Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz sie 13, 2026 2:01 pm

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr cze 15, 2005 7:24 pm 

...to moze ktos mi powie czy beda w niedlugim czasie jakies przepisy. Oczywiscie byla juz klutnia na ten temat, ktorej nie chce powtarzac. Wtedy wyszlo na to, ze to zawodnicy maja je ustalic. Wiec kieruje teraz pytanie do nich. Na jakiej podstawie bedzie stwierdzane, czy dany model do MT czy moze ST? Chodzi mi o to, ze moze chce kupic pewien model, ktory teoretycznie powinien byc MT, ale jest pewne "ale" ma 3 dyfry. Wedlug mnie prawdziwy MT powinien miec tylko dwa mechanizmy roznicowe. Modele z 3 dyframi jezdza o wiele ladniej i nie maja problemu z wygrywaniem z normalnymi MT. Wiec co Wy, Zawodnicy na to? Zeby nie bylo, ze zakupie model pod zawody, a pozniej ktos mi na zawodach powie, ze to nie MT.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 15, 2005 7:39 pm 

Jak na razie nie widze wiekszego sensu tworzenia przepisów dla klasy MT, a nie widze z tego powodu, że jak obecnie startuje max 12 monsterów to po podzieleniu ich na klasy bedzie po 4 na klase, gdzie tu sens takiego rozwiązania ?
W europie pozatym nie ma klas, są jedynie w stanach i są to następujące klasy:
Small block
Big block
Outlaw
Tylko ze tam startuje po nascie, jak nie więcej, modeli w danej klasie.
Dodam jeszcze, że po zawodach widać, że żaden model nie wybija się na tle innych jako ten wiodący.

O jakim MT myślisz na zawody ??

PostNapisane: Śr cze 15, 2005 7:57 pm 

Piotr Michalski napisał(a):
.....
Chodzi mi o to, ze moze chce kupic pewien model, ktory teoretycznie powinien byc MT, ale jest pewne "ale" ma 3 dyfry. Wedlug mnie prawdziwy MT powinien miec tylko dwa mechanizmy roznicowe. Modele z 3 dyframi jezdza o wiele ladniej i nie maja problemu z wygrywaniem z normalnymi MT. Wiec co Wy, Zawodnicy na to? Zeby nie bylo, ze zakupie model pod zawody, a pozniej ktos mi na zawodach powie, ze to nie MT.

Modelom truggy mowie stanowcze NIE w klasie MT :).
Tutaj powod ktory dal mi podstawe do takiego myslenia http://images.domino.org/albums/gvideos/2005_06_05_Race_Day_Round_3.wmv
146mb szczescia. Mozna nawet wzrokowo porownac jak szybko jedzie MT a jak Truggy. Dyfer centralny - to pierwsza rzecz jakiej niechcialbym w mt. Podzial na klasy - tak jak pisal mck nie ma sensu. Aczkolwiek podstawowe ramy okreslajace czym jest mt zostana na spokojnie i na sposob demokratyczny opracowane na zawodach ;] wiec spokojnie spokojnie ...

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 15, 2005 8:26 pm 

Moim zdaniem najprostsze rozwiązanie na chwile obecną w naszym kraju: Określona Firma wypuszcza model i odrazu go zalicza do pewnej klasy czyli HPI wypuściła Savage jako MT, Traxxas - Revo i T-maxxa jako MT i tak dalej ino trza wiedzieć jaka firma wypuściła pod szyldem swój model jako MT - proste co nie......

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 15, 2005 8:35 pm 

To nie jest proste. Pewna firma wypuscila model pod nazwa "monster truck", ktory ma wlasnie centralny dyfer. Jesli chodzi o mnie i moje ustosunkowanie sie do sprawy to centralny dyfer powinien byc dopuszczony w klasie Outlaw(w przyszlosci).

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 15, 2005 8:52 pm 

Jeżeli chodzi o centralny dyfer to nie widze problemu żeby z sava wywalić skrzynie i zamontować dyfer centralny. Więc co w takim przypadku ?? Już sobie nie wystartuje w zawodach MT ??
Idąc dalej moge wywalić system po 2 amortyzatory na koło a zamontować krótsze amortyzatory po jednym na koło, dzęki czemu posadze model niziutko na ziemi. Następne modyfikacje to np wydłużenie ramy (co już mam np) taki model jest stabilniejszy w jeździe jak i w locie.
Jak się spisywał nisko posadzony model OFNA MONSTER PIRATE to każdy kto był na zawodach w Murowanej Goślinie dobrze pamięta :D To był monster przerobiony z bagusa i nie było problemów żeby startował.

Piotrek dalej nie odpowiedziałeś mi na pytanie jaki model miałeś na myśli ?

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 15, 2005 10:30 pm 

Przepisy powinny byc opracowane na przyszly sezon i powinny zaistniec klasy - nie mozna tutaj sie zaslaniac ze jest malo zawodnikow - zawodnikow przybedzie i musza wiedziec jaki model kupic na przyszly sezon .

Nie mozna wrzucac wszystkicj modeli do jednej klasy a napewno nie powinno jezdzic Revo z Savage - to tylko porownanie

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 15, 2005 11:31 pm 

Wg amerykańskich przepisów to są dwie różne klasy. Jednak z drugiej strony na to patrząc na torze nie widać jakiejś ogromnej przewagi jednego monstera nad drugim.

Ostatnio edytowano Śr cze 15, 2005 11:44 pm przez Maciej Bartoszek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 15, 2005 11:32 pm 

Dlaczego Revo nie z Savage?
Co sadzicie o tych przepisach? http://www.22benjamin22.com/

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 15, 2005 11:46 pm 

Kuba napisał(a):
Dlaczego Revo nie z Savage?
Co sadzicie o tych przepisach? http://www.22benjamin22.com/

Wg tych przepisów Savage nie ma prawa startu, np bak na to już nie pozwala :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 15, 2005 11:53 pm 

Zawsze mozna go pomniejszyc.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 16, 2005 12:02 am 

No i bardzo fajne przepisy teraz trzeba by je przetłumaczyć i przeliczyć z cali na mm.

Przepisy można rozszerzyć o zapis ze modele ten, ten i ten spełniają te przepisy.

Ale proponuje zacząć je dzielić na klasy dopiero, gdy liczba MT na zawodach przekroczy 20 modeli. A póki co przyjąć Unlimited.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 16, 2005 12:48 am 

Kuba napisał(a):
Zawsze mozna go pomniejszyc.

te przepisy moga byc wyjsciowe, ale niedorzecznoscia byloby, gdyby trzeba bylo wprowadzic modyfikacji w najpopularniejszym modelu na zawodach. :D

zeby tworzenie przepisow mialo sens trzeba by obmierzyc modele, ktore zjawiaja sie na zawodach i dopiero na podstawie tego podawac konkretne wartosci liczbowe. mamy na to 1,5 miesiaca do zawodow.

proponuje aby kazdy podal wymiary, wage swojego modelu, wielkosc kol oraz zbiornika paliwa.

rcBziom [kropka] com [kropka] pl <- spotkania, filmy, zdjecia

Wyciąganie kasy za linki w podpisie do niekomercyjnej strony jest żałosne.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 16, 2005 1:10 am 

Dane modeli lepiej brac od producentow sprzetu niz od ich uzytkownikow. Zbiornik w Savagu mozna pomniejszyc poprzez wrzucenie do niego kawalka plastiku (np jakiejs kulki) o objetosci 10cc.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 16, 2005 6:47 am 

Maciej Bartoszek napisał(a):
Idąc dalej moge wywalić system po 2 amortyzatory na koło a zamontować krótsze amortyzatory po jednym na koło, dzęki czemu posadze model niziutko na ziemi.

Nie rozumiem Ciebie? Dlaczego takby nie mozna bylo robic? Przeciez wlasnie o to chodzi, zeby model siedzial jak najnizej, ale przy tym dobrze ladowal po wielu skokach. Jezdzenie na zawodach z zawieszeniem maksymalnie wysokim to po prostu paranoja jak dla mnie(nie zebym mial cos przeciwko Tobie;) ). Wiem, ze w przepisach, ktore pokazal Kuba jest pewne ograniczenie wysokosci, ale wedlug mnie to jest juz sprawa kazdego zawodnika. Jak chce jezdzic bardzo nisko i po kazdym skoku przyziemiac dosc ostro i tracic kontrole nad pojazdem to chyba jego sprawa.
Co do jednego amorka to tez nie wiel dlaczego nie moznaby robic takiej zamiany. Popatrz na zawody za oceanem tam wszyscy jezdza bardzo nisko, a czasami wlasnie na 4 a nie 8 amorach w modelu.

A co do modelu to zastanawialem sie nad paroma: HB Lightning ST PRO, XTM Mammoth(nowa sportowa wersja) i ewentualnie GS Ultimate Truck(czy cos takiego). Wszystkie te modele maja wlasnie centralne dyfry. Ale chyba jednak zostane przy T-maxxie.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona