Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt lip 21, 2026 4:03 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 11:10 pm 

Tomek Massalski napisał(a):
Rafał Piesio napisał(a):
No chyba, że Twoje odniesienie się do wypowiedzi Jacka było polemiką?

Było o tyle polemiką, że uważam, że takie zachowanie/poglądy (chęć wytworzenia sobie klasy, żeby stanąć na pudle) są co najmniej nie zdrowe. Stąd moje oburzenie.

osobliwe masz podejście do definicji polemiki - na ile ja zrozumiałem wypowiedź Jacka - była ona pełna sarkazmu, a więc również dezaprobaty czy też "oburzenia" na to, że dana klasa została stworzona dla tych, co chchą za wszelką cenę wygrywać. jeżeli twoja polemika polegała na tym, że również się obużyłeś - to już wszystko rozumiem...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 11:11 pm 

należy...poczekać z podziałem i zaproponować jakieś "rozwijające" przepisy.

Jacek Ochociński napisał(a):
próba ograniczenia na początku choćby przez ilość ogniw mogła ten "wyścig zbrojeń" zahamować. A może rzeczywiście odwróćmy sytuację - open - 5 ogniw - 1 klasa - 8 minut?
I co na to czołowi zawodnicy?

No więc czy to jest propozycja "rozwijająca" tę klasę, czy nie?

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 11:38 pm 

należy...poczekać z podziałem i zaproponować jakieś "rozwijające" przepisy.

próba ograniczenia na początku choćby przez ilość ogniw mogła ten "wyścig zbrojeń" zahamować. A może rzeczywiście odwróćmy sytuację - open - 5 ogniw - 1 klasa - 8 minut?
I co na to czołowi zawodnicy?

No więc czy to jest propozycja "rozwijająca" tę klasę, czy nie?

hmm - dla mnie "wyścig zbrojeń" to przede wszystkim wydatek pieniędzy - jeśli więc walka z nim miałaby polegac na zakupie wszystkiego tego, co dotychczas i oszczędzeniu na jednej tylko celi w pakiecie - to nie jest żadna oszczędność...

poza tym mniej ogniw = mniej prądu, zatem nie ma mowy o wydłużeniu czasu wyścigu - zdecydowanie wolę pozostanie przy 6-ciu celach i rezygnację z postulatu 8-miominutowego biegu na rzecz dotychczasowego 5-ciominutowego...

jedna klasa? osobiście nie mam nic przeciwko - i tak nie zamierzałem startować w klasie mikro-stock, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy, kto zaczyna przygodę z modelami jest już na samym początku tak pewny tego, że jest to jego hobby na całe życie, że zdecyduje się inwestować w mikro-open, dlatego tacy ludzie powinni również mieć alternatywę w postaci klasy stock, gdzie mogliby złapać bakcyla i podjąć ewentualną decyzję o wejściu dalej - do mikro open, tak jak to jest w przypadku modeli 1/10. tak na prawdę wszystko rozbija się o to ilu takich ludzi jest i czy po stworzeniu im osobnej klasy będzie na zawodach odpowiednia frekwencja.

przecież dla tych, co nie będą startować w mikro to jest żadna różnica, czy na zawodach będą rozgrywane dwie grupy w tej samej klasie, czy też będą rozgrywane dwie, jednogrupowe klasy - no nie????

rozumiem argumenty, że ludzie nie chcą wydużenia czasu zawodów przez powstanie kolejnej klasy, ale dodatkowa grupa w istniejącej klasie również wydłuża czas zawodów i czas między biegami...
no chyba, że ktoś boi dewaluacji nagród na zawodach - ale to świadczyłoby o tym, że to jemu, a nie tym "nowym" tak na prawdę zależy bardzo na tych nagrodach...

rozumiem argument, że nagroda wygrana z 50-cioma zawodnikami jest cenniejsza (dla zwycięzcy) od wygranej z 5-cioma, ale rzecz w tym, że tych 45 trzeba jakoś zachęcić do wzięcia udziału w zawodach - dlatego moim zdaniem powstanie klasy mikro standard/stock może być krokiem we właściwą stronę.

być może należałoby przed rozpoczęciem sezonu sporządzać listy zgłoszeniowe zawodników do poszczególnych klas i na podstawie tych list decydować o uczestnictwie danej klasy w danym sezonie na zawodach. oczywiście taka deklaracja nie mogłaby być gołosłowna - szła by za nią jakaś kaucja - np. 50 czy 100 PLN i jeśli ten, kto zadeklarowałby uczestnictwo w zawodach nie wziąłby udziału w określonej, minimalnej liczbie zawodów - kaucja by przepadała. (?)

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 7:05 am 

tak przysluchuje sie tej dyskusji i pojawil sie argument o mordowaniu klasy mikro. Otoz z tego co widze to brak podzialu rzeczywiscie zamorduje ta klase na prawde. Z czasem bedzie na pewno wiecej zawodnikow w mikro open ale ... oni musza przejsc przez klase mikro standard bo na poczatek jest ona w zasiegu finansowym a nie tak jak mikro open. Nie wierzycie tu na forum ze bedzie wiecej zawodnikow to ja juzpodaje konkrety skad wiem ze bedzie nas wiecej. Marek Kusiakiewicz juz zakupil dla swoch podopiecznych kilka mikro do standardu, Grzegorz Nóżka rowniez szykuje kilku zawodnikow do mikro standard, Wojtek Buryj bedzie wraz ze swoimi podpiecznymi tworzyl modele mikro 2wd i tez beda startowac, a dodatkowo bedziemy mieli dwoch seniorow w osobach Krzyśka Rafalskiego i Jacka Ochocińskiego. Tak więc wyglada panowie ze to wlasnie wbrew wszelkiej wiekszosci z was logice dzieki podzialowi klasa sie rozwinie. I sytuacja bedzie wygladala tak ze w tym sezonie halowym bedzie malo zawodnikow w klasie open a duzo w standard natomiast juz w nastepnym sezonie proporcje sie beda wyrownywaly bo ci najlepsi i chetni przejda ze sdandardu do open a do standardu beda wchodzic nowi mlodzi ludzie. I nie jest to tylko moja optymistyczna wizja bo nie raz slyszalem ze duzo modelarzy ma w tej chwili mikro w odmu na polce ale boja sie z nami wystartowac bo nie maja takiego sprzetu. A posezonie w stadardzie przejscie do opena bedzie juz wymagalo mniejszych nakladow niz wejscie od razu do opena. Dlateo mysle ze powinnismy dokonac podzialu na standard, silnik 180 5 cel lekki tuning (czyli aluminiowe polosie itp, ale bez modyfikacji plytpodlogowych) i open 6 cel silniki do 300 plus bezszczotkowce. Przyjedzi pierwsza eliminacja i zobaczymy ilu bedzie chentych. Jezeli tak jak jacek pisze okaze sie ze pomysl nie wypali, to bedziemy sie zastanawiac nad innym roziawazaniem aby zachecic wiecej ludzi do startow.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 8:05 am 

Rafał Piesio napisał(a):
być może należałoby przed rozpoczęciem sezonu sporządzać listy zgłoszeniowe zawodników do poszczególnych klas i na podstawie tych list decydować o uczestnictwie danej klasy w danym sezonie na zawodach. oczywiście taka deklaracja nie mogłaby być gołosłowna - szła by za nią jakaś kaucja - np. 50 czy 100 PLN i jeśli ten, kto zadeklarowałby uczestnictwo w zawodach nie wziąłby udziału w określonej, minimalnej liczbie zawodów - kaucja by przepadała. (?)

...

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 8:27 am 

Wy tak sobie gadu gadu o wielkiej polityce rozwoju, mordowaniu klas itd, a ja zadalem jakis czas temu ( bedzie ze 4 strony temu) pytanie o legalność akku LiPo w openie i jakos nikt nie odpowiedzial. A moze bede tym brakujacym ogniwem by byla pelna grupa ?!?
Wiem ze to forum dla zawodnikow, ale i tak patrzac na ta dyskusje z boku troche chyba mi sie odechciewa 18tek ( przynajmniej tych modelarskich :lol: )

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 8:20 pm 

W zawodach tylko NiMH.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 7:37 am 

Uwaga do finału MP w Rudzie Śląskiej - może tu jest miejsce na drugą klasę w mikro:

"1.3. W finale Mistrzostw Polski przyjmuje się limit 30 zawodników w każdej klasie oraz minimum 3 zawodników w grupach wiekowych i minimum 5 zawodników w klasie."

NIESTETY, przepisy sobie, a organizator, którzy jest stworzył sobie.
KlasaE-10F, której to dotyczy, została potraktowana jako open, mimo, że była zgodna z przepisami liczba zawodników w kategoriach wiekowych juniora i młodzika - szkoda. Może czas na likwidację formuły w ogóle?

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 11:28 am 

Uwaga do finału MP w Rudzie Śląskiej - może tu jest miejsce na drugą klasę w mikro:

"1.3. W finale Mistrzostw Polski przyjmuje się limit 30 zawodników w każdej klasie oraz minimum 3 zawodników w grupach wiekowych i minimum 5 zawodników w klasie."

NIESTETY, przepisy sobie, a organizator, którzy jest stworzył sobie.
KlasaE-10F, której to dotyczy, została potraktowana jako open, mimo, że była zgodna z przepisami liczba zawodników w kategoriach wiekowych juniora i młodzika - szkoda. Może czas na likwidację formuły w ogóle?

Mysle Jacku ze nie koniecznie powinnismy rozpatrywac likwidacje klasy formuly, tylko wydaje mi sie ze powinno dojsc do sytuacji kiedy wreszcie przepisy nie beda tylko na papierze. Jest mnostwo przypadkow, w ktorych tak jak napisales przepisy sobie a zycie sobie. I nie jst to zwiazane tylko z klasa formula ale z tego co zauwazylem ze wszystkimi klasami. Sam napisales ze byli chetni, spelnili przepisy i co ... i kibel, organizator ich olal a to nie ladnie. Dlatego mysle ze chyba najpierw powinny byc przepisy ktor esa przestrzegane i potem zobaczymy. Taki jest moje zdanie.

Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 11:37 am 

Jestem dokładnie tego samego zdania, czytelne, respektowane przez zawodników i egzekwowane przez sędziów przepisy to podstawa - szczególnie dotyczy to przepisów technicznych w klasach, gdzie wprowadza się ograniczenia, oraz przepisów sportowych w trakcie zawodów. Dlatego chyba dyskutujemy na tym forum :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 11:42 am 

mnie nasuwa sie teraz jedno pytanie od razu. Wszyscy wiemy ze przepisy powinny byc itp itd, natomiast ja na przyklad nie wiem kto mialby tego dopilnowac, moze jestem nie doinformowany ale chyba jest ktos kto ponosi odpowiedzialnosc za to zeby przespisy po pierwsze byly latwo dostepne (na przyklad na rcauto) po drugie zeby byly aktualizowane, po trzecie zeby dbal o to zeby przestrzegali ich i sedziowie i zawodnicy. Czy LOK powinien o to zadbac? Tak jak mowie nie wiem wiec chetnie bym sie dowiedzial.

Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 12:52 pm 

no to ja Ci powiem tyle ile wiem: za tworzenie i uchwalanie przepisów odpowiedzialne jest tajemnicze ciało zwane CKM - czyli Centralna Komisja Modelarska. O ile wiem, jej członkami są panowie:

- Jan Matukin,
- Tadeusz Bernady,
- Zbigniew Ciećwierz (Sekretarz CKM).

Parę postów temu pojawił się postulat, aby do tej grupy dołączyli przedstawiciele nas, modelarzy/zawodników, tak, aby nic "o nas" nie działo się "bez nas". Jest to, moim zdaniem świetny pomysł - z każdej klasy powinna do CKM być oddelegowana np. jedna osoba reprezentująca interesy tej klasy. Członkami CKM mogliby również być przedstawiciele organizatorów zawodów. Tylko kto uchwala przepisy o funkcjonowaniu CKM i o jej składzie? Kto takiej reorganizacji mógłby dokonać? Sama CKM? LOK?

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 2:49 pm 

no wlasnie rafalku do tego zmierzam. dochodzimy do tego ze znowu Pan Bernady i Pan Matukin maja slowo ktorym moga zrobic wszystko. Jak chca to kogos dopuszcza np do zawodow a jak nie chca to nie. A przepisy generalnie leza na polce i nie wazne czy robia cos zgodnie z przepisami czy tez nie. Dlatego z tymi przedstawicielami to masz racje. Wydaje mi sie ze wtedy kiedy jest jakas sytuacja w ktorej trzeba podjac decyzje to podejmujemy ja my wszyscy wiekszoscia glosow (czyli kazda klasa ma jeden glos w postaci swojego przedstaiwciela). I chyba tedy droga. Nie bedzie mozliwosci samowolek roznego rodzaju itp rzeczy, o wszystkim decyduja sedziowie i modelarze. Pomysl mi sie podoba.

Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 2:57 pm 

Marcin Derewiński napisał(a):
no wlasnie rafalku do tego zmierzam. dochodzimy do tego ze znowu Pan Bernady i Pan Matukin maja slowo ktorym moga zrobic wszystko. Jak chca to kogos dopuszcza np do zawodow a jak nie chca to nie. A przepisy generalnie leza na polce i nie wazne czy robia cos zgodnie z przepisami czy tez nie. Dlatego z tymi przedstawicielami to masz racje. Wydaje mi sie ze wtedy kiedy jest jakas sytuacja w ktorej trzeba podjac decyzje to podejmujemy ja my wszyscy wiekszoscia glosow (czyli kazda klasa ma jeden glos w postaci swojego przedstaiwciela). I chyba tedy droga. Nie bedzie mozliwosci samowolek roznego rodzaju itp rzeczy, o wszystkim decyduja sedziowie i modelarze. Pomysl mi sie podoba.

NARESZCIE!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 3:02 pm 

teraz tylk pytanie kto jest za? bo jest nas spora ilosc a ja na razie to jest rafal i ja. Chcialbym uslyszec glosy innych w tej sprawie i moze cos zaczelibysmy juz dzialac, zeby moze nowy sezon rozpoczac juz z jakimis postepami jak chociazby wybrani przedstawiciele poszczegolnych klas.

Sprint 2 plus Xray M18MT

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona