Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 24, 2026 8:16 am

Autor
PostNapisane: Cz wrz 22, 2005 11:09 pm 

Jako, że w temacie elektryków stawiam pierwsze kroki to chciałbym się zapytać czy takie zachowanie jest normalne:

Mam Xray M18, na pokładzie mamba 8000 oraz regulator (kupiłem razem jako komplet). Wszystko działa idealnie tylko w momencie kiedy wyłączam zasilanie za pomocą przełącznika silnik zaczyna pracować i pracuje przez jakieś 3-5 sek, koła kręcą się wstecz.

Czy takie zachowanie jest normalne ?? Czy mam coś nie tak w modelu ??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 23, 2005 8:11 am 

Sprawdziłem u siebie. Po wyłączeniu zasilania przełącznikiem koła nie kręcą się ani do przodu ani do tyłu.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 23, 2005 8:39 am 

u mnie czasami kręcą się 3 sekundy a czasami w ogóle nie przestają się kręcić - muszę fizycznie odłączyć regiel od akumulatora - Wam też radzę tak robić - długotrwałe połączenie akusa z reglem i silnikiem, nawet jeśli koła się nie kręcą, może doprowadzić do zupełnego rozładowania akumulatora... dziwne, ale tak właśnie jest.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 23, 2005 10:51 am 

U mnie coś takiego się działo, jak miałem niewyregulowaną aparaturę.

A teraz to w ogóle połowa samochodu (cała elektronika) jest w Proximie, bo coś mi nie chciał działać: odbiornik z ryglem i z serwem.

I dlatego opłaca się czasem niewiele dołożyć, a mieć serwis pod ręką...

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 23, 2005 12:15 pm 

W przypadku MAMBY może pomóc wymiana oprogramowania sterującego regulatorem (ang. Firmware).

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 23, 2005 6:34 pm 

Kabelek sobie ściagam bo pipanie i mruganie jest calkiem calkiem, ale tylko na początek ;)

Co do tych obracających kół po wyłączeniu to jest inaczej jak akusy są pełne i inaczej jak są już prawie rozładowane.
- Jak są pełne to silnik po wyłączeniu przez przełącznik pracuje na wysokich obrotach przez jakieś 2-3 sek
- Jak już są prawie rozładowane to kręcą się i kręcą i kręcą, nie wiem ile bo jeszcze ani razu nie wytrzymałem do momentu, w którym miały by się zatrzymac :)
Dzisiaj podczas takiego kręcenia na prawie rozładowanym pakiecie włączyłem i wyłączyłem na przełączniku, efekt taki że silnik wszedł na wysokie obroty i po 1-2 sek się wyłączył.

Co do aparatury to nie wiem czy to z nią wiązać, a to dla tego że dzieje się tak samo czy jest włączona czy wyłączona, za każdym razem jest taki sam objaw.

Z tego co czytałem na forum to nie mam jakiś dziwnych wynalazków, mamba + regulator i pakiety z od Jacka z Proximy 6 cell 1100V.

Nie znam się na elektrykach więc jak ktoś ma jakiś pomysł to z chęcią poczytam. Nie jest to jakiś ogromny problem no ale trza pamietać aby nie zostawiać autka na ziemi po wyłączeniu :D

Mam jeszcze pytanie co do temp, pojeździłem sobie po domu, ciagle gaz hamulec wsteczny, bączek :) no i po tych szaleństwach na radiatorze temp 45 stopni, to prawidłowe zachowanie ?

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 23, 2005 10:29 pm 

Maciej Bartoszek napisał(a):
Mam jeszcze pytanie co do temp, pojeździłem sobie po domu, ciagle gaz hamulec wsteczny, bączek :) no i po tych szaleństwach na radiatorze temp 45 stopni, to prawidłowe zachowanie ?

tak.... mamba 8000 i jazda po mieszkaniu..... nie mam takich doświadczeń, ale biorąc pod uwagę taką kombinację, oraz domyślając się, że przełożenie jakie zapewne założyłeś do modelu pasuje jak pięść do oka (pewnie seryjny 36 spur i 19 lub nawet 21 pin) - wcale bym się nie zdziwił gdyby udało Ci się nawet ten silnik spalić....

przy mambie 8000, aby osiągnąć prędkość zbliżoną do tej, jaką osiągaliśmy naszymi modelami na torach dywanowych należałoby zastosować przełożenie 10/42 (pin/spur), a założę się, że nawet w dużym mieszkaniu nie można osiągnąć nawet połowy tej prędkości - należałoby więc stosować przełożenie (czysto teoretyczna kombinacja) 5/42 - więc porównaj to sobie z tym, co masz aktualnie założone i wyobraź sobie pod jakim obciążeniem musi pracować silnik....

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 26, 2005 4:37 pm 

To co napisałeś to zapewne prawdą jest, jednak dalej nie wiem co z tą temperaturą :) Przełożenie nie jest idealne i napewno je zmienie, jak tylko znajde zembatki :D