy rozwój sytuacji postanowiłem w tym roku uruchomić tor dla płaskich modeli i takiej klasy. Efekty będą widocznie niebawem.
Na pierwszych eliminacjach MP on-road tego sezonu pojawiła się ta klasa.
Niestety nikt się nie zgłosił. Będzie to wymagało odrobinę pracy i promocji, ale ufam, że nowa klasa zainteresuje zarówno obecnych jak i przyszłych modelarzy.
Możecie liczyć na nasze wsparcie w tej sprawie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 02, 2006 5:13 pm 

Jestem w trakcie pisania propozycji przepisów do klasy 1/10 Start ( tak ją na razie umownie nazwijmy) Przepisy będą bardzo liberalne, jak naj mniej ograniczeń i powinny byc dopasowane do potrzeb nowych zawodników i oczywiście dystrybutorów. Nie sadzę żeby ta klasa byla wiekszym obciążeniem dla organizatora , nie obawiam sie o puchary bo wiekszość dystrybutorów posiada modele dla tej klasy. Dodatkowo zawsze istnieje możliwość zrobienia dodatkowej imprezy dla tej klasy i przy okazji 1/10 Outlaw ( to tak dla podniesienia poziomu imprezki)
Myślę że wspólnie poprawimy atrakcyjność tych dwóch klas.

Prosilbym również o glosy przeciwników bo tradycyjnie pod koniec naszej dyskusji rozpocznie się dym i wszystkie wstępne ustalenia pójdą w diably.

Arku, wlaśnie chodzi mi o to samo co Tobie. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 28, 2006 4:37 pm 

Kontynuując dalej temat nowej klasy IC-10 Start .
Na zawodach w Klodzku bardzo blisko zetknąlem się z tą klasą i mam kilka uwag:
- zastanawiam się czy wprowadzenie wymogu posiadania ,,szarpanki,, albo ,,roto,, nie spowoduje że ta klasa bedzie męcząca. Sam bylem świadkiem walki z odpaleniem cieplego silnika i zmęczenie mechaników :lol: i teraz powstaje pytanie - czy pozwolić na stosowanie dodatkowego rozrusznika stolowego , czy znieść nakaz stosowania szarpanki lub roto tylko jak wówczas ograniczymy stosowanie wyczynowych silników. Oczekuję propozycji.
Kwestia dopuszczalnej pojemności silnika w tej klasie. Po rozeznaniu stwierdzam że można śmialo dopuścić silniki do 3 ccm tj 0.18 , teoretycznie silniki wieksze są mocniejsze, ale paliwa starcza tylko na 4 min wyścigu co wymusza większą ilość tankowań więc pojemność silnika nie stanowi problemu.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 28, 2006 5:14 pm 

Nie wiem czy juz ktos to napisal (nie chcialo mi sie czytac wszystkiego :D ), ale powrocilbym do tego, zeby polaczyc spaliniaki z elektrykami (np tak jak teraz w klodzku bylo)

A jak to bedzie to porzucisz baguski i wejdziesz w elektryka i spaline jak za dobrych dawnych czasów? Jakos nie wierze :lol:
Osobiście wolalbym osobno , ale to nie ja placę za imprezę

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 28, 2006 6:48 pm 

Wniosek jeden trzy klasy elektryków i spalinowe można razem.
W Kłodzku jeżdziły :open,standart,540,1:18 i spalinowe 1:10 i 1:5.
Było po 5 eliminacji ,a więc jazdy po pachy.
Dyscyplina startowa i mobilizacja zawodników dała możliwość sprawnego przeprowadzenia zawodów...

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 28, 2006 6:51 pm 

...i jakie wieczory przyjemne wśród kolegów :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 28, 2006 7:12 pm 

Nie, elektryki juz nie :D jedynie 1:18T w zimie. Jakby byly polaczone to chetnie jakas dyszke by sie kupilo... :D:D:D

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 28, 2006 7:20 pm 

Artur Groszkowski napisał(a):
Nie, elektryki juz nie :D jedynie 1:18T w zimie. Jakby byly polaczone to chetnie jakas dyszke by sie kupilo... :D:D:D

Wybacz , ale nie widze zwiazku pomiędzy 1/18T a IC-10 8)

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 28, 2006 7:24 pm 

Zastanawiam sie nad dziesiatka na przyszly sezon, dlatego osmielilem sie zabrac glos w temacie. Wydaje mi sie ze zakaz uzywania startboxow do niczego nie prowadzi, wyczynowy silnik pod "dowodztwem" kierowcy niedoswiadczonego wyscigu nie wygra, a nadmiar mocy moze jedynie przeszkadzac, dodatkowo brak jakichkolwiek zaostrzen wobec sposobu rozruchu silnika uatrakcyjni ta klase, zrobi ja bardziej "otwarta" a o to chyba wszystkim chodzi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona