Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 11:47 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr gru 21, 2005 4:53 pm 

Wiec tak. Licze ze ktos mi pomoze bo zaraz zwariuje. Od wtorku mam nowiutki model mt2. tak sie ciesze a juz sa problemy ;(. Docieralemw domu jeden bak. Dolalem paliwo wlaczam i nic. No wiec dalej probuje, przekrecam taka srubke ( wczesniej pomagalo ) i nic. dalej cos krece. az wkoncu tak wkrecilem ze wyjsc nie moze :(.

Wiec chodzi o jedna z trzech srubek w gazniku. Nie znam nazwa wiec wytlumacze tak:

Sa te trzy: jedna pod filtrem druga obok filtra co przy niej idzie przewod paliwowy, ma taki jakby kolniezyk do gory i trzecia z boku obok tlumika.
Ta obok tlumika nie moze wyjsc. Prosze pomozcie - nie chce kupowac nowego gaznika, bo nie mam kasy ;(. Ta srubka sie kreci ale nie chce wyjsc, tak jakby gwint poszedl:(

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 21, 2005 4:58 pm 

Przy pierwszym uruchomieniu nie kręci się "śrubkami"-iglicami! Jeśli nie wychodzi to zdejmij i rozbierz gaznik. Ale możliwe, że jeżeli wkrecałeś ja na siłę to uszkodziłeś tą iglice.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 21, 2005 5:19 pm 

ale te srubki nie byly za bardzo ustawione tak jak w instrukcji... to juz nie bylo pierwsze odpalenie. ale jak rozebrac gaznik. w ogole nie widze jakiejs srubki aby go odmontowac od silnika. ;(

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 21, 2005 5:35 pm 

To trzeba było najpierw robić to z osobami, które co nie co wiedzą o modelach spalinowych. Trzeba było poczytać instrukcjie, troche pooglądać instrukcje, a przede wszystkim nie wkręcać iglic na siłę.

Powinna być nakrętka przy bloku silnika, która po odkręcenie pozwoli na wyciągnięcie gaźnika.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 21, 2005 5:51 pm 

chyba wiem ktora.. tylko jedna prawda? u mnie jest czarna i z dwoch stron wychodzi taki kolek ( sruba ) na ktore jest to nakrecone.

Ten tekst powyzej mnie nie pocieszy. juz tak jestem zly na siebie ze juz prosze tego nie mow :D:D :(((((

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 21, 2005 7:02 pm 

Piotr Michalski napisał(a):
Przy pierwszym uruchomieniu nie kręci się "śrubkami"-iglicami! Jeśli nie wychodzi to zdejmij i rozbierz gaznik. Ale możliwe, że jeżeli wkrecałeś ja na siłę to uszkodziłeś tą iglice.

"a nie mówiłem" :twisted:
jest kilka powiedzeń mających także tu zastosowanie:
1. działa? - nie ruszaj!
2. lepsze jest wrogiem dobrego

eech.... żeby to (piękne) MT2 miało szansę chociaż raz powąchać tor zanim Piotrek da mu radę..... :lol: hihihi!!

micro RS4
Trinity Blade

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 21, 2005 9:13 pm 

Jeżeli ukręciłeś łeb to masz zonka...
Wykręć gaźnik (taka czarna śrubka pod gaźnikiem)
Spróbuj wydobyć uszkodzoną iglicę.
W wersji optymistycznej wymiana będzię Cie kosztować jakieś 30 zł http://www.hpi.pl/sklep/advanced_search_result.php?keywords=15167
Jeżeli popsułeś również gwint w obudowie gaźnika to ją też trza bedzie kupić http://www.hpi.pl/sklep/advanced_search_result.php?osCsid=4a00a07277fb54cd7cb32bc90dc0f8fd&keywords=15165 A to już koszt 60 zł.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 21, 2005 9:47 pm 

A po jakiego diabła ją wogóle wkręcałeś, przecież zgodnie z instrukcją (silnik T-15 jak mniemam) ta śrubka (LSN) powinna być tak ustawiona żeby powierzchnia łba śruby tworzyła jednolitą płaszczyżną z gaźnikiem. HSN (to ta obok przewodu z paliwem) ma być wykręcona o 3 obroty od pełnego wkręcenia. Podczas docierania silnik odpala na tych ustawieniach "nie ma bata". Może po wypaleniu pierwszego zbiorniczka nie dałeś ostygnąć silnikowi i to moze być problemem przy próbie ponownego odpalenia. Ponadto silniki T-15 mają tą wadę (nie wszystkie ale znakomita większość) że trudno odpalic je gdy są bardzo rozgrzane (pow. 70-80 stopni). Życzę ci jak najlepiej i obyś miał jak najmniejsze straty - POWODZENIA.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 21, 2005 10:08 pm 

instrukcja, str. 41, ale raczej nie polecam żebyś to sam robił ...

wogóle przeglądałeś instrukcję?

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 21, 2005 10:16 pm 

TAK. Instrukcje przegladalem - nie do konca zrozumialem to z ta boczna srubka. reszte owszem. kurde no szkoda ze tak pozno sie o tym dowiedzialem. Udalo sie ze srubka - gaznika calego nie dalo sie wyciagnac :( mam kluczyk od traxxasa i od hpi - zaden nie pasuje DLACZEGO? ten do kol nie pasuje, mniejszy rowniez to ktory? :(. Darek Stefanowicz pomogl mi - dzieki. Wykrecilem ta srubke spod filtra i udalo mi sie wyciagnac te bebeszki - to chyba zwie sie przepustnica. Wtedy pchajac od srodka w ta srube zaczalem krecic - z wielkim trudem udalo sie, teraz juz lepiej sie kreci jednak jest lekki opor. Ustawie tak jak mowicie ta srubke i juz jej nigdy nie rusze - chetnie bym ja zakleil :twisted:

Juz jest ok tylko przy demontowaniu tego niechcacy zachaczylem o kabelek od paliwa - lekko pekl w jednym miejscu ale skrocil sie o 0,5cm. Cos ciezko bylo zapompowac ale udalo sie. Teraz nie moge zapalic - czy to moze miec z tym zwiazek? Ruszam ta od mieszanki - ustawiam j ak w instrukcji i nic, zmieniam pozniej i tez nic. Mam nadzieje ze jak pojde na tor czy gdzies gdzie bedziemy docierac to uda sie go odpalic. Moze macie jeszcze jakies pomysly na odpalenie?

Dzieki wszystkim juz bede wiedzial na przyszlosc - w koncu czlowiek uczy sie na bledach - ale to mnie nie pocieszylo <lol> :D:D

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 21, 2005 11:28 pm 

Prosze niech mi ktos z tym wszystkim pomoze. Urwal sie kawalek wczesniej wezyka od paliwa ( 0,5cm ) no i zalozylem i teraz nie pompuje paliwa. W wezyku paliwo idzie ale jak dochodzi do konca to nic. Pompuje nawet 15 razy a silnik nie jest zalany, w gazniku nic sie paliwa nie pojawia :( no co jest z tym? probowalem lekko srube luzowac ale wtedy cieknie.. poprobuje jeszcze moze znajde ten srodkowy punkt ale juz zrobilem tyle prob :(((( jak mozecie mi pomoc? Strasznie mi smutno bo modelik nowy jest a juz tyle problemow ;(

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 21, 2005 11:45 pm 

Co tu gdybać. Instrukcję w rękę, jeśli w języku obcym, którego nie rozumiesz to i słownik się przyda i do boju - analiza wszystkiego od początku do końca. Oczywiście ze zrozumieniem, bo to jest główna przyczyna Twojej bezmyślności i problemów. Niestety tak to już jest - ilość napisanych postów wcale nie odzwierciedla posiadanej wiedzy :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 22, 2005 12:22 am 

Piotrek-krk napisał(a):
Prosze niech mi ktos z tym wszystkim pomoze. Urwal sie kawalek wczesniej wezyka od paliwa ( 0,5cm ) no i zalozylem i teraz nie pompuje paliwa. W wezyku paliwo idzie ale jak dochodzi do konca to nic. Pompuje nawet 15 razy a silnik nie jest zalany, w gazniku nic sie paliwa nie pojawia :( no co jest z tym? probowalem lekko srube luzowac ale wtedy cieknie.. poprobuje jeszcze moze znajde ten srodkowy punkt ale juz zrobilem tyle prob :(((( jak mozecie mi pomoc? Strasznie mi smutno bo modelik nowy jest a juz tyle problemow ;(

to nie kwestia długości wężyka
na początek zostaw te śruby regulacyjne w spokoju
wróć do ustawień fabrycznych i narazie zostaw
nimi się kręci jak model już jeździ, a nie przy odpalaniu

wyjmij gąpkę filtra, zobaczysz przepustnicę, powinna być uchylona na ok 1mm (otwór w tym wałku co się obraca), jeśli nie to kręć śrubką biegu jałowego przy zamkniętej przepustnicy tak, żeby otworek miał ten 1mm.
Potem otwórz przepustnicę (dźwignia od serwa) i dopiero pompuj, jeśli paliwo nie dochodzi to jest grubszy problem. Jesli dochodzi, to włóż gąbkę, otwórz przepustnice na 1/4 i próbuj odpalać.

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 22, 2005 9:07 am 

Do Gisma:

Wez sie mocno palnij w glowke. Nie uwazam sie za doswiadczonego forumowicza. Po co w ogole tu piszesz? mowisz o mowich postach a nie zauwazyles ze wpisales to samo co poprzedni? Nie prosilem abys tlumaczyl mi jak skorzystac ze slownika czy instrukcji. Cos tam mniej wiecej z ang rozumiem jednak duzo slow musialem przetlumaczyc - tak zrobilem przed uruchomieniem, poza tym czytalem to rowniez w internecie przed zakupem mt2.

No wiec ustawilem wszystko fabrycznie. Zrobilem z ta srubka z ktora mialem problemy ( jest rowno z gaznikiem ), z ta od mieszanki ( jest tak jak w instrukcji ), ta pod filtrem musialem ruszyc - ustawilem mniej wiecej tak jak ta od mieszanki, poniewaz wczesniej ja wykrecalem aby wyciagnac przepustnice i wypchac ta srubke od obrotow - inaczej by nie wyszla. Przepustnica rowniez jest ok - na hamulcu czy na czym tam widac ja gdzies ok 1m, a jak sie przekreci to cala! i ciagle mowicice z tymi ustawieniami abym je zostawil - tak tez zrobilem juz wiele razy jednak silnik nie chce odpalic. Pozniej zauwazylem ze mi paliwo nie dochodzi. Zaczalem lekko luzowac ta srubke od wezyka to paliwo sie wylewalo przy srubce od mieszanki, pozniej lekko scisnalem to nie szlo - musialem odkrecic srubke od mieszanki i juz bylo ok ( to mniej wiecej chyba byly 3 obroty jak w instrukcji albo troszke wiecej, ale inaczej nie szlo paliwo ) - smieszne jest to ze przed tym pompowalem chyba 15 razy a silnik pieknie nic NIE ZALANY - cos nie tak. W koncu odpalam no i tak przez 2 sek cos zalapal, ale dalej nic :( probowalem tak do poznego wieczoru i niiiicccc :((( co ja mam zrobic.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 22, 2005 9:13 am 

jakie było otwarcie przepustnicy w trakcie odpalania? znaczy ile gazu dodałeś?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona