Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 6:55 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Czy jestes za wprowadzeniem w klasie MT ponizszych przepisow opartych na przepisach ROAR?
TAK 77%  77%  [ 41 ]
NIE 23%  23%  [ 12 ]
Liczba głosów : 53
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 7:57 am 

takkk hehe tylko zawodnicy któzy sa dobrzy np: wsadza OS do revo i ten silnik jest wsam raz do revo!! i co i wykorzystają to wedługmnie silnik tsanowi 30% sukcesu ale musi byc on nie za słaby nie za mocny :evil: Co do moich postów to sobie dalej krytykuj pozdrawiam

Zawsze do uslug, ale tym razem dostalem "zlecenie" skrytykowania Twojego postow, z ktorym to zleceniem sie jak najbardziej zgadzam, od pewnej osoby, ktora napisala mi na PM, ze chyba, tu cytat,"waliles glowa w klawiature". Pozdrawiam Piotrek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lip 16, 2005 4:15 pm 

a co z wysokością silnika w Revo spełnia normy ???

Tytuł:
PostNapisane: So lip 16, 2005 6:43 pm 

40mm w Revo, wysokość tą mozna regulować w zależności kto jakie przełożenie wybierze ataku i odbioru ale niżej niż 39mm nie ma.

Sam mierzyłem suwmiarką i jestem posiadaczem REVO więc wiem co pisze.

Pozdrawiam wszystkich którzy mają i mieli wątpliwości...

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 02, 2005 1:54 pm 

Bardzo ciekawe wypowiedzi. Podoba mi się ważenie modeli, pomiar wysokości itd. Pamiętajcie żebyście sami na siebie nie ukręcili bata. Jeżeli przepisy będą wyśróbowane to część zawodników zacznie znowu śmigać na podwórkach bo maja silnik o innej pojemności. A może boicie sie rywalizacji z Truggy? :lol:
Jeżeli rozbijecie off-roady na poszczególne klasy to stworzycie monopol na modele.
Jeszcze jedno . ładnie napisane na temat pomiaru głośności modelu. A czy w przepisach ROAR nie było nic na temat homologacji wydechu?
Pchełki - jeżeli masz indywidualna to możesz ją sobie zamontować na przednim zderzaku- sprawa zawodnika

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 02, 2005 2:29 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
A może boicie sie rywalizacji z Truggy? :lol:

Artur, to co truggy potrafi pokazal nam w Murowanej Maciek Bartoszek-ten model calkiem inaczej jezdzi! Nawet Janusz C. smial sie po finale mowiac, ze w pewnej chwili zastanawial sie kto wpuscil bagusa na tor. Jednak truggy to nie MT, a raczej cos posredniego miedzy buggy a MT. Jesli te modele beda dopuszczone w przyszlym roku to gwarantuje, ze duza czesc zawodnikow przesiadzie sie wlasnie na modele tego typu bo bardzo ciezko jest je pokonac modelem MT.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 02, 2005 6:41 pm 

Te debaty apropo przpisów stają się powoli męczące, z jednej strony czytam, że model to nie wszystko i najbardziej liczy się kierowca a z drugiej że ten model nie ma szans z tym, są to stwierdzenia wzajemnie wykluczające się. Zanim zdecydowałem się na to aby startować modelem firmy GS Racing (monster zbudowany na bazie bagussa popularnie zwany Truggy) długo się zastanawiałem nad tym jak to będzie jak zaczne wygrywać. Czy opinia będzie taka, że to poprostu jest lepszy model od wszystkich dlatego wygrywam, czy wygrywam dlatego, że potrafie jeździć. Po ostatnich dwóch imprezach mam już pewien obraz sytuacji i wygląda on następująco: Znam dwie no może trzy osoby, które wprost mi mowią, że dobrze jeżdze a reszta tweirdzi, że to głównie przez model.

Co do Janusza to może nie znamy się dziesiętek lat ale z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że jest to mój dobry przyjaciel i z tego co widziałem to obydwaj na SUT'a mówimy że to fajny Bagus jest :)

Nie wiem czy ktoś z was zauważył ale te przepisy są ciągnięte pod kątem Savage, ciągle są "napiętnowane" inne modele mają być wprowadzone ograniczenia np silnik w Revo za duży oczywiście być nie może, a nie ma ani jednego głosu który by w jakikolwiek ograniczał Savage.

I może wkońcu ktoś napisze co to jest "prawdziwy" MT ??

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 30, 2005 9:56 pm 

Proszę kolegów o zapoznanie się z propozycją przepisów, jaką opracowałem na podstawie sugestii Waszych i przede wszystkim Marcina.
Oczekuję propozycji ewentualnych zmian lub poprawek, ale w miarę rozsądnych - takich by nie zepsuły nie tylko moich zabiegów o rozwój tej klasy.
Dodam, że dotychczasowe Wasze sugestie nieco różnią się od tymczasowych przepisów zagranicznych, ale w końcu to Wy musicie zadecydować wg jakich reguł chcecie ścigać się w przyszłym sezonie - myslę, że tak samo udanym jak obecny.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 30, 2005 10:19 pm 

Ja przeczytałem te przepisy i mi bardzo odpowiadają poza punktem 11
"11. Karoseria.
Wszystkie modele muszą posiadać karoserię. Dopuszczalne są wyłącznie karoserie Truck i SUV podziałce 1:8. Otwory dla mechanizmów modelu (wyłączniki-przełączniki, antena, pałąk, słupki mocowania karoserii itp.) nie mogą mieć średnicy większej niż "średnica" 10 mm. "
i tu się robi problem naprzykład z otwierm pod silnik jest znacznie większy, po drugie w savage zbiornik paliwa jest obok silnika i tak jak ja zrobiłem jeden duży otwór pod silnik i zbiornik i już ta karoseria odpada według przepisów.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 30, 2005 11:33 pm 

Winczewski Radosław napisał(a):
Ja przeczytałem te przepisy i mi bardzo odpowiadają poza punktem 11
"11. Karoseria.
Wszystkie modele muszą posiadać karoserię. Dopuszczalne są wyłącznie karoserie Truck i SUV podziałce 1:8. Otwory dla mechanizmów modelu (wyłączniki-przełączniki, antena, pałąk, słupki mocowania karoserii itp.) nie mogą mieć średnicy większej niż "średnica" 10 mm. "
i tu się robi problem naprzykład z otwierm pod silnik jest znacznie większy, po drugie w savage zbiornik paliwa jest obok silnika i tak jak ja zrobiłem jeden duży otwór pod silnik i zbiornik i już ta karoseria odpada według przepisów.

Nic nie pisze o otworze na silnik, zatem tu może być interpretacja wynikająca z konstrukcji modelu lub można taki zapis usunąć - jak wspomniałem, jest to jeszcze propozycja.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 30, 2005 11:34 pm 

Zaproponowane przepisy w klasie Monster Truck to ewidentna dyskryminacja produktów (marek), które mają duży udział w rozwoju samochodów MT.
Jeden z przykładów:
„ograniczenie pojemności silnika do 4,61 cm3”
Silniki RB przystosowane do samochodów MT mają pojemność 4,68 cm3

Gotowe przepisy:
http://www.rcproseries.com/rules/

Jeżeli decydujemy się na jedną klasę MT, w fazie rozwoju jest to najlepsze rozwiązanie, to powinna być to klasa OPEN. Jeżeli nie, to tak jak to wygląda u naszych przyjaciół z USA: STANDARD i OPEN.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 30, 2005 11:35 pm 

Niestety tych przepisów nie spełnia żaden model, dlatego pozwolę sobie napisać kilka uwag:

1. uważam, że modyfikacja silnika nie powinna być ograniczona. Brak takiego ograniczenia pozwoli na to, aby osoby, które mają wiedze i umiejętności miały równie dobrze przygotowany model jak zamożniejsi, mogący pozwolić sobie na lepszy silnik. Kolejnym problemem będzie jak sprawdzić czy dany silnik jest modyfikowany. Pomijając rozkładanie silnika w warunkach dużego zanieczyszczenia, to możliwości jednoznacznego stwierdzenia czy silnik był modyfikowany będzie tylko w przypadku popularnych modeli.

5. "koło zębate odbierające skrzyni biegów" - mam problem z interpretacja tego, tzn. czy ta skrzynia jest dobra http://hpiracing.com/graphics/instr/sav ... ss_P20.jpg
na element 6 nakłada się zębatkę odbierająca, wiec redukcja jest na tej zębatce a nie przed.
Jeśli chodzi o ograniczenia dotyczące centralnego dyferencjału to była tylko propozycja, ale sam nie jestem przekonany o potrzebie stosowania.
Rozstaw osi max 330mm – savage 336mm, asso mgt 368mm, tnx 360mm. Myślę, że te ograniczenie powinno być przynajmniej 370mm

9. nie wiem czy przepisy powinny być naciągane z powodu nowego produktu. Tym bardziej, że model będzie swoim wyglądem odbiegał od wyglądu monstera. Dlatego uważam, że 70mm powinno zostać.

11. modele revo, t-maxx, mimo rozmiarów zbliżonych do innych modeli, opisane są przez producenta jako modele 1:10, tak wiec ograniczenie 1:8 zmusi posiadaczy tych modeli do zmiany karoserii.
Przepis dotyczący ograniczenia wielości dziur sprawdza się dobrze w modelach buggy, gdzie praktycznie cała głowica wystaje ponad karoserię. Niestety w MT głowica jest schowana za kabina karoserii. Bez otworów w oknach silnik się zagotuje.

12. zderzaki w modelach często wystają ponad 26mm. 36mm to chyba wartość, która spełniają modele prosto z pudelka. (proszę o pomiary w swoich modelach i ewentualnie o poprawienie mnie)

pytania:

13. wersji przepisów, które prezentowałem minimalne masy były 2750 i 4300
ciekawi mnie czym była spowodowana ta zmiana? Masa 2750g i tak była bardzo mała i daje ogromna przewagę modelom o małych silnikach. Również warto zastanowić się czy tak małe dopuszczalne masy nie będą prowokowały do stosowania drogich materiałów (płyty węglowe, tytan) i nie doprowadzi to do "wyścigu zbrojeń".

3. czy będzie możliwe mierzenie w warunkach zawodów zawartości nitrometanu? Obawiam się, że będzie to martwy przepis.

rcBziom [kropka] com [kropka] pl <- spotkania, filmy, zdjecia

Wyciąganie kasy za linki w podpisie do niekomercyjnej strony jest żałosne.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 31, 2005 11:10 am 

Norbert Rękawek napisał(a):
...Silniki RB przystosowane do samochodów MT mają pojemność 4,68 cm3...
...w fazie rozwoju...powinna być to klasa OPEN...

Jak napisałem wcześniej, jest to propozycja przepisów.
Zgadzam się z Twoimi sugestiami, co do maksymalnej pojemności 4,68 cm3.
Marcin Augustynowicz napisał(a):
...modyfikacja silnika nie powinna być ograniczona...

Można ten zapis usunąć, jednak w innej klasie on figuruje i to w przepisach np. EFRA.
..."koło zębate odbierające skrzyni biegów" - mam problem z interpretacja tego, tzn. czy ta skrzynia jest dobra...link...

Ale wiadomo o co chodzi i to jest właśnie zapis (obok wysokości silnika nad podłożem) mający na celu wyeliminowanie modeli IC-8T z MT (link nie działa).
...Rozstaw osi max 330mm – savage 336mm, asso mgt 368mm, tnx 360mm. Myślę, że te ograniczenie powinno być przynajmniej 370mm...

Poprawiłem na 370.
...nie wiem czy przepisy powinny być naciągane z powodu nowego produktu. Tym bardziej, że model będzie swoim wyglądem odbiegał od wyglądu monstera. Dlatego uważam, że 70mm powinno zostać...

Przepisów jeszcze nie mamy, dopiero je tworzymy i jednocześnie w tym samym czasie pojawiają się nowości, które praktyka może wpisać w przepisy. Zostawimy więc szerokość 70 mm dla opon,
...modele revo, t-maxx, mimo rozmiarów zbliżonych do innych modeli, opisane są przez producenta jako modele 1:10, tak wiec ograniczenie 1:8 zmusi posiadaczy tych modeli do zmiany karoserii...

Usuniemy ten zapis i o otworach.
...zderzaki w modelach często wystają ponad 26mm. 36mm to chyba wartość, która spełniają modele prosto z pudelka. (proszę o pomiary w swoich modelach i ewentualnie o poprawienie mnie)...

Jednak w „ROAR 2005 Provisional Rules” napisane jest „Bumpers are optional. If used, they may not extend further than 1" past the body, front or rear, and may not exceed the width across the outer edges if the tires to each side”.
Poprawiłem na 36 mm.
...w wersji przepisów, które prezentowałem minimalne masy były 2750 i 4300...

Rozbieżności wynikają z różnego podejścia producentów do miar – zapytałbym tu jaki cal i jak uncja – ile miejsc po przecinku przyjąć po konwersji na miary metryczne.
Przykład: (z ROAR 2005 Provisional Rules):
small blocks – 96 uncji to 96x28,35 g = 2721 g, big blocks – 152 uncje to 152x28,35 = 4309 g. Są „różne” uncje – od 27,288 do 29,57 g.
Podobnie rzecz ma się z wymiarami opon – jej szerokość 2,75” bedzie wahała się w zakresie 67-72 mm w zależności od tego jaki cal przyjmiemy za podstawę i ile miejsc po przecinku.
Moją wątpliwość budzi ponadto miejsce modelu z silnikiem 3,5 cm3 w „klasie” wagowej pow. 4 kg, co skłania natychmiast do rezygnacji z modelu ASSO z silnikiem 0.21, choć konstrukcyjnie jest najprzejrzystszym, albo do zakupu silnika 4,6 cm3 i wtedy żaden SAV nie da jemu rady.
W „ROAR 2005 Provisional Rules” jest ponadto miejsce na modele „Unlimited” – to też musimy uzgodnić jak również pojemność zbiornika paliwa – w swojej propozycji napisałeś 175 cm3, ale tam jest podział na 125 i 150. Proszę więc o dalsze sugestie.
Idąc za sugestią Norberta powinniśmy jednak skłaniać się do maksymalnego uproszczenia przepisów na sezon 2006. Po nim w zależności od ilości startujących zawodników można tworzyć podziały na podklasy.
...czy będzie możliwe mierzenie w warunkach zawodów zawartości nitrometanu? Obawiam się, że będzie to martwy przepis.

Można ten zapis usunąć – przy tej samej ilości nitrometanu aerometr wykaże różną gęstość paliwa przy różnych gatunkach oleju. Lepszego przyrządu nie mam zamiaru kupować.
Przepisy na bieżąco poprawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 11:56 am 

jeżeli ktoś z tak małym doświadczeniem jak ja może coś dodać, to tylko tyle, że "bicie piany" o np 0,ileś konia czy x cm3 pojemności jest bezcelowe, bo z tego co widać, wszystkie monstrualne silniki w zawodach sprawdzają się raczej średnio... bo ciężko nad nimi zapanować i zawodnik zamiast robić dużą ilość bezbłędnych okrążeń kręci co chwilę widowiskowe bąki i ciągle walczy z brakiem przyczepności... w efekcie i tak jedzie na połowie przepustnicy.

O wiele większe możliwości daje modyfikacja zawieszenia, zastosowanie innego ogumienia... bądź całkowita zmiana konstrukcji podwozia/zawieszenia. I właśnie tutaj skoncentrowałbym obostrzenia. Bo jeżeli jednak do wyścigów w klasie MT zostanie dopuszczone truggy, to wyobraźcie sobie stopien modyfikacji klasycznego MT który pozwoliłby chociażby zbliżyć się charakterystyką zawieszenia do truggy. Chyba nieosiągalne. Efekt będzie taki, że aby liczyć się w klasie MT trzeba będzie posiadać model truggy, albo tory dla MT bęą musiały być typowo górsie/wspinaczkowe/skałkowe czyli takie w których tylko klasyczny monster da sobie radę.

Tyle mojego, chociaż wiem, że wyrażając takie "niepopularne" poglądy zapewne narażam się wielu osobom

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 12:24 pm 

dARTi napisał(a):
jeżeli ktoś z tak małym doświadczeniem jak ja może coś dodać, to tylko tyle, że "bicie piany" o np 0,ileś konia czy x cm3 pojemności jest bezcelowe, bo z tego co widać, wszystkie monstrualne silniki w zawodach sprawdzają się raczej średnio... bo ciężko nad nimi zapanować i zawodnik zamiast robić dużą ilość bezbłędnych okrążeń kręci co chwilę widowiskowe bąki i ciągle walczy z brakiem przyczepności... w efekcie i tak jedzie na połowie przepustnicy.

O wiele większe możliwości daje modyfikacja zawieszenia, zastosowanie innego ogumienia... bądź całkowita zmiana konstrukcji podwozia/zawieszenia. I właśnie tutaj skoncentrowałbym obostrzenia. Bo jeżeli jednak do wyścigów w klasie MT zostanie dopuszczone truggy, to wyobraźcie sobie stopien modyfikacji klasycznego MT który pozwoliłby chociażby zbliżyć się charakterystyką zawieszenia do truggy. Chyba nieosiągalne. Efekt będzie taki, że aby liczyć się w klasie MT trzeba będzie posiadać model truggy, albo tory dla MT bęą musiały być typowo górsie/wspinaczkowe/skałkowe czyli takie w których tylko klasyczny monster da sobie radę.

Tyle mojego, chociaż wiem, że wyrażając takie "niepopularne" poglądy zapewne narażam się wielu osobom

MUSZE suię z tobą zgodzić miałem już pare silników w moim savie SH .28, sirio .27 a teraz HPI .25
i musze powiedzieć że tamte były świetne szybkie i niezłego "kopa" miały ale brakowało umiejętności do poskromienia ich, na zawodach w Zgieżu rozsypał mi się sirio i założyłem HPI .25 i musze powiedzieć że nie widziałem zbytniej rużnicy w czasach na okrążenieu ale lepiej mi się prowadziło.
W chwili obecnej to co powiedział ma racje narazie trudno się nie zgodzić że mało kto potrafi opanować je wpełni ale jak się potrenuje to się nauczy je poskramiać mi z zawodów na zawody szło coraz lepiej.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 10, 2005 8:12 am 

czy jest już jakaś ostateczna wersja przepisów na przyszły sezon??

dokładnie chodzi mi o możliwośc użycia silnika .32

nie chciałbym kupić czegoś co będzie pózniej niedozwolone :?

pozdrawiam

P.

HB Cyclone Moore Speed Edition

foto

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona