Whitestock_Crisis napisał(a):
Toost napisał(a):
pitek napisał(a):
a+paliwk+grzaleczka+aro+bateryjki i inne dalo z nim zmescic sie do 1800

paliwo 100 za 5L
grzałka z ładowarką 60-80
aro 20
baterie 75
olej do filtra 30
klucz do świec 20
butelka do tankowania ok 20
ładowarka do aku aparatury ok 40 (ładowarka na 4 aku z allegro)
to chyba tyle
385 zł??? Cosik za duzo

dałoby sie w 200 zmieścić - ja się zmieściłem, bo:
Paliwo 2,5 L (na początek starczy, wydatek duzy nie ma co takich kosztów na paliwo) 60 zł
grzałka bez ładowarki (50zł)
aro (20 zł - można pominąć gdy ktoś ma wd40 - ja pominąłem, bo akurat mam wd40

)
baterie ehh 75 zł
do filtra olejek rycynowy 1,10zł - tez jest dobry
klucz do śiwec to może być równiedobrze jakiś imbus - a to ma prawie kazdy w domu (no ale skoro to niech bedzie 20 żł ;])
butla do tankowania - ja to olałem no ale jak ktoś jest wygodny to neich płaci - 20 zł
no i ładowarka do aku - ja mam z auchan za 32 zł na 4 baterie (paluszki), ale załadujesz w niej tez kazda inna cele- bo ma taka dostosowywalna dlugość akumulatora.
ja sie z tym wsszytstkim zmieściłem w 200 zł ale czyniłem pewne oszczędności. ale żeby mieć to wszystko to tak jak kolega toost napisał, minimum 300 zł ze ściskaniem sie a 400 na luźne kupno wszytkiego tak jak trzeba :/
chytry dwa razy traci ... bo nie ma kalkulatora.
2.5 L to jedno jeżdżenie, 5L kosztuje taniej
grzałka bez ładowarki ... a jak ładujesz? wkładasz baterię R20? to policz ile kosztowały baterie po miesiącu
WD-40 to się nadaje do uruchamiania śrub, do wnętrza silnika nie będę lał badziewia, szkoda mi silnika
butla do tankowania, olałeś ... znaczy jak wlewasz, przez lejek?
co do ładowarki to z zgoda, podałem ceny orientacyjne
to samo olej rycynowy, ale jesli kupujesz model za półtora koła to 20 zł różnicy nie robi, ja do mojego dołożyłem już części za ponad dwie stówy
Jeśli się decudujesz na model spalinowy to musisz się liczyć z kosztami "utrzymania".
Jeśli chcesz go postawić nad telewizor ... to za drogi mebel.
wd40 tez uzywam sporadycznie kiedy widze ze w tloku zostało paliwo, to psykam i wylewam to co zostało z paliwem, i jest czysciutko, bo wd40 odtłuszcza tez. pozatym nic nie leje a silnik chodzi doskonale.
Pozatym nie mam parkinsona zeby z butelki nie trafic do wilkiego otworu do nalewania. co do baterii w grzałce... u mnie jest ogniwo sub-c wiec bez problemu wchodzi do ładowarki (wiem, że w niektórych modelach grzałek sa R20 - ale u mnie akurat nie i bardzo sie z tego ciesze)- wkońcu jakos ładuje, nie? co do paliwa zelezy czym kto jeździ i jak czesto to robi. Ja banie 2,5 litra męcze drugi rok-mt2 nie jest pazerny na paliwo, mimo ze jeżdze na bogatej mieszance. To tyle ode mnie. Koszty dopasowałem jak do siebie idealnie i nie widze powodu, żeby kupowac cokolwiek jeszcze.