Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 4:32 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 22, 2005 5:20 pm 
Administrator forum

Mam inną propozycję:
Razem z klasą TOP-STOCK i modelami firmy TAMIYA dopuścić (w tych samych biegach) modele SPRINT 2, a klsyfikacje TOP-STOCK z modelami Tamiya i Sprint robic oddzielnie, a jeździć w jednej klasie.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 22, 2005 11:36 pm 

Konstytucja zabrania wszelkiej dyskryminacji, m. in. ze względu na wiek.
Każda nowa klasa musi przejść ewolucję, by swoją pozycję pośród innych ugruntować w taki sposób, aby przyciągała i dawała satysfakcję. Ewolucji takiej nie będzie, jeśli w klasie zawodnicy stosować będą jedynie jeden konkretny model jednego tylko wytwórcy. Przepisy klasy TS oparto na zagranicznych, jednak praktyka kilku lat tej klasy nakazuje je zmienić tak, by nie była klasą jednego tylko producenta w sytuacji, kiedy nie zapewnia on stabilnej dystrybucji modeli i serwisu do nich w naszym kraju. Z drugiej strony przepisy nie mogą sugerować konkretnego lub tylko jednego producenta, kiedy nie stoi on w wymierny sposób za nimi, nie jest sponsorem lub mecenasem zawodów, bądź czyni to w sposób symboliczny.
Pojawienie się oferty Pana Dariusza Flisiaka daje podstawę by twierdzić, że klasa Top Stock może rozwijać się w naszym kraju – nie wymieniam innych inicjatyw Pana Dariusza, bo są one oczywiste i wprowadzają nowe wartości w polskie modelarstwo kołowe.
Czy polscy zawodnicy muszą jeździć wyłącznie na modelach Tamiya? Czy w klasach podstawowych nie możemy wprowadzić krajowych przepisów, uwzględniajacych nasze realia i oczekiwania wielu modelarzy?
Model samochodu nie posiadający podstawowych regulacji zawieszenia i układu kierowniczego oraz możliwości prawidłowego ustawienia silnika do przełożenia jest jedynie zabawką, nie do opanowania w warunkach zawodów – nasze zawody polegają na ściganiu się, a nie na walce o byt na torze.
Każdy początkujący młodzik czy junior sam nie „zabiera” się za modelarstwo – zawsze robi to z pomocą rodzica, starszego kolegi lub instruktora – i to oni powinni już na początku tej drogi wskazać adeptowi podstawowe kanony, leżące u podstaw ścigania się.
Wielu modelarzy po kilku startach w klasie Top Stock przesiadło się do E-10 TC Standard – sporo z nich nie daje sobie radę, bo nie nauczyli się zasad regulacji zawieszenia i doboru przełożeń i tylko dlatego, że modele Tamiya nie pozwalają na to. Jest to jeden z argumentów, by klasę Top Stock nie zatrzymać w rozwoju.
Uważam, że jest pora, by obok modeli Tamiya w klasie Top Stock zaistniały również inne modele np. Sprint 2 – akurat ten dlatego, bo przedstawiono modelarzom atrakcyjną ofertę.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 23, 2005 6:36 am 

Chciałbym poprosić Marka o wypowiedź.
Jakiś czas temu wysłaliśmy Sprinta 2 do testów w RC Auto, aby ocenić jego możliwości.
W wersji podstawowej nie wypadł najlepiej, bo zamysł producenta jest taki, aby w pudełku był tani model dla początkujących a dopiero po tuningu opcjonalnym stawał się modelem umożliwiającym starty w wyższych klasach.
Uważam, że jest to jego duża zaleta a nie powód do dyskryminacji.
Z oczywistych względów nie jestem obiektywny dla tego proszę Was a przede wszystkim Marka, który testował model, aby wypowiedział się czy Sprint 2 w wersji z pudełka przekracza w jakimś punkcie obowiązujące przepisy Top Stock.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 23, 2005 9:36 am 

Jestem jak najbardziej za rozwojem klasy Top-Stock i to głównie ze względu na zapewnienie zawodnikom modeli, pełnego, szybkiego i profesjonalnego serwisu. Obserwując działania Pana Darka nie mam watpliwości, że firma HPI będize wstanie zrobić dużo dobrego w tym względzie.
Mam jednak taką uwagę jeżeli mówimy o zmianach to muszą one być bardzo konkretne i szybkie. Wielu modelarzy zakupiło niedawno swoje modele, wielu eksploatuje je /jak my/ od dłuższego czasu i musimy mieć klarowną sytuację czy inwestować w stare wózki czy nastawić się na zakup nowych.
Nic tak nie pokaże przydatności Sprinta do startów i jego ewentaulnych zalet i wad jak rywalizacja na torze. Mamy po wakacjach kilka imprez np. Grand Prix Nowego Sącza, Puchar Śląska po cyklu MP i taką propozycję: jeżeli organizatorzy by sę zgodzili a Pan Darek przygotował np. dwa gołe sprinty /mamy swoje silniki, koła, serwa, aparatury itd./ oraz pewnwe doświadczenie w składaniu modeli więc pozwólmy się pościgać promocyjnie i poglądowo z tamiykami różnym chłopakom z Stocka wprowadzając jedynie ograniczenia przełożeń odpowiadające przełożeniom dostępnym w tamiykach, a obraz tych wyścigów powie czy sprint wyprzedza konstrukcyjnie tamiye czy tak jak chodzi w Stocku głównym elementem rywalizacji będą umiejętności kierujących.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 23, 2005 5:38 pm 

Janusz Potępa napisał(a):
Wielu modelarzy zakupiło niedawno swoje modele, wielu eksploatuje je /jak my/ od dłuższego czasu i musimy mieć klarowną sytuację czy inwestować w stare wózki czy nastawić się na zakup nowych.

Proponowane rozwiązanie dopuszcza Sprinta 2 do klasy Top Stock ale nie powoduje moim zdaniem konieczności rezygnacji za modeli Tamiya tylko rozbudowuje klasę o nowe modele.

Cytuj:
pozwólmy się pościgać promocyjnie i poglądowo z tamiykami różnym chłopakom z Stocka wprowadzając jedynie ograniczenia przełożeń odpowiadające przełożeniom dostępnym w tamiykach

Nie ma sprawy !
Mamy w firmie 2 takie modele i możemy je zabrać na najbliższe zawody. Mogę również obiecać ze na każdej imprezie gdzie będzie przedstawiciel HPI taki model będzie można przetestować.

Poza tym jak wcześniej pisałem mamy swobodny dostęp do Hali Sportowej w Zgierzu i jeśli tylko chcecie możemy zorganizować w wakacje jakieś imprezy halowe.
Nie wiem tylko czy ktoś chciałby przyjechać w wakacje.

Cytuj:
obraz tych wyścigów powie czy sprint wyprzedza konstrukcyjnie tamiye czy tak jak chodzi w Stocku głównym elementem rywalizacji będą umiejętności kierujących.

Co do oceny możliwości modelu przeczytajcie może recenzje Marka na Rc auto oraz podaję linki do:
Opisowej strony na temat sprint 2 – http://www.hpi.pl/tlumaczenia_html/sprint2.htm
Oraz oryginalnej instrukcji - http://www.hpieurope.com/instructions.php?lang=en&partNo=323

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 23, 2005 6:19 pm 

Myślę że dla młodych modelarzy bardzo ważna opcją będzie cena podstawowej wersji tego modelu.
Prosiłbym o link do cenników.

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 23, 2005 6:41 pm 

Aktualne ceny modeli i części Sprint 2 znajdziecie tutaj:
http://www.hpi.pl/sklep/index.php/cPath/46_47
Polecam zwrócić uwagę na atrakcyjne ceny części zamiennych.
Dla przykładu zestaw wahaczy przód i tył kosztuje:
85000 Suspesion Arms (1 front & 1 rear - Sprint2) 16,19zł

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 23, 2005 7:19 pm 

Proszę zobaczyć cenę TT u Rojny.Jest z regulatorem,a więc brakuje tylko aparatury i akusów.Za resztę kasy można kupić regulowane drążki i górne wachacze(tak jest do TL),wysokość można wózka można zmieniać skracając amory.Tak więc za 650 zł.Można stanąć prawie TT na lini startu.
A malowanie nadwozia-niech będzie chociaż to elementem modelarstwa.
Sprint w Niemczech tworzy osobną klasę LRP-HPI Sport-Challenge.Ale wtej klasie można stosowaj jedno przełożenie 23/87 (48) 31/116(64)

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 23, 2005 7:28 pm 
Administrator forum

Darek wywołał mnie do tablicy więc powiem kilka słów na temat Sprinta 2.

Wg. mnie model nadaje sie znakomicie do klasy Top-Stock jak również dla początkujących w klasie E-10TC Standard (DTM Standard), oczywiście mówiąc początkujący w klasie Standard mam na myśli tych którzy nie próbowali sił w Top-Stock.

Przedewszystkim model nie myszkuje w wersji "z pudełka" po drodze. Mam o wiele wieksze mozliwości zmian przełożeń niż TL-01 i TT-01. Porównanie oporów wewnętrznych modeli TAMIYA z klasy TOP-STOCK (TL-01 i TT-01) też przemawia za Sprintem.

Co dalej: w cenie TL-ki lub TT-tki mamy model z zawieszeniem olejowym jak również z możliwością (może nie aż tak wielką ale zawsze) ustawienia zawieszenia (amortyzatory). Sprint 2 przygotowany jest do jazdy zarówno z pakietami dzielonymi jak i pakietami typu TAMIYA.

Myślę że jest to nie tylko alternatywa dla modeli TAMIYA w TOP-STOCK ale również lepszy początek dla młodych modelarzy. I przesiadka z TOP-STOCK na klasę E-10TC Standard będzie łatwiejsza - zawsze można powalczyć tym modelem, może nie z najlepszymi o miejsce na pudle ale przetrzeć szlak w pierwszym sezonie - jak najbardziej.

Myślę również że już na zawodach elektryków w Jelczu sędziowie powinni promocyjnie zezwolić na jazdę tymi modelami w TOP-STOCK-u.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 23, 2005 8:18 pm 

Co prawda zainwestowałem specjalnie na ten sezon w TT, ale w/g mojej wiedzy dopuszczenie podobnego, jesli chodzi o możliwości na torze, modelu nie zrobi krzywdy klasie - wręcz przeciwnie. Bardzo ważnym elementem w tym wszystkim jest dostępność części zamiennych, czego o modelach firmy Tamiya powiedzieć nie można (wystarczy przypomnieć sobie ilość dostępnych części zamiennych na Pucharze Tamiya w Tarnowie w tym roku - ZERO). Dystrybutor z prawdziwego zdarzenia może tylko pomóc rozwojowi tej klasy - ciekawe, czy Arek Flejszner znalazł już mocowanie dyfra do TT, bo ja do swojej ciągle szukam dokładnie tej samej części - jednej z podstawowych.
"Wyścig zbrojeń" będzie trwał w każdej klasie - opony, baterie, lepsze aparatury, regulatory - to wszystko ma wpływ na zachowanie modelu, ale chciałbym zaapelować o jedno - może właśnie częsciowo wzorem Czechów - ograniczmy SILNIKI w taki sposób, by rywalizacja właśnie polegała na umiejętnościach kierowcy, a nie zależała od grubości jego portfela.
Kwestia przełożeń - cóż - jeden model ma więcej możliwości, inny mniej - ale wcale nie znaczy, że ten z mniejszą ilością jest gorszy (TL ma trzy możliwe do włożenia zębatki na silnik, TT - 3 różne odbierające i 7 atakujących) - wszystko pozostaje w ich właściwym doborze do danego toru). Pewnie - w Sprincie nie trzeba rozbierać połowy modelu jak w TT, żeby wymienić zębatkę, ale to też niech będzie właśnie kwestią wyboru i "dogadania się" kierowacy z modelem. Ja jestem dopuszczeniem Sprinta, ale na razie zostaję przy TT.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 12:32 am 

Jacek Ochociński napisał(a):
...Kwestia przełożeń - w Sprincie nie trzeba rozbierać połowy modelu jak w TT, żeby wymienić zębatkę...

Chociażby to przemawia za tym, by ten model wprowadzić do klasy Top Stock. Poza tym silnik nie jest zabudowany i ma lepsze chłodzenie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 6:50 am 

Witam, na szczęście obudowę dyfra Jacku znalazłem, ale zrobił się problem ze zwrotnicami bo to najczęściej "pada" w modelu., przynajmniej u mnie. Zdarza się że do TT_01 można dostać części u MADICKIE@WP.PL
, ale to się zdarza a chyba nie o to chodzi aby już na wstępie przypadek decydował czy wystartuję czy nie z braku częsci. A co do Sprinta to jestem za, ale pod warunkiem że będziemy używać silnika jednego producenta , bo jak narazie to różnie wygląda.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 8:25 am 

Przy okazji poruszenia tematu Sprinta chciałby przypomnieć zwycięzcom MP o ofercie specjalnej, którą wynegocjowaliśmy z HPI Europie. Dotyczy ona właśnie modeli Sprint.
Link do tematu na forum - http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=6630l
W ramach tej promocji oferujemy Sprinta za 400 zł brutto !!!.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 9:37 am 

Mam pytanie do Pana Janka - jakie ciało modelarskie władne jest ustalać zasady techniczne danych klas? Z podpisów widniejących pod przepisami technicznymi rozumiem, że /chyba mogę tak powiedzieć/ nasi przedstawiciele w związku sportowym jakim jest Sekcja modelarstwa samochodowego lok.
Zmierzam do takie wniosku, iż cenne uwagi zawodników startujących i wypowiadających się chodźby na tym forum powinny być bez zbędnej zwłoki przekładane na konkrety.
Nie sądze aby możliwe było zmienianie obowiązujących zasad w trakcie sezonu, ale jak najsprawniejsze i możliwie najszybsze wprowadzanie w życie ewentualnych zmian wymiernie przez modyfikacje i publikacje przepisów /tu kłania się problem braku internetowej strony samochodowej w loku/.
Marzy mi się aby przedstawiciele nie tylko HPI /bo Tamiyi chyba przesypiają interes/ ale każdej marki modelarskiej na świecie "pchali" się na nasze tory. Ale do tego trzeba konkretnych pisemnych ustaleń, szczególnie w klasie Top-Stock /mówi się o nowych silnikach - ale kupować czy nie kupować?/.
Dobrze by było aby jak najszybciej powstał np. projekt zmian przepisów albo gotowe przepisy. Został obublikowany, poddany dyskusji i wszedł w życie oficjalnie z vacatio legis a nie po rozegraniu pierwszej eliminacji nowego sezonu /a to już tuż tuż, bo w grudniu/.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 24, 2005 10:37 am 

Bardzo cenna uwaga - niech przepisy na nowy sezon będą zatwierdzone jak najszybciej - góra do końca października - żebyśmy mieli co najmniej miesiąc na przygotowanie się do nich. I niech wreszcie będą one jak się tylko da precyzyjne w kwestii tuningu modeli i stosowanych silników.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona