Paweł Lipinski napisał(a):
Powiem Ci ze nie zwracam uwagi na dlugosc swiecy dla mnie najwazniejsza jest ciepłota chyba ze producent silnika zaleca odpowiednie swiece .
W temeraturze do 5 -10 stopni spróbuj OS A3 lub novarossi ,mega 5
powyzej załóż 6 lub OS 8.
Świeca 7 lub OS A5 to juz zimna swieca i zakladam powyzej 25 st.
10% a 20% nitro to jest bardzo duza roznica
Generalnie im wiecej nitro bedziesz musial zalozyc zimniejsza swiece tak samo jest z radiatorem jak jest duzy to wystarczy cieplejsza swieca jak mniejszy to szybciej bedziesz musial zalozyc zimniejsza .
jak jest wilgotno silnik bedzie lepiej pracowal na cieplejszej swiecy jak sucho na zimniejszej
Pamietaj jeszcze o jednym im zimniejsza swieca silnik bedzie mial lepsze osiagi w wyzszym zakresie obrotów jak cieplejsza to w dolnym
Maciek ma racje nie da sie okreslic złotego srodka kazdy silnik jest inny
i kazdy na tej samej swiecy moze inaczej pracowac.
Dam ci przyklad jezdzilen na 16 % i swiecy 6 przy 25 st. na silniku novarossi i temp osylowala miedzy 110-120 st. teraz mam Mege i przy takich samych warunkach musialem zalozyc 7 poniewaz mega ma duzo mniejszy radiator i na 6 osiagała 140 stopni na 7 temperatura spadła do 115-120 .
Powodzenia
O włąśnie dziękuję bardzo bardzo dobre wytłumaczenie. o to mi chodziło.
Zadaje takie dośc szczególne pytanie niektóym może się wydawć że odpowiedż jest prosta ale jednak też zalezży od tego dużo, Chcem w tym roku wystrtować w buggy, dlatego chciałbbym dowiedzieć się i przygotować jak najlepiej

.