Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt lip 21, 2026 2:17 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 8:57 pm 

Rafał Piesio napisał(a):
Do Jacka Ochocińskiego: Nie miałem pojęcia Jacku, że masz aż tak negatywną o nas opinię... szkoda, że nigdy nie wyraziłeś jej kiedy rozmawialiśmy na zawodach

Wywołaliście Koledzy publiczną dyskusję na temat, i w tej publicznej dyskusji postanowiłem zabrać głos, nie tylko dla tego, że dopiero dzisiaj poczytałem sobie Wasze opinie na temat, ale również dlatego, że mam spostrzeżenia, którymi chcę się podzielić z szerszym gronem zawodników.
Rafał Piesio napisał(a):
...chyba się mnie nie boisz, bo ani za duży, ani specjalnie groźny nie jestem, nie byłem też karany za pobicia, zabójstwa ani za nic innego poza drobnymi wykroczeniami na drodze...

Jedyna rzecz, której się boję, to to, że mojemu dziecku może stać się coś niedobrego, poza tym nie boję się niczego, ani nikogo.
Rafał Piesio napisał(a):
odnosiłem nawet wrażenie, że jesteśmy przyjaciółmi - a przyjaciele mogą chyba sobie powiedzieć wszystko szczerze prosto w oczy, zamiast porozumiewać się publicznie na forum.... trochę się zawiodłem...

Przepraszam, ale takie publiczne deklaracje też może nie zawsze są na miejscu, ale skoro tak, to ja się nie zawiodłem, wyłącznie interesuje mnie to, co dzieje się na zawodach, i na tym w swoich wypowiedziach się skupiam, kwestie przyjaźni zostawiam na inne okoliczności, ale tak, ja też tak uważałem i nadal uważam.
Rafał Piesio napisał(a):
...może myślałeś, że krzyczałem wówczas na Dominika???

Nie - wiem dokładnie, kiedy, na kogo i w jaki sposób krzyczałeś, i jest to tylko jeden z przykładów arogancji, z jaką większość zawodników klasy mikro trakrtuje tych, którzy POMAGAJĄ im w zawodach.
Klasa Mikro serwisuje klasę OPEN, czyli - poza nielicznymi przypadkami, jak ostatnie finały w Rudzie - plaża. Ja natomiast większość swojego czasu spędzam poza boksem na serwisie, czasami, gdy startów mamy więcej serwisując 4 klasy, gdy brakuje ludzi z którejś grupy staję też na serwisie tam, gdzie jest taka potrzeba - uważam, że skoro nie jeżdżę sam, mogę w ten sposób uczestniczyć w zawodach. Czasami może zdarza się, że serwisant zaśpi, spojrzy na inną część toru, ale z taką arogancją, z jaką spotykają się serwisanci w czasie serwisowania klasy mikro nie spotykam się w żadnej innej klasie. Jeszcze raz powatarzam - macie - w porównaniu skali więcej miesca, niż modele 1:10, problemów z utrzymaniem się na torze powinno być mniej.
Rafał Piesio napisał(a):
Jacku - co Ty byś sprzedawał gdyby nie "nasz" wyścig zbrojeń?

Sprzedaż modeli i części do nich nie jest dla mnie sposobem na zarabianie na życie, jest jedną z części hobby, którym się zajmuję. Przy obecnej wielkości rynku i poziomie mojego zaangażowanie się w ten "biznes" wróżyłoby szybkie bankructwo. Tylko to, że działamy w dobrze zorganizowanej firmie, gdzie sklep z modelami traktujemy jako doświadczalny poligon, powoduje, że funkcjonuje on w ten, a nie inny sposób. Na pewno zaangażowanie finansowe przekracza w znacznym stopniu osiągane z tego przedsięwzięcia zyski, i stan ten szybko się nie zmieni. Obroty osiągane ze sprzedaży modeli i serwisu stanowią niewielki procent obrotów firmy, niemniej zdobywane w ten sposób doświadczenie jest dla nas bardzo cenne.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 9:11 pm 

powiem szczerze ze Jacku troche Cie nie rozumiem. Mialem dokladnie takie samo wrazenie jak Rafal ze jestesmy przyjaciolmi, ty na zawodach rozmawiasz z nami jak nigdy nic, jest fajnie smiejemy sie, zartujemy a tu nagle na forum wyskakujesz z tematem jak to Rafal i Marcin sa aroganccy i w ogole maja wszystkich w nosie i oni sa najwazniejsi. Na prawde brak mi slow troche, zaskoczyles mnie niesamowicie swoimi wypowiedziami. Dlaczego mi nie powiedziales w rudzie ze cos ci sie nie podoba jesli chodzi o moja osobe. Nie chce zebymsy sie klocili tu w jakis sposob tylko na prawde nie rozumiem twojego podejscia.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 9:14 pm 

Bardzo bym prosił o umotywowanie mi chęci podziału najmniej licznej klasy. Prawdę mówiąc kompletnie tego nie rozumiem. Pokusiłbym się nawet o twierdzenie, że jest to niesprawiedliwe i pogarszające jakość (i tak niską) polskiego modelarstwa.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 9:28 pm 

Podział w mikro ma na celu tylko i wyłącznie spowodowanie, że będą próbowali sił nowi zawodnicy, tacy, którzy widząc obecnie szalejące mikrusy nie widzą dla siebie żadnej szansy na rywalizację z obecnymi mistrzami. Mówię tu o tych samych ludziach, o któych wspominali Wojtek Bukryj, Marek Kusiakiewicz i Grzesiek Nóżka, ale też i otych, którzy już w obec sezonie próbowali bezskutecznie rywalizować mając model HPI i Xray z silnikami 180. To tak, jakby wstawić zawodnika z 3 grupy Top Stock do startów z Wami - mistrzami w E-10 DTM Open. Zostali rozjechani przez najlepszych już w pierwszej eliminacji.
Klasa mikro nie jest najsłabiej obsadzona - tą klasą jest E-10F - i przy aktulanej sytuacji na rynku raczej Formułę czeka zagłada. Przy coraz większej liczbie startujących w Top Stocku i DTM Open zwolni to miejsce na kolejne grupy zawodników w tych klasach, może też znaleźć się te 5 minut na "słabszą" klasę mikro - ale oczywiście nic na siłę - trzeba spróbować doświadczalnie, może rzeczywiście na dłuższą metę okazać się, że będziemy mieli dwie grupy mikro i poniżej 5 zawodników w każdej - wtedy nastąpi powtórka sytuacji z off-road w Nowym Targu.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 9:32 pm 

a nie mozna szukac doswiadczenia w finale D klasy Standard lub finale C TS ???
Duzo latwiej sie odnalesc w klasie gdzie startuje duzo zawodnikow.
Pozatym gdzie i ilu jest tych "nowych" dla ktorych sie robi nowa klase ??

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 9:36 pm 

Jacek Ochociński napisał(a):
Podział w mikro ma na celu tylko i wyłącznie spowodowanie, że będą próbowali sił nowi zawodnicy, tacy, którzy widząc obecnie szalejące mikrusy nie widzą dla siebie żadnej szansy na rywalizację z obecnymi mistrzami.

To w takim razie proponuję losowanie kolejności zawodów lub losowanie kilku pucharów. Wtedy unikniemy sytuacji, że słabsi zawodnicy nie mogą wygrywać z lepszymi.
Prawdę mówiąc taka odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje. Dlaczego nie dzielimy w takim razie innych klas? Może na takie trzyosobowe grupy. Wtedy każdy stanie na podium. Możemy się też tak umówić, że ja od czasu do czasu kupie kilka pucharów i rozdamy je tym ludziom, którzy bardzo tego pragną, a nie mogą pokonać lepszych (przy okazji polecam "Misia"). Mogą się też ewentualnie zająć pluciem pestkami z dyni. To jest chyba mało popularna dyscyplina w Polsce więc o sukces nie będzie trudno.

Tomek Massalski

Ostatnio edytowano Pn wrz 05, 2005 9:43 pm przez Tomek Massalski, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 9:39 pm 

:lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 9:40 pm 

Podział w mikro ma na celu tylko i wyłącznie spowodowanie, że będą próbowali sił nowi zawodnicy, tacy, którzy widząc obecnie szalejące mikrusy nie widzą dla siebie żadnej szansy na rywalizację z obecnymi mistrzami.

To po co zezwalać na silniki bezszczotkowe lub trzysetki. Wystarczy zostawić same 180 i sprawa załatwiona. Nie będzie wyścigu zbrojeń i "szalejących mikrusów". Będzie się liczyć technika.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 9:46 pm 

Grzesiek mnie ubiegł, więc nie edytuję swojej wypowiedzi, tylko dopisję sie tutaj.
Drugą ważną - a nawet ważniejszą moim zdaniem sprawą jest dbanie o te klasy, które są obecnei najliczniej reprezentowane (sprawdzałem w rankingu, stąd to opóźnienie).
Oczywiście, że tak, w klasach, w których jest wielu zawodników Ci słabsi nie dość, że startują w wolniejszych grupach eliminacyjnych, to potem w finale również mają równorzędnych przeciwników - własnie dzięki temu, że jest ich tylu osiągane wyniki ustawiają wyścgi na odpowiednim poziomie. Tego własnie w mikro nie ma, stąd mój głos za wyodrębnieniem w mikro dwóch klas.
Będę też popierał propozycje za wyrównaniem szans przez jazdę na podobnych - albo wręcz nawet identycznych silnikach, ograniczeniach odnośnie wagi czy wymiarów modeli, ale nie zgadzam się na ograniczenia dotyczące zawieszenia, przeniesienia napędu czy innych elementów konstrukcji - pisałem o tym wcześniej - dotyczy to klasy TOP STOCK.

Ostatnio edytowano Pn wrz 05, 2005 9:47 pm przez Jacek Ochociński, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 9:46 pm 

ROJNA napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 9:49 pm 

Oczywiście, że tak, w klasach, w których jest wielu zawodników Ci słabsi nie dość, że startują w wolniejszych grupach eliminacyjnych, to potem w finale również mają równorzędnych przeciwników - własnie dzięki temu, że jest ich tylu osiągane wyniki ustawiają wyścgi na odpowiednim poziomie. Tego własnie w mikro nie ma, stąd mój głos za wyodrębnieniem w mikro dwóch klas.

Ja tu widzę ogromną sprzeczność. Podzielenie klasy nie spowoduje zwiększenia ilości zawodników w klasie. Dzielenie przez liczbę większą od jednego pomniejsza liczbę dodatnią.

Tomek Massalski

Ostatnio edytowano Pn wrz 05, 2005 9:50 pm przez Tomek Massalski, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 9:50 pm 

Tomek Massalski napisał(a):

To w takim razie proponuję losowanie kolejności zawodów lub losowanie kilku pucharów. Wtedy unikniemy sytuacji, że słabsi zawodnicy nie mogą wygrywać z lepszymi.
Prawdę mówiąc taka odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje. Dlaczego nie dzielimy w takim razie innych klas? Może na takie trzyosobowe grupy. Wtedy każdy stanie na podium. Możemy się też tak umówić, że ja od czasu do czasu kupie kilka pucharów i rozdamy je tym ludziom, którzy bardzo tego pragną, a nie mogą pokonać lepszych (przy okazji polecam "Misia"). Mogą się też ewentualnie zająć pluciem pestkami z dyni. To jest chyba mało popularna dyscyplina w Polsce więc o sukces nie będzie trudno.

Witam,

Mysle ze ten ton wypowiedzi jest tutaj niepotrzebny.

Mikrusy dzisiaj sa na etapie na ktorym byly 10-tki swego czasu.

Jak myslisz dlaczego mamy dzisiaj dwie klasy DTM, open i standard?

Przeciez wystarczyla by jedna.

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 9:55 pm 

Marek Pleskacz napisał(a):
Mikrusy dzisiaj sa na etapie na ktorym byly 10-tki swego czasu.

Z tą różnicą, że jest chęć znacznie wcześniejszego podziału przy istniejących liczniejszych klasach. Poza tym kto powiedział, żę DTM poszedł dobrą drogą?

Jak myslisz dlaczego mamy dzisiaj dwie klasy DTM, open i standard?

Przeciez wystarczyla by jedna.

Jestem jak najbardziej za.

A gdzie argumenty???

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 10:03 pm 

Tomek Massalski napisał(a):
Możemy się też tak umówić, że ja od czasu do czasu kupie kilka pucharów i rozdamy je tym ludziom, którzy bardzo tego pragną, a nie mogą pokonać lepszych (przy okazji polecam "Misia"). Mogą się też ewentualnie zająć pluciem pestkami z dyni. To jest chyba mało popularna dyscyplina w Polsce więc o sukces nie będzie trudno.

To jeden z tych argumentów, które wymyślić najłatwiej: nowa klasa tworzona jest przez żądnych tytułów, którzy nie mieliby szans w już istniejących, a za wszelką cenę chcą wygrywać.

Drugi argument nie do zbicia: "warszafka" - użyj go przeciwko niewiem jak logicznemu i prostemu argumentowi i wygrywasz!

otóż nie - jeszcze raz powtórzę, powtórzę, powtórzę: jeździmy w klasie 1/18 dla przyjemności (niezrozumiałej jak widać) jeżdżenia tymi modelami (przypuszczam, że to samo kieruje wszystkimi innymi zawodnikami i wszystkimi innymi ludźmi mającymi jakiekolwiek hobby). byłbym szczęśliwy mogąc przegrywać z Tobą czy kimkolwiek innym kto zechciałby się ścigać w tej klasie o ile tylko przegrywałbym w uczciwej i zaciętej, ale fair, walce. niestety, nie mam wielkiego wpływu na to, kto w mojej klasie startuje, a marketingowiec ze mnie żaden....

każdy z nas ma pewnie swoją listę swoich ulubionych wyścigów, ktróre będzie pamiętał zawsze - ja też taką mam - o dziwo - większości z nich nie wygrałem, ale pamiętam, że były one toczone właśnie tak, jak to napisałem powyżej - jestem szczęśliwy, że dane mi było jechac w takich wyścigach, mimo, że je przegrałem...

Tomek Masslalski napisał(a):
Dzielenie przez liczbę większą od jednego pomniejsza liczbę dodatnią.

nikt nie powiedział, że sytuacja, o której mówimy wyrażona jest takim wzorem. ja bym powiedział że wyraża ją następujący wzór:

[(obecna ilość zawodników) + X] / 2 - wszystko zależy od tego X`a - czyli liczby zawodników jacy dojdą po dokonaniu zmiany w przepisach - możemy sobie tu tylko pospekulować jaka jest jego wartość, jeżeli jest ona większa od "obecnej ilości zawodników" to wynik dzielenia również będzie większy od "obecnej ilości zawodników"

Ostatnio edytowano Pn wrz 05, 2005 10:12 pm przez Rafał Piesio, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 10:05 pm 

..............
Jak myslisz dlaczego mamy dzisiaj dwie klasy DTM, open i standard?........

DTM Open powstal ja w klasie DTM Standard startowalo ponad 50 zawodnikow, a nie wtedy jak nie bylo nawet pelnej grupy :!:

Ostatnio edytowano Pn wrz 05, 2005 10:10 pm przez ROJNA, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona