Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 4:32 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 26, 2005 9:47 pm 

Panowie, spokojnie.
To, czy HPI wystartuje, czy nie, zależy wyłącznie od sędziów - ale pewne jest, że jeśli nawet wystatruje, to poza konkursem i rankingiem do MP - w innym przypadku wydam stówę :)
Decyzję o dopuszczeniu innych modeli do klasy Top Stock - i to w nowym sezonie (a są np. modele innych firm - widziałem na Festiwalu bardzo przyzwoite modele RTR za 700 zł - z aparaturą) powinno poprzedzić sprecyzowanie przepisów i dokładne przyjrzenie się ew. kandydatom. To nie jest tak, że np. dopuścimy HPI a stwierdzimy, że Smartech, czy Acme jest "be". Przepisy techniczne - przynajmniej w tej specyficznej klasie - powinny albo wprowadzać ograniczenia, jak to miało miejsce do tej pory wykazem dopuszczonych częsci (życie niestety pokazuje, jak bardzo martwy ten przepis jest obecnie), albo w inny szczegółowy sposób ustalać, co może a co nie być w modelach do tej klasy dopuszczonych - z listą podwozi i tuningu do nich włącznie - ale zdecydowanie nie podwozi jednej tylko firmy - bo patrząc na sprawę dokładnie i zgodnie z przepisami, to sędziowie nie powinni dopuszczać w myśl obowiązujących żadnego innego podwozia, niż NIE PODROBIONE przez Chińczyków podwozia Tamiya z wykazu. Ale własnie chyba cała ta dyskusja ma na celu rozwój klasy Top Stock, a nie jej zamordowanie, do czego obecnie obowiązujące, anachroniczne przepisy niestety prowadzą przy takim stanie rynku modeli i serwisu, jaki mamy teraz.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 27, 2005 6:06 pm 

Obserwowałem przez dłuższą chwilę dyskusję, by wyrobić sobie obiektywne zdanie, szczególnie będąc bezpośrednio zainteresowany jako startujący w TS.
Mam kilka takich refleksji do dyskusji:
1. Nie jest możliwa zmiana przepisów w trakcie rozgrywania cyklu zawodów i to jest niepodważalne. Wynika z tego również niedopuszczalnośc startu w danej klasie modelu z poza przepisów. Szczególnie w TS gdzie wpływ odbiegającego możliwościami modelu na impulsywną psychikę zawodników mogło by doprowadzić do rzeczy niedobrych. Silnik bezszczotkowy w promocyjnej klasie mikro to zupełnie inna sprawa, bo defakto każdy silnik jest w niej dopuszczony.
Dlatego proponowałem włączenie sprinta w grę na zawodach po-mistrzowskich. I dalej podtrzymuję tę propozycję, właśnie aby spróbować tej różnicy a HPI "daje mi do ręki" model i pozwala go poznać.

2. Cena modelu jest ważna - na początku. Zaczynać powinno się od konstrukcji tanich i prostych /Nie ważne w jakim sie jest wieku! -wystarczy podział na kategorie wiekowe - w TS po prostu niezbędny/
Póżniej, a po dwu latach startów zarówno na hali jak i powietrzu mogę to spokojnie powiedzieć, po przeliczeniach wychodzi, że nie cena samego modelu jest najistotniejsza a "osprzętu" jakiego trzeba się dorobić /serwis jężdżący obecnie w bagażniku przewyższa wielokrotnie cene naszego "pakietu startowego" - tamiya Tl-01, aparatura AM, dwa pakiety i robiona ładowarka/ oraz WĘDROWANIU po Polsce. Teraz liczy się już inaczej i patrzy na ceny - jeśli zakupy dają wymierne korzyści na torze. Niestety trzeba dać się mocno wciągnąć w modelarstwo, niejednokrotnie poświęcając inne dziedziny życia aby "stanąć na pudle MP".

3. Proponuję /a nie mam w tym żadnego interesu/ wprowadzenie klasy pośredniej między TS a DTM standard na podwoziach klasy Sandardu a silnikach Stocka. To myślę jest wprowadzenie łagodności przejścia do wyższej klasy. HPI będzie mogła wejśc w rynek z modelem do takiej klasy a ktoś komu Stock już nie będzie wystarczał, będzie mógł próbować półki wyższej korzystając z zasobów jakie już posiada /aparatura,serwa, silniki itd./. Im wcześniej i zdecydowanie wejdzie tu HPI z HPI Chelenge opartym na swoich modelach tym szybciej osiągnie również swój cel marketingowy.
4.Aby przyciągnąć ludzi do modelarstwa trzeba przede wszystkim organizacji imprez. Kalendarz MP i organizacja eliminacji MP to rzecz święta dla organizatorów zawodów bo są one potrzebne dla pozyskania srodków na utrzymanie torów. Ale dla nowych modelarzy powinno być więcej zawodów lokalnych, klubowych na obiektach już istniejących /to znacznie obniża koszty a zaraża samym smakiem rywalizacji, Ci zarażeni bedą pojawiać się na zawodach ogólnopolskich, mówię to na własnym z Łukaszem przykładzie /. A przy okazji chciałbym Tu obudzić Tarnowskich modelarzy. Czas na zorganizowanie się w klubie i na istniejących torach!

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 27, 2005 6:49 pm 

To co już pisałem kiedyś nie ma klasy dla modeli z "odzysku",tam zmieścił by się Sprint.Przecież są stare modele które kiedyś święciły tryumfy,a dzisiaj jeżdżą koło trzepaka i nie mają swojej klasy ,bo Standart już odjechał a TS to kużnia.Zrobić klasę np.Sport dowolne auta silnik jednolity .A TS zostawić tylko dla młodzików i juniorów zeby nie było zabawnych sytuacji.Przecież wypadły klasy 10 i 12.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 27, 2005 8:00 pm 
Raflee

Wiec w takiej klasie spokojnei beda mogly pojawic sie modele troche starsze - np. x-ray evo 1 tak? bo ja jestem prawie pewien, ze ktos wpadnie na pomysl zeby wystartowac modelem z wyzszej polki i spokojnie objedzie reszte ktora mozliwe ze bedzie ejzdzic jakimis zabytkami, albo modelami slabszymi... a pozatym jakos nie widze tego ,zeby znalazl sie czas na rozegranie jeszcze jedednej klasy... z micro juz Pan Matukin i nie tylko pisal, ze nie mozna dodac kalsy... dlatego teraz micro jezdzilo za e-12, a na asflacie za e-10. Chyba ze da sie jakos to zrobic... ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 27, 2005 8:19 pm 

"Dla chącego, nic trudnego".
Jest Nas startujących ciągle jak na taki taki duży kraj za mało, czy rynek modlarstwa samochodowego jest np. w porównaniu do Czechów potężny???
Będą nas tysiące a i poziom się podniesie... do elimacji MP trzeba będzie rozgrywać eliminacje... a firmy modelarskie będą miały zbyt i obniżą ceny...
Pomarzyć nie można :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 27, 2005 8:52 pm 

hej hej ja nie chce być odżucony z top stock tylko dlatego że zaczołem się bawić w pużnym wieku modelami , przynajmniej jestem w opowiedniej grupie zawodników = umiejętnościami ,

co do stworzenia czegoś pośredniego jestem za bo czemu miałbym w przyszłości sobie nie sprwaić takiego sprinta lub coś innego by mieć więcej możliwości ustawieć i regulacji - nowy model w zagrodzie = nowy serwis do modelu i wiecej zabawy.

ps poza tematem ->

Zaczynam przygode z modelarstwem i wiem jak bardzo pieniądze mają wpływ na to czym i gdzie sie jeżdzi . Modele mimo że tanieją sa ciągle " drobie " licząc oczywiście całe przedsięwzięcie.
Co do zawodów to zdecydowanie wiecej powinno być regionalnych bo np mnie nie stać by pojechać sobie 300 km w jedną strone na 2 dni :( .
Powinno być wiecej regionalnych spotkań i impres by muc pojeądzić i wciągnąt nowych ludzi do naszego hobby.
Z przyjemnością sie pojawię w Kołodzu co jakiś czas by pośmigać z innymi jeśli tacy bedą.

Yokomo SD SSS
OFNA Blazer SST

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 27, 2005 9:11 pm 

Witam kolejnego seniora w TS, cieszę się że nas przybywa i mam nadzieje że nie wykluczą Seniorów z klasy podstawowej. Przecież to klasa przejściowa bez względu na wiek. Może ktoś to zrozumie, bo narazie piszecie dla siebie czyli dla tych kórzy jak widzę bawią się w starty od kilku lat. A co z seniorami którzy uczą się jeździć, zresztą tak jak ja.

Pozdrawiam i widzimy się w Jelczu,

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 04, 2005 8:29 pm 

Na zawodach w Tarnowie odbyła się dyskusja oraz praktyczne jazdy modelem Sprint 2. W ocenie sędziów i większości zawodników ujednolicenie parametrów silnika to podstawowy problem do rozwiązania nie tylko w klasie Top Stock.
Sprint 2 jeździł w zawodach wraz z innymi modelami na silniku stosowanym w klasie Top Stock. Testy praktyczne wykazały ze większe możliwości ustawień nie gwarantują wgranej. Próbowaliśmy różne ustawienia przełożeń, co wpływało na zmianę dynamiki prowadzenia modelu w zakrętach, ale nie miało większego wpływu na prostej.
Oficjalnie sędziowie dopuścili model do startów w klasie Top Stock a od sezonu halowego ma powstać nowa klasa stanowiąca wypełnienie luki pomiędzy klasami TS i Standard.

Każdy, kto ma ochotę startować w klasie Top Stock modelem Sprint 2 nie będzie z tego powody zdyskwalifikowany lub wykluczony z klasyfikacji.

Poza tematem Sprinta złożyliśmy wniosek o:

1. Stworzenie w sezonie halowym w klasie E-18 Micro podziału na Open (w obecnej postaci) oraz Standard – wersja z pudełka, z silnikiem 180, zasilanie 4 cele akumulatorki AA montowane zgodnie z instrukcją.

2. Stworzenie nowej klasy IC 10 Standard – dla modeli wyścigowych napędzanych silnikiem spalinowym T-15.

3. Powyższe wnioski mają na celu dostosowanie przepisów do potrzeb rynku i stworzenie warunków do łatwego startu przyszłych adeptów modelarstwa samochodowego.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 04, 2005 9:56 pm 

1. Oficjalnie nie wolno wprowadzac zmian do przepisow w polowie sezonu.
2. W sezonie asfaltowy zostaly nam Mistrzostwa Polski, a do MP dopuszcza sie TYLKO tych ktorzy brali udzial w min. 2 eliminacjach.
3. W promocyjnej klasie ktora rusza od sezony halowego "DTM STOCK" bedzie mozna startowac DOWOLNYM podwoziem DTM. Czyli ASSOCIATED, XRAY, YOKOMO itd.

Modelem Sprint w tarnowie startowal zawodnik ktory nie byl w stanie pokonac jednego okrazenia na torze bez uderzenia w bandy conajmniej 3 razy. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 04, 2005 10:02 pm 

Startowali też tacy, co jeżdżą na nieprzepisowych silnikach :lol:
Dla czego wygrywają ???

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 04, 2005 10:07 pm 

Od tego sa sedziowie ktorzy przeprowadzaja kontrole techniczna modeli aby stwierdzic czy model jest zgodny z przepisami.
W Tarnowie nikt nie zglaszal protestu ani sedziowie nie zdyskwalifikowali ZADNEGO zawodnika w klasie Top Stock.
Wiec silniki byly zgodne z obowiązującymi przepisami.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 04, 2005 10:10 pm 

Cytuj:
1. Stworzenie w sezonie halowym w klasie E-18 Micro podziału na Open (w obecnej postaci) oraz Standard – wersja z pudełka, z silnikiem 180, zasilanie 4 cele akumulatorki AA montowane zgodnie z instrukcją.

Tak, nalezy rozdzieli tych 9 zawodnikow starujacych w klasie mikro modelami XRAY, na 2 grupy po 4 osoby, tak aby bylo wiecej klas :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 04, 2005 11:29 pm 
Administrator forum

1. To że nie było kontroli technicznej nie zwalnia od UCZCIWOŚCI startującego w zawodach.

2. Nikt nie mówi o zmianie w przepisach w trakcie sezonu, aczkolwiek takowa miała mijsce w sezonie halowym - dopuszczenie do startów modeli z regulatorem elektronicznym. Dlaczego wtedy nikt nie protestował?? Bo każdemu to pasowało.

3. Na GP Kłodzka w klasie TOP-STOCk pojadą modele TAMIYA i SPRINT 2 - zawody nie są punktowane w MP więc można zrobić eksperyment z połączeniem tych modeli w jednej klasie.

4. Modele micro nie są popularne TYLKO z jednego względu: my, zawodnicy startujący w tej klasie podnieśliśmy poprzeczkę i cenę tych modeli dość znacznie. I dalej ją podnosimy wprowadzając do mikrusów silniki bezszczotkowe już od sezonu halowego 2005/2006. A co maja powiedzieć Ci co mają mikrusy z pudełka? W łasnie z myślą o nich rozdzielamy tą klasę na 2 podklasy: Standard z silnikiem 180 (może z 280) i Open z silnikami bezszczotkowymi i silnikami typu 300-tka.

To samo tyczy się klasy IC-10TC RTR - z miejscem dla modeli RTR a nie wypasów za kilka tysięcy złotych, to raz a dwa że jak zawodnik początkujący chce pojeździć to nie razem z najlepszymi obijając im modele - tylko w klasie modeli takich jak np. HPI, TAMIYA, CARSOn czy inne RTR-y spalinowe.

Tylko jak we wszystkim, tak i w tym jest jedna podstawowa sprawa: trzeba spróbowac a nie ciagle NIE, NIE, NIE bo to , bo tamto, bo Sprint to powali na kolana wszystko inne co w top-stocku jeździ.

Pojeździcie w Kłodzku razem to zobaczymy wszyscy jak to jest naprawdę - czy rzeczywiście jest się czego obawiac ze strony Sprinta czy nie.

A klasa DTM 540 (czyli przedsionek do DTM standard) i tak pewnie powstanie z zastrzeżeniem że modele wyprodukowane w danym sezonie nie będa mogły w niej jeździć.

To tyle wywodów w tym temacie z mojej strony :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 05, 2005 12:09 am 
Raflee

Marek... wszystko mi sie podoba, oprocz tego DTM 540 - bo np. x-ray evo 2 byl wyprodukowany w tamtym sezonie, wiec lapal by sie do tej klasy... i z gory starsze modele leca do tylu... a ktos bedzie im miejsca w sumie swierzymi modelami zajmowal ;) . Z ta klasa sie nie pali... mozna na spokojnie wymyslic jakis sposob rozdzielenia nowosci od modeli starszych... :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 05, 2005 6:38 am 
Administrator forum

No nie :( I znów źle :(

To ma być przedsionek do DTM Standard i Open żeby sie ludzie po torze nie rozbijali. A czy on wystartuje Yokomo sprzed 3 lat czy X-Ray Evo 2 to nie ma znaczenia. SILNIK go ogranicza, a jak nie będzie umiał jeździć to mu nawet złote felgi nie pomoga i akusy selekcjonowane i nawet model z najwyższej półki. To jest klasa dla raczkujących a nie dla szalejących w standardzie i openie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona