Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 05, 2026 7:55 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł: IC-10TC RTR
PostNapisane: Wt lip 12, 2005 10:29 am 

Witam

Nie jestem zawodnikiem (jeszcze) ale bardzo chciałbym wystartować w zawodach. Czytałem temat "Top- Stock, moze czas na zmiany?" w dziale "Modele elektryczne (dla Zawodników)" w którym z oczywistych wzgledów nie moge pisać więc zakładam ten wątek. Poruszono tam temat klasy IC-10TC RTR w której miały by możliwość startu modele RTR z silnikami T-15. Mam model HPI Nitro RS4 3 Evo z silnikiem tej klasy i zastanawiam się czy próbować sprzedać ten model i kupić inny do startów w klasie IC-10TC (na forum są oferty sprzedaży Serpentów 710), czy pozostać przy moim obecnym modelu i poczekać na możliwość startów nim. Nie ukrywam że wolałbym zostać przy moim modelu bo kupiłem go nowego i sporo w niego włożyłem już swojej pracy w celu "dopieszczenia", a i ze sprzedażą bedzie pewnie ciężko. Wiem że w klasie IC10TC nie mam wielkich szans na początku więc chciałbym spróbować swoich sił z ludźmi na moim poziomie umiejętności, a nie jak napisał Pan Marek Kusiakiewicz w wspomnianym wyżej temacie (i słusznie zresztą) obijać modele doświadczonych zwodników.
Więc moje pytanie brzmi czy jest szanasa na taką klasę jak w temacie lub starty moim modelem na zawodach, czy raczej sprzedać i kupić jakiś "normalny" model.

PS Byłem już na kilku zawodach jako widz (Ruda Śląska, Tarnów i ostatnio Kłodzko - "dzięki" pogodzie modele prawie pływające :) ) i wiem jak wygląda rywalizacja w wszystkich klasach i jaki jest tam poziom

Pozdrawiam
Sławek Forystek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 14, 2005 5:29 pm 

Takich jak ty jest więcej i propozycja nie dotyczy tylko modeli HPI. Wszyscy widza ze brakuje klasy dla początkujących kierowców modeli spalinowych. W obecnej klasie jeżdżą najlepsi, którzy wydają na model i serwis minimum 2 x tyle co ty zapłaciłeś za 3EVO. Decyzja „co dalej” należy do ciebie ale wniosek o stworzenie klasy został przyjęty z entuzjazmem więc raczej będzie ona funkcjonowała od przyszłego sezonu.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 14, 2005 10:10 pm 

czy ta klasa obejmowala by tylko silniki 2,5 ?? czy na silniku 2,11 tez mozna bylo by startowac ??

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 8:34 am 

A jak by miala wygladac taka klasa? Bedzie to cos na wzor elektrycznego Top-stocku, ze dopuszczone beda tylko konkretne modele? Sam mam Impulsa i szczerze mowiac jak na dzisiejszy poziom zawodow IC-10TC to nie mam co szukac tam z tym modelem, a z checial bym powalczyl :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 8:40 am 

Tą kwestę zostawimy sędziom do decyzji.
Jest tak ze w ofercie hpi silnik 12 (zawodniczy) ma większa moc niż silnik 15 z modelu RTR 3 Evo.
Sprawa jest delikatna bo koncepcja polega na stworzeniu klasy dla początkujących i nie chodzi tu o wyścig zbrojeń. Przepisy natomiast powinny być możliwie proste, ale jednocześnie chronić szanse wszystkich zawodników.
Uważam że tak do końca nikt dziś nie zna wszystkich modeli różnych firm. W związku z tym uważam ze poza przepisami ogólnymi sędziowie na wniosek dystrybutora lub zawodnika powinni obejrzeć każdy nową markę i model, która pojawi się w klasie i zwykłym ogłoszeniem bez czekania na CKM dopuścić ja do klasy lub nie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 8:53 am 

Jestem jak najbardziej za taka klasa, ale szczerze mowiac nie chcialbym, aby stala sie ona kolejnym top-stockie, do ktorego ma dostep jedynie waska liczba modeli. Moze zrobic ograniczenia w postaci sinlika? Np. jakis silnik HPI, albo innej marki, ktora zechciala by zasponsorowac impreze :wink: Co Pan na to, Panie przedstawicielu :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 9:08 am 

Nie ma problemu. Jak pewnie zauważyliście jestem ostatnio dość otwarty na propozycje. Podjęliśmy decyzje o dynamicznym wejściu HPI na rynek i uważam ze zawodnicy, sędziowie i LOK powinni to wykorzystać. Druga taka okazja nie trafi się szybko.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 9:14 am 

To prosze nas informowac na bierzaca jak ida rozmowy.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 10:05 am 

Też jestem za stworzeniem takiej klasy - taki przedsionek do IC-10TC i IC-8 Sport. Dziękuję za podjęcie tego tematu w gronie sędziów i innych osób mogących mieć wpływ na stworzenie tej klasy.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 10:24 am 

Ja uważam ze jedynym ograniczeniem powinien byc staz startow w zawodach, bo co z tego ze ktos ma serpenta 710 jak nie umie nim jezdzic, wiec bez sensu pchac sie do IC-10TC skoro mozna bylo by powalczyc z rownymi sobie (doswiadczeniem) w innej klasie

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 10:37 am 

Umiejętności można zdobyć dość szybko i jest to kwestia tylko czasu i chęci do treningu. Przepisy natomiast powinny ograniczać tzw. „Wyścig zbrojeń”, wyrównywać szanse pod względem technicznym, aby zwycięzcy nie zawdzięczali swojego sukcesów ilości zainwestowanych w model pieniędzy a umiejętnościom. Inaczej cała zabawa traci sens.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 10:51 am 

rst napisał(a):
Ja uważam ze jedynym ograniczeniem powinien byc staz startow w zawodach, bo co z tego ze ktos ma serpenta 710 jak nie umie nim jezdzic, wiec bez sensu pchac sie do IC-10TC skoro mozna bylo by powalczyc z rownymi sobie (doswiadczeniem) w innej klasie

ale dales popalic... moze tez zrobimy ograniczenie wiekowe, lub po kolorze oczu. :lol: :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 11:41 am 

Ja jestem za tym co proponuje Pan Festiwal. Wyscig zbrojen jest we wszystkich klasach oprocz chyba top-stocka, w ktorym wszystko jest ustalone z gory.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 12:03 pm 

Witam!
Priorytetowym celem w zmianach przepisów w spaliniakach powinno być zwiększenie ilości zawodników. Najprostszym sposobem na to jest dopuszczenie do zawodów modeli będących już w posiadaniu przez modelarzy. Wiąże się z tym dopuszczenie silników 2,5 ccm do klasy 1:10. Powstanie nowej klasy, która będzie wiązała się z koniecznością zakupu nowego modelu lub silnika nie wpłynie na zwiększenie ilości zawodników. Wielkość ta determinowana jest kosztami. Sprzęt jest drogi. Ci, co chcą i mogą już się w to bawią.
Drugim celem może być rozdział na tych, co umieją jeździć i na tych, co umieją „jeździć inaczej”. Bycie „zawalidrogą” naprawdę nie jest przyjemne i wiąże się z dodatkowym stresem, który pogłębia „jeżdżenie inaczej”.
Nie wiem jak zrobić to przepisami. Nie tracę jednak nadziei, że komuś się to uda.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 12:33 pm 

Jestem za powstaniem nowej "taniej" klasy modeli spalinowych 1:10 RTR z silnikami .15 i .12 ale nich to są modele RTR. Samo dopuszczenie modeli z silnikami .15 do startów w klasie IC-10TC nic nie da; bo jakie szanse ma chociażby RS4 3 evo z silnikiem .15 z np serpentem 710 z silnikiem .12 - moim zdaniem nikłe albo nawet żadne. Mimo że HPI ma większy silnik to jego osiągi są o kilka klas poniżej silników montowanych w serpentach przez zawodników nie mówiąc już osamej konstrukcji zawieszenia.
Poza tym jak określić czy ktoś jeździ słabo czy dobrze. Pytać się przed startem ? Może zobaczyć podczas eliminacji ile razy obije model doświadczonych zawodników ?
Ja na pewno nie jeżdżę na takim poziomie jak obecni zawodnicy i bałbym się startować z nimi w jednej grupie i to nie dla tego że złoili by mi tyłek ale dlatego że przez niewielkie doświadczenie mógłbym niechcący uszkodzić im model/modele. Wiem że doświadczenia nie nabede jeżdżąc z kumplami po placu lecz tylko i wyłącznie na torze. Starty w klasie z zawodnikami z doświadczeniem mniej więcej na moim poziomie oraz możliwość poproszenia o pomoc np w regulacji i ustawieniu zawieszenia czy silnika doświadczonych zawodników z wyższej klasy będzie napewno niewymiernym i nieocenionym krokiem w zdobywaniu doświadczenia.
Jeżeli ktoś się już wciągnie w zawody, nabierze wspomnianego doświadczenia to może przejść do klasy wyższej lub jeżeli mu sie nie spodoba dalej jeździć swoim autkiem po placu przed hipermarketem z kumplami.

Pozdrawiam
Sławek Forystek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona