Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 7:09 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 19, 2005 7:19 pm 

kolego nie chodzi mi o zabijanie zwierzat! Ale powiedz mi skoro "tak czesto bywasz na wsi" to czy tam na zywca odziera sie kury ze skory? chyba nie, swinie? nie krowy? nie. Na wsi bywam dosc czesto (mam tam babcie). Nie chce sie z nikim klocic ani nic w tym stylu, ale niestety rozne reakcje wywoluje ten film. Przyznaj ze takie postepowanie nie jest zbyt no powiedzmy dobre (nazwal bym to nieludzkim ale nic...). Gdyby to byl film przedstawiajacy zwykla smierc (czyt szybka) no nie budzikl by takich emocji, przeciez kazdy wie ze jemy takze mieso a mieso jest ze zwierzat ale nie w taki sposob

PS Co do przeklenstw to fakt przesadzilem, sorry. Faktycznie moglem sie ich ustrzec ale tak sie zdenerwowalem... ehhhh
PS2: Usunalem wulgaryzmy z mojego poprzedniego postu. Mam nadzieje ze to sie nie powtorzy :oops:

I ja na to licze. Dawid

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 19, 2005 7:42 pm 

Wszystko byłoby ok gdyby ci ludzie zabijali te zwierzęta nie publicznie. Najgorsze jest w tm to, że te wszystkie zwierzęta są na wiginięcu!!! Te najlepsze futra są z tych zwierząt, które można żadko spotkać

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 19, 2005 8:05 pm 

Zgodzę się z tym troche przesadzają, ale i andropow ma rację.

Weźcie se przemyślcie (im dłużej nad tym będziecie siedzieć tym lepiej) takie pytanko:
Dokoąd nasz swiat zmierza??

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 19, 2005 8:16 pm 

no adropow tez ma racje z tym dostrzeganiem okrucienstw nad "duzymi" zwierzetami. Gotowanie na zywca rakow tez nie jest zbyt ciekawe. Choc nie zmienia to faktu ze to co jest pokazane na tym filmie jest okrutne... :(

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 19, 2005 8:23 pm 

Miał rację nie tylko z tym, miał tez rację z tym że im szybciej do tego sie przyzwyczaimy tym lepiej - wytłumaczę ci to w swego rodzaju skrócie/przykładzie.
Nieuniknione jest że w dziejach naszego świata bedzie jeszcze kilka wojen, co gorasza o *** i jeżeli będzie ona (nie daj boze nie daj boże) na naszych terenach to będziemy codziennie widywali takie rzeczy, tylko że nie zwierzęta, tylko ludzi, iu pomyślcie widzicie swego przyjaciela jak wybucha pod nim jakas mina i on potem leży rozbebeszony a ty nawet nie masz czasu się wypłakać (każdy wie jk to pomaga w takich sytuacjach) tylko musisz się krć/uciakac.

PS. A jak ci wyszło z pytaniem "doikąd nasz świat zmierza?"

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 19, 2005 10:13 pm 

heh no w pewnym sensie cos w tym jest... ja mam nadzieje ze twoj przyklad wojny nigdy nie dojdzie do skutku.... bo jednak faktycznie tak naprawde to my (a przynajmniej ja) tak naprawde niewiemy co to wojna, slyszymy o niej, uczymy sie i mam wielka nadzieje ze nie dowiemy sie nigdy jak to jest w praktyce. Szczerze mowiac pytanie dokad zmierza swiat ma wiele odpowiedzi. Jednak widzac codzienna zadze za pieniedzmi niektorych ludzi, pogon za kolejnymi milionami, nawet przysłowiowo "po trupach" wyglada nieciekawie. Szczegolnie przepasc jaka sie tworzy miedzy krajami bogatymi a krajami biednymi i bardzo biednymi moze byc przyczyna wielu klopotow. Z drugiej strony istnieje tez wiele osob dobrych i rzetelnych, tych osob jest znacznie wiecej, wiec to idzie troche na plus. Jestem mlody, w zyciu pewnie niezbyt wiele widzialem, ale jednak podstawowych zasad etyki/ludzkosci staram sie trzymac, dlatego tez mnie tak oburzyl ten film.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 19, 2005 10:24 pm 

Ja tesh nie chce żeby doszło do owej wojny...

Ale mówiąc szczerze to ja mam taką odpowiedź na tamte pytanie - owszem twoje przykłady sa dobre, ale niestety tych ludzi jest jeszcze za mało, ale moim zdaniem z dnia na dzień świat dąży ku zagładzie - najlepszy przykład - "zabawy" życiem o którym może decydować tylko Bóg, pozatym - sztuczna inteligencja - odkryć ją można bybył na "latach" ale są ludzie co iedza że by się jej niedało opanować i by nad nami zawładneła, ale w przy pszyszłości znajszie się ktoś kto chce wyścigu technologicznego i bedzie miał.

A najlepszym przykładem co może się stać jeżeli tak dalej będzie (rządy pieniędzy itp.) jest 2 wojna światowa tylko że zamiast zniszczenia terenów Polski zniszczony zostabnie cały śiat, przecierz gdyby wszystkie bąby atomowe na raz wybuchły to z ziemi by NIC nie zostało...A gdyby USA coś zaczeło robić, oni mają na wszystko pieniądze więc nie można dopuścić do jakij kolwiek wojny.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 10:55 am 

Panowie, zaczynacie zbaczać z tematu. Kazdy, kto miał w szkole biologię i normalnego i przyzwoitego nauczyciela (np ja), wie o tym doskonale, ze na swiecie dzieja sie jeszcze gorsze rzeczy - np testy kosmetków na oczach królików etc. Nie jestescie w stanie nic zrobić w tym temacie. Przypomnę tylko ze w czasie drugiej wojny świetowej dla koncernu Bayer działał pewien lekarz ekstremalista zwany doktorem Mengele. To, co ludzie robią z tymi zwierzętami jest niczym w porównaniu z eksperymantami przeprowadzanymi na ludziach przez tego doktora. Kto wie ten zrozumie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 11:23 am 

Dokładnie jest tak jak pisze Dawid. Mieszkałem 25 lat w Oświęcimiu a dokładnie w Brzezince (z okien domu widziałem obóz w Brzezince oddalonu około 500m). Wydawałoby się że powinienem przejść nad tym do porządku dziennego ale mimo, że nie jeden raz zwiedzałem obóz, za każdym razem jest to ogromne przeżycie.
Oczywiście nie chcę tu powiedzieć że znęcanie nad zwierzętami jest niczym wielkim, to również jest barbarzyństwo.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 11:34 am 

JA mieszkam w Sokołowie Podlaskim, bardzo blisko Treblinki, jak pewnie wiecie tam też znajdował się obóz zagłady. Zwiedzałem go kilka razy, zawsze wracałem "biały" ze strachu, i współczucia.

Ale weźcie okruciaństwo dla zwierzat jest tez czymś jest, zwierze - też żyjem, ma prawo do spokojnego życia. Ale zgadzam się i również z tym że to powoli robi się na porządku dziennym :(

PS. Ten w obozach prubowano robić mydło z ludzkich kości, albo amputować rekę za pomocą piły spalinówki.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 11:37 am 

Wiadomo ze na swiecie jest tez wiele innych przykladow takiego barbarzynstwa. Nikt z nas nie powiedzial ze to jedyny przypadek. Niestety takie eksperymenty, badania, i inne bajery byly sa i najprawdopodobniej beda. Jako ze to temat w ktorym poruszono temet znecania sie nad zwierzetami nie dawalismy przykladow typu oswiecim. Ja tam bylem tylko raz. Bylem tam z klasa, mielismy przwodnika ale bardzo wiele mowil nam nasz nauczyviel od historii. Widoki sa tam naprawde straszne, wystarczy ze czlowiek ma choc troche wyobrazni i zrozumie jak tam ludzie cierpieli ile osob zginelo, te piece, hangary, rzeczy ludzi ktorzy zgineli : sterty butow, walizek i innych rzeczy. To wywoluje naprawde wiele emocji. Po odwiedzeniu takiego obozu naprawde wiele osob moze zmienic swoje poglady...

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 12:23 pm 

andropow napisał(a):
Ile wy macie lat? Wegetariani?
Wielkie halo, tak to juz jest, im wczesniej sie do tego przyzwyvczaicie tym lepiej.
Pozatym jak sobie wyobrazacie "humanitarna" smierc (nie wspominajac ze filmik jest z chin gdzie zwierzeta troche "inaczej" sie traktuje).

normalny człowiek, moim zdaniem, nie może zaakceptować takiego traktowania zwierząt, bez względu na to jaki "dorosły" by nie był i czego by wcześniej w życiu nie widział!!!!! jest to po prostu okrucieństwo, które powinno być z całą surowością karane, po obejrzeniu filmu byłem na tyle wstrząśnięty, że nie miałbym nic przeciwko zastosowaniu wobec tych ludzi zasady: "oko za oko..."

to, że "jeszcze gorsze rzeczy" dzieją się na świecie nie znaczy wcale, że nie mamy protestować przeciwko tym "mniej gorszym" kto powiedział, że ze złymi rzeczami na świecie należy walczyć w kolejności ich "gorszości" - od tych "najgorszych-gorszych" do tych "najmniej-gorszych-gorszych"???
jeśli mogę jakoś przyczynić się do walki ze złem - czy to dużym, czy małym - robię to!

nie mam nic przeciwko zabijaniu zwierząt - czy to na jedzenie, czy to nawet dla futer, ale niech to się odbywa w humanitarny sposób - przy minimalnym stresie czy cierpieniu dla zwierząt - to co zobaczyłem na tym filmie wstrząsnęło mną - chodzi mi o te zwierzęta obdzierane żywcem ze skóry... wystarczy przypomnieć sobie wizytę u dentysty, złamaną nogę, drzazgę za paznokciem - a potem porównać to z obdarciem na żywca ze skóry.... Gniew ogarnia człowieka w takim momencie....

wychowałem się na wsi - widziałem nie raz świniobicie i wiem, że u nas takich rzeczy się nie robi - świnia, zanim poderżnie się jej gardło jest zamraczana uderzeniem w głowę, ale zgodzę się, że jest to niehumanitarne zabijanie zwierząt - nieraz zdarza się, że świna zostanie słabo zamroczona i później odzyskuje przytomność, zanim jeszcze wystarczająca ilość krwi zdąży z niej ujść... niemniej jednak jest to o wiele mniej drastyczne niż to co widziałem tu, poza tym wynika nie ze złej woli, a z przypadku, czy braku umiejętności ludzi, którzy to robią - takiego lisa, czy jenota (nie wiem co to było) można przecież w każdej chwili było dobić, a jednak ci ludzie tego nie zrobili...

nie można tłumaczyć tych ludzi inną kulturą, wyżem demograficznym czy ustrojem politycznym - zadawanie cierpienia czy to zwierzęciu czy człowiekowi jest tak samo barbarzyńskie niezależnie od tych czynników...

Lord napisał(a):
Wszystko byłoby ok gdyby ci ludzie zabijali te zwierzęta nie publicznie
- zatem uważasz że sam sposób zabijania tych zwierząt był w porządku, a jedynym problemem jest to, że działo się to publicznie? że ktoś to sfilmował??? gratuluję podejścia do tematu....

Vyxio napisał(a):
no adropow tez ma racje z tym dostrzeganiem okrucienstw nad "duzymi" zwierzetami. Gotowanie na zywca rakow tez nie jest zbyt ciekawe. Choc nie zmienia to faktu ze to co jest pokazane na tym filmie jest okrutne...

zgodzę się tylko częściowo - okrucieństwo, to okrucieństwo i powinno być surowo karane, jednak nie porównujmyu cierpień takiego lisa, małpy czy królika z cierpieniem pająka czy raka. widzieliście układ nerwowy pająka albo raka? jest na tyle prosty, że z pewnością jego odczucia są dużo mniej intensywne niż zwierząt wyższych, takich jak ssaki - choć oczywiście trudno to zmierzyć czy do końca zbadać....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3