Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt lip 21, 2026 11:55 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 02, 2005 8:25 am 

Marek, drobna korekta:
- ładowarka również 95 zł (skoro ma być najtańsza jak u Grześka)
- regulator elektroniczny 40-150 zł (oferty z forum)

ale to i tak wynosi taniej.

Zastanawiam się tylko co Wy tu chcecie udowodnić? Po co ta licytacja? Znowu sprowadza się do jednego, podkpiwania z M18, bo "małe". Ktoś tu ma kompleksy?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 02, 2005 8:39 am 

Jan Matukin napisał(a):
Do zawodników klasy E-18.
Proszę w trybie pilnym o ostateczne uzgodnienie czasu trwania wyścigu - 5 czy 8 minut. Ostateczna konsultacja na MP w Rudzie.
Do zawodników klasy E-10 TC Open i ET-10 2wd Open/4wd.
Proszę w trybie pilnym o ostateczne uzgodnienie czy od nowego sezonu w przepisach umieścić zapis o silnikach bezszczotkowych. Zaznaczam, że zgodnie z publikacją EFRA "Handbook 2005" wprowadzenie takiego zapisu niesie za sobą usunięcie ograniczeń w modyfikowanych silnikach szczotkowych. Ostateczna konsultacja na MP w Rudzie.
Nowe przepisy mają być wdrożone od pierwszych zawodów halowych w sezonie 2005/2006.

Panie Janku, cp do klasy mikro. Juz przeciez bodajze w Klodzku rozmawialismy na ten temat, potem tez byla dyskusja miedzy zawodnikami i wspolnie zgodzilismy sie ze bedziemy jezdzic 8 minut, zgodzil sie z tym: MarekKusiakiewicz, Panowie Rafalscy, Rafal Piesio, Ja, Artur Dzierzecki, i nie pamietam kto tam jeszcze ale wszyscy byli zgodni. grzesiek teraz dopiero nie wiem czemu mowi ze woli 5 minut ale on niestety prawie w mikro nie jezdzi. Po za tym juz praktycznie przygotowalismy sie do zmian, sa juz silniki, sa akumulatory, wiem ze jest chyba deoch nowych zawodnikow do mikro open ktorzy juz tez sie zaopatrzyli w odpowiednie regle i silniki wiec sprawa wedlug mnie jest jasna.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 02, 2005 1:20 pm 

jezeli rzeczywiscie chcecie w micro nowych zawodnikow zrobcie dwie klasy,jedna w ktorej model wyjmuje sie z pudelka i praktycznie nic nie robi z nim(tylko niezbedne modyfikacje dopuszczone)i druga w ktorej wolno praktycznie wszystko.
co do silnikow bezszczotkowych w klasie dtm open proponuje narazie wstrzymanie,nie wyprzedzajmy tego co sie dzieje na swiecie..zwlaszcza,ze jeszcze z lasu nie wyszlismy.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 02, 2005 1:29 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):

Micro RS4 dla standardu (nie do walki z najlepszymi) - 350
akku 1100 GP 5 cel - 50
aparatura - 200
Ladowarka - 200

suma: 800zł

Marek, prosilem o wycene modeli do walki a nie zabawy, tak pazatym nie widzialem jeszcze modelu elektrycznego bez regulatora, o mini serwie juz nie wspominam, M18 kosztuje ponad 450zl bez silnika, HPI Mikro kosztuje 396,34zł .
Wiec ponawiam swoja prosbe o powazna wycene modelu do walik w klasie E18.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 02, 2005 2:14 pm 

W tej materii mogę sie wypowiedzieć. Żeby dobrze pojeżdzić tym modelem obowiązkowo trzeba( przynajmniej moim zdaniem):
one-way przód
kardany metalowe (2 kpl)
wachacze 6*( przód)
zębatka na halę duża, na asfalt mała
duralowe mocowanie silnika
radiator na silnik
płyty węglowej oryginalnej nie ma sensu kupowac , moim zdaniem jest do luftu. Lepiej wykonać swoją.
Model jest naprawdę drogi , silniki 300 żyją bardzo krótko, serwa na hali padają. Tyle szczerze ode mnie. Jednak jest to fajna klasa i jestem za jej rozwojem ale szokuje mnie propozycja podziałów. Jestem zdecydowanie przeciwny podziałom na proponowane przez was klasy. Podział max na dwie klasy ( standard tak jak z pudełka i open z bezszczotkowymi silnikami) Modele powinny jeżdzić razem i nieprawdą jest to że będą sobie przeszkadzały. Nawet jeżeli tak będzie to podniesie to tylko kwalifikacje zawodnika. Podział doprowadzi do zmniejszenia ilości rozgrywek( eliminacji) a na tym ucierpią wszyscy. Mało widowiskowy jest wyścig 5 mikrusów - bardzo widowiskowy 20 szt co przy pchełkach nowego typu jest realne.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 02, 2005 10:15 pm 

Ja wypowiadam się za 5 min i reprezentuję dwie osoby które jeździły na zawody w sezonie Halowym i dwa razy w letnim ponieważ uważam że nie na każdym torze asfaltowym dobrze jeżdzi sie tymi modelami. A 8 min spowoduje pościg za lepszymi akusami co z tym idzie cena zabawy wzrośnie. Nie wiem czy Marek w obecnej sytuacji jako Organizator klubu z Kłodzka bedzie chciał jeżdzić 8min żeby jego nowi podopieczni wypruli się z kasy aby sprostać sprzetowo 8min. mam w swojej sekcji 5 modeli mikro jak podniesiecie poprzeczkę za wysoko to moi chłopcy nie będą się ścigać. Po co ta prędkość na 5 celach z 300 model jest i tak szybki i nie zmęczy silnika, modelu zębatek i opon zaoszczędzi nam kosztów i pozwoli młodym ścigać się z nami. A niewiadomo czy Artur będzie jeździł w mikro na hali w tym sezonie. Jeszcze jedno 8min na hali może akusy starczą ale na asfalcie na pewno nie bo już na 300 przy 5 min zostawało minimalnie prądu w akusach. Tyle odemnie.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 04, 2005 5:58 pm 

Kiedy bedą przepisy dla klasy DTM-540 ??? :!: i od kiedy ona wystartuje ??

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 04, 2005 9:44 pm 

Nie dopuszczejmy silników bezszczotkowych w klsie ET 10 2 wd i ET10 4 wd na sezon 2006 raczej nie ma to sensu wszyscy zawodnicy mają zwykłe silniki

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 9:56 am 

Wszelkie zmiany w klasie E-18, przynajmniej tak długo jak będzie ona stosunkowo nieliczna, powinny być wprowadzane przy minimalnych lub żadnych zmianach dla pozostałych klas – nie jesteśmy w końcu sami. Jest grono oponentów – trudno, nie wszyscy muszą nas lubić, taka jak i my nie musimy lubić wszystkich, ważne, żeby dyskusja odbywała się na pewnym poziomie.

Skala 1/18 jest nowym zjawiskiem na zawodach, jednak producenci modeli zasypują rynek coraz to nowymi i coraz dojrzalszymi konstrukcjami (szczególnie w off-roadzie), więc siłą rzeczy (i na przekór „twardogłowym”, dla których wszystko poniżej 1/10 to śmieszne i politowania godne zabawki) różne klasy 1/18 będą stopniowo wchodzić na zawody – wierzę w to bardzo, ale to zajmie trochę czasu.

Dwie klasy to na chwilę obecną będzie optimum: klasa 300 szczotkowe (5-6 cel) i bezszczotkowce (6 cel) oraz klasa 180 – „prosto z pudełka”. Żeby wilk był syty i owca cała – niech klasy te jeżdżą wspólnie, a jedynie klasyfikacja będzie oddzielna – przynajmniej do czasu, aż w każdej z klas, na każdych zawodach będą przynajmniej 2 grupy – wtedy już zdecydowanie przyjdzie czas na ostateczne ich rozdzielenie.

Jazda modeli szybkich i wolnych razem będzie trudna, ale jak napisał Artur – z pewnością czegoś nowego nas nauczy. Poza tym, można przecież tak ułożyć listy startowe, aby o przydziale do grup decydowały wyniki klasyfikacji z poprzednich startów.
Np. jeśli będą np. dwie grupy to w jednej mogą być np. najwyżej klasyfikowani zawodnicy klasy 300/open a w drugiej – niżej klasyfikowani zawodnicy klasy 300/open i zawodnicy klasy stock (jeśli klasa 300/open będzie liczniejsza niż 10 startujących), albo też: grupa pierwsza: zawodnicy klasy 300/open + najwyżej klasyfikowani zawodnicy klasy stock, grupa druga: pozostali zawodnicy klasy stock (jeśli klasa 300/open będzie mniej liczna niż 10 startujących). Taki podział minimalnie tylko utrudni sprawę w klasie mikro, nie dotknie natomiast w najmniejszym stopniu pozostałych klas – no, chyba, że komuś przeszkadza, że wydłuży się ceremonia rozdawania trofeów na koniec zawodów...

Myślę również, że możemy zrezygnować z planów wydłużenia czasu biegów w naszej klasie z 5 do 8 minut – również w imię niewydłużania czasu zawodów oraz ku zadowoleniu tych, którym ten pomysł nie odpowiadał.

Punktem zmian w naszej klasie, który uznaję za niepodważalny jest wprowadzenie silników bezszczotkowych (doświadczenia sezonu letniego pokazują, że koszt zakupu takiego silnika jest niższy niż ciągłe zaopatrywanie się w silniki tradycyjne, które na długich torach asfaltowych niszczą się b. szybko, a i satysfakcja z jazdy na takim silniku jest nieporównywalnie większa) przy zachowaniu obecnej ilości cel w akumulatorach – czyli 6. Te zmiany zostały zaaprobowane przez ogromną większość (o ile wręcz nie przez wszystkich) zawodników startujących w klasie E-18 i jesteśmy już przygotowani mentalnie, a część z nas – również materialnie na ich wprowadzenie. Są to zmiany totalnie wewnątrz naszej klasy, zupełnie niedotyczące i niedotykające innych klas.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 12:27 pm 

Zgadzam się z Rafałem we wszystkim co tu napisał i takie jest również nasze stanowisko (Marcin, który jeździ i ja, który chciałbym jeżdzić), tylko chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na tę wspólną jazdę 180 i openów. Otóż o ile dla openów będzie to szkoła, o tyle dla początkujących będzie bardzo trudne jeżdzenie z nimi. Pamiętajcie, że na nich będziecie musieli uważać nie tylko z przodu, ale z każdej strony. Oczywiście mam na myśli tych odważnych i ambitnych 180, których dzisiejszy poziom openów nie "schowa z powrotem do pudełka, albo nie wyśle na boisko". Moim zdaniem powinni jeżdzić oddzielnie. Reszta bez zmian - jeśli ktoś nie chce jeżdzić na bezsztkowcu w openie, niech jeżdzi na 300. Możemy równie dobrze jeżdzić 5 czy 8 minut, bez różnicy.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 12:58 pm 

hmm, ja sie niestety nie zgadzam do konca z moimi przedmowcami. Uwazam ze powinnismy jezdzic oddzielnie bo jestem prawie pewien ze zle sie to skonczy dla nas "openowcow" jak i dla standardow 180, roznica w predkosci bedzie zbyt duza (patrz ruda slaska poprzednie zawody kiedy krzysiek jaskot prawie zostal zabity pare razy na torze). Po drugie praktycznie wszyscy jezdzacy teraz mikro open sa wyposazeni a akumulatory GP 1100 wiec post Grzesia o pojemnosci akumulatorow i czasie wyscigow uwazam za nieuzasadniony. Panowie zostaje nam (oczywiscie tylko na hali) jescze tyle pradu w akumulatorach ze moglibysmy i dziesiec minut pojechac. Czy nie lepiej spozytkowac to na torze? Co do silnikow bezszczotkowych, sa argumenty ktorych chyba nie sposob obalic. Po pierwsze silniki bezszczotkowe sa bardziej ekonomiczne i suma sumarum wychodza taniej niz zakup porzadnego regulatora i kilku silnikow 300. Po drugie te silniki sa prawie ze wieczne, nie trzeba ich ciagle kapac w benzynie co chwila smarowac i modlic sie zeby przezyly kolejny wyscig. O przyjemnosci z jazdy juz pisal nie bede bo nie da sie jej porownac z silnikiem typu 300. Rozwija on wieksza moc ale plynniej nie tak agresywnie jak SPEED300. Takie jest moje zdanie w tej sprawie.

Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 1:26 pm 

Panowie i tak to wychodzi na to samo, podsumujmy:

Dwie klasy:

1 klasa to standard: KIT 180 silnik + 5-6 cel NiMH 1100 (wybór do uzgodnienia) i klasyfikacja wiekowa.

2 klasa to open: z silnikiem 300 lub bezszczotkowym + 6 cell NiMH tuning bez ograniczń bez podziału na kategorie wiekowe.

Czas trwania wyścigu 5 lub 8 minut.

Standard i open jeżdżą oddzielnie (Rafał, pamiętaj co było w Rudzie u Marcina D. i modelem początkującym)

Start w klasie open nikogo nie zmusza do stosowania silników bezszczotkowych. Włączenie takich silników jest spowodowane wyłącznie względami ekonomicznymi - to zostalo skonsultowane wcześniej z zawodnikami tej klasy, była zgoda i nie powinno podlegać dyskusji, zwłaszcza że jest wybór silnika.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 1:58 pm 

sluszna uwaga krzysiek. generalnie tak jak napisales chodzi o to zebysmy sie dobrze razem bawili. A z tego co widze to w klasie open jak na razie zostana sami "twardziele :wink: i zboczeńcy na pukcie osiemnastek" a walka z duza iloscia zawodnikow rozpocznie sie wlasnie w klasie standard. Z tego co napisal i Grzegorz i Wiem od Marka to na klase standard naliczylem juz na dzien dzisiejszy okolo 12 zawodnikow. W openie zostanie nas okolo 5 wiec mysle ze pojednym sezonie klasa sie ruszy bo, ci co wygraja standard mysle ze beda chcieli pojezdzic szybciej i przejda do open a kolejni mlodzicy beda wchodzic do mikro standard. Mysle ze ten sezon halowy pokaze jak to bedzie dalej. Tak wiec panowie, szykujcie silniki, czyscie modele powitajmy nowych z otwartymi ramionami i do boju od poczatku Pazdziernika. Moze wreszcie natwardsi niedowiarkowie zobacza ze mikro jest klasa godna uwagi.

Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 2:47 pm 

dziwi mnie wasza postawa i to,ze uwazacie ze ktos chce dla was zle.
powinniscie zauwazyc,ze rady i komentarze ktore nie do konca zgadzaja sie z wasza wizja pisza modelarze ktorzy jezdza na zawody o wieeeele dluzej niz wy i chociaz by z tego powodu wypadalo by sie zastanowic czy moze jednak oni maja racje..
mysle,ze w srodowisku modelarzy po za nielicznymi wyjatkami dazymy do tego samego!!!

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 2:58 pm 

A co z akusami LiPo. Będą dopuszczone w Openie ??? Jeśli tak to jakie ???
Martwie sie ze to co właśnie kupiłem sie nie nada .....
W

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona