Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj



Teraz jest Pn gru 10, 2018 4:13 am

Teraz jest Pn gru 10, 2018 4:13 am




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt sie 19, 2005 10:11 pm 
Offline

Dołączył(a): N maja 01, 2005 9:30 pm
Posty: 76
Lokalizacja: Warszawa
Wiele osób pyta jak przerobić stary zasilacz od kompa na zasilacz do ładowarki.... więc może troszkę pomogę w tym temacie :D :D

hmmm... no więc tak:

Aby przerobić zasilacz ATX od komputera na zasilacz do ładowarki:

Zaczniemy od listy zakupów:

-6 sztuk rezystorów ceramicznych 10ohm, 10W (czasami starczą 3, czasami 1- to zależy od zasilacza, ale lepiej kupić troszke na zapas niż co 5 minut do sklepu latać po jeszcze jedną sztukę ;) - opis przykładowy dla zasilacza, który potrzebuje 6 sztuk rezystorów lub dla osoby, której nie chce się bawić w doczepianie kolejnej sztuki aż zadziała, jeżeli twój zasilacz działa po przylutowaniu 1 sztuki (2 lub 3 itd) to ignoruj w opisie "układanie w grupkach" itp.)


-1 przełącznik włączony/wyłączony (10 lub 6 amper)
-4 gniazdka banankowe (2 czarne i 2 czerwone)
-kawałek twardego ale elastycznego plastiku
-plastikowe opaski zaciskowe

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UWAGA !!! wnętrzności zasilacza mogą być niebezpieczne !!! wszyscy korzystający z tego "poradnika" robią to na własną odpowiedzialność !!!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A teraz zabieramy sie do roboty :D

Otwieramy zasilacz (NIE DOTYKAJ ŻADNYCH KONDENSATORÓW MOGĄ ONE ZAWIERAĆ PRĄD !!!)


1. układamy rezystory w 2 grupkach po 3 sztuki tak aby jeden rezystor leżał pod drugim a ich nóżki żeby się stykały i lutujemy nóżki razem. mniej więcej tak:


Pojedyńczy rezystor

|======|
|.............|
|.............|
|.............|

3 rezystory ułożone jeden pod drugim

|======|
|======|
|======|
|.............|
|.............|
|.............|



| <---- nóżki rezystorów

|======| <------ rezystory

a kropki zignorować :D

Teraz układamy jedna trójkę rezystorów na drugiej i lutujemy ich nóżki razem.
Tak przygotowane rezystory przykładamy do plastikowej płytki i zaznaczamy miejsca na dziury przez które przeciągniemy opaski aby przyczepić do plastiku rezystory. (oczywiście wiercimy dziurki, przyczepiamy 6 rezystorów zlutowanych razem do plastikowej płytki używając plastikowych opasek zaciskowych)

Teraz szukamy miejsca w naszym zasilaczu na płytkę z rezystorami (najlepiej wybrać miejsce blisko wiatraka gdyż rezystory lubią się grzać) Upewnij się, że miejsce przez ciebie wybrane nie będzie powodować zwarcia z jaką kolwiek częścią zasilacza !!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dla bezpieczeństwa podłącz żarówkę do kabli +12V, +5V, aby wyczerpać prąd z kondensatorów !!!!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Wiercimy otwory w górnej części obudowy od zasilacza (tej którą da się całkowicie odczepić od reszty)

-4 otwory na gniazdka banankowe (przy jednej parze otworów piszmy 5V a przy drugiej 12V)
-1 otwór na przełącznik

Po wywierceniu otworów oczyszczamy obudowę z wszelkich wiórów (NAWET NAJMNIEJSZA ILOŚĆ WIÓRÓW MOŻE SPOWODOWAĆ ZWARCIE!!) Teraz montujemy w otworach przełącznik i gniazdka.


3. KABLE:
Aby przerobić zasilacz musimy wyciąć wszystkie kable po za:
-Żółtymi (+12V)
-Czerwonymi (+5V)
-Czarnymi (uziemienie)
-1 Zielony (włącznik)
-ORAZ!! potrzebujemy 2 kable które znajdują się w największej wtyczce która jest podłanczana do płyty głównej, w przeciwieństwie do innych kabli te wchodzą razem w 1 otworek w tej wtyczce więc łatwo je poznać.

(tzn. reszty kabli nie muszimy całkiem wycinać... wystarczy je skrócić aby nie przeszkadzały i zaizolować końce)

Dzielenie kabli i ich podłanczanie: (Ps. dobrze jest przyciąć kable bo inaczej mogą być problemy z ich upchnięciem w obudowie zasilacza)

- połowa czerwonych kabli i odpowiadająca jej ilość czarnych kabli (czerwone kable podłanczamy do czerwonego gniazdka banankowego oznaczonego 5V, a czarne do czarnego gniazdka oznaczonego 5V)

- reszta czerwonych kabli i odpowiadająca im ilość czarnych kabli (czerwone kable lutujemy do jednej grupy nóżek rezystorów, czarne lutujemy do drugiej grupy nóżek rezystorów)

- połowa żółtych kabli i odpowiadająca im ilość czarnych (żółte kable podłanczamy do czerwonego gniazdka banankowego oznaczonego 12V, a czarne do czarnego gniazdka 12V)

- kabel zielony i jeden kabel czarny (podłanczamy je do włącznika)
- kable które wchodziły razem do jednego otworu we wtyczce łączymy razem ze sobą

4. Teraz pozostaje tylko pozaciskać opaskami kable aby nie przeszkadzały, wszystko wepchnąć do zasilacza i gotowe :D


Teraz naszą ładowarkę podłanczamy do Gniazd banankowych oznaczonych 12V, czerwone gniazdko to +, natomiast czarne to -.
gniazdka 5v można używać do np. docierania silnika :D

A na koniec pare fotek gotowego "produktu":

Kabelki podłączone do złączek banankowych:
http://img337.imageshack.us/my.php?imag ... cz15ls.jpg

Przełącznik:
http://img337.imageshack.us/my.php?imag ... cz25kx.jpg

Góra:
http://img337.imageshack.us/my.php?imag ... cz33wg.jpg

Rezystory:
http://img337.imageshack.us/my.php?imag ... cz43er.jpg
http://img407.imageshack.us/my.php?imag ... cz52fc.jpg

Pozostałe kabelki:
http://img407.imageshack.us/my.php?imag ... cz60wr.jpg

Wszystko razem:
http://img407.imageshack.us/my.php?imag ... cz73ni.jpg

PS. ta "maź" przy kabelkach to silikon do akwarii- używam go do izolowania kabli :D

Mam nadzieję, że ten mały poradnik troszkę pomoże wszystkim, którzy nie wiedzą jak to wszytsko zrobić.
(jak gdzieś się pomyliłem lub o czymś zapomniałem to niech ktoś mnie poprawi :D)

:D Tomasz Techmański "ScorPIC". :D


Ostatnio edytowano N cze 18, 2006 8:44 pm przez ScorPIC, łącznie edytowano 6 razy

Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 19, 2005 10:24 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn lut 21, 2005 4:13 pm
Posty: 218
Lokalizacja: sie biora dzieci?
Nie rozumiem tylko jednej rzeczy - po co łączyć rezystory równolegle. I po co w ogóle je stosować. Zasilacz ma nominalnie na wyjściu napięcia 5 i 12 V. Wyjaśnij mi to jak możesz.

_________________
...a gwiazdek niczym dobry koniak...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 19, 2005 10:26 pm 
Offline

Dołączył(a): N maja 01, 2005 9:30 pm
Posty: 76
Lokalizacja: Warszawa
Musisz użyć rezystory bo jak nie obciążysz kabli +5V to nie bedziesz miał pełnych 12V i ładowarka może nie działać. (zasilacz ma 5V i 12V ale jak jest podłaczony do kompa... czyli jak jest obciążony)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 19, 2005 10:32 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn lut 21, 2005 4:13 pm
Posty: 218
Lokalizacja: sie biora dzieci?
Kumam.
I już się domyśliłem czemu układ równoległy. Można by to załatwić jednym rezystorem o rezystancji równej sumie odwrotności oporności tych trzech, jednak płynąłby przez niego większy prąd. Większy prąd - wyższa temperatura = mniejsza żywotność. Dobrze kombinuje??

_________________
...a gwiazdek niczym dobry koniak...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 19, 2005 10:35 pm 
Offline

Dołączył(a): N maja 01, 2005 9:30 pm
Posty: 76
Lokalizacja: Warszawa
nom... temperatura mogla by być wyższa... takie ustawienie daje i tak dużo ciepła.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 22, 2005 7:05 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lut 27, 2005 4:35 pm
Posty: 395
Lokalizacja: Gdansk
A ja napisze jak to zrobic duuuzo prosciej. Robilem juz 2 takie to wiem.

1. Otwierasz obudowe zasilacza
2. Na plytce znajdujesz opis ktore kable to +12V a ktore -12V (u mnie +12 byly zolte)
3. reszte nie potezbnych kabli ucinasz tak zeby miescily sie w obudowie i plusowe 5 woltowe spinasz razem i izolujesz, potem to samo z minusowymi 5cio woltowymi
4. na zewnatrz zostaje Ci chyba 5 zoltych plusow i 5 czarnych minusow 12V
5. sciagasz z ich koncowek okolo 1 cm izolacji i lutujesz je razem (plusy z plusami i minusy z minusami)

Masz gotowy zasilacz 12V stabilizowany.

Pozdrawiam!!!

_________________
Darmowy podpis, to jest to!!!


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 22, 2005 10:57 am 
Offline

Dołączył(a): Wt wrz 30, 2003 7:25 pm
Posty: 809
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice
PawcioGd napisał(a):
A ja napisze jak to zrobic duuuzo prosciej. Robilem juz 2 takie to wiem...


Szczerze powiem, że takiej teorii jeszcze nie słyszałem, a kilka zasilaczy przerobionych już sprzedałem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 22, 2005 11:14 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz cze 10, 2004 10:42 pm
Posty: 1277
Lokalizacja: Pawłowice śląskie
Podpisze się pod Dawidem, nie wiem czy znasz sie troche na elektryce bądź na elektronice ale zrób proste doświadczenie, do 2 twoich przerobionych zasilaczy podłącz obciążenie pod 12V jakieś 3A stykną i zobazcysz jak momentalnie ci spadnie napięcie na 12V do jakiegoś 10,5V a dlaczego tak się dzieje musiałbys poznać zasade działania przetwornicy i innych paru *****. 5V musi być obciążone najlepiej mocą około 50 - 60W przy oporze odbiornika(rezystora bądź rezystorów) 1 - 2Ohma.

_________________
www.prorevo.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 22, 2005 2:09 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt sty 18, 2005 7:57 pm
Posty: 918
Lokalizacja: Wrocław
Witam!
Marcin Jasiński napisał(a):
... zrób proste doświadczenie, do 2 twoich przerobionych zasilaczy podłącz obciążenie pod 12V jakieś 3A stykną i zobazcysz jak momentalnie ci spadnie napięcie na 12V do jakiegoś 10,5V ...

Zrobiłem takie doświadczenie.
Wyniki pomiarów: prąd 7 A napięcie 11,65 V.
Jak widać nie każdy zasilacz wymaga obciążenia 5 V do poprawnej pracy.
Mój zasilacz to "Megabajt" model MPS-8831. Został wymontowany z komputera ze względu na obniżoną wydajność (wyschnięte kondensatory), katalogowa wydajność prądowa dla 12 V wynosi 8 A.

_________________
Pozdrawiam. Mariusz "Bonawentura"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 22, 2005 2:42 pm 
Offline

Dołączył(a): N maja 01, 2005 9:30 pm
Posty: 76
Lokalizacja: Warszawa
PawcioGd napisał(a):
A ja napisze jak to zrobic duuuzo prosciej. Robilem juz 2 takie to wiem.

1. Otwierasz obudowe zasilacza
2. Na plytce znajdujesz opis ktore kable to +12V a ktore -12V (u mnie +12 byly zolte)
3. reszte nie potezbnych kabli ucinasz tak zeby miescily sie w obudowie i plusowe 5 woltowe spinasz razem i izolujesz, potem to samo z minusowymi 5cio woltowymi
4. na zewnatrz zostaje Ci chyba 5 zoltych plusow i 5 czarnych minusow 12V
5. sciagasz z ich koncowek okolo 1 cm izolacji i lutujesz je razem (plusy z plusami i minusy z minusami)

Masz gotowy zasilacz 12V stabilizowany.

Pozdrawiam!!!




Tylko jedno ale.... bo nie wiem jak włączysz tak przerobiony zasilacz....


A po za tym wiele osób prosiło o wyjaśnienie krok po kroku bo np. nie rozumieli co i jak w "prostszej" wersji.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 22, 2005 4:04 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lip 15, 2005 2:22 pm
Posty: 88
Lokalizacja: Sosnowiec
Ten łatwiejszy sposób dał mi 10,9 V, dopiero jak podłaczyłem żarówkę pod 5V mam 12,7V
Nie wiem ile amper bo nie potrafie zmierzyć :oops:

Ale jak dojdzie ładowarka sprawdzę zasilacz-lampkę w praktyce i mam nadzieję że będzie wszystko oki.

Póki co wyłącznik, gniazdo 12V i oprawe (na żarówkę) zamontowałem na tylnej ściance zasilacza-może kiedyś wymienie obudowę bo troszku ją zmasakrowalem :twisted: ale wszystko się kupy trzyma 8)

Dziękuje za poradnik i za pomoc indywidualną :!:


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Ciekawostka
PostNapisane: Pn paź 24, 2005 2:58 pm 
Offline

Dołączył(a): N wrz 11, 2005 7:17 pm
Posty: 355
Lokalizacja: Kraków
Ciekawostka: opisany tu sposób obciążenie zasilacza przez 6 rezystorów 10ohm połaczonych równolegle został na "Forum Elektronika" określony jako "ewidentny błąd".

Wiecej info tutaj.

_________________
Jarek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 24, 2005 3:27 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn cze 20, 2005 10:11 am
Posty: 2777
Lokalizacja: Pabianice
Z tym "ewidentnym błędem" to wielka przesada. Ja bym to określił mianem niegospodarności :-) Poza tym, że te 15W rezystory oddadzą w postaci ciepła nic złego się nie stanie. Tylko rachunek za prąd będzie większy (niezauważalnie).

_________________
Ładowarki Turnigy Accucell-6, HK_Eco 6-10 (200W) nowe z gwarancją. Zajrzyj TUTAJ


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 24, 2005 3:35 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz cze 10, 2004 10:42 pm
Posty: 1277
Lokalizacja: Pawłowice śląskie
Hmm wiesz na zagranicznych forach elektronicznych tak samo przerabiają zasilacze i nikt sie nie skarży na złe działanie z powodu 6 rezystorów. Ja już zrobiłem takich 20 sztuk i wszyscy klienci zadowoleni i zero awarii.

_________________
www.prorevo.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 24, 2005 4:41 pm 
Offline

Dołączył(a): Cz lut 10, 2005 9:02 am
Posty: 624
Lokalizacja: Płock,
Zapraszam do "mnie" http://www.teamrcplock.com/articles.php?id=2


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona

Teraz jest Pn gru 10, 2018 4:13 am


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL