Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 4:32 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 11:31 am 

Janusz Potępa napisał(a):
Mam pytanie do Pana Janka - jakie ciało modelarskie władne jest ustalać zasady techniczne danych klas?

Zasady takie ustala CKM ZG LOK z udziałem przedstawicieli wszystkich sekcji. Zarząd sekcji samochodowej w oparciu o materiały EFRA, konsultacje z zawodnikami, publikacje w czasopismach modelarskich i internecie oraz wnioski, wypływające z obserwacji i analizy zawodów, ustala zarys zmian w przepisach i ich projekt przedkłada na posiedzeniu CKM w grudniu każdego roku, gdzie są zatwierdzane. Jednak często zdarza się, że po zatwierdzeniu przepisów, na poczatku następnego roku pojawiają się informacje o zmianach bądź nowych tendencjach w rozwiązaniach konstrukcyjnych i wyposażeniu modeli.
Bardzo pomocne jest konsultacyjne spotkanie zainteresowanych stron jeszcze na zawodach kończących sezon otwarty, gdzie omawiane są propozycje zmian.
Oficjalne publikowanie zmian w tym roku napotkało na trudności obiektywne, nie wynikające z działań samego zarządu sekcji.
Korekta zmian możliwa jest najdalej na miesiąc przed rozpoczęciem sezonu.
Cytuj:
...trzeba konkretnych pisemnych ustaleń, szczególnie w klasie Top-Stock /mówi się o nowych silnikach - ale kupować czy nie kupować?/.

W klasie TS obowiązują silniki typu RS 540. Można w przepisach zawrzeć klauzulę, że w danym sezonie obowiązują określone typy silnika, jednak nie mogą one sugerować konkretnego wytwórcę lub dealera, dopóki nie istnieje unormowany sponsoring naszych modelarzy lub zawodów i nie ma on zasięgu ogólnokrajowego. Można wzorem zagranicy wprowadzić zasadę, że na zawodach organizator dostarcza silniki standardowe, obowiązujące na tych zawodach, po uwzględnieniu oczywiście nieco podwyższonych opłat startowych, ale opłata taka uwzględniała by promocyjną cenę silnika (pierwszego oczywiście, bo następny silnik zawodnik kupiłby za normalną cenę, choć na pewno niższą niż w sklepie) - rzecz jest w uzgodnieniach pomiędzy organizatorem a innymi podmiotami, które zawsze wspomagają różnymi formami organizatora.
Kwestia ta powinna być rozważona przez zawodników, organizatorów i sposorów.
Cytuj:
...Dobrze by było aby jak najszybciej powstał np. projekt zmian przepisów albo gotowe przepisy. Został obublikowany, poddany dyskusji i wszedł w życie oficjalnie z vacatio legis a nie po rozegraniu pierwszej eliminacji nowego sezonu /a to już tuż tuż, bo w grudniu/.

Ta dyskusja już trwa. Pierwsze wnioski to by usunąć ograniczenia w TS o marki podwozia, bo możliwość stosowania regulatorów elektronicznych już istnieje. W założeniu model TS powinien być prosty w obsłudze i serwisie - na pewno takim nie jest model, w który dostanie się do silnika i wymiana jego lub zębatki wymaga rozebrania cyt. "połowy modelu".

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 3:33 pm 

Bardzo ucieszył mnie pomysł zmian w klasie Top Stock..
Uznałem, że jest to doskonała okazja do poważniejszego zaangażowania się firmy HPI Polska w działania wspierające ta klasę. Wydaję mi się, że żadna firma do tej pory nie zaoferowała takiego wsparcia dla zawodników.
W związku z tym mam konkretne pytanie do wszystkich władnych podjąć decyzję.

Skoro nikt nie zgłosił zastrzeżeń technicznych to czy model Sprint 2 zostanie dopuszczony do zawodów w klasie Top Stock od zawodów w Jelczu w dniach 2/3-07-2005?

Pytam nie tylko w swoim imieniu, ale również osób, które w ciągu dwóch dni wyraziły konkretne zainteresowanie zakupem modelu w cenie promocyjnej. Nie chciałbym doprowadzić do sytuacji, w której ktoś kupi model a na zawodach okaże się ze nie może nim startować.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 4:14 pm 

Wprowadzi się do Top Stocka Sprinta to trzeba będzie i Tamyie TA i TB,wszystkie state modele Standartu naprzykład Pro 2 i Pro 3 bo są za słabe na dzień dzisiejszy do Standartu a ludzie chcą jeżdzić.
Wszystkich którzy mają dzisiaj TL i TT.Odstawimy do lamusa,bo są to często młodzi chłopcy których nie będzie stać na nowe modele.
A jeśli ktoś ma problemy z cześciami to trzeba szujdzie .Jest pare adresów.Rzeszów,Rojna,Wrocław,ATA części od Carsonów w Conradzie.itp.A do Sprinta jest jeden jeszcze napewno nie ma wszystkiego tak jak i do Pro 4.
Wypadły klasy 10 i 12.Za 12 jest 18 a za 10 zrobić pośrednią klasę,albo standart "podciągnąć"wyżej np.19 lub 17 zwojowymi silnikami.
Przecież Sprint to nic innego jak stare Pro 2 przed tuningiem,a był to kiedyś model z "górnej"półki.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 4:47 pm 

Stare modele TA, FF, i M są już przepisami na ten rok dopuszczone, a to, czy TT albo dobrze przygotowane TL będą gorsze od HPI możemy łatwo sprawdzić w Jelczu - niech wystartują ludzie, którzy mają te modele, to się przekonamy.
Stany części do modeli Tamiya - ramka A:
Rojna - 0
ATA - 0
Conrad to jest sklep w Polsce, czy w Niemczech - bo strona www.conrad.pl nie oferuje żadnych modeli RC ani tym bardziej części do nich;
zębatki tuningowe 55/58 - ATA - 0
Rojna - są
itd.

Rozmawiałem na temat części do TT na Festiwalu Modelarstwa w Łodzi, już, już, miały być, ale niestety - chcąc mieć sprawny model nie miałem wyjścia - zakupy w Niemczech i kilkanaście Euro za przesyłkę - racja, na takie zakupy na pewno młodych zawodników nie stać.

Kiedyś były również dopuszczone do klasy Top Stock modele Academy, które prezentowały podobny poziom wykonania co Tamiya w niższej klasie, i nie widzę powodu, żeby przed sezonem robić listę dopuszczonych do startów podwozi - ale PRZED sezonem.
Dlatego też uważam - tak jak słusznym było zakazanie startu modelom Tamiya TB - które prezentują inny poziom, aby starty HPI odbywały się w tym sezonie albo poza kalsyfikacją, albo osobno sklasyfikowane jako HPI Challenge(i tu mrugam okiem do sponsora). Ale niech jeżdżą z Top Stockami, wtedy się przekonamy, co tak naprawdę są warte.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 4:50 pm 

Na początek jedno zastrzeżenie: Sprawa klasy Top-Stock nie dotyczy Pawła. Dlatego uważam że mogę na sprawę popatrzeć bez emocji.
1. Klasa TS powinna pozostać w dotychczasowej postacji. Trzeba tylko wyrażnie, precyzyjnie i na piśmie określić co wolno zmieniać w modelach fabrycznych TL-01 oraz TT-01. Uważam że jest to klasa . od której powinni zaczynać wszyscy zawodnicy ( chcący jeżdzić modelami z napędem na 4 koła ). Być może że ze względu na brak części czy niekonkurencyjne ceny klasa ta będzie skazana na zagładę. Ale są zawodnicy którzy zainwestowali w swoje modele. A w konkurencji np ze Sprintem są z góry na straconej pozycji.
2. Należy wprowadzić klasę DTM junior. Można byłoby w niej jeżdzić wszystkimi modelami ale na tym samym silniku. Może być to Johnson. Wprowadził bym tylko jedno ograniczenie. Mistrz Polski w tej klasie jeżeli nie jest młodzikiem, przez następny sezon nie mógłby startować w tej klasie. Intencje tego ograniczenia są chyba jasne.
3. W klasie DTM Stand dopuścić silniejsze silniki czyli 17- lub 19 zwojowe.
4. Klasę DTM Open pozostawić bez zmian.
5. Rozumiem naciski dystrybutorów modeli aut RC. Ale trzeba zachować spokój i myśleć przyszłościowo. To że w tej chwili sprzeda się kilka modeli więcej tej czy innej firmy jest dopre dla sprzedających. A czy również dla zawodników? Uważam ze przedstawiciele różnych producentów mają duże pole do popisu organizując tak popularne w innych krajach zawody z serii Tamiya Cup czy HPI- oraz Xray Chalange.
6. I uwaga na koniec. Uważam że trzeba prowadzić dyskusje i wypracowywać "złoty " środek. Ale może warto to przeprowadzić na " żywao " w czasie obecności na zawodach.
Pozdrawiam wszystkich czytających ten post. Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 5:23 pm 

Popieram przedmówcę w 100%.Można przecież zorganizować zawody nie tylko do mistrzost Polski ale puchary regionalne,sponsorowane przez firmy.Pe mamy tylko 4 razy zawody i mistrzostwa.laczego w dniu kiedy są spalinowe gdzieś tam nie odbywają się inne zawody.Jestem z Wrocławia a pechowo wJelczu nie będę bo jadę na Mistrzostwa Polski Pływackie i już mi jedna eliminacja przepadła.A dzisiaj mając świadectwo w garści chętnie bym gdzieś pojeżdził,żeby się podszkolić.Nie sztuką jest naciągnąć ogólnopolskie przepisy pod Siebie,ale zorganizowanie coś nowego konkrencyjnego żeby było jak najwięcej jazdy.A tak to ktoś wykreśli "i czasopisma" i ubędzie paru "starych kolegów" z pomostu.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 5:35 pm 

Dla informacji Pana Jacka:Conrad.pl przyjmuje zamówienia na wszystkie rzeczy które są na stronie niemieckiej.Zamówienie realizujądo 2 tygodni.Przysyłają za pobraniem i płaci się zł.(kupowałem naklejki na model).
Jest jeszcze nieoceniony Rajdus.
A nawiase mówiąc swoją TL kupiłem na Alegro i nic nie dokupowywałem ,a do Pro 4.... TL-ka to czołg.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 6:57 pm 

Chciałbym abyście dodrze zrozumieli moje intencje.
Od początku pojawienia się HPI Polska zrodził się pomysł organizowania polskiej edycję HPI Challenge. Mamy przepisy, prawa na terenie RP oraz cała infrastrukturę o czym mogliście się przekonać na Festiwalu i w Zgierzu a od najbliższego tygodnia będziemy mieli jeszcze tor terenowy . Jednak czysta matematyka pokazuje, że ogólna liczba modelarzy samochodowych RC w naszym kraju jest zbyt mała i tworzenie sztucznych podziałów nie ma sensu.
Mało zawodników, słaba struktura, nieustanne awantury, pretensje i kłótnie – czy musze dalej wymieniać ???

Na ostatnich zawodach rozmawiałem z wieloma z Was i każdy twierdzi, że 90% sukcesu to zawodnik a tylko 10% to model. Jeśli w przepisach TS określone są parametry silnika i jeśli uważacie, że powinny być to można określić dopuszczalne przełożenia, to nie rozumiem, dla czego boicie się Sprint lub każdego innego modelu. Jeśli w pozostałych klasach Standard i Open jeżdżą modele wszystkich marek to dla czego tam nie zauważacie istotnych różnic a w przypadku Top Stocka jest to niedopuszczalne.

Uważam ze klasa i przepisy TS to naleciałość czasów kiedy w Polsce nie było nic innego.
Dziś nigdzie na swiecie nie ma klasy w mistrzostwach kraju dedykowanej tylko jednej marce modelu. Co innego na imprezach firmowych. Różniąca tylko w tym że zagranicą na wsiach jest chyba więcej klubów i zawodników niż w naszych miastach wojewódzkich. Czy zawsze musimy być na końcu???

Uważam ze jeśli nie doprowadzicie do szybkiej modernizacji przepisów to obecni obrońcy klasy TS stracą najwięcej bo doprowadzą do jej klęski. Nie będę dłużej rozwodził się nad tematem przyszłości bo każdy kto obserwuje tendencje we wszystkich dziedzinach gospodarki widzi że zmierza się w kierunku połączenia sił a nie tworzenia sztucznych podziałów tym bardziej w słabowitej strukturze.

Jak myślę o kierunkach rozwoju modelarstwa to przede wszystkim widzę konieczność inwestycji w pozyskiwanie nowych zawodników właśnie w najtańszych i najprostszych klasach. Jednak to chyba norma w naszym kraju że wszystko co jest oczywiste jest zbyt trudne do przeprowadzenia.

Nie należę do ludzi którzy dużo mówią i mało robią i obiecuję ze więcej nie będę pisał w tym temacie elaboratów. Czekam na Waszą konkretna decyzję - zawodników i sędziów.
I proszę o jeszcze jedno - jeśli mam czekać do grudnia to mam wrażenie ze w takim czasie może dojść do roztopienia Antarktydy nie mówiąc o moim zapale.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 7:28 pm 

Jeszcze raz powtarzam: przepisy nie mogą wskazywać na konkretny model lub jego wytwórcę, skoro coraz częściej modelarze narzekają na brak serwisu sprzetowego. Poza tym modelarza nie obchodzi kto zarobi na tym, ale czy bedzie miał na bieżąco zapewnione zaopatrzenie w części zapasowe. Zobaczcie co dzieje się z Tamiyą w kraju - dystrybutor obiecał dostawy sprzętu i co? W tych warunkach pozostawienie klasy TS tak jak jest, skazuję ją na zagładę.
Wprowadzenie klasy DTM junior to kolejna klasa i kolejne problemy z rozegraniem zawodów - chyba, że TS-owcy natychmiast przejdą do DTMJ - ale to przyszłość, której nie da się przewidzieć.
Wprowadzenie zmian musi być poprzedzone eksperymentem - bo na jakiej podstawie stwierdzimy, że ten model czy inny będzie lepszy w warunkach zawodów?
Obecny stan tej klasy sugeruje, by dopuścić inne modele, w tym również Academy.
Złotym środkiem byłoby wymienienie w przepisach TS kilku modeli - jeśli już - lub starty w tej klasie z rozdziałem na producentów - ale czy modelarze w zamian będą mieli wsparcie ze strony dealera lub producenta?
Jest też problem natury formalnej - na dzień tworzenia przepisów TS tylko Tamiya oferowała modele proste w obsłudze i nadające się w "pewnym" stopniu do wyścigów - i tylko dlatego jej podwozia są tam wymienione. Zmiana reguł gry w środku sezonu nie jest praktykowana - zawsze znajdzie się oponent, który zarzuci naruszenie przepisów, jeśli oficjalnie dopuścimy np. sprinta 2 do zawodów w tym sezonie - chyba, że dojdzie się do konsensusu i powołując się na tymczasowość przepisów oraz przez aklamację wszystkich zawodników zarząd sekcji po akceptacji CKM dopuści inne modele jeszcze w tym sezonie na zasadzie promocji kolejnej firmy.
Uważam, że argumenty Pana Dariusza i to co on dla modelarzy od dwóch lat robi są warte każdego ryzyka i nawet trudnych decyzji zarządu sekcji, CKM-u czy kolegium sędziowskiego.
Do końca sezonu jeszcze daleko :) .

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 8:24 pm 

Zabrałem głos w dyskusji, ponieważ chciałbym aby przestrzegano pewnych reguł. Bo co ma powiedzieć zawodnik który dwa tygodnie temu kupił sobie TT. Jakie będzie miał szanse walki ze Sprintem? Ja wiem że znikome, albo żadne.
Pragnę natomiast zwrócić uwagę na fragment swojego postu który pozostaje bez komentarza. Dlaczego tak boimy się na bezpośrednią rozmowę i konfrontację swoich poglądów. Czy w Kłodzku nie można było zorganizować dyskusji o naszych problemach. Bo czy został rozwiązany problem AMB. A inne problemy?
Zainwestowałem w wyposażenie techniczne, inwestuję w rozwój Pawła jako kierowcy. I chcę wiedzieć co będzie dalej. Jak planować dalsze kroki. Zmiany w TS nas nie dotyczą. Ale nie mam pewności czy zaraz ktoś nie zechce majstrować w podobny sposób coś przy klasie DTM Stand. Czy tak trudny jest do zrozumienia mój tok myślenia.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 8:42 pm 

Czy w ramach promocji danego modelu nie prostszym rozwiazaniem byłoby np. wręczanie nagród dla najlepszych zawodników jeżdżących w klasie DTM S danym modelem np. Sprintem. Ale w klasie DTM S. Jeżeli weźmiemy pod uwagę możliwości doboru przełożeń to między TT o TL jest przepaść. I jak tu konkurować. A głos zabieram bo nie jestem bezpośrednio zainteresowany, a sprawy modeli z klasy TS uważam że znam dość dobrze. Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 10:22 pm 
Raflee

Ja ejstem takiego zdania ze tamiya to juz jest przeszlosc... co prawda TL, ani TT nigy nie mialem, bo od standardu zaczolem, ale wystarczy mi to ze mam formolke :D a co do modelu... TT kosztuje cos kolo 400 zl - najprostsza wersja sprinta 400 zl wiec nowy zawodnik ma wybor co moze kupic za takie pieniadze... jak chodzi o wyscig to wszystko wyjdzie na zaowdach co i jak i jakie sznase ma TL, czy TT nawet ze sprintem GTI. Kiedys musza byc te zmiany, bo ja tez czarno widze TS z takimi przepisami... jest troche osob, ktore maja sprinty i dzieki temu mogliby przyjechac na zaowdy i juz powoli bedzie po kilka osob wiecej...

Jesli bylaby taka mozliwosc to moznaby wposcic za tor w Jelczu do TS kilka sprintow i zobaczyc co sie bedzie dzialo... takie jedne zawody na pcozatek na test. Bo z tego co widze to stracilismy kilku zaowdnikow... czesc zrezygnowala z elektrykow przez rozdzielnie ich a czesc z innych powodow... i najlepszym sposobem byloby przyciagniecie osob na zaowdy dopuszczeniem ich modeli... wiem jak bylo ze mna ;)

A druga sprawa jest to, ze jak HPI Polska juz istnieje i bardzo szybko sie rozrasta, robi tory, zawody itp to widac ze chca oni jak najlepiej dla zawodnikow.. cena modelu poleciala mocno w dol, "serwis" przyjezdza ze sprzetem na zaowdy... takie cos mi sie podoba :) Jak chodzi o ten model to jestem jak najbardziej za... ale Academy - coz... jest ich kilka, mozna kupic, ale z czesciami do nich to roznie bywa... ;) ale w sumie to czemu by nei mogly startowac tez w TS.

PS. Mam nadzieje ze cos z tego bedzie... widac ze duzo osob jest za, wiec "niech moc bedzie z Wami" :D

Pozdrawiam
Raflee

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 10:25 pm 

A ja uważam że nie można mieszać w danej klasie pod koniec sezonu.
Zostały jeszcze zawody eliminacyjne w Jelczu i Mistrzostwa Polski w Rudzie.
Myslę że można dopuścić Sprinta do startu w klasie TS jeszcze w tym sezonie ale poza konkursem dla porównania i dalszych decyzji.
Poza tym dla początkujących modelarzy zgłaszających się do klubu cena Sprinta jest za wysoka (opinia rodziców).

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 10:32 pm 
Raflee

cena TT i Sprinta GPI jest prawie taka sama... :) z tym ze z tego co mi sie wydaje sprint ma pomalowana i wycieta bude, a TT nie...

A co do ceny - rodzice zawsze moziwa ze cos jest drogie :P a przechodzi im dopiero jak cos sie juz kupi... ja juz przechodizlem przez to kilka razy :D a teraz zaczelo sie znowu... bo nadszedl czas na IC8t :D
Nie ma sie oszukiwac, ale modelarstwo to nie jest tania zabawa, nawet jesli chodzi o same wyjeazdy na zaowdy... a jak ja cos kupuje to kieruje sie zasada "dorzuce troche i mam lepsze" wiec w przypadku TT i Spr. GTI roznica jest bardzo mala a do modelu jest pelen serwis i wieksze mozliwosci... wiec wybor jest prosty.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 10:51 pm 

Pan Jan Pasiut napisał wyraźnie to o co mnie chodzi. Nie robi się zmian w trakcie sezonu. To p.Jan Matukin napisał że regulamin rozgrywek musi być zatwierdzony co najmniej miesiąc przed początkiem sezonu.
Śmieszy natomiast mnie używanie w dyskusji przez niektórych argumentu ceny. To może wprowadzimy podział na klasy według wartości modelu np. do 600 zł, do 1000 zł i powyżej jako klasa open. Piszę ten post w obronie zawodników którzy zainwestowali w Tamiye. Może ktoś konkretnie porówna możliwości obniżenia środka ciężkości w TL i TT ze Sprintem, możliwości regulacji prześwitu itd. Używajmy argumentów fachowych.
Nie kwestiomuję zaangażowania firmy HPI Polska w działania na rzecz modelarstwa RC. Tylko że jest to normalne i oczywiste z punktu widzenia prowadzonej działalności handlowej. Bo problem nie jest w zakupie paru wózków przez zawodników już jeżdżących. Problem jest w dopływie świeżej krwi. A tu cena zakupu modelu jest ważna, ale nie najważniejsza. Są jeszcze koszty związane z udziałem w zawodach. A wyjazd zawodnika z mechanikiem jest to co najmniej 200 zł. I tu jest większy problem. Widać to po liczebności i "zasięgu terytorialnym" uczestników imprez w Warszawie, Łodzi, Tarnowie czy Kłodzku. Więcej dla rozwoju sportu da zorganizowanie większej liczby imprez w Łodzi czy Warszawie, Imprezy powinny być tak rozmieszczone aby zawodnik nie miał więcej niż 200 km od swojego miejsca zamieszkania. Organizacja imprez jednodniowych przy takich dojazdach pozwoli też ograniczyć koszty uczestnictwa w zawodach poprzez rezygnację z noclegów. Czyli za te same pieniądze można będzie startować w większej liczbie zawodów. I moim skromnym zdaniem taki powinien być kierunek działania. Ale jest to tylko moje i wyłącznie moje zdanie. Tadeusz Żelazo

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona