Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 09, 2026 12:43 am

Autor
PostNapisane: N sie 14, 2005 7:58 pm 

Witam!
Na RCauto, w przepisach dotyczących klas elektrycznych jest zakaz stosowania sprzęgieł poślizgowych. Czy w związku z tym, podwoziem STR-4 nie można startować w zawodach? Według mnie, sprzężenie zębatki z wałem zastosowane w tym podwoziu pełni funkcję bezpiecznika zabezpieczającego silnik i przeniesienie napędu, więc: Można, czy nie można startować w zawodach, bez przeróbki, podwoziem STR-4?

Edit:
Moje początkowe podejście do zagadnienia było błędne. Nie brałem pod uwagę regulatorów mechanicznych. Po prostu nigdy takich nie używałem. W tym przypadku odpowiednie wyregulowanie takiego sprzęgła ma sens, ułatwia jazdę. Ewentualny zakaz stosowania w tym przypadku ma uzasadnienie. W dalszym ciągu nie rozumiem jednak zakazu stosowania sprzęgła w momencie, gdy jednocześnie wymaga się regulatora elektronicznego.
Może nie znam całości zagadnienia, ale według mnie, w przypadku regulatora elektronicznego, sprzęgło poślizgowe wyregulowane tak, aby uniemożliwiało poślizg kół bardziej przeszkadza niż pomaga. Nie wyobrażam sobie jazdy modelem, którym nie mogę się ślizgnąć, kiedy chcę, czy to poprzez hamowanie, czy dodanie gazu.
Zastanawiam się jak zablokować to sprzęgło, aby na pierwszy rzut oka było to widać (w tej chwili mam tak dobrane podkładki, że dopiero mocne przytrzymanie kół ręką doprowadza do poślizgu sprzęgła)

Ps. Nie przyjmujcie tego posta jako próby rozpoczęcia dyskusji nad istniejącymi przepisami.
Przepisy są i kropka!!!!!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość