Witam, prosze doświadczonych o poradę, wczoraj uruchomiłem po raz pierwszy Sirio .23 w Revo, dużo wszędzie czytam o docieraniu i staram się jakieś optimum z tych różnych porad uzyskać, podobno gaźniki w takich nowych silnikach są fabrycznie ustawione na dotarcie? po uruchomieniu model wyrzucał przez tłumik dość duże ilości oleju i jego temperatura miała ciężko przekroczyć 40 stopni to chyba mało? aby uzyskać temperaturę 80 stopni C musiałem dawkę skręcić o dwa obroty uzyskałem w ten sposób fajny niebieski dym z tłumika i o wiele mniej plucia olejem, czy to możliwe zebym aż tyle musiał go skręcić, a jeszcze przy drugim baku próbowałem otworzyć 1/4 gażnika i model sie dusił a po tej regulacji wchodzi fajnie na obroty, używam paliwa Tornado 20% nitro z tego co znalazłem, to tak jako ciekawostka dla innych paliwo z 20 procentami nitro zawiera ponad 3% oleju w porównaniu z innymi około 1,8%,
http://www.modell.hu/tornado.htm jeżeli możecie mi doradzić jaką najlepszą temperaturę powinien mieć silnik i jaką dawkę paliwa przy docieraniu to bym był wdzięczny, wolne obroty z tego co mi się wydaje są OK, z góry dziękuje i pozdrawiam m.