Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj



Teraz jest Wt sty 23, 2018 9:08 am

Teraz jest Wt sty 23, 2018 9:08 am




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 24, 2005 7:10 pm 
Offline

Dołączył(a): N wrz 11, 2005 7:17 pm
Posty: 355
Lokalizacja: Kraków
Cóż, ja nie neguję poprawności tego rozwiązania. Link do opinii wygłoszonej przez ortodoksyjnych elektroników podałem jedynie tytułem ciekawostki.

_________________
Jarek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 24, 2005 9:59 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 30, 2005 7:33 pm
Posty: 386
Lokalizacja: Sosnowiec
ale co niektorzy tu teorie pisza szkoda slow , prosty sposob jak otrzymac zasilacz do ladowarki z 12V na wyjsciu , ja np poszedlem do znajomego ktory pracuje w komputerowym i za browara mi dal zasilacz AT , AT rozni sie tym od ATX ze przy pomocy osobnego przycisku mozna go wlaczyc bez obciazenia a w zasilaczu ATX potrzeba zrobic zworke na czarnym i niebieskim kablu w molexie ATX 20pin , wrcajac do zaislacza AT mozna niepotrzebna ilosc kabli odlutowac od plytki i zostawic sobie jedna wiazke kabelkow czyli czerwony dwa czarne i zolty , zolty i ktorys czarny to +12V a czerwony i ktorys czarny to +5V , podlaczamy pakiet najpierw do ladowarki potem ladowarke pod 12V i cieszymy sie bo pakiet sie laduje i ladowarce nic nie jest ...

_________________
Custom Made TLT-1 Jeep Wrangler


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 24, 2005 10:21 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz cze 10, 2004 10:42 pm
Posty: 1274
Lokalizacja: Pawłowice śląskie
Tak, to naładuj 7 cel albo 6 cel prądem 5A to zobaczymy czy ładowarka ci naładuje jeżeli uważasz że w zasilaczach AT nie trzeba obciążać 5V :)

_________________
www.prorevo.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 24, 2005 10:27 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr sie 31, 2005 8:47 pm
Posty: 33
Lokalizacja: Gdynia
ja nie mam obciążonego 5V i Ultramat 5 mi ładuje z zasilacza AT pakiety 1800 w dwadzieścia pare minut, co daje prąd ok 4A :)

_________________
TL-01b - Bonzo! :D
Ready to RocK!


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 24, 2005 10:37 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz cze 10, 2004 10:42 pm
Posty: 1274
Lokalizacja: Pawłowice śląskie
Jeżeli umiecie angielski wszystko opisane dlaczego potrzeba obciążać te 5V. Znajomośc angielskiego i elektryki potrzebna i mała pomoc panów Ohm, Watt oraz Kirchofa i ich wzorów :)

http://web2.murraystate.edu/andy.batts/ ... _table.htm

PS. Skąd wiesz że mają twoje pakiety nadal 1800mAh jak Ultramat 5 nie posiada wyświetlacza i pomiaru Wpakowanego prądu w pakiet. Fakt jest też taki że ładowarki potrafią stabilnie pracować jescze przy napięciu 11V i z tego co pamiętam Ultramat 5 bo miałem taką już np przy ładowaniu 8 cel potrzebuje napięcia powyżej 12V

_________________
www.prorevo.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 24, 2005 10:47 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 30, 2005 7:33 pm
Posty: 386
Lokalizacja: Sosnowiec
moj zasilacz bez obciazenia lini 5V laduje mi pakiety ladowarka pirania podlaczona pod 12V odpowiednio 1300mAh w 20 minut ale jest to NiCd a 3000mAh NiCd w 46 minut , niczego zlego jescze nie zaobserwowalem w ladowarce jak i zasilaczu , moja aldowarka przyjmuje od 11V do 15V i oddaje miedzy 1A a 4A

_________________
Custom Made TLT-1 Jeep Wrangler


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 25, 2005 12:32 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn mar 14, 2005 6:09 pm
Posty: 134
Lokalizacja: Z Traxxasowa ;)
A po co wogóle ta rozmowa... Przerobiłem kilka zasilaczy i wiem z doświadczenia, że niektóre zasilacze wymagają obciążenia 5V a niektóre nie... Nie wiem, czym to jest uzależnione, ale tak to wygląda...

VerB napisał(a):
...w zasilaczu ATX potrzeba zrobic zworke na czarnym i niebieskim kablu w molexie ATX 20pin...


Włącznik to czarny i zielony kabel ;)

Pozdr.

_________________
http://www.michaldawidowicz.com


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 25, 2005 8:02 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn cze 20, 2005 10:11 am
Posty: 2777
Lokalizacja: Pabianice
VerB napisał(a):
ale co niektorzy tu teorie pisza szkoda slow , prosty sposob jak otrzymac zasilacz do ladowarki z 12V na wyjsciu , ja np poszedlem do znajomego ktory pracuje w komputerowym i za browara mi dal zasilacz AT


Czyli zasilacz z Twojego podpisu cyt. "Moded Enlight PSU with 9A on 12V line" to nic innego jak zasilacz AT ? Pytam bo tak groźnie brzmi opis :) To co takiego jest w nim, że określasz go mianem "moded", ma żółtą obudowę i fluorescencyjne kable ? :)

_________________
Ładowarki Turnigy Accucell-6, HK_Eco 6-10 (200W) nowe z gwarancją. Zajrzyj TUTAJ


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 25, 2005 5:27 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt gru 02, 2003 6:19 pm
Posty: 878
Lokalizacja: 100LICA,
barman_pl napisał(a):
Włącznik to czarny i zielony kabel ;)


albo zielony + masa (obudowa) :)

_________________
"życia nie mierzy się liczbą wykonanych oddechów. miarą życia są chwile, kiedy oddech wstrzymujemy"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 09, 2005 10:09 am 
Offline

Dołączył(a): Pt lis 05, 2004 10:06 pm
Posty: 2469
Lokalizacja: Wa-Wa Auto: Xray m18 i TLT-1 Trial
Rafał Piesio napisał(a):
barman_pl napisał(a):
Włącznik to czarny i zielony kabel ;)


albo zielony + masa (obudowa) :)


czarny to też masa :]
wyczytałem to gdzieś :]

_________________
SPRZEDAM M18T/MT rtr. Na bezszczotce!
Info na Maila Kruszu@gmail.com <- rzadko bywam na forum, więc wolno odpisuję na PW.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 05, 2005 9:09 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz paź 21, 2004 1:12 pm
Posty: 237
Lokalizacja: Warszawa
a czy nie mozna podlaczyc ladowarki pod zasilacz W komputerze i odpalic komputer? czy mozna przeciazyc zasilacz w ten sposob i cos zjarac?
zasilacz to chiftec 420, na plycie miedzy innymi 9800pro
czy pakiet moglby sie spokojnie ladowac a ja kozystac z kompa?

_________________
Mariusz Obarski - GTR Team


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 05, 2005 10:00 am 
Offline

Dołączył(a): Wt sty 18, 2005 7:57 pm
Posty: 918
Lokalizacja: Wrocław
NIE

_________________
Pozdrawiam. Mariusz "Bonawentura"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 05, 2005 10:33 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sty 02, 2005 5:37 pm
Posty: 375
Bonawentura napisał(a):
NIE


a właśnie, że TAK - przez bardzo długi czas tak robiłem - mam nawet wyprowadzone poza obudowę komputera kable 12 V z zasilacza. faktem jest, że ładowałem jedynie małe celki - 1100 mAh, niedużymi prądami - nie więcej niż 1,5 A. dopiero niedawno "dorobiłem się" osobnego zasilacza, do którego podpinam ładowarkę :lol:

myślę, że jeśli ktoś ma w komputerze zasilacz dysponujący odpowiednią rezerwą mocy to spokojnie może ładować i większymi prądami (ja mam zwykłego, dziadowskiego Codegena 300 W)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 05, 2005 10:55 am 
Offline

Dołączył(a): Wt sty 18, 2005 7:57 pm
Posty: 918
Lokalizacja: Wrocław
No cóż to twoja sprawa. Ja też czasami kombinuje, ale nie polecam takich kombinacji innym. Pamiętaj, że ponosisz pewną odpowiedzialność za to, co piszesz. Tobie się udało to nie znaczy, że innym też musi. Ryzykować komputerem dla powiedzmy 20 zł lub nawet 50 zł to niezbyt mądre.

_________________
Pozdrawiam. Mariusz "Bonawentura"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 05, 2005 11:45 am 
Offline

Dołączył(a): Cz lut 10, 2005 9:02 am
Posty: 624
Lokalizacja: Płock,
Też bym tego nie polecał. Dwadzieścia razy będzie działało a za 21 spalisz sprzęt.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona

Teraz jest Wt sty 23, 2018 9:08 am


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL