Łukasz Kowalczyk napisał(a):
Czy mozesz napisac dokladnie w jaki sposob okradl Cie ten Ukrainiec?
Było tak. Wystawił na aukcje trochę sprzętu foto w dość dobrych cenach. W opisie aukcji było zaznaczone, że przyjmuje płatność tylko przez Western Union bo na Ukrainie PayPala nie ma. Punktów miał +20, coś tam ze sprzętu foto nawet sprzedał (pewnie umówione fikcyjne aukcje). Czułem, że może mnie orżnąć, bo naciskał aby wpłacić kasę w ciągu 24h bo niby ma problemy finansowe itp. itd. ale postanowiłem zaryzykować i w razie czego skorzystać z programu ochrony kupujących (zwracają do 200USD minus chyba 20USD opłaty manipulacyjnej). No i wysłałem kasę on przysłał maila z numerem nadania paczki (jak się później okazało zmyślonym bo nie ta ilość znaków i w ogóle konstrukcja numeru). W międzyczasie obserwowałem jego poczynania na ebay.com. Wystawiał coraz więcej aukcji trzydniowych i warunki płatności jak w moim przypadku. Pojawiły się nawet kolejne pozytywy za sprzedaż sprzętu foto, wtedy ludzie zaczęli śmielej licytować. Oceniam, że w sumie okradł ludzi na jakieś 5-6 tys. USD. Oczywiście paczka do mnie nie dotarła, na maile nie odpowiadał, zadzwoniłem do UC i na pocztę podając numer który mi podał i dowiedziałem się, że ten numer nie jest właściwy. Otworzyłem 'Dispute' odczekałem 10 dni, zero reakcji z jego strony, w tym czasie zmienił nick i lokalizację na Turcję. Zamknąłem Dispute i skorzystałem z programu ochrony kupujących i tu ZONK !!! Płatności przez Western Union są traktowane przez ebay tak samo jak pieniądze przesłane w kopercie i nie kwalifikują się do programu

Podobno w niektórych krajach może je odebrać dowolna osoba mająca numer MTCN przekazu i właśnie na Ukrainie podobno tak jest. Mam adres tego gościa ale myślę, że jest nieprawdziwy, oczywiście skonsultuję się z prawnikiem co zrobić ale szanse na odzyskanie pieniędzy są znikome.